Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako odstrániť škvrny

   5min.
   emi.sk
   redakcia
   zdielať

Ako odstrániť škvrny

Nehoda so škvrnou na oblečení sa stane z času na čas každému. V domácnostiach s deťmi sú škvrny na oblečení ešte oveľa častejšie. Zabrániť sa im takmer nedá, preto sa skôr zamerajte na účinné riešenia a fígle na odstránenie škvŕn od ovocia, zeleniny, nápojov, čokolády a podobne. Dôležité je, aby ste škvrnu nenechali zaschnúť a pustili sa do čistenia hneď.








Víno

Len to nie! Škvrna od vína je asi najväčšou katastrofou. Prvá pomoc je všeobecne známa, no nie pre všetkých, a preto si ju zopakujme. Hneď, keď sa víno vyleje, zasypte škvrnu väčšou dávkou soli, ktorá všetko víno vsaje. Veľmi podobným a overeným trikom je citrónová šťava. V prípade, že si po bujarej oslave všimnete, že váš biely obrus niekto z hostí poznačil abstraktným umením a využil pri tom víno, použite peroxid alebo odfarbovač. Účinné je tiež kus látky namočiť do vriaceho plnotučného mlieka.

Ak skončí červené víno na koberci, skúste na škvrnu nakvapkať perlivú minerálnu vodu, potom posypte soľou a handričkou vysušte. Môžete to zopakovať aj viackrát.





Čokoláda a kakao

Tejto bežnej škvrny hlavne u našich ratolestí sa zbavíte tak, že ju potriete mokrou handričkou so soľou. Ďalšou možnosťou je škvrnu pretrieť liehom, do ktorého pridáte niekoľko kvapiek čpavku, a následne preperiete. Ak je oblečenie alebo posteľné prádlo zo syntetického materiálu, použite vodu s citrónovou šťavou. Ak nájdete niekde v skrini zastrčené tričko od čokolády alebo kakaa, ktoré sa snažilo vaše dieťa ukryť, použite glycerín ako zmäkčovadlo, potom preberte v saponátovom kúpeli a dobre prepláchnite.





Káva

Či už to boli raňajky do postele alebo menšia nehoda za stolom, môžete sa spoľahnúť na čisté liehové produkty. Vatu trochu namočte do priezračného alkoholu, a tá vsiakne škvrnu do seba. Môžete vyskúšať aj octový roztok, avšak tu si treba dať pozor. Octový roztok môže byť príliš agresívny na jemné prádlo, a navyše môže po ňom ostať nepríjemný zápach. Ideálnym riešením je klasické detské mydlo, ktorým silne potriete a vyšúchate škvrnu. Potom stačí látku prepláchnuť v studenej vode. A blúzka je ako nová!





Žuvačka

Hoci by bola lepšou možnosťou žuvačka za uchom, ani na nohaviciach nie je problémom. Ako prvú alternatívu boja zvoľte ľadovú kocku, ktorou budete trieť miesto, kde sa žuvačka nachádza a postupne zíde dole. V prípade, že je žuvačka až príliš lepkavá, vložte oblečenie do mrazničky a následne stuhnutú hmotu ľahučko zoškrabete nožom.





Mastný fľak

Mastný fľak je ďalším veľkým nepriateľom každej žienky domácej. Či už sa pošťastilo vám, vášmu dieťaťu alebo manželovi, nezúfajte. Dokonca ani vtedy, keď ste sa fľak snažili viackrát vyprať, no nešlo to. Skúste ho posypať detským zásypom a následne prežehliť cez vreckovku. Ďalšou alternatívou je fľak natrieť bravčovou masťou, áno dobre čítate, a potom pridať trochu jari a vody. Následne je potrebné látku oprať dvakrát, trikrát ručne, a až potom v práčke.





Tráva

Dobre známe škvrny, ktorých tradícia sa udržiava z generácie na generáciu, sú škvrny od trávy. Najhoršie, čo môžete urobiť je použiť vodu, vďaka ktorej sa látky z trávy dostanú ešte hlbšie do tkaniny. Preto použite radšej ocot alebo citrónovú šťavu, ktoré spomínané látky rozpustia. Následne operte a v prípade bielych materiálov, môžete pridať bielidlo.





Krv

Krv z látky vyperte ihneď v studenej vode, aby sa krv na vlákne nevyzrážala. Pre rýchlejšiu pomoc pridajte do vody väčšie množstvo soli alebo sódy bikarbóny.







Kečup

Odstráňte opatrne z miesta zvyšný kečup - vždy od vonkajších okrajov do stredu a snažte sa ho čo najmenej rozmazať.Škvrnu opláchnite z rubovej strany prúdom studenej vody - nikdy nepoužívajte teplú vodu, tá škvrnu do oblečenia skôr zažerie. Teraz môžete škvrnu začať čistiť octom, citrónovou šťavou, žlčovým mydlom





Asfalt

Možno sa teraz pýtate, ako by sa dostal asfalt na posteľné prádlo alebo oblečenie. Nikdy nemôžete vedieť... Preto vám pre istotu poradíme, ako odstránite asfalt z látky. Na špáradlo naneste maslo a jemne ním potierajte škvrnu. Maslo by malo asfalt rozpustiť a následne látku vyperte.





Atrament

V prípade, že sa váš malý školáčik učí písať atramentovým perom, pripravte sa na to, že vás môže prekvapiť tým, že sa nešťastnou náhodou ocitne atrament na jeho oblečení. Škvrna z atramentu zmizne, ak oblečenie ponoríte na noc do mlieka alebo citrónovej vody a po vyschnutí prepláchnete. Účinná pomoc je aj zubná pasta, ktorú nanesiete na škvrnu, necháte chvíľu pôsobiť a vyčistíte handričkou.





Škvrny na poťahoch

Ak sa vaša rodinka rozrástla, tak vám nie je cudzí ani tento problém. Na odstránenie akýchkoľvek nečistôt z kožených materiálov, použite banánovú šupku. Rovnako vás prekvapí, že je vhodná tiež na udržiavanie kože v lepšej kondícii. V prípade, že sú platené poťahy poznačené mastnými stopami po maličkých dlaniach, použite kukuričný škrob, ktorý stačí na fľak nasypať a nechať pôsobiť desať minút.





Olej

Mastnej škvrny od oleja sa zbavíme tak, že na ňu nanesieme zmes horúcej vody a sódy bikarbóny. Ďalšou alternatívou je vyčistiť škvrnu technickým benzínom alebo na ňu nasypeme rozdrvenú klasickú kriedu, necháme pôsobiť a umyjeme vlažnou vodou.





Počmárané obliečky

Počmáralo vám vaše dieťa obliečky alebo nejaké oblečenie? Postačí ak na škvrny použijete Alpu, francovku alebo nejaký lieh. Buď ho naneste na obrúsok alebo rovno namočte celú škvrnu do liehu. Ak vám predsa len ostane nejaký menší fliačik, použite citrónovú šťavu. Na fixky výborne pôsobí aj lak na vlasy, ktorým postriekate machuľu, necháte zaschnúť 15 minút a potom vyperiete.







Peľ a sadza

V žiadnom prípade tieto škvrny neskúšajte pretierať, pretože tým akurát nabijete jemné čiastočky do tkaniny. Na odstránenie škvŕn použite radšej klasickú lepiacu pásku, ktorú nalepíte na škvrnu a jej odlepením odstránite jemný prach.





Čučoriedky, jahody a iné ovocie

Ak sa vašim ratolestiam podarilo umelecké dielo v podobe ovocnej avantgardy, nemajte obavy. Na škvrny z ovocia nechajte tiecť horúcu vodu alebo ju namočte do horúceho cmaru a vyperte. Ak na látke ostalo zafarbenie, nechajte chvíľku pôsobiť citrónovú šťavu, a potom bielizeň prepláchnite v studenej vode. Na škvrny z čučoriedok zaručene pomôže prášok do pečiva a škvŕn z jahôd sa zbavíte tak, že pred praním namočíte znečistenú bielizeň do horúcej octovej vody.





Škvrny od mejkapu a rúžu

Nie vždy sa podarí každej žene poctivo odmaľovať pred spaním, a preto ostávajú škvrny z mejkapu a rúžu na posteľnej bielizni. Mejkap odstránite použitím jadrového mydla, a následným prepraním. Na rúž je veľmi dobré benzínové rozpúšťadlo a potom prepranie klasickým pracím prostriedkom.

ZDROJ www.emi.sk


10.10.2022, zdroj: emi.sk, autor: redakcia  






Návrat hore