Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Parné hrnce


Varenie na pare predstavuje ideálny spôsob tepelnej úpravy pokrmov, počas ktorého si pripravené jedlo ponecháva dôležité vitamíny, minerály a látky, parný hrniec ešte ani dnes nenájdete v každej kuchyni. Aj keď, v súčasnej dobe zdravého životného štýlu a zdravého stravovania si získava čoraz viac pozornosti.




***
Princíp fungovania parného hrnca a jeho výhody

***

Parný hrniec funguje na princípe premeny vody na paru, ktorá rovnomerne cirkuluje v parnom hrnci a prebieha v nej príprava potravín. Do spodnej častí sa naleje voda, tá sa po zapnutí začne zahrievať, až dosiahne bod varu. Tým bude vznikať para, ktorá prestúpi nahor, do všetkých poschodí. Zároveň tak začína aj ohrievať vložené potraviny. Para sa pri kontakte s horným vekom a stenami skvapalňuje a steká do odpadovej nádobky, čo znamená, že potraviny sa vždy pripravujú iba v čerstvo vzniknutej pare. Neustále čerstvý prísun pary tak zabraňuje tomu, aby sa miešali pachy, preto môžete v jednotlivých častiach spracovávať naraz mäso, zeleninu aj variť omáčku alebo ryžu, zemiaky. Na prípravu postačí malé množstvo vody.

*blok*

*8*
  • Jedlo pripravené v parnom hrnci si uchováva všetky dôležité živiny a vitamín.

  • Varenie na pare možno označiť za najzdravší spôsob prípravy jedla.

  • Zelenina v pare si zachováva farbu a konzistenciu.

  • Mäso pripravené v pare nestratí svoju šťavnatosť a prirodzenú chuť.

  • Varenie bez použitia tuku a oleja.

  • Vďaka oddeleným nádobám môžete pripraviť súčasne viacero pokrmov naraz.

  • Pri varení v parnom hrnci sa vône jednotlivých pokrmov takmer vôbec nemiešajú, výnimku tvoria veľmi aromatické potraviny ako ryba.

  • Pohodlná a rýchla príprava bez použitia príliš veľa riadu.

  • Väčšina parných hrncov sa po dovarení automaticky vypne.

*/*

*4* */*

*/*

Potraviny nevhodné na prípravu v pare

  • Príprava hovädzieho alebo jahňacieho mäsa - to si vyžaduje vyššiu teplotu.

  • Potraviny bohaté na vodu nie sú pre parný hrniec vhodné - huby, tekvica alebo napríklad baklažán.





***
Veľkosť a objem parného hrnca

***

Objem parného hrnca vyberajte podľa množstva osôb, pre ktoré v ňom budete variť.Objem parného hrnca sa uvádza sa v litroch - ide o súčet objemu jednotlivých nádob, ktoré celkovo určujú, koľko porcií dokážete v parnom hrnci pripraviť. Parné hrnce sa vyrábajú s celkovým objemom 1,6 – 10,5 l. Pre lepšiu predstavu, na prípravu obeda pre 4-člennú rodinu budete potrebovať aspoň 6 l model. Na to, aký objem bude vyhovovať práve vám, vplýva množstvo jedla, ktoré potrebujete bežne pripraviť na jeden krát ale aj veľkosť vkladaných potravín. Do niektorých modelov môžete umiestniť pokojne celé kurča či rybu. Do iných je potrebné potraviny vhodne nakrájať.

Výhodou väčších modelov je to, že umožňujú pripraviť viac jedál naraz pre viac ľudí. Ak pripravujete jedlo len pre jednu alebo dve osoby, postačí vám menší objem hrnca. Zvážte tiež priestor, ktorý vám parný hrniec zaberie na kuchynskej linke a pri skladovaní.





***
Výrobný materiál parného hrnca

***

Parné hrnce sú vyrábané z plastu alebo nerezovej ocele. Veľmi často natrafíte aj na kombinované modely, ktoré majú kovovú základňu (elektrická časť) a plastové nádoby alebo plastovú základňu a kovové nádoby.


  • Plast - najviac používaný materiál. U lacnejších modelov sa určite stretnete s dielmi, ktoré sú vyrobené z krehkejšieho plastu a ich životnosť nemusí byť práve najdlhšia. Podstatné je, aby boli kvalitné nádoby a takisto mriežky, pretože s nimi manipulujete najčastejšie. Ak sú z plastu, nie je chybou, že sú ohybné, práve naopak, dobrá flexibilita je pozitívnou vlastnosťou.

  • Nerez - samotná konštrukcia môže byť vyrobená z nerezovej ocele, čo zvyšuje odolnosť prístroja, vyniká dlhšou životnosťou a je odolnejšia voči poškodeniu. Nevýhodou nerezových nádob je, že nie je možné pripravované jedlo vizuálne kontrolovať.





***
Počet nádob na varenie

***

Ďalej zvážte počet odnímateľných nádob, ktoré budete potrebovať. Parné hrnce sú obvykle vybavené 2 až 4 nádobami na varenie, ktoré sa skladajú na seba. Počet dobre zvážte hlavne s ohľadom na vašu domácnosť a zložitosť receptov. S väčším počtom nádob budete môcť variť viac jedál naraz, ale je možné, že sa ich príprava pretiahne.

*blok*

*7*

  • Perforované nádoby

  • Oddelené nádoby

  • Nádoby oddelené roštami

*/*

*5* */*

*/*

Misky a nádoby z balenia parného hrnca môžete skladovať samostatne. Je možnosť ich dokúpenia prípadne niektoré misky majú systém založený na postupnom skladaní.





***
Príkon

***

Príkon priamo ovplyvňuje priebeh varenia v hrnci - ako rýchlo sa voda zahreje a začne tvoriť paru a pripravovať požadovaný pokrm. Príkon sa uvádza vo wattoch a čím je jeho hodnota vyššia, tým rýchlejšie varenie bude. Zároveň je nutné zvážiť to, že s vyšším príkonom je vyššia aj spotreba energie. Príkon parných hrncov sa pohybuje v rozmedzí 400 až 2 000 W. Na bežné varenie sa odporúča hrniec s príkonom aspoň 800 W.




***
Energetická náročnosť

***

Ak chcete ušetriť na spotrebe energie, vyberajte modely v energetickej triede A+++ až A. Ich cena je síce o niečo vyššia, ale vynaložené prostriedky sa vám vrátia na úspore za energie.




***
Príslušenstvo parných hrncov

***

Parné hrnce bývajú dodávané s rôznymi nádobami. K mnohým modelom je tiež možné nádoby dokúpiť neskôr.

  • Nádoba na varenie ryže — niektoré modely disponujú špeciálnou nádobou na varenie ryže.

  • Vanička na omáčku — ak máte radi jedlá s omáčkou, iste oceníte vaničku na prípravu omáčky.

  • Držiak na varenie vajec — umožňuje jednoduchšie umiestnenie vajec do hrnca, zjednoduší prípravu varenia vajec.

  • Forma na muffiny - formičky na prípravu maffinov.





***
Dolievanie vody za chodu

***

Pre jednoduchšiu manipuláciu je dôležité, aby mal parný hrniec veľkú nádržku na vodu a umožňoval dolievanie počas varenia. To bohužiaľ nie je u všetkých hrncov samozrejmosť. U niektorých parných hrncov musíte počas varu nádoby s jedlom sňať zo základne, doliať vodu, poschodia vrátiť a až potom pokračovať vo varení. Na to, že voda dochádza, upozorňuje hrniec zvukovým signálom.





***
Ohrievanie jedla v parnom hrnci

***

V parnom hrnci je možné jedlo aj ohrievať, takže ho môžete využívať ako alternatívu k mikrovlnnej rúre. Ohrievanie jedla v parnom hrnci má niekoľko benefitov - suroviny sú šťavnatejšie, sviežejšie, voňavejšie a krajšie. Celý proces síce zaberie o niečo viac času, ale stojí za to.




***
Bezpečnostné prvky

***

Bezpečnosť je v prípade zariadenie, ktoré produkuje horúcu paru veľmi dôležitá. Teplota pary dosahuje od 100 až po 150 °C a rozhodne pri zaobchádzaní treba dávať pozor. Najlepšie parné hrnce disponujú radou bezpečnostných prvkov, ktoré sa starajú o bezpečný chod. Väčšina parných hrncov je navyše vybavená bezpečnostnými prvkami, ako je automatické vypnutie, pokiaľ je hladina vody príliš nízka. Takže môžete byť v pokoji a nechať parný hrniec robiť svoju prácu.


  • Tepelná poistka – stará sa o to, aby sa zariadenie v prípade zahriatia nad prevádzkovú teplotu automaticky vyplo.

  • Tepelná ochrana – hoci počas chodu s parným hrncom nemanipulujete často, je výhodou, ak sú rukoväte odolné voči zahrievaniu. Podobne ako držadlo pokrievky či samotný ovládací panel.

  • Kontrolka zapnutia a vypnutia parného hrnca – kombinácia bezpečnostnej a praktickej kontrolky, podľa ktorej budete vedieť, kedy je spotrebič „pod prúdom“

  • Protišmykové nožičky – spodná časť, na ktorej parný hrniec stojí, by mala byť bezpodmienečne protišmyková. Buď by mala obsahovať prísavky, alebo pogumované časti.

  • Automatické vypnutie – časovač alebo predvolený program, ktorý cyklus tepelnej úpravy po uplynutí času automaticky vypne.

  • Indikátor stavu hladiny vody – aby sa zariadenie nezačalo prehrievať, indikátor vás na nedostatok vody upozorní a tú je následne potrebné doliať, pretože inak sa cyklus automaticky vypne.

  • Ukončenie varenia – zvuková alebo svetelná kontrolka vás upozorní na to, že parný hrniec dovaril pokrm.

  • Detská bezpečnostná poistka - bezpečnostný prvok, ktorý zabráni nechcenému spusteniu prístroja.





***
Praktické funkcie

***

Parné hrnce je možné zohnať s rôznymi funkciami, ktorý majú za úlohu predovšetkým uľahčiť manipuláciu s nimi alebo zľahčiť proces varenia.


  • Funkcia udržiavania teploty "KEEP Warm" - priebežný ohrev už hotového pokrmu. Ak sa na danom modeli nachádza, všimnite si hlavne údaj o maximálnej dobe, počas ktorej dokáže hrniec jedlo udržať na takzvanej servírovacej teplote. Na trhu môžete naraziť na hrnce, ktoré sa do režimu udržiavania v teple prepnú automaticky po dokončení varenia. Iné je nutné do režimu prepnúť ručne po dokončení varenia.

  • Funkcia "Auto-stop" - vďaka ktorej sa pripravované jedlo neprevarí do nejedlej podoby.

  • Prednastavené programy varenia - slúžia na prípravu konkrétnych surovín, napr. na ryby, kuracie či bravčové mäso, zemiaky, ryžu a iné prílohy, alebo zeleninu. Táto možnosť dokáže varenie podstatne uľahčiť, nemusí však vyhovovať každému.

  • Funkcia "Turbo Steam" alebo "Boost“ - slúži na extrémne rýchle nahriatie vody a následné generovanie pary. Parné hrnce, ktoré ňou disponujú, majú zväčša zásobník na vodu predelený na 2 časti. Pri zapnutí tejto funkcie sa teda začne rýchlo ohrievať iba malá časť tekutiny, ktorá sa „preleje“ do takzvaného separátora. Hrniec preto môže začať „pracovať“ v priebehu niekoľkých minút.

  • Režim na zachovanie vysokého obsahu živín "Vitamine+" alebo "Fast Steam" - suroviny pripraví na veľmi vysokej teplote počas veľmi krátkeho času na štýl RAW, vďaka tomu by si mali zachovať vyšší obsah živín.

  • Rozmrazovanie – funkcia je určená na pozvoľné alebo rýchle rozmrazovanie zmrazených potravín dávkovaním pary.

  • Aroma infuzér "Flavour Booster" - nádobka či priehradka, do ktorej vložíte koreniny, cesnak, bylinky, alebo iné aromatické suroviny. Tie dochutia pripravovaný pokrm bez toho, aby ste ich museli vyťahovať.

  • Duálna zóna – praktická funkcia, umožňuje pripravovať dva pokrmy samostatne s autonómnym nastavením času a bez toho, aby napáchli. Nádoby je vtedy možné oddeliť prepážkou a zabezpečiť tak dve samostatné zóny.




***
Starostlivosť o parný hrniec

***

Pravidelná starostlivosť sa premieta na celkovom stave hrnca aj chuti pripravovaných pokrmov.


  • Parný hrniec je potrebné poriadne vyumývať po každom použití.

  • Elektrickú základňu len poutierajte mierne vlhkou handričkou

  • umývanie jednotlivých častí v umývačke - väčšina modelov parných hrncov umožňuje umývanie nádob v umývačke riadu. Informáciu o tom nájdete v manuáli prípadne na stránkach výrobcu. Pamätajte na to, že umývanie v umývačke sa časom podpíše na vzhľade plastu, ktorý zmatnie. Pokiaľ pre vás teda vzhľad hrá dôležitú úlohu, nádoby umývajte pomocou hubky v dreze.

  • Po dokončení varenia nezabudnite zo zásobníka vyliať zostávajúcu vodu a napustite ho teplou vodou so saponátom. Nezabudnite, že vykurovací blok do kontaktu s vodou nesmie prísť nikdy.

  • Než hrniec uložíte na svoje miesto, dôkladne ho osušte.

  • odstraňovanie vodného kameňa -. ideálne pomocou octu s vodou. Do zásobníka na vodu nalejte 2-3 šálky octu, doplňte vodou a spotrebič nechajte bežať zhruba 25 minút. Potom vodu vylejte a zásobník a všetky časti, ktoré je možné umývať vodou, pod vodou umyte.


Cena

Jeden z najdôležitejších činiteľov pri výbere akéhokoľvek zariadenia. No určite majte na pamäti, že práve cena obvykle odráža kvalitu a množstvo bezpečnostných poistiek. Lacnejšie parné hrnce vyberajte skôr na jeden typ varenia a na občasné používanie. Ak chcete parný hrniec využívať častejšie, oplatí sa vám investovať.

Najlacnejšie parné hrnce zaobstaráte aj za menej ako 40 € a môže ísť o úplne postačujúce modely pre malé domácnosti. v tomto limite sú skôr menšie no plnohodnotné parné hrnce z plastu, jednoduchým typom varenia


Väčšina pokročilejších modelov sa pohybuje v medziach 40 až 100 €. kvalitné parné hrnce, ktoré disponujú viacerými funkciami


Za vyššie čiastky od 110 € už zakúpite multifunkčné zariadenie 3v1 a 4v1 kombinované s mixérom alebo veľkokapacitným prístrojom.

Najdrahšie modely parných hrncov ponúka vysoký príkon a veľký objem nádob. Väčšina modelov ponúka tie najlepšie funkcie. Môžete si zakúpiť dokonca aj multifunkčné prístroje, ktoré vedia napríklad aj jedlo mixovať.

Výrobcovia

  • Tefal – parné hrnce tejto značky patria k overeným, výborne predávaným s najväčším zastúpením. Sú uspôsobené tak, aby sa používali jednoducho a zároveň podávali veľmi dobrý, rovnomerný výkon. Niektoré modely je možne úsporne zložiť tak, že nezaberajú viac miesta ako bežný hrniec.

  • ETA – značka stavila na moderné, čierno-nerezové prevedenie, ktoré sa hodí predovšetkým do moderných kuchýň. Parné hrnce Eta majú vyšší objem, preto sú určené najmä do viacpočetných rodín.

  • Russel Hobbs – predstavuje zástupcu parných hrncov s veľmi priaznivým pomerom cena/výkon a množstvom spokojných hodnotení.

  • Morphy Richards – parné hrnce tejto značky uspokoja aj náročnejších spotrebiteľov. Výborne vyzerajú, majú pokročilé ovládanie s možnosťou programovania parného varenia podľa druhu potraviny. Ako jedny z mála sú vybavené časovačom pre každú zónu zvlášť. Výborné miesta v nemeckých testoch parných hrncov.

  • Klarstein – je zárukou nemeckej kvality za priaznivú cenu. Kuchynské spotrebiče tejto značky sú dizajnovo pútavé a premyslené do detailu. Nechýbajú ani inovatívne a netradičné riešenie, napríklad v podobe skladacej konštrukcie parného hrnca.

  • Gallet – je francúzska spoločnosť vyznávajúca jednoduchý štýl, praktickosť a hlavne funkčnosť. Zameriava sa predovšetkým na výrobu domácich spotrebičov.

  • Morphy Richards – zaoberá sa výrobou elektrických spotrebičov. Ponúka inovačný dizajn a taktiež najvyššie výrobné štandardy.

  • Zelmer - Poľská spoločnosť, ktorá sa na začiatku sa firma zaoberala výrobou vysávačov, teraz ponúka celý rad výrobkov od vstavaných spotrebičov až po malé kuchynské spotrebiče. Výrobky majú vysokú kvalitu a spoľahlivosť. Získala aj niekoľko atestov kvality od rôznych významných inštitútov.





Návrat hore