Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Cyklistické prilby

   7min.
   testers.sk
   redakcia
   zdielať




Cyklistické prilby


Prilba na bicykel je samozrejmou súčasťou vybavenia každého cyklistu. Jej nákup sa vyplatí, môže Vám zachrániť život! Zranenie hlavy patrí medzi najzávažnejšie úrazy cyklistov, nehoda sa môže stať skutočne každému. Štatistika hovorí jasne: 75% úmrtí cyklistov má na svedomí zranenie hlavy! A pritom stačí tak málo. Súčasné prilby sú nielen pohodlné na nosenie, ale vďaka modernému dizajnu aj skvelo vyzerajú. Nezabúdajte, tiež na to, že nosenie prilby je povinné nielen pre deti, ale aj pre dospelých.







Čo si treba pri výbere prilby všímať

  • Hmotnosť - čím ľahšia, tým lepšie. Ak sa vydáte na dlhšiu cestu, tak je samozrejme lepšie mať ľahšiu prilbu. Menej budete namáhať krk.Váha prilby by nemala byť nikdy na úkor bezpečnosti!

  • Vetranie - čím viac vzduchu pod helmou, tým menej potenia.Niektoré modely majú cez vetracie otvory natiahnutú sieťku proti hmyzu.Také uštipnutie osou počas jazdy bicyklom nie je nič príjemné.

  • Náhradné diely - náhradné polstrovanie, vymeniteľný šilt.

  • Aerodynamika - čím aerodynamickejšia helma, tým si rýchlejší. Ak však nie ste pretekár, tak do takýchto detailov nemusíme zachádzať.

  • Certifikácia - každá prilba musí byť certifikovaná a mala by spĺňať technické normy na európskej úrovni. Má mať označenie „CE EN 1078", svetoví výrobcovia majú na prilbách označenie TÜV. Toto sú značky akosti a dokumentujú kvalitu i bezpečnosť prilieb.




Výber správnej veľkosti prilby

Ako namerať obvod hlavy

Vezmite si krajčírsky meter a veďte ho od zadnej časti hlavy ponad uši a vpredu približne 2 cm nad obočím (v tejto časti je hlava najširšia).


Pri obvode hlavy na hranici medzi dvomi veľkosťami, zvoľte radšej väčšiu veľkosť (napr. obvod hlavy 58 cm – kúpte radšej prilbu na 58 – 62 cm).

Veľkosť sa dá nastavovať koliečkom alebo prackou na zadnej časti helmy. Či je helma vhodná, zistíte tak, že nasadenú prilbu spomínaným koliečkom dotiahnete, hlavu predkloníte, zakloníte, pokývate zo strany na stranu a pokiaľ prilba stabilne drží na hlave, tak je to tá správna.


Aby mohla prilba plniť svoju funkciu, musí po dotiahnutí sedieť na hlave vodorovne, nepredkláňať sa dopredu ani dozadu a netlačiť po bokoch.

Ako správne nasadiť helmu

  1. veľkosť - helma by mala priliehať a nemala by padať zo strany na stranu

  2. pozícia - by nemala byť vyššie než na šírku dvoch prstov nad obočím, nepadá do očí

  3. popruhy - by mali tvoriť písmeno ,V, (neprechádzajú cez uši, ale okolo uší spredu a zozadu

  4. pracky - zapínanie by malo byť vycentrované v strede brady

  5. zapínanie - popruh pod bradou by mal byť utiahnutý na šírku jedného max. dvoch prstov


     Označenie veľkosti     

     Obvod hlavy v cm     

XS

53-54

S

55-56

M

57-58

L

59-60

XL

61-62

XXL

63-64

XXXL

65-66





Účel a ketegórie prilby

Ci už jazdíte prevažne na horskom, cestnom ci trekingovom bicykli je vhodné si podla toho aj vyberať cyklistickú prilbu na to určenú. Väčšina výrobcov vyrába prilby na jednotlivé disciplíny ako sú cestná cyklistika, tak aj horská cyklistika so svojimi podkategóriami ako enduro, allmountain, zjazd a podobne. Samozrejme nájdeme aj prilby, ktoré sú univerzálne a použiteľne na ceste alebo v lese. S pravidla, prilby určené na horskú cyklistiku sú masívnejšie.


Cestné prilby – určené hlavne na cyklistiku na cestných alebo krosových bicykloch. Sú štíhlejšie ako horské. Konštrukčne je u nich snaha o čo najnižšiu váhu a čo najlepšie odvetrávanie a sú zvyčajne bez predného štítu. Vyznačujú sa dobrou aerodynamikou a hmotnosťou


Horské - MTB prilby– oproti cestným majú štít ako ochranu pred slnkom, ale tiež pred konármi, odlietajúcimi kamienkami alebo inými nebezpečnými predmetmi, na ktoré môžete v prírodnom teréne natrafiť., majú robustnejšiu konštrukciu a ich tvar viac kryje zátylok hlavy.

Pri MTB prilbách sa výrobcovia snažia o čo najlepšie odvetranie i o ideálny pomer medzi hmotnosťou a odolnosťou.


BMX – majú špecifický dizajn, majú menej vetracích otvorov a viac sa sústreďujú na pevnosť. Chránia zátylok hlavy a sú použiteľné aj na korčuľovanie, pri jazde na freestylovej kolobežke alebo skateboarde.

V poslednom čase tieto prilby získavajú obľubu tiež pre mestskú cyklistiku.


Prilby na downhill a freeride - tieto tzv. integrálne prilby, ktoré sa najviac podobajú tým na motocykel. Sú určené do extrémnych podmienok a poskytujú maximálnu ochranu v náročnom teréne. Chránia hlavu jazdca zo všetkých strán vrátane brady, čeľuste a zátylku.

Oproti ostatným kategóriám sú tieto prilby menej odvetrávané a tiež oveľa ťažšie a sú použiteľné prakticky iba na adrenalínovú cyklistiku.


Rekreačné prilby - ak nemáte vyhranený cyklistický štýl. Využijete ich napríklad i na kolieskových korčuliach alebo kolobežke.


Detské helmy - sú špecifické menšími veľkosťami, než ktoré sú dostupné vo variantoch pre dospelých a samozrejme dizajnom.

  • Dieťaťu nekupujte väčšiu helmu, s názorom, že ono do nej dorastie. Väčšia helma nebude spĺňať ochrannú funkciu.

  • Dieťa v cyklosedačke alebo vozíku zapojenom za bicyklom musí mať prilbu tiež.

  • Buďte príkladom v nosení prilby.


Ostatné cyklistické helmy – napríklad určené na časovku alebo triatlon.


aflnt API




Materiály a konštrukcia

Väčšina súčasných cykloprilieb je konštruovaná technológiou in-mold, pri ktorej sa vnútorná polystyrénová pena vstrekuje do plastovej škrupiny. Ak chce výrobca zlepšiť vlastnosti polystyrénu, použije spevňujúce prímesy s odlišnou hustotou. Okrem zvýšenia hustoty sa používajú aj vystužujúce materiály, ako sú karbon, kevlar, či hliník.

Ak hľadáte najvyššiu ochranu pre svoju hlavu, potom siahnite po výplni s názvom koroyd. V porovnaní s polystyrénom má vylepšenú schopnosť absorpcie energie nárazu. Prémiové profi modely, ktoré vyhrávajú aj testy cykloprilieb disponujú technológiou MIPS. Takto vybavená prilba obsahuje 2 vstavané vnútorné vrstvy a medzi nimi kĺzavú vložku. Dokáže nielen viac stlmiť náraz, zároveň pri páde zmierni aj rotáciu hlavy do strán, pretože vrstvy po sebe skĺznu.




Spôsob zapínania

Dôležitý je aj systém zapínania - nesmie tlačiť ani omínať. Zabezpečuje, aby cyklistická helma sedela na svojom mieste a nepadala priveľmi dopredu či dozadu.

Pracka, ktorou sa zapína pásik pod bradou, by mala nielen spoľahlivo držať, ale tiež sa ľahko zapínať a rozopínať, a to najlepšie iba jednou rukou. Výhodné sú napríklad magnetické mechanizmy na zacvaknutie.

Keď je upínací remienok zapnutý, tak medzi bradu a remienok majú vojsť maximálne 2 prsty. Kvalitné prilby umožňujú nastavenie dĺžky remienka. Samozrejme, popruhy by nemali byť v kontakte s ušami, aby nerezali.





Hmotnosť prilby

Ďalším parametrom pri výbere cyklistickej prilby je jej hmotnosť. Tento faktor je u cyklo prilby veľmi dôležitý, pretože môže ísť niekedy aj o celodennú vychádzku , kedy máte prilbu na hlave . Tie komfortnejšie prilby majú váhu ľahko pod 200 gramov. Všeobecne je dané , že čím je prilba ľahšia, tým je to pre vás lepšie a pohodlnejšie. Treba však povedať, že by váha nikdy nemala ísť na úkor bezpečnosti. Ak kupujete prilbu pre svoje dieťa, uistite sa, že nie je pre neho príliš ťažká, aby nezaťažovala príliš krčnú chrbticu.





Systém odvetrávania

Ďalším faktorom je odvetrávanie , ktoré je veľmi dôležité. Treba totiž počítať s tým, že helmu budete používať aj v horúcich dňoch. Ak je prilba neodvetraná, môže dôjsť v horúcich dňoch k prehriatiu cyklistov , takže sa helma s odvetrávaním naozaj oplatí.

V prípade odvetrávania pracujú výrobcovia cyklo prilieb s dômyselnými systémami , ktoré fungujú na princípe nasávania chladného vzduchu v prednej časti prilby, ďalej vedie špeciálnymi kanálmi po obvode prilby a okolo hlavy, v zadnej časti prilby sú ďalšie otvory, ktorými je ohriaty vzduch odvádzaný von. Výber prilby nepodceňujte , kvalitné odvetranie prilby je jedna z vecí, ktorú na prilbe naozaj oceníte.


Vnutorná výstelka prilby

zabezpečí,źe prilba bude dobre sedieť a nebude nikde spôsobovať nepríjemné otlaky. Často si môžete rozmiestnenie vnútorných výsteliek v cyklistickej prilbe sami uspôsobiť a doladiť tak, aby prilba perfektne sadla podľa individuálnych potrieb.

Antibakteriálna výstelka – obsahuje aktívne ióny striebra a zabraňuje rozmnožovaniu baktérií aj zápachu.





Doplnky na prilbe

Predný štít/šilt - čiastočne slúži ako ochrana pred slnkom, odfrkujúcimi kamienkami a konármi, ochrániť vás môže aj pred vetrom a bahnom. Niekedy, najmä pri rýchlej jazde však môže nepríjemne brániť vo výhľade.

Ďalej je dobré doplniť prilbu cyklistickou šatkou, ktorá je vhodná pre chladnejšie jarné či jesenné dni, ochráni vašu hlavu pred studeným vetrom. V teplejších dňoch sa vám zase bude hodiť čelenka, ktorá zamedzí stekaniu potu po tvári .

Držiak na kameru - sa zvyčajne umiestňuje na hornú časť prilby, prípadne zo strany alebo pod bradu. Základom je dostatočne rovná, hladká a vyčistená plocha pre nalepenie držiaku. Ak inštaláciu neurobíte správne, môžete počas jazdy kameru stratiť.

Smart funkcie – High-end modely, ktoré dokážu bezdrôtovo komunikovať so smartfónom. Cyklista môže vybavovať telefonický hovor alebo počúvať hudbu.


Reflexné prvky - ak jazdíte po ceste v premávke alebo v tme, zoberte do úvahy aj reflexné prvky na prilbe ako aj jej farbu. Čím krikľavejšia prilba, tým viditeľnejšia v premávke. Niektoré prilby majú integrované zadné svetlo.





Starostlivosť o prilbu

Ak sú vnútorné vložky prilby vyberateľné, môžete ich raz za čas vyprať. U kvalitných cyklistických príielb majú vnútorné výstelky navyše antibakteriálnu úpravu.

Prilbu je nutné vymeniť po každom väčšom náraze. Aj keď poškodenie nie je viditeľné, pena vo vnútri môže byť zdeformovaná, a prilba by tak neplnila svoju funkciu. Pre istotu raz za čas skontrolujte skelet, či v ňom nie je viditeľná prasklina spôsobená napríklad nevhodným zaobchádzaním. Prilbu chráňte pred zbytočnými nárazmi! Myslite na to, že po 5-8 rokoch stráca materiál svoje pôvodné vlastnosti. Je preto nutné kúpiť novú prilbu. Pokiaľ ju používate často, dôjde k opotrebeniu už okolo tretieho roku.





Najčastejšie chyby pri nosení prilby

* Podceňujete alebo zabúdate na zapínanie. Nestačí, aby cykloprilba iba sedela po obvode, musíte sa upevniť aj pomocou zapínania okolo uší a pod bradu. Prilba, ktorú na svojich výjazdoch nosíte iba „ledobalo“, pri náraze okamžite odletí.


* Dieťa ste neprivykli na prilbu. Detská cykloprilba by mala dieťa sprevádzať od prvej jazdy na dvojkolesových vozidlách, kde sa musia spoliehať na svoju rovnováhu. Okrem bicykla sem patrí aj odrážadlo alebo kolobežka. Hlava dieťaťa však rýchlo rastie, preto rátajte s tým, že k výmene dochádza minimálne raz za dva roky.


NEZABÚDAJTE: ak prilba má nejakú prasklinu, alebo už prežila pád z bicykla aj bez viditeľných následkov, už ju nepoužívajte a radšej si zaobstarajte novú.


15.09.2022, zdroj: testers.sk, autor: redakcia  






Návrat hore