Detské sušienky a chrumky
Keď sa dieťa dostane do správneho veku, chce maškrtiť.Deti, aj tie najmenšie, milujú sladké. Mnoho z nich by najrôznejšie čokoládky, sušienky a bonbóniky mohlo maškrtiť od rána do večera. Avšak nadmiera cukru má za následok priberanie a zlé zuby. Nemusíte sa však s nimi hádať. Existujú lacné, menej škodlivé a dokonca zdravé sušienky pre deti. Myslite na ich zdravie a doprajte im vhodné zdravé sušienky.
V ponuke sú celozrnné keksy pre deti, sušienky z ryžových chlebíčkov, ovocných oplátok či z maslových a mliečnych sušienok. Všetky dobroty pre vaše deti sú bohaté na vápnik, železo a veľa vitamínov. Avšak okrem nízkeho obsahu tuku, sú tiež veľmi chutné a pre zdravie detí prospešné. Zdravé detské sušienky navyše viete vďaka rôznym receptom kombinovať a pripravovať domáce sušienky pre deti.
***
Zloženie sušienok, na čo sa zamerať***
Skutočne kvalitné sušienky a iné drobné pochutiny pre deti by mali byť bez obsahu konzervačných a aromatických látok, farbív a prídavného cukru. Vyberajte si hlavne sušienky bez umelých náplní.
TIP : Ak chcete pre vášho drobca len to najlepšie, hľadajte sušienky a iné drobné snacky s obsahom vitamínov a minerálov, ktoré sú v tomto období kľúčové pre správny rast detského organizmu. Sušienky by mali byť ľahko stráviteľné, obsahovať potrebné obilniny, vápnik, železo a vitamíny, ktoré sa podieľajú na stavbe kostí dieťaťa.
Strážte tiež nutričnú hodnotu a obsah cukru sušienok.
Rovnaké pravidlo ako u cukru platí pri receptoch na zdravé detské sušienky aj u soli, nie je pre deti zdravá.
Probiotická vláknina - inulín, podporuje rozvoj zdravej črevnej mikroflóry a vstrebávanie vápnika, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém dieťaťa.
Minerály - sú dôležité pri krvotvorbe, vývoji nervovej sústavy a podporujú radu významných metabolických funkcií organizmu.
Obsah lepku - lepok sa nachádza vo väčšine sušienok, oblátok, chrumiek a iných drobných pochutín pre deti, preto by ste mali vedieť, či a kedy je vhodné ho zaradiť do stravy dieťaťa. Mnoho detí v súčasnosti totiž trpí alergiou na lepok (celiakia). Lepok sa má zavádzať do stravy v malých množstvách, postupne, pričom je dôležité pokračovať v dojčení aj v čase jeho zavádzania. Ani u rizikových detí sa neodporúča odkladať zavedenie lepku do stravy. Zavádzanie lepku by malo byť postupné, počiatočne v malých množstvách so zvyšujúcou sa ponukou.
Zdravé detské sušienky sa tiež riadia pravidlom nepoužívať žiadny, prípadne minimálny obsah škodlivých olejov.