Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Víno - Ideálna teplota vína



Podávanie vína pri správnej teplote môže výrazne zlepšiť jeho chuť. Chladnička na víno vám umožní udržať vaše vína na správnej teplote, aby ste ich mohli odobrať z poličky a okamžite servírovať. Existujú skutočne veľmi dobré dôvody, prečo sa vína podávajú pri rôznych teplotách.

Kontrast v chemickom zložení červených aj bielych vín určuje ich charakteristické črty, ktoré my potom vnímame. Teplota má vplyv na rozmanité zlúčeniny v červených aj bielych vínach, preto je dôležité, aby ste ich podávali správne.


***
Ideálna teplota bieleho vína

***

Biele vína sa najlepšie podávajú pri teplote medzi 7-11 ° C, v závislosti od odrody (alebo odrôd), z ktorej bolo víno vyrobené. Nižšia teplota pomáha zvýrazniť kyslosť, zvyšuje sviežosť a krehkosť spojenú s naozaj dobrým bielym vínom.

Biele vína majú tiež väčšie objemy organických zlúčenín, ako sú aldehydy a terpény, ktoré pri nižších teplotách môžu naplniť hlavu pohára ovocnými arómami, ktoré zvyšujú váš zážitok z ochutnávky. Ak je teplota príliš nízka, chute sa utlmia. Príliš veľké teplo a čerstvosť je preč.


Biele vína - odporúčané teploty servírovania

  • 7 ºC sauvignon blanc, pinot grigio

  • 8-9 ºC chardonnay, rizling

  • 9-10 ºC sauternes, semillon

  • 11 ºC viognier


***
Ideálna teplota červeného vína

***

Červené vína majú vyššie úrovne trieslovín a polyfenolov, ktoré sa lepšie ochutnávajú pri mierne vyšších teplotách. Pri chladnejších teplotách arómy tak dobre nenaplnia hlavu pohára a taníny a polyfenoly začnú chutiť príkro. Budete cítiť tiež príliš veľa kyslosti ak je víno studené. Na druhej strane, ak servírujete červené víno príliš teplé, alkohol vo víne začne dominovať a premôže jemné ovocné vône vína.

Na rozdiel od všeobecného názoru a praxe, izbová teplota je zvyčajne trochu príliš vysoká na jeho servírovanie. Je skutočne lepšie podávať ho trocha chladnejšie, pretože ako sa bude v pohári zohrievať začne uvoľňovať tie excelentné arómy.


Červené vína - odporúčané teploty servírovania

  • 12-14 ºC beaujolais, merlot

  • 14-16 ºC burgundies, pinot noir, chianti, rioja, zinfandel, malbec

  • 17-19 ºC bordeaux, cabernet sauvignon, shiraz


Druh vína, ktorý kupujete, priamo súvisí s typom skladovacej jednotky, do ktorej by ste mali investovať. Ak je väčšina vašich vín pod hranicou 20 eur, víno spadá niekde do kategórie „malo by byť konzumované kým je mladé“. Koniec koncov, viac ako 80% svetovej produkcie vína je určená na konzumáciu krátko po fľaškovaní. V tomto prípade chladnička na víno bude slúžiť vašim potrebám dokonale, pretože ponúka ideálne podmienky na ochranu vášho vína a udržiava chuť vína bezchybnú, poskytuje stabilné teploty a dokonalé prostredie pre skladovanie pred jeho podávaním.



Návrat hore