Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere boxovacieho vreca

   8min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať






Boxovacie vrecia


Slúžia pre nácvik úderov a kopov. Boxovacie vrecia nájdete na každom mieste, kde sa box trénuje a patria aj do domácej výbavy boxerov. Môžu byť tiež skvelým doplnkom do domácej telocvične. S boxovacím vrecom môžete trénovať fitbox, alebo ho použiť ako súčasť intervalového tréningu.

Milovníkom bojových športov pomôže značne zlepšiť kondíciu a môžete sa s nimi naučiť množstvo nových bojových techník. Ďalej sú boxovacie vrecia skvelým pomocníkom a sú vhodné na uvoľnenie stresu a napätia.

Ako vybrať boxovacie vrece
  • Zvoľte vhodný typ boxovacieho vreca . K dispozícii máte nielen klasické varianty, ktoré môžu byť plniace, vyplnené alebo nevyplnené, ale aj rôzne boxovacie hrušky a boxovacie trenažéry. Tie si môžete zaobstarať aj v tvare figuríny.

  • Vyberte vhodný materiál plášťa a náplne . Poťah vreca môže byť z koženky, vinylu, textilného plátna alebo z pravej kože, ktorá je najkvalitnejšia. Tento materiál môže tvoriť aj kvalitnú výplň, avšak za „top“ sú považované produkty vyplnené vzduchom.

  • Zohľadnite rozmery a hmotnosť . Čo sa týka veľkosti boxovacieho vreca, tá sa líši s ohľadom na to, či ho chcete používať na box, alebo aj na kopy. Pri výbere vhodnej hmotnosti zase hrajú rolu vaše skúsenosti, rovnako ako vaša vlastná váha.

  • Zamerajte sa na príslušenstvo . Spoločne s boxovacím vrecom si kúpte tiež rukavice, chrániče, rovnako ako ďalšie podstatné doplnky, o ktorých sa dočítate nižšie.

  • Rozhodnite sa, akým spôsobom vrece zavesíte . Máte v podstate dve možnosti. Boxovacie vrece je možné zavesiť k stropu (za pomoci krížového háku), alebo na stenu vďaka špeciálnej konštrukcii. Na toto zavesenie však musíte mať naozaj pevné murivo.

Typy boxovacích vriec

Pokiaľ chcete boxovať, mali by ste sa najskôr rozhodnúť do čoho. Pod pojmom boxovacie vrece sa totiž ukrýva aj mnohé ďalšie boxovacie náčinie, s ktorým docielite veľmi podobný efekt.


Klasické - závesné boxovacie vrecia

Boxovacie vrecia patria k základnej výbave väčšiny bojových plnokontaktných športov ako je samotný box, kickbox, muay thai, ale svoje zastúpenie nájde aj v tréningu MMA alebo kondičnom boxe tzv. fitboxe. Klasické boxovacie vrece najviac ocenia ľudia, ktorí sa skutočne chcú boxu venovať. Pre začiatočníkov je vhodné plniace boxovacie vrece, ktoré je možné prispôsobiť štýlu boxovania a nabraným skúsenostiam. Vyplnené vrece prispôsobiť nejde a pri výbere ho musíte zvoliť s ohľadom na svoje fyzické proporcie. Zohnať možno aj nevyplnené boxovacie vrece, ktoré si naplníte podľa potreby, čomu dajú prednosť hlavne profesionálni športovci.

Klasické závesné vrece je navyše rozmerná, neskladná a nie úplne najlacnejšia záležitosť. Vrece je možné využiť aj na tréning kopov, úderov lakte, kolenami atď.

  • najobľúbenejší typ boxovacieho vreca

  • ideálne pre silový tréning

  • tréning kopov, úderov

  • vybrať si môžete z rôznych dĺžok, tvrdostí a hmotností

  • výplň volíte podľa stupňa pokročilosti



Voľne stojace boxovacie vrecia

Voľne stojace boxovacie vrecia sú ideálnou voľbou pre každého, kto potrebuje predovšetkým šetriť priestor . Ich nespornou výhodou je možnosť ich premiestňovania . Tieto vrecia majú dutú podstavu, ktorá sa vypĺňa pieskom alebo vodou a zaisťuje tak potrebnú stabilitu. Alternatívou môže byť boxovacie trenažéry alebo boxovacie figuríny, ktoré sú vhodné pre tréning presnejších úderov a kopov.

  • nie sú náročné na miesto a inštaláciu

  • výhodou je možnosť premiestňovania

  • dutá podstava naplnená pieskom alebo vodou zaisťuje potrebnú stabilitu

  • boxovací trenažér môže mať podobu valca alebo figuríny

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena







Boxovacia vrece typu “hruška” alebo “lopta”

Boxovacia hruška je to najmenšie cvičebné zariadenie, obvykle v tvare slzy. Jej výška je obvykle 35 cm s priemerom vaku okolo 25 cm. Náplň hrušky sú obvykle handry, rezne, guma alebo dokonca vzduch. Je zdobený kožou alebo vinylom. Je veľmi dobrý nápad kúpiť si plošinu s otočným kĺbom. Vďaka tomuto zariadeniu sa nám hruška po každom zásahu vráti, ideálne na nácvik uhýbania. Obvykle sa používa na rýchlostný tréning.

Môžeme tiež nájsť stand-up hrušku so základňou naplnenou vodou alebo pieskom.

Reflexné boxovacie lopty majú oválny tvar, sú pripevnené k háčikom na oboch stranách. Vďaka tomu sa vracajú po údere, čo je dobrá simulácia útoku.

Úderové vankúše slúžia na zlepšenie širokej škály úderov. Na rozdiel od typických vriec sú statické, takže sa neotáčajú a neodskakujú. Sú dobrou voľbou v miestnostiach so zníženým stropom.

  • určené pre kondičný tréning, tréning reflexov, rýchlosti úderov a koordinácie očí


Materiál povrchu boxovacieho vreca

V prvom rade sa zaujímajte o materiál, z ktorého je boxovacie vrece vyrobené. Druh materiálu súvisí predovšetkým s nárokmi daného športovca a celkovou životnosťou. Materiál povrchu boxovacieho vreca je veľmi zaťažovaný a preto by mal byť čo najkvalitnejší. Pevné prevedenie má dlhú životnosť a zároveň je na boxovanie vhodnejšie, pretože pohlcuje nárazy

.

  • Pokiaľ s boxom začínate a do vreca nechcete zbytočne investovať, vystačíte si s lacnejším variantom z koženky, vinylu alebo špeciálneho textilného plátna.

  • Myslíte to s boxovaním vážne? Stavte na kvalitu v podobe vreca z pravej kože, kde bude odolnosť, vysoká pevnosť a dlhá životnosť zaručená.


Výplň boxovacieho vreca

Pokiaľ niečo ovplyvňuje vlastnosti boxovacích vriec viac ako ich obal, je to vnútorný materiál. Náplň je tým, čo tlmí nárazy a dáva rôznym modelom rozdielnu pevnosť. Ako už bolo povedané, existujú typy boxovacích vriec s nemennou výplňou aj obaly, do ktorých môžete materiál podľa svojho uváženia umiestniť.


Najlacnejšou a zároveň najmäkšou výplňou je textília, do ktorej sa často pridávajú kusy plastov a gumy. Medzi pokročilejší vnútorný materiál patria kusy umelej či pravej kože. Boxovacie hrušky sú plnené vzduchom, rovnako ako niektoré pokročilé modely klasického typu. Do špecializovaných obalov boxovacích vriec je možné umiestniť aj vodu alebo piesok .


Boxovacie vrece plniace - boxovacie vrece si vyberiete s náplňou podľa toho, aké máte skúsenosti s boxovaním. Vrece je vhodné predovšetkým pre začiatočníkov. Môžete si sami vytvoriť váhu boxovacieho vreca podľa toho čím ho naplníte a ako veľmi ho naplníte.


Boxovacie vrece vopred vyplnené - boxovacie vrece je už vopred vyplnené a nemôžete ho teda vyplniť ani nijako doplniť podľa vašej vôle. Tento model má vopred danú váhu. Vďaka tomu sa hodí pre skúsených boxerov. Mali by ste už vedieť, čo od takého modelu máte očakávať.


Boxovacie vrece nevyplnené - prázdne boxovacie vrece, ktoré si musíte sami doplniť. Záleží teda len a iba na vás čím tento typ klasického boxovacieho vreca naplníte. Tento typ je vhodný pre tých, ktorí vedia čo robia. Teda pre skúsených športovcov a užívateľov s boxovacími vrecami.

Veľkosť boxovacieho vreca

Veľkosť boxovacieho vreca je tiež veľmi dôležitým parametrom. Zaujíma nás predovšetkým výška (dĺžka) boxovacieho vreca. Odvíja predovšetkým od toho, ako budete boxovacie vrece používať. Záleží hlavne na tom, či budete iba boxovať alebo budete vrece využívať aj ku kopom.


Výška boxovacieho vreca

Výška boxovacieho vreca klasického typu sa odvíja z veľkej časti od metódy vášho tréningu.

  • Vrecia na údery - postačí menšia veľkosť - podľa vašej výšky by sa pohybovať od 80 cm do 130 cm.

  • Vrecia na trénovanie kopov - mali by byť oveľa väčšie - ich dĺžka by mala byť od 140 cm do 200 cm.


Výška boxovacieho trenažéra

Boxovacie trenažéry dosahujú väčšinou výšku porovnateľnú s nadpriemerne rozmernými klasickými typmi, pričom boxovací panák máva veľkosť ako človek bežného či väčšieho vzrastu. Nemusíte sa u nich teda obávať, že by ste zvolili príliš malý typ.

Hrušky sa od seba veľkostne príliš nelíšia – nepatrné rozdiely v rámci pár centimetrov sú zanedbateľné.



Priemer boxovacieho vreca

S veľkosťou vreca sa mení aj jeho priemer. Môžete si vyberať vrecia s priemerom od 20 cm do cca 60 cm u tých najväčších boxovacích vriec.


Hmotnosť boxovacieho vreca

Celková hmotnosť vreca je jedným z napodstatnejších parametrov, premietajúcich sa do kvality tréningu. Vhodná hmotnosť sa odvíja od pokročilosti boxera a od jeho telesnej konštrukcie. Jednoduché pravidlo hovorí, že vrece má vážiť zhruba polovicu toho, čo boxer. Pre predstavu sa vrecia v tejto kategórii pohybujú zhruba okolo 30 kg. Vrecia zodpovedajúce telesnej hmotnosti si volia predovšetkým profesionáli.



Hmotnosť boxovacieho vreca podľa pokročilosti boxera

V tomto ohľade je potrebné rozlišovať, či ste amatérom, alebo skúseným boxerom.

  • Boxovacie vrece pre začiatočníkov - ideálne je začínať s ľahšou váhou, než sa naučíte správnu techniku. Optimálna hmotnosť je do 35 kg, odporúča sa plniace boxovacie vrece. S postupným získavaním skúseností ho môžete dopĺňať a tým zvyšovať jeho hmotnosť.

  • Štandardné boxovacie vrece - ak máte s boxom aspoň základné skúsenosti, voľte jeho váhu zodpovedajúcu polovici vašej celkovej hmotnosti.

  • Boxovacie vrece pre pokročilých - ak sa boxovaniu venujete dlhšiu dobu, určite sami vycítite potrebu ťažšieho vreca. Pre profesionálov je odporúčaná váha vreca zodpovedajúca 80% hmotnosti boxera.



Hmotnosť vreca podľa hmotnosti boxera

Váha vreca by sa mala odvíjať nielen podľa pokročilosti boxera, ale aj od jeho hmotnosti. Nemusíte si pamätať presné čísla, úplne postačí, keď sa budete riadiť jednoduchou poučkou “ Hmotnosť boxovacieho vreca by mala dosahovať zhruba polovicu vašej váhy”.

TIP : Vašu váhu vydeľte dvoma, a potom už sa riaďte tým, či máte viac či menej skúseností s boxovaním. Čím skúsenejší boxer, tým ťažšie vrece.


Upevnenie boxovacieho vreca

Väčšina boxovacích vriec je predávaná spolu s potrebami na uchytenie. Súčasťou balenia bývajú oká, karabíny a reťaze či popruhy s dostatočnou nosnosťou. S ich pomocou ľahko zavesíte boxovacie vrece na strop ku konštrukcii, ktorú treba zaobstarať samostatne. Lepšie riešenie predstavujú voľne stojace boxovacie vrecia, hrušky či trenažéry. Tie navyše nemusíte mať neustále na rovnakom mieste, ale môžete s nimi manipulovať.


Pre uchytenie boxovacieho vreca máte spravidla nasledujúce dve možnosti.


  • Do stropu - pomocou kovovej konštrukcie sa vrece zavesí priamo k stropu na kovový držiak. Ten ale väčšinou nebýva súčasťou balenia.

  • Na stenu - túto možnosť zvoľte iba v prípade skutočne pevných stien. Na uchytenie na stenu slúži špeciálna závesná konzola často zvaná aj ako „šibenica“. S tou umiestnite vrece zhruba 70 cm od steny. Musíte teda počítať s tým, že pohyb okolo vreca bude značne obmedzený.

Ako začať cvičiť s boxovacím vrecom?

Než začnete agresívne boxovať do boxovacieho vreca, mali by ste vedieť niekoľko vecí. Najdôležitejšou vecou je prístup. Pokiaľ nebudete venovať pozornosť správnemu držaniu tela hneď na začiatku, môže to mať dôsledky pre nasledujúce tréningy a takú chybu je potom bohužiaľ ťažké napraviť. Na začiatku stojí za to precvičiť si správne polohovanie tela. Okrem toho tiež nemôžete ignorovať, ako sa pri údere držíte správne za ruky. Zo začiatku je lepšie boxovacie vrece nepoužívať a trénovať naprázdno bez boxovacieho vreca. To vám dáva príležitosť vyvinúť vhodné pohyby a následné cvičenie s boxovacím vrecom vám prinesie oveľa lepšie výsledky.

Ako bezpečne boxovať do boxovacieho vreca?

Počas prvých tréningov s boxovacím vrecom je dôležité sa dobre chrániť. Zranenia sa môžu stať aj profesionálom, najmä amatérom, ktorí práve začínajú svoju boxerskú kariéru. Pamätajte na všetky bezpečnostné pravidlá počas boxovania do boxovacieho vreca.

Niektorí ľudia volia boxerské rukavice, čo obvykle nestačí. Než si nasadíte rukavice, zabaľte si ruky špeciálnou boxovacou páskou. Vďaka nej sú zranenia menej pravdepodobné. Najväčšou chybou je zabudnutie na nohy. Uistite sa, že nosíte veľmi pohodlnú obuv, ktorá zaistí odpruženie. Mnoho ľudí, čo je veľmi dobrý nápad, volí chrániče kolien. Počas tréningu sú kĺby silne zaťažované, preto pri každom cvičení noste chrániče kolien.


TIP : Pokiaľ to myslíte s tréningom naozaj vážne, zvážte nákup aj nejakej športovej podlahy. Na tatami váš tréning dostane úplne iný rozmer, lepšie sa vám potom budú trénovať aj kopy.

09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore