Biela technika | Malé spotrebiče | Kuchynské spotrebiče | Fritovacie hrnce
výsledkov
Fritézy - fritovacie hrnce
Výhodou fritézy oproti bežnej panvici je fakt, že fritéza osmaží pokrm rovnomerne. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no v skutočnosti je jedlo z fritézy, oproti tomu z panvice, menej nasiaknuté tukom, a tak je o niečo zdravšie. Do rozpáleného oleja sa ponára surovina v kovovom sitku, košíku a pomocou neho sa i vyberá, prebytočný tuk tak môže odkvapkať.
***
Pred kúpou fritézy je potrebné zvážiť :
***
Využívajú oveľa viac oleja než u teplovzdušnej fritézy (u ktorých vystačí lyžica oleja, alebo dokonca žiaden), aby potraviny uložené v koši boli úplne ponorené.
Olej sa dokáže dostať hlbšie do potravín, čo vytvorí hrubšiu a chrumkavejšiu vonkajšiu vrstvu.
Jedlá sú šťavnatejšie než u teplovzdušných.
Zatiaľ čo teplovzdušné fritézy umožňujú rôzne iné spôsoby spracovania potravín (napr. grilovanie), štandardné elektrické fritézy sú výlučne pre fritovanie.
Čistenie je diametrálne namáhavejšie než u teplovzdušnej fritézy, zbavovanie sa veľkého množstva oleja môže byť ďalším problémom.
***
Ktorá je vhodná - klasická alebo teplovzdušná fritéza?
***
Ponuka fritéz v dnešnej dobe už nie je taká obmedzená ako pred 20 rokmi. Okrem klasických fritéz sú v ponuke aj teplovzdušné fritézy.
Klasická olejová fritéza - prioritou je chuť jedla pripraví chrumkavé pochúťky vo fritovacom koši úplne ponorenom v oleji, vďaka čomu sú vysmažené rovnomerne. Nevýhodou je vyššia kalorická hodnota pripravených pokrmov avšak lepšia chuť. Avšak aj s klasickou fritézou dokážete znížiť obsah tuku vo fritovanej potravine, stačí sa uistiť, že olej má správnu teplotu. Ak je olej príliš horúci, chrumkavá vrstva sa sformuje rýchlejšie a tak sa vnútro neupečie dostatočne, následkom čoho je ponechanie potravín vo fritéze na dlhší čas – to umožňuje oleju nasiaknuť sa do potraviny vo väčšom množstve.
Teplovzdušná fritéza - prioritou je zdravšia príprava jedla. Ak je pre vás prioritou skôr zdravie, teplovzdušná fritéza vyhráva. Zvládne pripraviť jedlo s veľmi malým množstvom oleja, alebo úplne bez oleja. Možno používať kvalitnejšie oleje, ktoré by sa v iných fritovacích hrncoch prepaľovali. Hoci sú teplovzdušné fritézy schopné podobného opečenia, nemá to na skutočnú konzistenciu hlbokého fritovania.
Fritovacie hrnce so skrytým výhrevným telesom
Ide o najrozšírenejší typ fritéz. Olej nezohrieva priamo špirála, ale teflónová nádoba do ktorej sa vkladá fritovací košík so surovinami.
*blok*
*8*pomalší ohrev
plne využíva celý vnútorný objem fritovacej nádoby
nedá sa rozobrať a umývanie je o dosť náročnejšie
zvyšky jedla sa môžu pripáliť
*/*
*4* */*
*/*
Fritovacie hrnce s výhrevným telesom ponoreným v oleji
Pri tomto ohreve vzniká chladnejšia oblasť oleja v miestach pod špirálou – teplý olej totiž stúpa nahor. Odnímateľné výhrevné teleso (špirála) sa sklápa priamo do oleja. Z energetického hľadiska ide o úspornejšiu fritézu. Opadané kúsky strúhanky či jedla sa neprepaľujú, ale vyplávajú na povrch.
*blok*
*8*nedochádza k prehrievaniu stien, vďaka tomu je príprava jedla úsporná
pod telesom sa nachádza chladná zóna zabraňujúca pripáleninám
objem nádoby je obmedzený výhrevným telesom
energeticky úsporná
vyberateľná špirála umožňuje jednoduché umývanie fritézy
*/*
*4* */*
*/*
Rotačná fritéza / Rotofritéza
Najmodernejší typ klasických fritéz a najlepšou voľbou pre tých, ktorí chcú skĺbiť zdravšie a klasické fritovanie. Počas fritovania drôtený kôš v nádobe rotuje, dno je naklonené. Rotácia prebieha tak, aby bol pokrm v oleji ponorený len z časti.
*blok**8*
najúspornejšia klasická fritéza umožňuje použiť menšie množstvo oleja
rovnako chrumkavé pokrmy ako pri predchádzajúcich dvoch typov
počas prípravy nenasajú toľko oleja
*/*
*4* */*
*/*
Teplovzdušné fritézy
Sú v podstate kombinácia fritézy a multifunkčného hrnca. Teplo, ktoré vzniká efektívne rozháňa ventilátor. Miešacie lopatky pokrm rovnomerne premiešavajú z každej strany a vystačíte si len s lyžicou oleja.
*blok**8*
namiesto oleja používajú na fritovanie horúci vzduch
rýchlejšie pripravená na použitie, pretože vzduch sa ohrieva rýchlejšie ako olej
multifunkčná, plní aj funkciu rúry
vhodná na pečenie, zapekanie, grilovanie aj na prípravu koláčov, buchiet alebo pizze
pripravený pokrm nie je v skutočnosti upražený, skôr upečený
jednoduché čistenie a údržba
dlhší čas prípravy jedla
vyššia obstarávacia cena
*/*
*4* */*
*/*
***
Aký objem fritézy zvoliť
***
Pri výbere si všímajte nielen rozmery samotného spotrebiča ale aj objem nádoby, ktorou disponuje. Veľkosť je dôležitá v prípade, ak ju chcete mať trvalo umiestnenú na pracovnej doske môžete zvoliť väčší a ťažší model. Ak s ňou však plánujete manipulovať, voľte menšie a ľahšie modely.
Pri klasických fritézach je na maximálnu hmotnosť jedla naviazaný objem oleja, ktorý je potrebný na usmaženie. Všeobecne platí - 2 litrom oleja zodpovedá 800 g zmrazených alebo 1000 g čerstvých potravín.
Najmenšie modely potrebujú na svoju funkciu len pol litra oleja, tomu však zodpovedá aj veľkosť porcie. Hodia sa preto pre jednotlivca, či maximálne pre dvojčlennú domácnosť.
Pri vyššom počte členov domácnosti alebo ak chcete fritovať viac jedla, siahnite po fritéze s objemom 2,5 l alebo ešte väčších s objemom vyše 4 l.
TIP : V prípade teplovzdušných fritéz, ktorým postačí len pár kvapiek oleja. Aj v nich si môžete vyberať podľa počtu členov v domácnosti, prípadne od frekvencie fritovania. Pre menšie domácnosti postačí fritéza napríklad pre 1kg hranoliek, viacčlennej domácnosti odporúčame fritézu s kapacitou 1,7 kg.
***
Rýchlosť nahriatia
***
U klasických fritéz je pomerne dlhé nahrievanie oleja v závislosti od výkonu fritézy a množstva oleja. K nahriatiu potrebujú cca. 15 minút, teplovzdušné sú pripravené za cca. 3 minúty.
***
Výkon
***
Výkon klasickej fritézy je dôležitý pre dobrý výsledok smaženia a nemal by byť preto nižší ako 1,3 k W. Pri teplovzdušných fritézach je to dostatočná hodnota, pretože ohrievanie vzduchu nie je tak výkonnostne náročné ako zohriatie oleja.
TIP : Čím je výkon vyšší, tým sa fritéza rýchlejšie rozohreje a rýchlejšie pripraví pokrm.
***
Filter pachov a filter tukov
***
Fritovanie produkuje výrazný pach, ten sa dokáže dostať do celej domácnosti, nakoľko sa olej naviaže na paru, ktorá stúpa hore. To má dopad tak na pach v domácnosti, efekt mastnoty sa môže prejaviť na dvierkach kuchynskej linky či stenách, kde vznikajá mastný film. Filtre zabraňujú úniku týchto pachov a následnému usadzovaniu na stenách či textíliách. Tukový (olejový) filter zachytáva drobné čiastočky, ktoré počas fritovania odpadávajú z jedla. Vkladá sa pod fritovací kôš do fritovacej nádoby a zachytí všetky zvyšky, predlžuje tak trvanlivosť oleja. Po každom fritovaní je potrebné použiť nový filter.
Pachový filter eliminuje typický zápach, nachádza sa vo vnútornej časti spotrebiča a dá sa vyberať.
Kovový filter sa doporučuje čistiť po každom použití. Papierový filter je potrebné po cca.100 hodinách používania vymeniť.
TIP : Kvalitný filter dostatočne zachycuje paru a zápach.
***
Funkcie a užívateľský komfort fritéz
***
Indikátor ohrevu oleja - upozorní na rozohriatie oleja na nastavenú požadovanú teplotu.
Signalizácia výmeny oleja - na displeji zobrazí informáciu o prepálenom či znečistenom oleji.
Termostat – nastavenie teploty, pri ktorej má byť pokrm fritovaný. Najčastejšie v rozpätí od 80 do 200 °C.
Funkcia "Cool Zone" - vytvára chladnejšiu zónu na dne nádoby, čím zabraňuje prepaľovaniu oleja a životnosť oleja sa predĺži až dvojnásobne.
Viaczónová príprava – môžete pripravovať niekoľko pokrmov súčasne v oddelených olejových nádobách s vlastnou reguláciou teploty.
Priehľadné veko – umožňuje vizuálnu kontrolu priebehu fritovania.
Nádoba na uskladnenie oleja - často vybavená sitkom, ktoré zadrží väčšie kúsky jedla, ktoré by sa pri opätovnom použití oleja mohli prepražiť či dokonca zhorieť. Nádoba sa dá uzavrieť a doporučuje sa jej uskladnenie na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
***
Bezpečnosť
***###
###
Viacvrstvové odizolovanie – zvyšuje bezpečnosť a nedochádza k prílišnému ohrievaniu celej konštrukcie fritézy, zabraňuje popáleniu o bočné steny.
Automatické vypnutie - bezpečnostná poistka sníma vnútornú teplotu a tiež monitoruje teplotu oleja. Ak prekročí hraničnú hodnotu, spotrebič sa sám vypne, aby nedošlo k jeho poškodeniu a k vznieteniu tuku.
Tepelne izolovaná rukoväť -eliminuje riziko náhodného popálenia.
Vylievanie oleja – moderné fritézy disponujú trubičku, pomocou ktorej vylejete olej rýchle a bezpečne.
Keďže fritéza pracuje s olejom, je dôležitá pravidelná výmena oleja a čistenie, aby sa zabránilo nahromadeniu oleja. Má to priamy vplyv aj na chuť pripravovaných pokrmov. Čistenie závisí na tom, či má fritéza skryté alebo ponorené výhrevné teleso. V prípade teflónových nádob dajte pozor na to, aby ste nezničili jej povrch.
Ponorené výhrevné teleso - nádobu stačí vybrať, napustiť horúcou vodou a pridať prostriedok na odmasťovanie. Nezabudnite nádobu dobre opláchnuť, aby zbytky prostriedku nemali vplyv na chuť. Možno použiť aj umývačku riadu
Skryté výhrevné teleso a rotofritéza- vyžaduje náročnejšie čistenie. Je potrebné vyliať olej, vnútornú nádobu nemožno vybrať, mohlo by dôjsť k poškodeniu konštrukcie prístroja. Je potrebné dbať na dôsledné odstraňovanie všetkých pripečených zvyškov.
V žiadnom prípade sa nedoporučuje vylievať olej do odpadu. Výhodné preto bude studený olej preliať do PET fľaše a následne ju odniesť do zberného dvora. Máte tak istotu, že sa s olejom naloží tak, ako sa má.
Prihlásenie
Presmerovanie do eshopu
Spracovávanie