Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere elektrického autíčka pre deti

   10min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Elektrické autíčka pre deti

Jazdenie môže byť veľmi zábavným a vzrušujúcim zážitkom nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Dáva pocit slobody a dobrodružstva každému, kto stojí za volantom. Pre deti to môže byť perfektný spôsob, ako im pomôcť naučiť sa a rozvíjať svoje motorické zručnosti.Hranie s autami môže tiež pomôcť pri emočnom a sociálnom rozvoji dieťaťa. Niet divu, že elektrické autíčko je v súčasnosti takým veľkým hitom na trhu pre rodičov, ktorí chcú nájsť ideálnu hračku pre svoje dieťa .






Ako vybrať elektrické detské vozidlo podľa veku - nepodceňujte to

Vek dieťaťa je najdôležitejším parametrom pri výbere akejkoľvek hračky. Ak príliš malému dieťaťu zakúpite autíčko, ktoré nebude schopné ovládať z dôvodu nedostatočne vyvinutých senzomotorických schopností, hra ho nezaujme, navyše bude nebezpečná, pretože nestihne včas zabrzdiť alebo „vybrať zákrutu“. Preto nezabúdajte na vek, no ani na individuálne schopnosti vášho dieťaťa.

TIP : Niektoré modely sú určené pre deti od 1 roka a väčšina modelov je pre deti do 10 rokov.Existujú aj modely pre staršie deti. Tie ponúkajú aj väčšiu rýchlosť a majú robustnejšiu konštrukciu a viac miesta.


Autíčko pre deti od 1 roka

Elektrické autíčko určené pre deti od 1 do 2 rokov sú zvyčajne navrhnuté pre použitie v interiéri, najlepšie na koberci, pretože sa tým minimalizuje riziko zranenia. Veľmi malé deti si stále rozvíjajú svoje motorické zručnosti, vďaka ktorým sú zraniteľné voči pádom. Z tohto dôvodu je dobré investovať do elektrického autíčka , ktoré je špeciálne navrhnuté pre túto vekovú skupinu. Pre deti od 1 do 2 rokov vyberajte modely s jednoduchým ovládaním, pretože u dieťaťa v tomto veku ešte nie je koordinácia a súčinnosť pohybov dokonale rozvinutá.

Tieto autá pre deti od 1 do 2 rokov sú navrhnuté s celou radou špeciálnych funkcií, vrátane špeciálnych podporných sedadiel, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa prevráteniu. Tieto vozidlá sú zvyčajne vybavené motormi s veľmi nízkym výkonom a aj rýchlosť je pomerne nízka, a to do 2 km / hod.


Elektrické autíčko pre deti od 3 do 5 rokov

Vyvinuté motorické zručnosti a reflexy potrebné na zvládnutie silnejšieho vozidla. Majú tendenciu mať výkonnejšie motory a sú schopné rýchlosti až 5 – 6 km/hod. Nosnosť týchto vozidiel určených pre deti do 5 rokov je zvyčajne stanovená do 25 – 30 kg.

Elektrické autíčko pre deti od 3 rokov tiež vyzerá skôr ako auto , často s podrobnou karosériou. Tieto autá dokážu zvládnuť vonkajší terén, takže vaše dieťa môže jazdiť po tráve, štrku, piesku a dokonca aj v prípade terénnych vozidiel – v bahne . Nezabudnite skontrolovať špecifikáciu automobilu, aby ste videli, ako dobre zvláda terén.

Elektrické autá pre deti vo veku 3 a viac rokov často prichádzajú s celou radou ďalších funkcií, vrátane rádií FM, realistických zvukov motora a činnosti založenej na pedále, aby sa presnejšie simulovala skúsenosť s riadením skutočného automobilu.


Elektrické autíčko pre deti od 5 do 8 rokov

Pre tento vekový rozsah sa odporúča autíčko približne s výkonom 24 voltov, hoci opatrnejšie deti môžu mať aj auto na 12 voltov. Autá určené pre tento vekový rozsah sa dajú používať vonku na rôznych terénoch.

Mnohé majú dvojité motorové systémy a viacnásobné prevodové stupne, vrátane spätného chodu. Hoci rodičovské diaľkové ovládače sú k dispozícii v mnohých autách navrhnutých pre tento vekový rozsah, niektoré vyspelejšie vozidlá túto funkciu už nemajú.

Pre túto vekovú skupinu je s pokrokovými reflexmi a koordináciou rozumné ísť za autom s duálnym motorovým systémom, pretože to umožňuje viac prevodových stupňov a dodatočnú silu, ktoré poskytujú realistickejší zážitok z jazdy.


Elektrické auto pre deti od 8 do 12 rokov

Pri túto kategóriu detí, je možné vybrať nielen autíčko, ale aj elektrickú štvorkolku, motorku či jeep. Takéto vozidlo dokáže vyvinúť rýchlosť až 10 – 11 km/hod. Tieto modely elektrických vozidiel majú efektívny bezpečnostný systém, aby bola jazda pre dieťa maximálne bezpečná. Samozrejme je toto vozidlo silnejšie, zvyšuje sa automaticky aj výkon, rýchlosť vozidla a aj nosnosť 50 kg až 60kg.


Elektrické auto pre deti nad 12 rokov

Ak máte dieťa vo veku nad 12 rokov je možné pre neho kúpiť aj elektrickú motorku alebo štvorkolku alebo iné extrémnejšie či športovejšie vozidlo. V týchto vozidlách nájdete aj napr. plynový pedál , svetlá a iné doplnky. Tieto vozidlá môžu dosahovať až 30 km/hod a mať nosnosť až 120 kg.







Je elektrické autíčko bezpečné?

Všetky hračky by mali myslieť v prvom rade na bezpečnosť detí.


  • Certifikácia - každé detské elektrické auto by malo mať európsky certifikát CE.

  • Funkcia núdzového zastavenia - riadenie elektrického auta pre deti môžu prevziať kedykoľvek rodičia cez diaľkové ovládanie. Bezpečné detské elektrické autíčka majú aj funkciu núdzového zastavenia, ktoré môže využiť rodič v prípade, že v okolí dieťaťa niečo hrozí.

  • Bezpečnostné pásy - lepšie modely dokonca päťbodové. Skontrolujte v popise autíčka, že obsahuje bezpečnostný pás. Je dôležitý hlavne pre menšie deti, ktoré by mohlo niečo v okolí ľahko rozptýliť a lákať ich k výstupu za jazdy.

  • Rýchlosť autíčok- je väčšinou rovnaká ako priemerná ľudská chôdza. Nemusíte sa báť, že by sa deti niekam vydali závratnou rýchlosťou. Ak hľadáte elektrické autíčko pre väčšie deti, vyberte z ponuky autíčko, ktoré ide vyššou rýchlosťou ako 6-7 km/h. Športová verzia má rýchlosť až 15 km/h. Silné vozidlá sú schopné dosiahnuť aj 30 km rýchlosť, jedná sa väčšinou o výkonné štvorkolky do terénu.

  • Brzdy - všetky modely elektrických autíčok majú iba 1 pedál, ktorý slúži na pridávanie plynu aj brzdenie.






V ako prostredí bude autíčko jazdiť?

Ak sa budete pohybovať hlavne po mestských uliciach, potom sú vhodné elektrické autíčka, ktoré imitujú vozy známych výrobcov ako BMW, Audi či Mercedes. Ak vás ale čakajú výlety do prírody, uvažujte skôr o štvorkolke alebo nejakej verzii terénneho vozítka.







Pohon 2x2 alebo 4x4? Zvážte typ autíčka, terén na ktorom bude jazdiť.

Pokiaľ budete jazdiť na nerovnom teréne, tráve, piesku – uprednostnite elektrické autíčko s pohonom na všetky kolesá. Pokiaľ je terén ideálny, prípadne interiér v žiadnom prípade sa netreba báť modelov s pohonom len na zadné kolesá.Drvivá väčšina vozidiel bude poháňaná jedným alebo dvoma motormi.


Pohon 2 x 2

  • najbežnejší typ elektrického autíčka

  • je vybavené 2 motormi na každom zadnom kolese

  • vhodné na jazdu v nenáročnom teréne


Pohon 4 x 4

  • disponuje 4 motormi a každý poháňa jedno koleso

  • ideálne aj do náročnejšieho terénu

  • samozrejme sa s nimi dá jazdiť aj po asfalte


Pohon 6 x 6

  • tento pohon je relatívne novinkou

  • má 6 motorov

  • nosnosť až do 110 kg

  • vhodné do skutočne náročného terénu

  • vyššia cena okolo 400 €







Sedan alebo jeep?

Sedany sú v podstate minikópie obľúbených automobilov. Sú určené predovšetkým pre mladšie a menšie deti a pre jazdu na betóne, spevnenom podklade, tvrdom povrchu s miernym sklonom. Menej vhodné sú pre jazdu v teréne a na tráve kvôli hladkému dezénu kolies.

Jeepy sú rozmerovo väčšie, ťažšie a tieto elektrické autíčka sú určené aj na jazdu v ťažšom teréne, na tráve – výhodou sú štrukturované dezény kolies a vyššia svetlá výška. Vo väčšine prípadov majú aj vyšší výkon motorov.






Batéria a jej výdrž

Silnejšia batéria, dlhšia jazda, slabšia batéria, kratšia jazda. To je absolútny základ, ktorý potrebujete vedieť o batériách do elektrických autíčok. Úplne najčastejšie sa stretnete s modelmi s 12 V/4 Ah batériou. Ďalšími možnosťami sú 6 V/4,5 Ah, 12 V/10 Ah, 12 V/7 Ah.

Častou chybou kupujúcich je, že pozerajú na prvé číslo, teda na volty. Na to, ako dlho bude môcť váš drobec jazdiť s autíčkom na jedno nabitie batérie, však rozhoduje práve to druhé, teda ampérhodina. Modely so 4 Ah batériou vydržia v prevádzke cca 1,5, tie s 10 Ah až 3 hodiny. Nezabudnite, že výkonnejšia batéria si vyžaduje aj dlhšiu dobu nabíjania. Napríklad 12 V/10 Ah batériu musíte nabíjať od 5 do 8 hodín, tú s výkonom 4 Ah iba 6.

  • 6V batérie sa zvyčajne montujú do malých vozidiel pre najmenšie deti. Nemusí mať teda veľký výkon a rýchlosť. Nemajú veľké nároky na veľkosť batérie.

  • 12V batéria má dnes väčšina vozidiel. Majú o niečo vyššie nároky na kapacitu batérie, sú ale silnejšie s väčším výkonom.

  • 24V batéria majú vyšší výkon, je ale nutné mať na to určenú 24V batériu alebo 2 x 12V batérie spojenú do série.


TIP : Elektrické autíčko sa odporúča nabíjať po každej jazde. Platí totiž pravidlo, že čím menej je pred nabíjaním batéria vybitá, tým viac nabíjacích cyklov vydrží. V prípade, že autíčko nepoužívate, nabíjajte ho aspoň raz za mesiac. Mesačne batéria totiž stráca minimálne 3 % zo svojej kapacity. Pred dlhodobým uskladnením batériu nabite na 100 %.







Ovládanie autíčka

Dieťa ovláda autíčko manuálne - môže točiť volantom, pridávať a uberať plyn a takisto zvoliť rýchlosť pohonu. Brzdy - všetky modely elektrických autíčok majú iba 1 pedál, ktorý slúži na pridávanie plynu aj brzdenie

Pri menších deťoch vo veku do 3 rokov určite poteší možnosť ovládať autíčko za pomoci diaľkového ovládania - určíte rýchlosť a za pomoci ovládacích páčok regulujete smer. Bezpečnosť je zaručená aj vďaka funkcii núdzového zastavenia, kedy auto vypne všetky svoje ovládacie prvky. Zapnete ho opätovným aktivovaním tlačidla.

Rozjazd autíčka býva vždy riadený elektronicky, aby neprišlo pri stlačení pedálu k prudkému štartu a prípadnej nehode. Rozjazd je teda vždy plynulý a v zásade funguje tento princíp ako asistent rozjazdu v bežnom aute.







Kolesá - pneumatiky

Materiál, z ktorého sú vyrobené kolesá elektrického autíčka je dôležitý hlavne pre ich životnosť a tiež podľa toho, po akom povrchu bude dieťa najčastejšie jazdiť


  • Plastové kolesá - lacnejšie, no hlučnejšie, majú podstatne kratšiu životnosť, náchylné na poškodenie (defekt), v prípade nerovností nemajú dostatočné odpruženie.

  • EVA kolesá z popolymérov- svojimi vlastnosťami kopírujú normálne pneumatiky. Sú drahšie, avšak i kvalitnejšie, tichšie, primerané tvrdé, no zároveň mäkké a elastické (lepšia priľnavosť k povrchu), sú odolné voči UV žiareniu, majú dlhú životnosť a vďaka mikroporéznej štruktúre sa im defekty, viac-menej, vyhýbajú.






Typy elektrických vozidiel pre deti:

Elektrické autíčka
Tie sú vhodné aj pre najmenšie deti. Niektoré môžu mať licenciu od naozajstných výrobcov áut, takže dieťa potom jazdí v presnej kópii známej značky.


Elektrické motorky
Majú horšiu stabilitu, aj keď niektoré dovoľujú primontovanie pomocných koliesok. Sú preto určené pre deti od 3 rokov.Ich výhodou je aj to, že sú cenovo o niečo dostupnejšie.



Elektrické štvorkolky
Ide o niečo medzi motorkou a terénnym vozidlom. Môže ísť opäť o repliky naozajstných štvorkoliek. Sú vhodné do terénu a mávajú silnejšie motory.


