Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom autochladničky

   11min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Autochladničky


Autochladničky sú jedným z mnohých typov cestovných chladničiek. Takéto zariadenie vám umožní prepravovať chladené jedlo bez strachu, že sa po ceste pokazí alebo inak poškodí. Hlavnou úlohou takéhoto zariadenia je udržiavať konštantnú nízku teplotu vo vnútri.Hodia sa tak na kratšie cesty, ako aj dlhšie – pokojne k moru, alebo sú skvelé na úschovu nákupu počas cesty z obchodu domov.






Čo môžem v autochladničke uchovávať?

V autochladničke môžete uchovávať akékoľvek potraviny, ktoré potrebujú chlad. Je teda ideálna na prevážanie desiat, olovrantov, nápojov, ale aj zeleniny a ovocia. V termoelektrickej chladničke možno potraviny tiež ohrievať, môžete ju preto využiť napríklad na prevoz obeda či ďalších teplých pokrmov.






Aký typ autochladničky vybrať?

Existujú typy fungovania a chladiacej technológie: pasívne chladiace absorpcia, kompresor a termoelektrické chladenie. Každá technológia má svoje výhody, ktoré ich robia odporúčanými za určitých podmienok.


Pasívne chladiace boxy

Pasívne chladiace boxy sú najbežnejším a tiež najlacnejším variantom. Iba izolujú, prípadne fungujú na báze pasívneho chladenia. Nepotrebujú žiadnu elektrickú energiu, je len nutné mať prístup k mrazničke. Dávajú sa do nich totiž chladiace náplne, takzvané vložky, ktoré je nutné vybrať, nechať zmraziť a potom ich vrátiť späť do boxu. Týmto úkonom sa začne proces chladenia. Pozor si však musíte dať na to, že tieto boxy sú vhodné pre kratšie cesty. Nezvládnu totiž chladiť príliš dlho. Teplota chladenia je tiež nízka, pohybuje sa len do 10 ° C.

  • najlacnejši variant chladiacich boxov na krátke cesty

  • iba izolujú, fungujú na báze pasívneho chladenia

  • na chladenie využívajú chladiace vložky

  • potraviny udržia v chlade len obmedzenú dobu

  • minimálne obstarávacie náklady

  • nezvládnu chladiť príliš dlho

  • teplota chladenia sa pohybuje len do 10 ° C


Absorpčné prenosné chladničky

Tento typ autochladničiek využíva kvapalné alebo plynné chladiace médium. Toto médium sa rozpustí v chladnej vode a potom dokáže absorbovať teplo z okolia. Absorpčné autochladničky sa pripájajú do elektrickej prípojky aj na plyn a majú vysokú spotrebu. Využijete ich len na bežnú úschovu potravín, ktoré chcete chladiť. Keďže potrebujú odvetrávanie, nie sú veľmi vhodné na použitie do osobných áut, ale skôr nájdu uplatnenie v karavanoch a v obytných vozidlách.

  • využitie len na bežnú úschovu potravín, ktoré chcete chladiť

  • pripájajú sa do elektrickej prípojky alebo na propán bután

  • využívajú chladiace alebo plynné médium

  • chladiace médium dokáže absorbovať teplo z okolia

  • využitie v karavanoch a obytných autách

  • potrebujú odvetrávanie, nie sú veľmi vhodné do osobných áut

  • pre správne fungovanie musí byť uložená na rovnej ploche


Kompresorové autochladničky

Kompresorové autochladničky dokážu potraviny nielen udržať pri stabilnej teplote, ale aj schladiť alebo dokonca zmraziť. Pri používaní vyžadujú zapojenie do elektriny. Ak má tento typ vlastnú batériu, po nabití dokáže bez zapojenia pracovať až do 18 hodín. Kompresorové autochladničky využijete aj v extrémne horúcom počasí, ak okolitá teplota presiahne 50 ° C v tieni. Princíp fungovania je podobný ako u bežných chladničiek. Pri umiestnení tohto typu je preto potrebné myslieť na to, že bude potrebovať trochu priestoru na odvetrávanie. Nevýhodou môže byť ich mohutnosť a väčšia váha. To však kompenzuje ich spoľahlivosť pri prevádzke. Prístroj však nie je na 100% závislý na napájaní. Po nabití batérie vo vnútri, ktoré môže a nemusí mať, zvládne ďalej chladiť obsah boxu až 18 hodín. Potom je nutné box opäť zapojiť do siete. Inak by autochladnička nechladila.

  • najvýkonnejšie - poradia si aj s extrémnymi teplotami vrátane hlbokého zmrazenia

  • princíp fungovania podobný ako u bežných chladničiek

  • fungujú bez ohľadu na vonkajšiu teplotu a slnečný svit

  • po nabití batérie zvládne obsah boxu chladiť až 18 hodín

  • spoľahlivá prevádzka, podáva výkon aj v naklonenej polohe

  • ideálne na dlhšie cesty

  • väčšie rozmery a váha

  • bude potrebný menší priestor na odvetrávanie

  • vyššia obstarávacia cena


Termoelektrické autochladničky

Tento najnovší typ sa vyznačuje nízkou hmotnosťou a dokáže potraviny schladiť na teplotu o 30 °C nižšiu, ako je teplota okolia. Výhodou je, že niektoré modely môžete využiť aj v zime na ohrievanie obsahu chladničky až na teplotu 65 °C. Práve táto univerzálnosť je jej nepochybnou prednosťou. V porovnaní s kompresorovou autochladničkou navyše nezaberá toľko miesta a môžete ju pomerne ľahko prenášať so sebou.Termoelektrické autochladničky sa tiež zapájajú do elektrickej siete. Chladenie má pomalší nástup, ochladenie/ohriatie vnútorného priestoru trvá až 6 hodín. Chladiaci účinok je však viac ako dostatočný. Výhodou je aj ich priaznivá obstarávacia cena, obvykle sú lacnejšie ako kompresorové.

  • schladia o niekoľko desiatok stupňov oproti vonkajšej teplote

  • ochladia vnútorný priestor až o 30 °C oproti okolitej teplote

  • univerzálnosť - niektoré modely môžete využiť aj v zime na ohrievanie obsahu chladničky až na teplotu 65 °C

  • napájanie zo zásuvky automobilového zapaľovača

  • podáva výkon aj v naklonenej polohe

  • kompromis vo výkone, hmotnosti a cene

  • pomalší nástup chladenia

  • ochladenie/ohriatie vnútorného priestoru trvá až 6 hodín


Chladiaca priehradka

Špeciálnym typom je chladiaca priehradka na strane spolujazdca, ktorá sa môže nachádzať v aute, ktoré má klimatizáciu. Priehradku pre jej menšiu veľkosť využijete napríklad na chladenie sendvičov alebo nápojov. Výhodou je, že toto chladenie možno odpojiť bez nutnosti vypnutia celkovej klimatizácie. Nevýhodou je obmedzená teplota chladenia. Ak máte auto s klimatizáciou, možno dodatočne tento systém za menší poplatok zapojiť.






Kam autochladničku umiestniť?

Autochladničku je potrebné umiestniť v dosahu autozásuvky. Niektoré autá majú zásuvku aj v kufri, čo výber vhodného miesta uľahčuje. Menej pohodlnou alternatívou je dlhý kábel. Chladničky sa obvykle umiestňujú buď za predné sedadlá, na zadné sedačky alebo práve do kufra auta. Vždy však musia byť riadne upevnené, aby v aute nelietali a v prípade nehody nespôsobili ďalšie zranenia alebo ťažkosti.

TIP : Pamätajte, že čím nižšia je teplota v okolí chladničky, tým efektívnejšie funguje. Samotný chod chladničky taktiež produkuje znateľné teplo.






Podľa čoho vyberať

Parametrov, na ktoré by ste pri kúpe autochladničky mali myslieť, je niekoľko. Všetky si ich prejdeme, aby ste získali podrobný prehľad o tom, na čo sa máte sústrediť. Pomôže vám to vybrať presne taký model, aký potrebujete.


Veľkosť

Prenosné chladničky dostanete kúpiť v rôznych veľkostiach. Vhodnú veľkosť zvažujte s ohľadom na priestor v aute aj množstvo potravín, ktoré chcete chladiť. Vopred preto zvážte, kde ju budete mať v aute umiestnenú. Iné rozmery sa dajú uložiť za sedadlo a iné do kufra.

Pri voľbe vnútorného objemu vychádzajte z počtu osôb, pre ktoré budete jedlo chladiť a množstva jedla, ktoré potrebujete. Myslite tiež na to, aby sa do vnútra chladničky zmestili fľaše s nápojmi. Nekupujte priveľmi veľkú chladničku, ak priestor v nej nevyužijete. Ak ju naplníte len sčasti, bude pracovať menej efektívne.

Objem a kapacita autochladničiek

Objem Čo sa do nej zmestí Využijem ju na TABUĽKA

8-20 litrov pár drobností Kratšie výlety a jednorazové ochladenie.

21 – 50 litrov jedlo na víkend Dvojdňový výlety do prírody, na cestu na dovolenku

k moru, a pod.

51 a viac litrov jedlo na niekoľko dní Ideálne na týždennú dovolenku pod stan.






Hmotnosť a prenášanie

Prenosné chladničky budete iste chcieť prenášať z miesta na miesto, nakladať a vykladať z auta. Preto je dôležitá aj ich hmotnosť. Vopred počítajte nielen s hmotnosťou chladničky ale aj jedla a nápojov, ktoré do nej vložíte. Najväčšie modely s objemom do 40 l môžu vážiť až 20 kg. Takéto však využijete len na párty alebo výlete väčšej skupiny ľudí. Modely pre rodiny s menším objemom budú vážiť len od 2 do 10 kg.

TIP : Ak plánujete autochladničku často prenášať, možno vás poteší, že niektoré modely sú vybavené aj kolieskami a praktickou rúčkou. Vďaka tomu si ich z miesta na miesto jednoducho preveziete.





Spôsob napájania

Prenosné chladničky potrebujú okrem pasívnych chladiacich boxov na svoju prevádzku zabezpečiť prísun elektrickej energie. V závislosti od konkrétneho modelu budú mať výstup pre 12 V, ktorý je dostupný v každom aute. Môžete sa stretnúť aj potrebou zapojenia k zdroju 24 V. Tieto budú vhodné do niektorých obytných prívesov alebo nákladných áut. Na trhu nájdete tiež modely so zapojením do siete s napätím 230 V. Budete si ich musieť doma zapojiť, aby sa vychladili, a potom prenášať.

S napájaním súvisí aj dĺžka prívodného kábla. Vopred si stanovte, kde bude prenosná chladnička umiestnená. Podľa toho skontrolujte, či vám dĺžka kábla vyhovuje.


Štandardné zdroje energie pre prenosné autochladničky sú:

ZDROJ ENERGIE

Absorpčná technológia

12 V / 230 V / plyn

Termoelektrická technológia

12 V / 24 V / 230 V

Kompresorová technológia

12 V / 24 V / 110 V – 230 V






Chladiaci účinok

Ešte pred kúpou potrebujete vedieť, ako a kde budete chladničku využívať. Od toho bude závisieť, akú chladiacu schopnosť budete potrebovať. Ak potrebujete udržať jedlo v chlade len po krátky čas, nepotrebujete rovnako účinné chladenie ako na cestu dlhú niekoľko hodín alebo niekoľkodňový pobyt. Chladiaci účinok sa určuje vždy s ohľadom na teplotu prostredia, v ktorom sa bude prenosná chladnička nachádzať. Najmenší chladiaci účinok majú chladiace boxy. Je to len 10 °C oproti okolitému prostrediu. Ak si vyberiete model s aktívnym chladením, chladiaci účinok môže byť až 30 °C alebo viac.

Rozsah kapacít podľa technológie chladenia je: Dosiahnutá vnútorná teplota v chladničke TABUĽKA

  • absorpčné 30 – 40 litrov

  • termoelektrické 4 – 45 litrov 22 °C to 10 ° (v závislosti od modelu)

  • kompresorové 10 – 90 litrov






Energetická účinnosť

Triedy energetickej účinnosť informujú rovnako ako pri klasických chladničkách o tom, ako konkrétny model využije prijatú energiu. Môžete si tak zakúpiť autochladničky v najviac úspornej triede A+++ až v najmenej úspornej triede D.

Energetický štítok uvádza okrem energetickej triedy tiež informáciu o ročnej spotrebe energie. Tento údaj vám prezradí, koľko kilowatthodín konkrétny model spotrebuje za rok. Údaj je meraný pri priemerných podmienkach. Pri horúčavách môže byť spotreba vyššia.






Hlučnosť

V uzavretom priestore, akým je automobil, vás iste bude zaujímať hlučnosť autochladničky. Informáciu o hlučnosti vybraného modelu nájdete na energetickom štítku. Bežná hlučnosť sa pohybuje do 40 dB. Ak je hlučnosť vyššia, zvážte, či vás nebude pri jazde alebo počas dovolenky obťažovať.





Klimatické triedy

Klimatická trieda určuje rozsah teplôt, v ktorých bude autochladnička optimálne fungovať. Po prekročení hornej alebo dolnej hranice môže prenosná chladnička pracovať menej efektívne. Klimatické triedy:

  • SN (subnormálna) — teplota okolia 10 až 32 °C

  • N (normálna) — teplota okolia 16 až 32 °C

  • ST (subtropická) — teplota okolia 18 až 38 °C

  • T (tropická) — teplota okolia 18 až 43 °C





Je autochladnička bezpečná?

Autochladnička je elektrický prístroj, a tým pádom je potreba s ňou podľa toho zaobchádzať. Pokiaľ ale máte strach, že by vám pri používaní autochladničky hrozilo nejaké nebezpečenstvo, nemáte sa čoho báť. Autochladničky majú klasickú bezpečnostnú poistku, ktorá zabraňuje elektrickému skratu alebo preťaženiu. Ak chcete mať istotu, že vám autochladnička v aute nevybije baterku, vyberte pokročilejšie model s bezpečnostným systémom ABS. Ten stráži napätie autobatérie. Pri nízkom napätí autobatérie okolo 11 V, automaticky chladničku vypne, aby ste nezostali aj s autom niekde visieť.





Autochladničky — doplnky a funkcie

Komfort ale aj bezpečnosť a jednoduchosť pri používaní vám zabezpečia rôzne doplnkové funkcie a vybavenie. Pozrime sa na tie, s ktorými sa môžete stretnúť najčastejšie.


  • Vnútorné koše — ak chcete mať potraviny uložené čo najviac prehľadne, zaobstarajte si do prenosnej chladničky vnútorné koše. Celý priestor nimi rozdelíte na viac samostatných častí, v ktorom sa ľahšie a rýchlejšie zorientujete.

  • Ochranný obal — slúži na zvýšenie odolnosti chladničky proti mechanickému poškodeniu pri prenášaní. Môže byť vybavený tiež popruhom na jednoduchšie prenášanie alebo termovložkou pre zlepšenie izolácie.

  • Upevňovacia sada — využijete ju pre bezpečné umiestnenie chladničky v aute. Jednoduchým mechanizmom zaistíte, aby sa vám pri jazde neposúvala či neprevrhla.

  • ABS systém — sleduje stav napätia autobatérie a chráni batériu automobilu pred úplným vybitím. Ak napätie klesne pod určitú hranicu, autochladničku automaticky vypne. Nemôže sa vám tak stať, že po dlhšom státí auto nenaštartujete kvôli vybitej batérii.

  • Predlžovací kábel — ak sa vám stane, že vám nevyhovuje dĺžka prívodného kábla, tento problém vyriešite predlžovacím káblom.

  • Uzamykateľná zásuvka — pri otrasoch pri jazde sa môže stať, že sa chladnička uvoľní zo zdroja napájania. Uzamykateľná zásuvka takémuto prerušeniu zabráni.

  • Doplnok k napájaniu - inteligentný systém k samotnému napájaniu autochladničky. Existuje totiž možnosť uzamknúť zásuvku. Nemalo by sa to stávať, ale pri náročnejších podmienkach sa vplyvom otrasov môže prerušovať kontakt v zásuvke a napájaní, čím je ohrozená funkcia aj životnosť boxu. Riešením môže byť práve uzamykateľná zásuvka, ktorá zaistí, že sa žiadny spoj nepreruší.

  • Ohrev — ak by ste chceli využívať autochladničku aj na ohrev, vyberajte z termoelektrických modelov. Niektoré drahšie z nich túto funkciu ponúkajú.

  • Osvetlenie — niektoré modely disponujú aj osvetlením vnútorného priestoru chladničky. Na hľadanie potravín za tmy tak nebudete musieť používať baterku.






Ako maximalizovať účinnosť chladenia autochladničky

Nezávisle od toho, pre aký model sa nakoniec rozhodnete, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť pre optimalizáciu výkonu vašej autochladničky:


  • Predchladenie boxu – predchlaďte celé zariadenie. Dokonca aj umiestnenie v chladnej garáži alebo klimatizovanej miestnosti v noci pred plánovaným balením pomôže. Ak to nie je možné, zvážte kúpu “obetného” vrecka ľadu, aby ste ochladili box predtým, ako ho použijete.

  • Predchlaďte obsah – všetko, čo pôjde do autochladničky, by malo stráviť niekoľko hodín (najlepšie cez noc) v chladničke. Ak plánujete dlhšiu cestu, zvážte zmrazenie niektorých položiek, ktoré nebudete používať v prvých dňoch výletu (ako sú napríklad tie hamburgery na tretí deň), alebo veci, ktoré sa dajú ľahko využiť v zmrazenom stave (ako napríklad strúhaný syr).

  • Udržujte chladničku v tieni – znie to samozrejme, ale je ľahké zabudnúť, ako sa mení tieň v závislosti od pohybu slnka. Je tiež dôležité zvážiť teplotu povrchu, na ktorý chladničku postavíte, pretože teplo z podložky bude vyžarovať do spodnej časti mrazničky a predčasne roztaví jeho obsah. Horúcemu piesku a asfaltu je najlepšie sa vyhnúť, vhodný je chladný cement alebo tráva.

  • Minimalizujte čas, kedy je box otvorený – toto je ďalší, ktorý znie síce samozrejme, ale je to výzva. Či už je to váš kamarát, ktorý hľadá poslednú fľašu piva, alebo sa vaše batoľa hrá s chladničkou, kým ste otočení chrbtom – je ľahké nechať veko otvorené. Snažte sa otvárať chladničku menej krát. Je rozumné spárovať vašu veľkú autochladničku s menšou, osobnou, ktorú môžete naložiť v chladnejšom rannom vzduchu položkami, ktoré budete potrebovať na obed a popoludňajšie občerstvenie. Akýkoľvek spôsob, ako môžete skrátiť čas, kedy je veko otvorené, predĺži čas chladenia.






Výber typu autochladničky

Aby ste si mohli vybrať správny model, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám, odpovedzte si na tieto otázky:


1. Ako často budem autochladničku využívať?

  1. výnimočne – stačí lacnejší model

  2. niekoľkokrát ročne – ak nemáte špeciálne nároky na priestor, voľte nižšie alebo strednú triedu

  3. často – oplatí sa investovať do špičkovej


2. Koľko jedla / pitia potrebujem v autochladničke prevážať?

  1. pár plechoviek s nápojmi / krajec chleba – stačí malá do 20 litrov

  2. desiatu pre 2 na celý deň – ideálna je stredne veľká autochladnička s objemom 25-40 l

  3. vozím so sebou hostinu pre celú rodinu – kúpte si aspoň 50litrovú autochladničku


3. Na koľko stupňov a na ako dlho potrebujem jedlo schladiť?

  1. stačí len na pár hodín okolo 5-8 ° C – vystačíte si s termotaškou, prípadne absorpčnú autochladničkou

  2. potrebujem potraviny zmraziť – siahnite po kompresorové autochladničke

  3. chcem, aby vedela jedlo udržať teplé – jednoznačne vyberajte z termoelektrických


4. Budete potrebovať autochladničku prenášať so sebou pešo?

  1. áno, na piknik, apod. – vyberajte z termotašiek a chladiacich boxov

  2. nie, autochladničku budem voziť len v aute – vyberajte zo všetkých typov

  3. len z auta na chalupu, než ju zapojím do zásuvky – zvoľte model, ktorý podporuje 15 aj 230 V






Cena autochladničiek

Veľmi dôležitá je aj finančná stránka. Sami musíte posúdiť, či autochladničku využijete a koľko do nej môžete investovať. Potom možno nájsť nejaký kompromis.

Na trhu možno tovar tohto typu rozdeliť do nižšie uvedených cenových kategórií:


Cena do 200 €

Táto cenová kategória s cenou do 200 € ponúka väčšinou pasívne modely. Nad 55 € si vyberiete aj aktívne chladiace boxy. Tieto najlacnejšie autochladničky sa hodí pre nenáročných užívateľov, alebo ak si chcete chladiť len desiatu.


Cena od 200 € do 400 €

Táto cenová kategória od 200 € do 400 € s ponúka oveľa lepšie modely, ktoré majú lepšie chladiaci výkon. Môžete si tu vybrať aj plynové autochladničky.


Autochladničky s cenou nad 400 €

Ak ste náročným užívateľom, potom vám budú vyhovovať modely s cenovkou nad 400 €. Vyberiete si tu modely s veľkým objemom. Tieto modely sú skvele navrhnuté a sú veľmi kvalitné. Ak veľa cestujete a potrebujete kvalitné modely, potom si ich vyberiete práve v tejto cenovej kategórii.


09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore