Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Fritézy - fritovacie hrnce


Výhodou fritézy oproti bežnej panvici je fakt, že fritéza osmaží pokrm rovnomerne. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no v skutočnosti je jedlo z fritézy, oproti tomu z panvice, menej nasiaknuté tukom, a tak je o niečo zdravšie. Do rozpáleného oleja sa ponára surovina v kovovom sitku, košíku a pomocou neho sa i vyberá, prebytočný tuk tak môže odkvapkať.





***
Pred kúpou fritézy je potrebné zvážiť :

***


  • Využívajú oveľa viac oleja než u teplovzdušnej fritézy (u ktorých vystačí lyžica oleja, alebo dokonca žiaden), aby potraviny uložené v koši boli úplne ponorené.

  • Olej sa dokáže dostať hlbšie do potravín, čo vytvorí hrubšiu a chrumkavejšiu vonkajšiu vrstvu.

  • Jedlá sú šťavnatejšie než u teplovzdušných.

  • Zatiaľ čo teplovzdušné fritézy umožňujú rôzne iné spôsoby spracovania potravín (napr. grilovanie), štandardné elektrické fritézy sú výlučne pre fritovanie.

  • Čistenie je diametrálne namáhavejšie než u teplovzdušnej fritézy, zbavovanie sa veľkého množstva oleja môže byť ďalším problémom.






***
Ktorá je vhodná - klasická alebo teplovzdušná fritéza?

***

Ponuka fritéz v dnešnej dobe už nie je taká obmedzená ako pred 20 rokmi. Okrem klasických fritéz sú v ponuke aj teplovzdušné fritézy.

Klasická olejová fritéza - prioritou je chuť jedla pripraví chrumkavé pochúťky vo fritovacom koši úplne ponorenom v oleji, vďaka čomu sú vysmažené rovnomerne. Nevýhodou je vyššia kalorická hodnota pripravených pokrmov avšak lepšia chuť. Avšak aj s klasickou fritézou dokážete znížiť obsah tuku vo fritovanej potravine, stačí sa uistiť, že olej má správnu teplotu. Ak je olej príliš horúci, chrumkavá vrstva sa sformuje rýchlejšie a tak sa vnútro neupečie dostatočne, následkom čoho je ponechanie potravín vo fritéze na dlhší čas – to umožňuje oleju nasiaknuť sa do potraviny vo väčšom množstve.


Teplovzdušná fritéza - prioritou je zdravšia príprava jedla. Ak je pre vás prioritou skôr zdravie, teplovzdušná fritéza vyhráva. Zvládne pripraviť jedlo s veľmi malým množstvom oleja, alebo úplne bez oleja. Možno používať kvalitnejšie oleje, ktoré by sa v iných fritovacích hrncoch prepaľovali. Hoci sú teplovzdušné fritézy schopné podobného opečenia, nemá to na skutočnú konzistenciu hlbokého fritovania.


Fritovacie hrnce so skrytým výhrevným telesom

Ide o najrozšírenejší typ fritéz. Olej nezohrieva priamo špirála, ale teflónová nádoba do ktorej sa vkladá fritovací košík so surovinami.

*blok*

*8*

  • pomalší ohrev

  • plne využíva celý vnútorný objem fritovacej nádoby

  • nedá sa rozobrať a umývanie je o dosť náročnejšie

  • zvyšky jedla sa môžu pripáliť

*/*

*4* */*

*/*

Fritovacie hrnce s výhrevným telesom ponoreným v oleji

Pri tomto ohreve vzniká chladnejšia oblasť oleja v miestach pod špirálou – teplý olej totiž stúpa nahor. Odnímateľné výhrevné teleso (špirála) sa sklápa priamo do oleja. Z energetického hľadiska ide o úspornejšiu fritézu. Opadané kúsky strúhanky či jedla sa neprepaľujú, ale vyplávajú na povrch.

*blok*

*8*

  • nedochádza k prehrievaniu stien, vďaka tomu je príprava jedla úsporná

  • pod telesom sa nachádza chladná zóna zabraňujúca pripáleninám

  • objem nádoby je obmedzený výhrevným telesom

  • energeticky úsporná

  • vyberateľná špirála umožňuje jednoduché umývanie fritézy

*/*

*4* */*

*/*


Rotačná fritéza / Rotofritéza

Najmodernejší typ klasických fritéz a najlepšou voľbou pre tých, ktorí chcú skĺbiť zdravšie a klasické fritovanie. Počas fritovania drôtený kôš v nádobe rotuje, dno je naklonené. Rotácia prebieha tak, aby bol pokrm v oleji ponorený len z časti.

*blok**8*

  • najúspornejšia klasická fritéza umožňuje použiť menšie množstvo oleja

  • rovnako chrumkavé pokrmy ako pri predchádzajúcich dvoch typov

  • počas prípravy nenasajú toľko oleja

*/*

*4* */*

*/*

Teplovzdušné fritézy

Sú v podstate kombinácia fritézy a multifunkčného hrnca. Teplo, ktoré vzniká efektívne rozháňa ventilátor. Miešacie lopatky pokrm rovnomerne premiešavajú z každej strany a vystačíte si len s lyžicou oleja.

*blok**8*

  • namiesto oleja používajú na fritovanie horúci vzduch

  • rýchlejšie pripravená na použitie, pretože vzduch sa ohrieva rýchlejšie ako olej

  • multifunkčná, plní aj funkciu rúry

  • vhodná na pečenie, zapekanie, grilovanie aj na prípravu koláčov, buchiet alebo pizze

  • pripravený pokrm nie je v skutočnosti upražený, skôr upečený

  • jednoduché čistenie a údržba

  • dlhší čas prípravy jedla

  • vyššia obstarávacia cena

*/*

*4* */*

*/*





***
Aký objem fritézy zvoliť

***

Pri výbere si všímajte nielen rozmery samotného spotrebiča ale aj objem nádoby, ktorou disponuje. Veľkosť je dôležitá v prípade, ak ju chcete mať trvalo umiestnenú na pracovnej doske môžete zvoliť väčší a ťažší model. Ak s ňou však plánujete manipulovať, voľte menšie a ľahšie modely.

Pri klasických fritézach je na maximálnu hmotnosť jedla naviazaný objem oleja, ktorý je potrebný na usmaženie. Všeobecne platí - 2 litrom oleja zodpovedá 800 g zmrazených alebo 1000 g čerstvých potravín.

  • Najmenšie modely potrebujú na svoju funkciu len pol litra oleja, tomu však zodpovedá aj veľkosť porcie. Hodia sa preto pre jednotlivca, či maximálne pre dvojčlennú domácnosť.

  • Pri vyššom počte členov domácnosti alebo ak chcete fritovať viac jedla, siahnite po fritéze s objemom 2,5 l alebo ešte väčších s objemom vyše 4 l.


TIP : V prípade teplovzdušných fritéz, ktorým postačí len pár kvapiek oleja. Aj v nich si môžete vyberať podľa počtu členov v domácnosti, prípadne od frekvencie fritovania. Pre menšie domácnosti postačí fritéza napríklad pre 1kg hranoliek, viacčlennej domácnosti odporúčame fritézu s kapacitou 1,7 kg.






***
Rýchlosť nahriatia

***

U klasických fritéz je pomerne dlhé nahrievanie oleja v závislosti od výkonu fritézy a množstva oleja. K nahriatiu potrebujú cca. 15 minút, teplovzdušné sú pripravené za cca. 3 minúty.





***
Výkon

***

Výkon klasickej fritézy je dôležitý pre dobrý výsledok smaženia a nemal by byť preto nižší ako 1,3 k W. Pri teplovzdušných fritézach je to dostatočná hodnota, pretože ohrievanie vzduchu nie je tak výkonnostne náročné ako zohriatie oleja.

TIP : Čím je výkon vyšší, tým sa fritéza rýchlejšie rozohreje a rýchlejšie pripraví pokrm.






***
Filter pachov a filter tukov

***

Fritovanie produkuje výrazný pach, ten sa dokáže dostať do celej domácnosti, nakoľko sa olej naviaže na paru, ktorá stúpa hore. To má dopad tak na pach v domácnosti, efekt mastnoty sa môže prejaviť na dvierkach kuchynskej linky či stenách, kde vznikajá mastný film. Filtre zabraňujú úniku týchto pachov a následnému usadzovaniu na stenách či textíliách. Tukový (olejový) filter zachytáva drobné čiastočky, ktoré počas fritovania odpadávajú z jedla. Vkladá sa pod fritovací kôš do fritovacej nádoby a zachytí všetky zvyšky, predlžuje tak trvanlivosť oleja. Po každom fritovaní je potrebné použiť nový filter.


  • Pachový filter eliminuje typický zápach, nachádza sa vo vnútornej časti spotrebiča a dá sa vyberať.

  • Kovový filter sa doporučuje čistiť po každom použití. Papierový filter je potrebné po cca.100 hodinách používania vymeniť.


TIP : Kvalitný filter dostatočne zachycuje paru a zápach.






***
Funkcie a užívateľský komfort fritéz

***
  • Indikátor ohrevu oleja - upozorní na rozohriatie oleja na nastavenú požadovanú teplotu.

  • Signalizácia výmeny oleja - na displeji zobrazí informáciu o prepálenom či znečistenom oleji.

  • Termostat – nastavenie teploty, pri ktorej má byť pokrm fritovaný. Najčastejšie v rozpätí od 80 do 200 °C.

  • Funkcia "Cool Zone" - vytvára chladnejšiu zónu na dne nádoby, čím zabraňuje prepaľovaniu oleja a životnosť oleja sa predĺži až dvojnásobne.

  • Viaczónová príprava – môžete pripravovať niekoľko pokrmov súčasne v oddelených olejových nádobách s vlastnou reguláciou teploty.

  • Priehľadné veko – umožňuje vizuálnu kontrolu priebehu fritovania.

  • Nádoba na uskladnenie oleja - často vybavená sitkom, ktoré zadrží väčšie kúsky jedla, ktoré by sa pri opätovnom použití oleja mohli prepražiť či dokonca zhorieť. Nádoba sa dá uzavrieť a doporučuje sa jej uskladnenie na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke.






***
Bezpečnosť

***###
###
  • Viacvrstvové odizolovanie – zvyšuje bezpečnosť a nedochádza k prílišnému ohrievaniu celej konštrukcie fritézy, zabraňuje popáleniu o bočné steny.

  • Automatické vypnutie - bezpečnostná poistka sníma vnútornú teplotu a tiež monitoruje teplotu oleja. Ak prekročí hraničnú hodnotu, spotrebič sa sám vypne, aby nedošlo k jeho poškodeniu a k vznieteniu tuku.

  • Tepelne izolovaná rukoväť -eliminuje riziko náhodného popálenia.

  • Vylievanie oleja – moderné fritézy disponujú trubičku, pomocou ktorej vylejete olej rýchle a bezpečne.


###Údržba###

Keďže fritéza pracuje s olejom, je dôležitá pravidelná výmena oleja a čistenie, aby sa zabránilo nahromadeniu oleja. Má to priamy vplyv aj na chuť pripravovaných pokrmov. Čistenie závisí na tom, či má fritéza skryté alebo ponorené výhrevné teleso. V prípade teflónových nádob dajte pozor na to, aby ste nezničili jej povrch.

Ponorené výhrevné teleso - nádobu stačí vybrať, napustiť horúcou vodou a pridať prostriedok na odmasťovanie. Nezabudnite nádobu dobre opláchnuť, aby zbytky prostriedku nemali vplyv na chuť. Možno použiť aj umývačku riadu

Skryté výhrevné teleso a rotofritéza- vyžaduje náročnejšie čistenie. Je potrebné vyliať olej, vnútornú nádobu nemožno vybrať, mohlo by dôjsť k poškodeniu konštrukcie prístroja. Je potrebné dbať na dôsledné odstraňovanie všetkých pripečených zvyškov.


###Likvidácia použitého oleja###

V žiadnom prípade sa nedoporučuje vylievať olej do odpadu. Výhodné preto bude studený olej preliať do PET fľaše a následne ju odniesť do zberného dvora. Máte tak istotu, že sa s olejom naloží tak, ako sa má.




Návrat hore