Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Mlynčeky na kávu


Pre niekoho môže byť kúpa mlynčeka na kávu zbytočnosť, najmä ak je zvyknutý kupovať si hotovú namletú kávu do kávovaru. Káva je však veľmi citlivá na okolité podmienky, najmä na vzduch a vlhkosť. Po zomletí a vystavení vlhkosti a prístupu vzduchu dochádza k jej zvetraniu, takže z nej zmizne vôňa a chuť. To sa pri pomletí tesne pred uvarením nestane.Ak nemáte doma automatický kávovar s mlynčekom na kávu, najlepšou voľbou na dokonalé pometie kávových zŕn sú mlynčeky na kávu. Ich ponuka na trhu je bohatá, kúpiť sa dá ručný aj elektrický mlynček na kávu, profesionálne sú vybavené aj dávkovačom kávy.






***
Podľa akých parametrov vybrať najlepší mlynček na kávu?

***
  • V prvom rade si ujasnite, aký rozpočet ste ochotní minúť na mlynček. Ich ceny sa pohybujú od 20€ za ručný mlynček až do 1000€ a viac za profesionálny. Ceny sa odvíjajú najmä podľa účelu použitia mlynčeka a kvality použitých materiálov.

  • K drahšiemu kávovaru by bola škoda kupovať lacný mlynček. Vždy počítajte so širším rozpočtom na mlynček plus kávovar plus ďalšie pomôcky.

  • Ak chcete ušetriť peniaze aj priestor, môžete si kúpiť automatický kávovar so zabudovaným mlynčekom.

  • Po rozpočte by ste mali zvážiť, aký typ mlynčeka chcete. Manuálne sú lacné, ale mletie kávy v nich trvá dlho a nie je jemné, rovnomerné a vhodné pre espresso stroje. Automatické sú drahšie, ale spoľahlivejšie, rýchlejšie a jednoduché na obsluhu. Niektoré majú aj dávkovače kávy a elektronické časovače.

  • Podľa toho ako často a koľko káv pripravujete naraz, by ste si mali overiť aj dostatočnú kapacitu mlynčeka

  • Pre niekoho sú dôležité aj rozmery, hmotnosť či materiál mlynčeka. Niekto preferuje plast, iný zase kov.

  • Pri mlynčeku je dôležité, či mletie kávy v ňom prebieha pomocou sekacích nožov alebo mlecími kameňmi. To druhé je jemnejšie a zväčša kamene vydržia dlhšie.

  • Ak nechcete mať starosti s mlynčekom, mali by ste si vybrať taký, ktorý sa ľahko čistí, alebo vsadiť na automatický kávovar ako napríklad Jura či Melitta, ktoré majú integrované mletie kávy.

    • Pri výbere mlynčeka na kávu sa treba najskôr spýtať, akým spôsobom budete chcieť kávu mlieť. Na výber sú buď ručné mlynčeky na kávu alebo elektrické mlynčeky.


Ručné mlynčeky na kávu

Patria medzi najobľúbenejšie pre milovníkov retro štýlu a milovníkov alternatívnej prípravy kávy, kde mletie kávy patrí k neoddeliteľnej súčasti kávového rituálu. Nájdete tu veľa kvalitných modelov v retro dizajne a ide naozaj o prípravu kvalitnej kávy.Ide o najstarší spôsob mletia kávy za pomoci mechanického jednoduchého mlynčeka, ktorý manuálne obsluhujete. Nevýhodou je dlhšia príprava a namletá káva nie je príliš jemná na použitie do kávovarov. Tento typ mlynčeka sa hodí pre prípravu klasickej zalievanej kávy. Takéto mlynčeky majú malý zásobník na kávu, pretože pri ich použití sa predpokladá, že budete mlieť kávu na cca 1 až 4 šálky denne. Pri kúpe ručného mlynčeka si treba dávať pozor na konštrukčné zhotovenie a kvalitu uchytenia mlecích kameňov. Kvalitné ručné mlynčeky musia mať oceľové alebo keramické mlecie kamene.

*blok*

*8*

  • ideálne na pomletie malého množstva kávy

  • káva sa pri ručnom mletí nezahrieva a zachováva si plnú arómu

  • vhodné hlavne na hrubšie mletie kávy

  • pomletá káva sa pre prípravu klasickej zalievanej kávy

  • jednoduchá údržba a mobilita

  • retro vzhľad

  • nižšia obstarávacia cena

Nevýhody

  • malý zásobník, nevhodné na mletie väčšieho množstva kávy

  • dlhší čas mletia ako pri elektrických

  • namletá káva nie je príliš vhodná na použitie do kávovarov

*/*

*4* */*

*/*


Elektrické mlynčeky na kávu

Naopak, pre viac pohodlnejších užívateľov sú určené elektrické mlynčeky, ktoré spravia všetku prácu za vás a veľmi dobre poslúžia najmä vtedy, ak potrebujete zomlieť väčšie množstvo kávy. Ak preferujete príprave espressa je určite správnou voľbou elektrický mlynček. Pri kúpe elektrického mlynčeka si treba dávať pozor hlavne na výkon motora, veľkosť mlecích kameňov, ako aj na materiál, z ktorého sú mlecie kamene vyrobené. Treba sa vyhnúť takému, ktorý má otáčacie nožíky. Tie kávu nepomelú rovnomerne, čo bude mať neblahý vplyv na výsledný kávový nápoj.

*blok*

*8*

  • rýchle a jednoduché mletie

  • väčšia kapacita zásobníka na kávu

  • vhodný na prípravu espressa

  • vhodné aj pre väčšie množstvo kávy

  • možnosť nastavenia aj veľmi jemného mletia

  • lepšie modely umožňujú dávkovať pomletú kávu priamo do páky kávovaru

Nevýhody

  • môže dochádzať k nerovnomernému mletiu

  • mlynček s oceľovými nožmi môže kávu pri mletí spáliť

  • vyššia obstarávacia cena oproti ručným mlynčekom

*/*

*4* */*

*/*





***
Mlecí mechanizmus

***

Mlynčeky používajú dva mechanizmy mletia : pomocou trieštivých nožov (kávu rozsekajú na kúsky)pomocou mlecích kameňov (princíp drvenia kávových zŕn)


Mlynčeky s mechanizmom trieštivých nožov tzv. “nožové mlynčeky”

  • sú zvyčajne súčasťou elektrických mlynčekov na kávu

  • najrýchlejší spôsob mletia, kávové zrná sú nasekané na malé kúsočky

  • trieštivé nože sa pri rotácii postupne zahrievajú, takže môže dochádzať k prepaľovaniu kávy, čo má za následok vznik nepríjemnej chuti

  • negatívom je aj nerovnomerná veľkosť nasekaných zŕn, čo znižuje kvalitu, chuť a slabšiu arómu kávy

  • dlhá životnosť a ľahká údržba

  • typická je nižšia obstarávacia cena a nižšia kvalita prevedenia


TIP : Ak si chcete zaobstarať tento typ mlynčeka, vyberajte modely z vyššej cenovej kategórie, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť nežiaduceho prepaľovania zŕn.


Mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi

  • vďaka mlecím kameňom drvením docielite rovnomerné a oveľa kvalitnejšie zomletie kávových zŕn

  • tento mechanizmus sa používa najčastejšia u ručných mlynčekov, ale stretnete sa s nimi aj pri elektrických mlynčekoch

  • kávové zrná sa pri mletí neznehodnocujú a nedochádza k ich prepaľovaniu

  • mlecie kamene drvia kávové zrná na rovnakú veľkosť, čo zabezpečuje lepšie uvoľňovanie olejov

  • chuť takto pomletej kávy je intenzívnejšia, aromatickejšia a lahodnejšia

  • nevýhodou je náročnejšia údržba a vyššia cena






***
Materiál mlecích kameňov

***

Keramické mlecie kamene zabezpečujú rovnomerne pomletú kávu, drtením. Nebude sa vám teda stávať, že medzi jemne mletou kávou nájdete aj väčšie kúsky kávových zŕn. Ďalšou výhodou mlecích kameňov je to, že sa takýto strojček pri mletí nezahrieva a neprenáša teplo spôsobené trením na mletú kávu. Tým pádom ostáva maximálne zachovaná kvalita kávy.

Oceľové mlecie kamene sa môžu viac zahrievať alebo aj prepaľovať kávu pri mletí podobne ako pri mlynčekoch s trieštivými nožmi. Oceľ sa vo všeobecnosti ľahšie prehrieva.





***
Nastavenie hrubosti mletia

***

Hrubosť mletia ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Zlým pomletím kávových zŕn sa môže konečný výsledok vyslovene pokaziť. Ak máte kávu na espresso pomletú veľmi nahrubo, bude výsledná extrakcia príliš rýchla, espresso nebude mať potrebnú crému a bude viac vodové. Pri veľmi jemnom mletí bude zasa extrakcia príliš dlhá, créma príliš tmavá a neucelená, no a chuť spálená.


  • Pri ručných mlynčekoch sa hrubosť mletia reguluje pritiahnutím a odtiahnutím mlecích kameňov. Pritiahnutím kameňov sa káva namelie jemnejšie, ich odtiahnutím viac nahrubo.

  • Elektrické mlynčeky sa nastavujú buď pomocou páčky, alebo navolíte na displeji u drahších modelov.






***
Kapacita násypky mlynčeka

***

Voľbu podľa kapacity zvažujte podľa toho, pre koľko ľudí budete pripravovať kávu a koľko kávy budete denne pripravovať. Kapacita násypky väčšiny na trhu dostupných mlynčekov sa pohybuje zhruba od 50 g do viac ako 500 g kávových zŕn. Pre lepšiu predstavu môžeme vydeliť štyri základné kategórie veľkostí zásobníka (na množstvo kávových zŕn):


  • do 70 g – pre prípravu 1-2 šálok naraz, prevažne ide o ručnú alebo základné modely elektrických mlynčekov, vhodné aj na cesty,

  • od 70 g do 250 g – vhodné do bežnej domácnosti, ručné aj elektrické modely nižšej triedy,

  • od 250 g do 450 g – ideálne do veľkej domácnosti, firiem apod., elektrické modely vyššej triedy,

  • nad 450 g – prevádzky, kaviarne a pod., profesionálne el. mlynčeky na kávu.






***
Údržba a starostlivosť o mlynček na kávu

***

Mlynček sa odporúča prečistiť po každom mletí, aby vám predchádzajúca káva nepokazila chuť a vôňu kávy, ktorú si práve pripravujete. Zvyšky kávových zŕn by totiž mohli ovplyvniť arómu a chuť ďalšej kávy. Ak údržbu dlhodobo zanedbáte, môže dôjsť až k vzniku plesní. Čistenie je jednoduché. Na to, aby ste mlynček zbavili starých zrniečok kávy vám postačí zubná kefka, ktorou očistíte celý vnútorný mechanizmus.


TIP : Pre dokonalé vyčistenie ale doporučujeme použiť špeciálne čistiace tablety, ktoré jednoducho pomeliete miesto klasických zrniek kávy.






***
Tipy na záver

***
  • Väčšina elektrických mlynčekov s možnosťou voľby počtu šálok začína až na dvoch šálkach, jednu šálku však možno zomlieť tak, že mletie prerušíte zhruba v polovici.

  • Mlynčeky s trieštivými nožmi kávu nemelú, ale ju rozsekajú na kúsky. Tieto mlynčeky môžete použiť nielen na mletie kávy, ale aj na orechy, korenie a bylinky.

  • Kávovar so zabudovaným mlynčekom na kávu - takýto kávovar vám vopred kávu namelie na požadovanú jemnosť a hneď po tom je pripravená na použitie do kávovaru. Takýto prístroj je vhodný pre kávičkarov, ktorí kávu síce obľubujú, na jej prípravu však nemajú až toľko času, koľko by potrebovali.

  • Nástenný mlynček na kávu - jednoducho pripevníte na stenu a nemusíte ho držať pri pletí v ruke.







Návrat hore