Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom štartovacieho spreja

   1min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Štartovacie spreje


Štartovací sprej je zmes, ktorá sa zakladá na báze éteru a používa sa na spustenie ťažko štartujúceho motora. Veľmi užitočný prípravok najmä v mrazivom zimnom období, môže sa miešať ďalej s propánom a butánom. Ide teda o vysoko horľavú látku, a tak by ste pri použití mali byť veľmi opatrní. Sprej je vhodný pre použitie ako v benzínových agregátoch, tak aj naftových motoroch dopravných prostriedkov a inej techniky. Aplikuje sa do sania motoru. Pri moderných a nových vozidlách by nemala nastať situácia, kedy by ste potrebovali tento sprej použiť.






Spôsob použitia štartovacieho spreja

Sprej sa strieka do sacieho potrubia motora, ideálne za vzduchový filter a čím bližšie k motoru tým lepšie. Aké množstvo? Tak akurát. Nikdy teda do potrubia nestriekajte veľké množstvo zlúčeniny, mohli by ste tomu všetkému ešte viac prihoršiť. Nezabudnite, že manipulujete so zmesou, ktorá veľmi dobre horí, a tak by sa veľké množstvo mohlo stať aj osudným napríklad trubicu spájajúcu motor a vzduchový filter alebo poškodiť výbuchom tesnenia pod hlavou. Pri naftových agregátoch by ste si mali dávať ešte väčší pozor, pretože pri nesprávnom pomere zmesi by ste si mohli zničiť aj celý motor.







Bezpečnosť pri práci so štartovacím sprejom

V ideálnom prípade by sa sprejom mali manipulovať dvaja ľudia. Teda jeden strieka sprej na správne miesto a druhý štartuje. Stačí pár sekúnd a motor by mal nabehnúť, síce sa vám jeho chod bude zdať zo začiatku zvukovo zvláštny, ale všetko sa za pár ďalších minút zase zrovná do normálu – akonáhle všetok éter vyprchá. Pokiaľ auto nenaštartuje, potom bude zjavne problém v niečom inom.


TIP : Štartovací sprej by ste mali využívať len v naozaj výnimočných prípadoch, nie sa naň spoliehať zakaždým, keď auto zle štartuje - radšej sa pozrite, či náhodou nie je problém niekde inde, než aby ste si zbytočne ničili motor.

ZDROJ www.portalridice.cz

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore