Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Trampolínky na fitness

   6min.
   testers.sk
   redakcia
   zdielať




Trampolínky na fitness


Fitness trampolínky alebo aj jumping trampolínky sú skvelé pre intenzívne, fyzicky náročné skákanie ale aj zábavu. Fitness trampolína je menší model klasickej trampolíny s odrazovou plochou o priemere cca 90 – 130 cm, ktoré je osadená na konštrukcii vo výške 20 – 30 cm nad zemou. Najčastejšie má okrúhly alebo šesťuholníkový pôdorys a je určená pre jednotlivca. Môže byť pružinová a bezpružinová, vybavená výškovo nastaviteľným alebo pevným madlom, nemá ochrannú sieť.




Vyskáčte si vysnenú postavu, posilnite svoje telo a zlepšite svoju kondíciu. Využitie nájde nielen vo fitness centrách, ale aj u vás doma ako skvelá pomôcka na domáci tréning.





Benefity skákania na trampolíne

Skákanie na trampolíne je prospešné pre zdravie, je to určitá forma kardio cvičenia. Týmto spôsobom sa zlepšuje vaša kondícia a výdrž. Pomáhate tak vášmu kardiovaskulárnemu systému. Pravidelné cvičenie na trampolíne zlepšuje váš pohyb a buduje lepšiu stabilitu. Skákanie je skvelým prostriedkom pre rozvoj svalstva spodnej časti tela a brucha. Ideálne pomáha tvarovať zadok, zadné stehná a lýtka. Okrem toho zapájate aj brušné svalstvo neustálymi sťahmi pri odrazoch. Vaše telo neabsorbuje také nárazy ako napríklad pri behu a pritom spaľujete kalórie rovnako účinne.


  • Trampolínky komplexne posilňujú a preťahujú svaly celého tela a precvičíte si aj ruky, krk a zadok.

  • Tlmia nárazy a tak menej zaťažujete kĺbové časti a kosti.

  • Zlepšujú pružnosť pokožky.

  • Zabezpečia zvýšenie tepovej frekvencie a zrýchlenie krvného obehu.

  • Má pozitívny vplyv na zdravie kostí a môže pomôcť zlepšiť hustotu a silu kostí.

  • Skákanie navyše veľmi priaznivo pôsobí na funkčnosť lymfatického systému.

  • Má pozitívne účinky v boji s celulitídou a podporuje efektívne chudnutie.

  • Skákanie na trampolíne zlepšuje motoriku, koordináciu a držanie tela.

  • Ako u väčšiny dynamických športov, aj tu je očakávaným benefitom lepšia nálada, kvalita spánku a psychická pohoda.



















Ako vybrať trampolínu na jumping?

Existuje niekoľko detailov, ktoré treba mať na pamäti, aby ste si vybrali kvalitný produkt, ktorý vám umožní plnohodnotne odcvičiť váš tréning.Pred samotným výberom si odpovedzte na otázku, ako často budete trampolínu využívať a koľko priestoru jej vo svojej domácnosti môžete vyhradiť. Ak plánujete cvičiť vonku, veľkosť trampolíny vás príliš neobmedzuje.


Flexibilita

Veľa modelov fitness trampolín je skladateľných, čo uľahčuje ich skladovanie alebo prepravu z miesta na miesto.Niektoré trampolíny ponúkajú obmedzenú skladateľnosť, čo znamená, že môžete zložiť napríklad iba nohy. Iné sú flexibilnejšie a umožňujú rozložiť rám a zložiť trampolínu na zlomok pôvodnej veľkosti.

Priestor na cvičenie

Všetko záleží od veľkosti priestoru na cvičenie. Ak máte menší priestor na cvičenie, odporúčame hľadať trampolínu, ktorú viete jednoducho zložiť a po tréningu rozložiť.






Priemer fitness trampolíny

Priemer odrazovej plochy fitness trampolín pre domáce použitie je cca od 90 – 130 cm. K dispozícii sú aj o niekoľko desiatok centimetrov väčšie fitness trampolíny, ktoré sú určené na klubové použitie a pre náročnejšie zostavený tréning. V domácom prostredí oceníte, ak je pomer veľkosť/využitie primeraný – a to najmä z dôvodu jednoduchého skladovania.


  • Trampolíny s priemerom do 110 cm - skladnejšie, vhodné na základný až stredne náročný domáci tréning. Nevýhodou je, že budú menej odpružené ako väčšie modely.

  • Trampolíny s priemerom nad 110 cm - umožňujú trénovanie komplikovanejších krokových zostáv s úskokmi do strán. Zaisťujú lepší pocit bezpečia.


Pri výbere fitness trampolíny sa zvyknú uvádzať dva údaje – celkový priemer trampolíny (priemer konštrukcie) a priemer odrazovej plochy (menší).






Nosnosť fitness trampolíny

Každá z trampolín má určenú maximálnu nosnosť, ktorú dokáže zniesť. Tak, ako je to štandardom pri iných cvičebných pomôckach, aj pri trampolínach je nosnosť dôležitým kritériom, ktorý si zaslúži vašu pozornosť.


  • Nosnosť fitness trampolín je cca od 90 – 150 kg, priemerne 120 kg.


Výrobcovia zvyčajne s rezervou rátajú, no poistiť sa nie je na škodu. Ak má trampolína nosnosť 100 kg, pre väčšiu istotu a predovšetkým bezpečnosť bude lepšie obzrieť sa po trampolíne s nosnosťou aspoň o 10 kg vyššou.


TIP : Ak k svojej hmotnosti pripočítate 10 %, získate rezervu, pri ktorej máte istotu, že fitness trampolína znesie intenzívnejší tréning a postupne vaše rastúce tréningové tempo.






Materiál skákacej plochy

Povrchový materiál je jeden z najdôležitejších parametrov pri výbere trampolíny aje prvou časťou trampolíny, s ktorou prídete do kontaktu. Je nevyhnutné, aby bol kvalitný a vydržal aj náročné a dlhodobé používanie. Väčšina trampolínových povrchov je vyrobená z umelých vlákien, ako je nylon alebo polyetylén. Kvalitná trampolína má pevný ale mäkký povrch.







Upevnenie skákacej plochy

Poznáme dva spôsoby upevnenia skákacej plochy, z ktorých si môžete vybrať:


  • Upevnenie pružnými lanami (gumičkami) - moderný spôsob, skákanie je vďaka nim tichšie a bezpečnejšie. Nemusia však byť také odolné ako kovové pružiny.

  • Klasické upevnenie pružinami - klasický spôsob uchytenie skákacej plochy. Kovové pružiny, ktoré sú príliš silné, môžu pritiahnuť podložku príliš tesne, čím uberú trampolíne z jej schopnosti odrážať. Nevýhodou budú nepríjemné zvuky pri skákaní.





Doplnky k trampolíne a bezpečnosť

Najčastejším doplnkom, ktorý býva súčasťou jumping trampolíny je rukoväť (držadlo) - výhodou je, ak je výškovo nastaviteľné. Odporúčame, aby ste sa na rukoväte príliš nespoliehali. Môžete si vypestovať zlé návyky, ako je napríklad nesprávne držanie tela pri skákaní. Ak ide o bezpečnosť, najlepšie, čo môžete urobiť, je pred skokom sa pomaly zoznámiť s pohybom trampolíny. Takto predídete úrazom a naučíte sa skákať bezpečne.

Či cvičíte vonku alebo vnútri, pochvaľovať si budete protišmykovú podložku, ktorá zabezpečí, že vaša trampolína bude mať ešte lepšiu stabilitu.

Väčšina trampolín sa dodáva s bezpečnostnými prvkami, ktoré sú umiestnené na pružinách tak aby vás neporanili.






Zvyšujte si kondíciu na trampolínke

Počas niekoľkých minút skákania na trampolínke, ktoré budete opakovať každý deň, výrazne zlepšíte svoju fyzickú kondíciu. Je len nutné vydržať a dodržiavať základné pravidlá a zásady:


  • pred skákaním sa ponaťahujte, urobte napríklad pár drepov

  • skáčte najlepšie naboso, na suchej a očistenej trampolíne

  • buďte opatrní na členky a kĺby, neskáčte po zranení alebo po operácii







Ako skákať na fitness trampolínke?

  • začnite zľahka, postupne zvyšujte skoky a intenzitu

  • snažte sa skákať uprostred odrazovej plochy, predchádzajte tak možným pádom a zraneniam, uprostred je odrazová plocha najpružnejšia

  • dopadejte na celé chodidlá

  • neskáčte z trampolíny rovno na tvrdú zem, radšej doskáčte na trampolínke, a potom zostúpte

Počas skákania si robte prestávky, dodržujte pitný režim a po skákaní sa zľahka natiahnite. Denne skáčte 10-15 minút a pozitívne výsledky sa dostavia!





Ako si urobiť skákanie na trampolínke zábavnejšie?

Stačí si zaobstarať trampolínu s digitálnym počítadlom. Počítadlo je umiestnené na držadle, ktoré tiež zľahčí skákanie. Na displeji sa okrem počtu skokov zobrazuje čas, spálené kalórie a počet skokov za minútu.Pre takéto domáce poskakovanie ideálne.





Môžu na fitness trampolíne skákať aj deti?

Iste, trampolínu si môže vyskúšať pokojne celá rodina. Pri skákaní detí odporúčame vždy dohľad dospelého. Pre deti je však určená špeciálna detská fitness trampolína. Detská trampolína je vhodná pre deti do 14 rokov a do váhy 25 kg.


Aká je minimálna požadovaná výška stropu pri používaní trampolíny v interiéri?

S výškou stropu vo vašej domácnosti si nemusíte robiť starosti. Priemerná výška stropu v slovenských domácnostiach je 2,5 metra. Výška trampolíny je iba 30 cm. Nad hlavou po výskoku budete mať určite aj tak dostatok priestoru.






Ceny fitness trampolín

Koľko zaplatíte za kvalitnú trampolínu na jumping? Rozhodujúca je veľkosť, výbava, nosnosť a plánovaná intenzita využívania. Ak s jumpingom už máte skúsenosti, dobrou “odrazovou” plochou vám môže byť napríklad model podobný, ako je ten vo fitku.

Fitness trampolíny do 80 €

Základné trampolíny na jumping s menším kruhovým priemerom. Najčastejšie je plocha natiahnutá cez pružiny, čo znamená aj nevyhnutnú prítomnosť bezpečnostného obvodového krytia. V tejto cenovej relácii sa predávajú trampolíny s madlom, aj bez madla.


Fitness trampolíny od 80 do 160 €

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie fitness trampolíny pre domáce použitie. Ponúkajú veľmi dobrý pomer cena / výkon. Umožnia vám zlepšovať sa od základov, no zároveň budú stíhať aj intenzívnejšiemu tempu. Nastaviteľné madlo, plocha s výbornými odrazovými vlastnosťami, kvalitné gumolaná, stabilná konštrukcia.


Fitness trampolíny od 160 €

Ak potrebujete na jumping vyššiu kvalitu prevedenia (pre poloprofesionálne až profesionálne tréningy), potom zablúďte do kategórie drahších fitness trampolín, kde vyššia cena zodpovedá vyššej robustnosti a kvalite spracovania. Vysoká stabilita a vyššia nosnosť ako priemerné hodnoty.


26.10.2022, zdroj: testers.sk, autor: redakcia  






Návrat hore