Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Multifunkčné hrnce


Multifunkčné hrnce sú žiadané a obľúbené hlavne z jedného dôvodu - kvôli úspore . Ušetriť s nimi môžete čas , energiu aj miesto na kuchynskej linke. Zjednodušene povedané je to niekoľko spotrebičov v jednom. Vyznačujú sa viacúrovňovým systémom, ktorý umožňuje pripravovať niekoľko pokrmov zároveň.Na jednej úrovni môžete piecť mäso, na druhé zemiaky, na tretej treba grilovať zeleninu na prílohu. Skrátka univerzálnosť . To je to, čo z nich robí tie správne domáce spotrebiče novej generácie. Oproti rúre ich možno tiež ľahko prenášať , takže obľúbené dobroty môžete variť na chate alebo dovolenke.





***
Pomalý alebo multifunkčný hrniec?

***

Tieto dva kuchynské spotrebiče si netreba zamieňať, rovnako tak ani s tlakovým multifunkčným hrncom. Pomalý hrniec má menší príkon a aj menšiu programovú ponuku. Dokáže v ňom iba variť. V multifunkčnom hrnci pripravíte viac druhov pokrmov – varené, dusené či pečené.


Pomalé hrnce

Princíp varenia v pomalom hrnci je pomalé varenie pri nízkych teplotách. Pri nižšej teplote sa v jedle zachová viac živín a vitamínov a chute jednotlivých ingrediencií sa počas niekoľkých hodinového varenia prelínajú a budú výraznejšie. Pomaly variaci hrniec si poradí aj s veľmi tuhým mäsom.Predovšetkým pri častom používaní pomalého hrnca oceníte okrem zdravých a chutných pokrmov aj nízku spotrebu elektrickej energie. Pri varení s pomalým hrncom šetríte aj svoj čas – suroviny stačí do hrnca vložiť, hrniec zapnúť a už sa nemusíte o nič starať.

*blok*

*8*
  • zdravé varenie so zachovaním vitamínov a živín

  • je koncipovaný na varenie pri nízkych teplotách do 100°C

  • obvykle majú 3 základné režimy (2 režimy rôznej intenzity varenia + režim na udržanie teploty hotového pokrmu)

  • vyberateľná nádoba z vhodného materiálu umožňuje restovanie alebo zapekanie kôrky na sporáku

  • výraznejšia chuť jedla

  • príprava pokrmov bez tuku

  • úspora času a energie

Nevýhody

  • dlhá doba prípravy

  • hrniec je určený iba na varenie

*/*

*4* */*

*/*


*blok*

*8*

Multifunkčné hrnce

Multifunkčný hrniec zastane funkciu niekoľkých kuchynských spotrebičov – sporáka, rúry, fritézy, grilu, jogurtovača aj tlakového hrnca. Podľa konkrétneho modelu môžu hrnce disponovať veľkým množstvom funkcií a programov – môžete v nich variť, dusiť, smažiť, piecť, grilovať, vyrábať jogurt, ohrievať fondue alebo využiť možnosť pomalého varenia.

Multifunkčný tlakový hrniec funguje na rovnakej báze ako klasický tlakový hrniec, však výhodou multifunkčného tlakového hrnca je jeho všestranné využitie. Možno použiť nielen na varenie pod tlakom, ale s takým hrncom možno i klasicky variť, môže fungovať ako ryžovar, jogurtovač pod. Navyše multifunkčné tlakový hrniec je väčšinou vybavený funkciou neustále kontroly tlaku a teploty a často má aj funkciu automatického vypnutia po dokončení programu.

  • zastane funkciu niekoľkých kuchynských spotrebičov

  • veľký výber funkcií a programov

  • úspora peňazí a miesta za niekoľko spotrebičov

  • jednoduché varenie vďaka prednastaveným programom

Nevýhody

  • vyššia obstarávacia cena

  • vyššia spotreba energie

*/*

*4* */*

*/*





***
Objem nádoby

***

Jedným z najdôležitejších parametrom je objem nádoby. Samozrejme čím väčší objem hrnca, tým aj väčšie rozmery a váha. Pred kúpou je teda dôležité rozmyslieť, aby sa vám hrniec vošiel do vašej kuchyne, prípadne, ak budete chcieť hrniec premiestňovať na iné miesta a tiež pre koľko osôb v ňom budete chcieť variť. Elektrický multifunkčný hrniec sa väčšinou predáva v rozmedzí od 4 do 12 litrov. Výrobca uvádza približne 1 liter na osobu, 4 litrový hrniec je teda vhodný pre štvorčlennú rodinu.

TIP : Niektoré inteligentné hrnce majú tiež možnosť vloženia viac oddelených nádob a môžete tak pripravovať viac rôznych pokrmov naraz.





***
Rozmery a hmotnosť

***

Multifunkčný hrniec je viacúčelovým kuchynským zariadením, ktoré v sebe spája hneď niekoľko spotrebičov dohromady. Na výber sú kompaktné elektrické hrnce, ktorých rozmery sú menšie a takisto ich uskladnenie je priestorovo menej náročné. Ak však uvažujete nad takýmto hrncom s množstvom funkcií a väčším objemom (5 – 8 litrov), rátajte s tým, že rozmery i hmotnosť budú narastať. Multifunkčné hrnce s väčším objemom, pokiaľ nemajú svoje pevné miesto, sú na prenášanie náročnejšie.

Najľahšie multifunkčné hrnce vážia okolo 2-3 kg. Následne sa objemom narastá aj hmotnosť. Väčšie elektrické hrnce sa pohybujú na úrovni 5 až 8 kg. Niektoré hrnce sú konštruované do šírky, iné naopak do výšky. Príliš vysoké nádoby môžu mať nevýhodu v tom, že sa nemusia zmestiť do umývačky riadu.




***
Príkon

***

Príkon spotrebiča predstavuje množstvo elektrickej energie, ktorú je potrebné do neho dodať. Uvádza sa vo Wattoch (W). Čím vyšší tento parameter je, tým bude hrniec rýchlejšie ohrievať nádobu a suroviny v nej uložené. Zjednodušene povedané, vyšší výkon znamená rýchlejšie a efektívnejšie varenie. Hodnota príkonu sa pohybuje od zhruba 700 do 1 500 Wattov. Menej výkonné hrnce majú príkon od 600 W a tie najvýkonnejšie oscilujú s príkonom okolo 1500 W.

Na druhú stranu s vyšším výkonom sa zvyšuje aj spotreba elektrickej energie. Len pre predstavu, hrniec na pomalé varenie s najvyšším výkonom zodpovedá príkonu klasickej mikrovlnnej rúry, pričom rúry na pečenie majú spotrebu pokojne aj dvojnásobnú. Nemusíte sa preto obávať vysokej energetickej náročnosti. Maximálny príkon navyše multifunkčný hrniec nevyužíva permanentne, ale iba v prípade potreby.




***
Materiál hrncov

***

Pri nádobe je podstatné ešte to, z akého materiálu je nádoba vyrobená. Najdôležitejšie je to, aby bol povrch odolný proti pripáleniu. Veľkým plusom je, ak je možné umývať nádobu v umývačke riadu.


Liatinové hrnce - vhodné na prudké vyprážanie

  • odolnosť voči vysokým teplotám

  • vhodné na použitie na sporáku aj v rúre

  • dlhá životnosť

  • nevýhodou je horšia priľnavosť - musí sa vypiecť


Hliníkové hrnce – na varenie pri nízkych teplotách

  • dva typy lisované a liate

  • lisovaný hliník je lacný a nekvalitný

  • liate hliníkové hrnce so širším dnom a stenami dobre rozvádzajú teplo a majú dlhú životnosť

  • hliník nemal byť v priamom kontakte s potravinami, preto býva pokrytý nepriľnavou vrstvou


Kameninové hrnce – vhodné na pomalé varenie (je to keramika obohatená o ďalšie prvky, ktoré zlepšujú jej úžitkové vlastnosti)

  • hygienické, zdravotne nezávadné a ľahko udržiavateľné

  • udržujú stálu teplotu

  • nepriľnavosť pokrmov k nádobe

  • nevýhodou je ale vyššia cena a je krehkosť - ľahko sa rozbijú


Teflónové hrnce – na prípravu pokrmov pri nižších teplotách

  • majú nepriľnavý povrch a zvládnu teplotu až do 250 °C

  • pri vyšších teplotách už môžu uvoľňovať škodlivé látky

  • jednoduché umývanie

  • nevýhodou teflónu je nízka odolnosť, pri poškrabaní stráca povrch svoju nepriľnavosť


Keramické hrnce – vhodnejšie skôr pre pomalé varenie

  • pre varenie pri nízkych teplotách

  • dokáže udržať aj veľké množstvo vitamínov

  • nevýhodou je, že sa nesmú umývať v umývačke riadu a ich nízka odolnosť


Nerezové hrnce – vhodné pre akýkoľvek typ varenia (nerez musí byť viacvrstvová, môže byť povrchovo ošetrená teflónom)

  • univerzálne použitie - väčšina hrncov je vyrábaná z nerezovej ocele

  • známa pre svoju nepriľnavosť a jednoduché čistenie

  • odolnosť voči vysokým teplotám

  • nerezové hrnce je možné čistiť v umývačke riadu

  • nevýhodou je nižšia tepelná vodivosť a vyššia priľnavosť




***
Ovládanie

***

Lacnejšie modely môžete ovládať pomocou otočných koliesok alebo tlačidiel. Drahšie modely sú vybavené LCD displejom, ktorý je kombinovaný s tlačidlami, ktoré vám uľahčia výber programov.


Programy varenia

Vďaka multifunkčnosti je zrejmé, že tento kuchynský spotrebič disponuje viacerými funkciami a programami na varenie.


  • Pomalé varenie – varenie pri nízkych teplotách, ktoré trvá cca. 4-10 hodín, pripravovať môžete týmto postupom takmer všetky potraviny a pokrmy. Stačí do nádoby dať potrebné množstvo vody, nádobu uzavrieť a proces varenia je omnoho rýchlejší a efektívnejší. Uvariť v hrnci môžete aj cestoviny. Výhodou je nízky príkon, ktorý šetrí energiu.

  • Varenie v pare – funkcia zdravého varenia, program vám pomôže uvariť/udusiť v pare množstvo pokrmov, ideálne je použiť ho na prípravu zeleniny, ryže alebo rýb. Takýto hrniec by mal mať v rámci príslušenstva mriežku alebo kôš na varenie v pare.

  • Dusenie – vďaka výkonu elektrického hrnca v ňom pod uzavretou pokrievkou do mäkka udusíte akékoľvek jedlo. Stačí pokrm podlievať, aby nedošlo k pripáleniu.

  • Restovanie - program vhodný predovšetkým na prípravu mäsa, kedy sa pri vysokej teplote mäso rýchlo zatiahne a neunikne tak z neho šťava, mäso je potom chutnejšie, mäkké a šťavnaté.

  • Pečenie – multifunkčný hrniec nie je určený na profesionálne pečenie zákuskov, no dokážete v ňom upiecť buchty či kysnuté koláče, pagáče a iné pečivo. Veľmi dobre poslúži na pečenie mäsa, zemiakov alebo zapekanie cestovín.

  • Vyprážanie alebo fritovanie - program, umožňujúci pokrm ponoriť do oleja a tepelne upraviť. V takomto hrnci pohodlne pripravíte hranolky alebo vysmážané kura. Väčšina hrncov s týmto programom majú v príslušenstve fritovací kôš.

  • Grilovanie – program určený primárne na grilovanie mäsa a zeleniny s minimom oleja.

  • Ohrievanie - možnosť prihriať si pokrm kedykoľvek sa nám zažiada je veľmi vítanou funkciou.

  • Rozmrazovanie - šetrný program, ktorý ohreje potraviny pri nízkych teplotách.

  • Varenie ryže – špecifický program, ktorý slúži na varenie/dusenie ryže. Vďaka časovaču dokážete pripraviť mäkkú a sypkú ryžu.

  • Jogurtovač – aktivovaním programu pripravíte v multifunkčnom hrnci domáci jogurt, stačí len naliať do nádoby mlieko a pár lyžíc jogurtu a zapnúť tento program.

  • Polievka – zdravá a chutná polievka použitím iba jednoho hrnca, program na polievku je obdobou programu varenie. Funguje na rovnakom princípe, no niektoré multifunkčné hrnce majú toto špecifické označenie.

  • Fondue – v hrnci môžete pripravovať a servírovať fondue.

  • Funkcia Sous-vide – varenie vákuovo zabalených potravín v presne nastavenej teplote




***
Funkcie a ovládanie

***

Lacnejšie modely môžete ovládať pomocou otočných koliesok alebo tlačidiel. Drahšie modely sú vybavené LCD displejom, ktorý je kombinovaný s tlačidlami, ktoré vám uľahčia výber programov.


  • Časovač – bez tejto funkcie takýto kuchynský spotrebič nemôže fungovať. Vďaka časovaču si dokážete skontrolovať optimálny čas prípravy a zároveň nastaviť požadovanú dobu prípravy pokrmu. Časovač je možné nastavovať v závislosti od modelu od 15 až po 24 hodín.

  • Odložený štart - využijete najmä vtedy, keď chcete mať jedlo hotové za dlhšiu dobu. Jedná sa o situáciu, keď si pripravíte suroviny večer pred spaním a uvarený obed chcete mať na druhý deň.

  • Udržiavanie teploty – po skončení prípravy pokrmu je možné aktivovať funkciu „Keep warm“. Vďaka nej udržiava multifunkčný hrniec konštantnú teplotu pokrmu až do príchodu hostí. Najlepšie spotrebiče zvládnu udržať požadovanú teplotu jedla až 24 hodín.

  • Funkcia pamäte programu - pri obnove prísunu elektrickej energie sa vráti k poslednej činnosti, ktorú pred výpadkom zaznamenali. A vy ich tak nemusíte programovať znova.

  • Automatické miešanie - niektoré modely disponujú funkciou automatického miešania. Zabezpečí, aby sa obsah hrnca nepripaľoval a celý obsah sa prehrieval rovnomerne.

  • Automatické čistenie – drahšie multifunkčné hrnce disponujú funkciou, resp. programom pre automatické čistenie. Po ukončení procesu varenia môžete aktivovať tento program, hrniec uzavriete a za pomoci horúcej vody a pary sa zbaví nečistôt, zvyškovú vodu stačí vyliať.





***
Príslušenstvo

***

V balení by ste mali nájsť základnú výbavu, s ktorou pôjde práca od ruky a budete mať možnosť naplno využiť všetky hlavné funkcie, teda napríklad: fritovací kôš, rošt na pečenie, mriežku na varenie/dusenie v pare, forma na pečenie bábovky, set na fondue, odmerku, lyžicu, naberačku, a i. podľa vybraného modelu.

U väčšiny multifunkčných hrncov okrem návodu na použitie výrobcovia prikladajú tiež stručný návod/kuchárku na prípravu jedál pomocou tohto spotrebiča.




***
Údržba

***

Údržba elektrických hrncov je celkovo veľmi jednoduchá. Najdôležitejšia je z pohľadu údržby a prípravy pokrmov vnútorná nádoba. Jej povrch by mal byť nepriľnavý.Niektoré nádoby je možné navyše využívať samostatne na varenie na sporáku alebo v rúre, prípadne potom hotové pokrmy uložiť aj s nádobou do chladničky. Existujú tiež hrnce, ktoré síce nemajú vyberateľné nádoby, ale majú tzv. Samočistiaci programy.


  • Väčšina multifunkčných hrncov ponúka možnosť umývania v umývačke riadu. Reč nie je samozrejme o celom prístroji, ale o vnútornej nádobe. Tie bývajú napríklad z nerezovej ocele alebo kameniny, vďaka čomu sa ich povrch nepripaľuje a možno ho aj jednoducho čistiť.

  • Po dovarení nádobu jednoducho vyberiete z prístroja a vložíte ju do umývačky riadu. Dôležité však je, aby ste s nádobou manipulovali opatrne.

  • Najdôležitejšie je dávať si pozor, aby ste ju nepoškodili poškriabaním kovovým predmetom (alebo iným ostrým predmetom).

  • Časom môže vonkajšia vrstva nádoby zmeniť farbu, čo ale nemá vplyv na výsledok pripravovaného pokrmu.

  • Výrobcovia často odporúčajú povrch čas od času pretrieť olejom na varenie, ktorý nepriľnavú povrchovú vrstvu čiastočne ochráni.






***
Cena

***

Cena do 60 €

V tejto cenovej hladine nájdete len úplný základ. Čakajte menší objem, menej programov, nižší príkon a taktiež tu s najvyššou pravdepodobnosťou nenájdete displej. Pomalé hrnce a niektoré typy multifunkčných hrncov si môžete zaobstarať už za cenu do 40 €. Obvykle sa jedná o menšie hrnce s nižším príkonom a niekoľkými základnými funkciami. Na varenie menšieho množstva jedla a pre nenáročných spotrebiteľov, môže však aj lacný hrniec byť veľmi dobrým pomocníkom na prípravu chutných pokrmov.


Cena od 60 do 100 €

Zlatá stredná cesta s dostatkom objemu, rozličnými programami a taktiež sa tu už vyskytuje aj displej a ďalšie vychytávky. V strednej cenovej kategórii si vyberú aj náročnejší zákazníci. Pokiaľ od hrnca očakávate, že bude okrem základných funkcií disponovať napríklad možnosťou tlakového varenia, grilovania, dusenia v pare, fritovania, zavárania a pod., vyberiete si v strednej cenovej kategórii. Hrnce disponujú vyšším príkonom, majú dostatočne veľký objem na prípravu jedla pre celú rodinu a rôzne vychytávky, uľahčujúce prípravu jedál, ako napr.odložený štart, integrované recepty, rozmrazovanie alebo funkciu udržania teploty.


Cena nad 100 €

Tu nakupujte, ak ste náročný používateľ a chcete veľkorysý objem, vysoký výkon a pestrú paletu programových možností. Extra dôraz sa tu kladie aj na bezpečnosť, takže nechýbajú rôzne bezpečnostné poistky.

Ak chcete vysoko výkonný a odolný hrniec so širokým príslušenstvom a nadštandardnými funkciami, ktorý zastane alebo dokonca predbehne niekoľko domácich spotrebičov, budete si musieť trochu priplatiť. Hrnce vo vyššej cenovej kategórii vás však neohromia iba možnosťami použitia, ale aj svojim luxusným vzhľadom, kvalitným spracovaním, prehľadným podsvieteným displejom a širokou výbavou.




Návrat hore