Užitkové vozy a traktory
Bager na piesok, alebo traktor s vlečkou môže mať pre niektoré deti väčšie čaro než moderný športiak. Nevynikajú síce rýchlosťou, ale ponúka väčšiu interaktivitu pri hre.



Detské nákladné autá
Nadšenci do silných motorov si môžu užiť jazdu v detskom kamióne alebo nákladnom autíčku.



Retro elektrické autíčka pre deti

Elektrické autíčka dostali nový dizajn a vrátili sa k osvedčenému štýlu starých veteránov. Takéto autíčka sú vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú klasický elegantný štýl pred modernými športiakmi.


Tematické autíčka pre deti
Ak majú vaše deti sny o tom stať sa raz hasičom, alebo sa radi hrajú s policajnými autami, môžete im zaobstarať elektrické tematické autíčko. Deti sa môžu preháňať napríklad americkým policajným vozidlom.







Výbava elektrického autíčka

V súčasnej ponuke je dobré všímať si aj doplnkovú ponuku. Veď aj pri kúpe auta porovnávate výbavu, farbu a materiál sedadiel, kvalitu pneumatík, doplnkové funkcie. V súčasnosti je už štandardom pripojenie na bluetooth, vlastné FM radio, podsvietenie budíkov na prístrojovke a sedačky potiahnuté eko kožou.

Asi najpodstatnejším je výškovo nastaviteľné sedadlo.

Štandardom sú aj svietiace svetlá, zvukové efekty a otváracie dvere. Treba si však všímať aj zloženie kolies - EVA kolesá sú zárukou tichej a pohodlnej jazdy. Nezabudnite na bonusy – ako je úchyt na odťah autíčka, keď mu dôjde „benzín“, plachta na zakrytie autíčka pri parkovaní a pod. Každý z modelov je v kompletnom balení, s nabíjačkou, akumulátorom a diaľkovým ovládaním pre rodiča. Nie je nutné niečo dokupovať. V prípade elektrických autíčok však naozaj platí úmera - čim väčšie a lepšie, tým zároveň stúpa aj cena.








FAQ

Môžem kúpiť elektrické autíčko pre dve deti?

Jedným z najčastejších problémov pri rozhodovaní o kúpe býva, či sa rozhodnúť pre autíčko väčšie alebo menšie, jedno alebo dvojmiestne. V ponuke obchodov sú autíčka aj väčších rozmerov a mnohí ich ponúkajú ako dvojmiestne. Nedajte sa pomýliť – napriek tvaru sedačky, ktorá reálne vyzerá ako dvojsedadlo môže byť autíčko určené len pre jedného šoféra – aj keď je samozrejme možné, že sa do neho usadia aj 2 menšie deti. A kde je to tajomstvo? Základným rozdielom medzi týmito typmi elektrických autíčok, ktorý si veľmi rýchlo všimnete je ten, že akékoľvek dvojmiestne autíčko má volant umiestnený naľavo na prístrojovej doske, súbežne s tým je posunutý naľavo aj plynový pedál, čím sa vytvorí dostatok priestoru napravo pre spolujazdca. Pokiaľ je volant umiestnený v strede – autíčko je jednomiestne. Dvojmiestne autíčka sú prevádzkovo a parametrami prispôsobené zvýšeným nárokom.


Ako sa starať o elektrické autíčko?

Tieto hračky môžeme zaradiť k tým bezúdržbovým. Základom je pravidelná kontrola a dobíjanie batérie. Autíčko by ste taktiež nemali nechávať na priamom slnku a daždi.

Skladujte ho pri izbovej teplote a pred dlhodobým uskladnením batériu nabite na 100 %. Hoci sa na batériu vzťahuje záruka pol roka, pri nesprávnom zaobchádzaní je neplatná.


Ako zistím, že je batéria vybitá?

Každé kvalitné autíčko by malo mať indikátor – kontrolku vybitej batérie. Môže sa nachádzať na palubnej doske alebo na ovládači.


Ako funguje obmedzovač rýchlosti pri elektrických autíčkach?

Niektoré kvalitné modely majú aj tzv. obmedzovač rýchlosti – vy nastavujete, do akej rýchlosti autíčko pôjde. Vďaka tomu elektrické autíčko rastie spolu s vaším dieťaťom – viete rýchlosť obmedziť kým sa dieťa učí alebo je ešte menšie, a potom ju naplno zapnúť napríklad keď sa naučí autíčko ovládať.


Čo znamená “SLA batéria”?

SLA je skratka od Sealed Lead Acid Battery a ide o tzv. bezúdržbové batérie s dobrou životnosťou. Mnohé elektrické autíčka pre deti majú práve tieto batérie.


30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore