Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Napeňovače mlieka

Základnou úlohou napeňovačov mlieka je premeniť obyčajné mlieko na lahodnú mliečnu penu. Mliečna pena je skvelá na prípravu rôznych typov mliečnych nápojov ako latte, frappé či cappuccina. Ak máte radi kávu s našľahaným mliekom, avšak nechcete investovať do automatického kávovaru, ktorý má takúto funkciu je pre vás napeňovač mlieka vhodnou voľbou.





***
Typy napeňovačov mlieka

***

Na trhu nájdete tri základné typy napeňovačov mlieka. Do kategórie lacnejších patria mechanické či elektrické prístroje. V oboch prípadoch si však penu musíte pripraviť manuálne. Tretím typom sú automatické stroje, ktoré sa o všetko postarajú, vy musíte akurát stlačiť tlačidlo.

Elektrické/automatické napeňovače

Automatické napeňovače mlieka pripravia rovnako hustú penu ako prístroje v kaviarni. Jedná sa o najpokročilejšie a tiež najdrahšie typy. Väčšina z nich využíva indukčné ohrievacie a chladiace prvky, takže mlieko nemusíte zvlášť ohrievať ani ochladzovať. Svoje uplatnenie nájdu u každého náročného milovníka kávy, ale aj v reštauráciách a kaviarňach. Mlieko len nalejete do pripravenej nádoby, stlačíte tlačidlo pre vami zvolenú intenzitu našľahania a prístroj sa následne postará o perfektne našľahanú a teplú, prípadne studenú penu.

*blok*

*8*

  • perfektná hustá pena

  • najrýchlejšia príprava

  • rôzne praktické funkcie

  • jednoduchá údržba

  • voľba intenzity šľahania

  • možnosť prípravy z teplého aj studeného mlieka

    nie všetky komponenty možno umývať v umývačke riadu

*/*

*4* */*

*/*

Ručné/elektrické napeňovače

Zlatá stredná cesta, ktorú je však stále treba ovládať manuálne. Jedná sa vlastne o ručný mixér s metličkou, ktorú stačí len ponoriť do mlieka. Mliečnu penu našľahá veľmi rýchlo. Kvalita peny však nie je vysoká a chýba tu možnosť ohrevu mlieka, ktorú majú automatické napeňovače.

*blok*

*8*

  • jednoduché ovládanie

  • rýchla príprava

    • chýba možnosť ohrevu mlieka

  • nižší výkon

*/*

*4* */*

*/*

Ručné/mechanické piestové napeňovače

svojim vzhľadom pripomínajú tradičné ručné šľahače na našľahanie smotany. Sú zložené z priehľadnej či nepriehľadnej nádoby, v ktorej je umiestnený piest s dierkovanými kotúčmi. Mlieko napeníte jednoduchým pohybom piestu hore a dole. Mechanické piestové napeňovače patria medzi najlacnejšie zariadenia. Penu si musíte pripraviť ručne s využitím svojej sily. Ručné peniče fungujú na princípe nádoby s kľukou, ktorej otáčaním sa mlieko napeňuje.

*blok*

*8*

  • na ich chod nie je potrebná el. energia

  • jednoduché ovládanie

  • hutná našľahaná mliečna pena

  • nízka obstarávacia cena

    • mlieko našľahá, ale neohreje

*4* */*

*/*


*/*

Frapovače

Primárne určené na výrobu frappé, milkshaku alebo ľadovej kávy. Sú vhodné primárne na šľahanie studeného mlieka. Na samotné napenenie mlieka sú menej vhodné, pretože majú slabý výkon. Ďalšou nevýhodou ručných rotačných šľahačov mlieka je to, že z otvorenej nádoby veľmi jednoducho mlieko počas šľahania prská.

*blok*

*8*

  • jednoduché ovládanie

  • vhodné na prípravu studených mliečnych nápojov

  • dlhšia doba prípravy

  • mlieko našľahá, ale neohreje

*/*

*4* */*

*/*




***
Rozdelenie elektrických napeňovačov z hľadiska konštrukcie

***
  • Káblové – napájací kábel je pevne zabudovaný v nádobe. Ak teda chcete naliať mlieko a nemáte šálky s espressom po ruke, musíte napeňovač odpojiť od el. zásuvky a preniesť ho aj s káblom, čo je nepraktické.

  • Bezkáblové – majú oddelenú základňu s napájacím káblom a el. kontaktom, na ktorej sa napeňovač môže voľne otáčať v rozsahu 360 °. Tento systém poznáte z rýchlovarných kanvíc. Mobilita takého napeňovača je prakticky neobmedzená a manipulácia je pohodlná. Nemôžete ho umývať v umývačke.

  • So samostatnou kanvičkou – skladá sa zo základne so zabudovaným ohrievacím telesom (často indukčným) a ovládacími prvkami a samostatnej kanvičky. Výhodou oproti bezkáblovému napeňovaču je, že kanvičku môžete bez obáv umývať pod prúdom vody, pri niektorých modeloch dokonca v umývačke riadu.




***
Objem nádobky na mlieko

***

Týka sa modelov ručných a tiež elektrických. Čím väčší objem nádoby napeňovač mlieka má, tým viac peny dokáže vytvoriť. Objem nádoby napeňovačov sa pohybuje v rozmedzí od 0,2 do 1 litra. Pri šľahaní pena vystupuje a zväčšuje svoj objem, preto výrobcovia udávajú pre napenenie kapacitu nižšiu (cca polovičnú). Objem 120 ml postačí cca pre 2 šálky cappuccina, ak chcete pripravovať kávu pre viacerých ľudí, voľte radšej vyšší objem.





***
Materiál

***

Typ materiálu má vplyv nielen na vzhľad, ale aj na to, aby sa mlieko nepripaľovalo, alebo aj na to, ako jednoducho sa daný napeňovač mlieka udržiava. Základom by mala byť pri klasických elektrických alebo ručných hladká nepriľnavá vrstva. Pokiaľ je možné jednotlivé časti umývať v umývačke, je to len plus. U frapovača by mala byť šľahacia časť umývateľná, čo je dnes brané ako štandard.

Všeobecne platí, že lacnejšie napeňovače mlieka majú telo vyrobené z plastu a tie drahšie a kvalitnejšie z odolnejších materiálov, ako je napríklad nerezová oceľ. Medzi ručnými prístrojmi sa najčastejšie vyskytuje plastová prevedenie s kovovými miešatkom. U šľahačov s ohrevom voľte vnútornej časti v nerezovom prevedení alebo v podobnom, ku ktorému sa horúce mlieko nepripaľuje a horúca pena nebude lepiť.


  • Plastové napeňovače mlieka sú síce lacnejšie a ľahšie, ale nie sú príliš odolné.

  • Nerezové napeňovače sú odolnejšie, vydržia oveľa dlhšie, ale sú o niečo ťažšie a drahšie.





***
Ako správne napeniť mlieko

***

Množstvo mlieka - pri tvorbe peny je dôležité odhadnúť správne množstvo mlieka. Vždy sa snažte napeniť mlieko v menších dávkach. Aby ste zabránili prehriatiu motora, na krátku dobu prerušte napeňovanie.

Aké mlieko použiť - najvhodnejšie je plnotučné mlieko s 3% obsahom tuku, s ktorým dokážete vytvoriť prakticky dokonale napenené mlieko. Môžete samozrejme použiť aj nízkotučné mlieko alebo mlieko bez laktózy.

Teplota mlieka - pri príprave je tiež dôležitá teplota mlieka pre mliečnu penu, ktorá by mala byť okolo 65 °C.

Nadmerné napenenie - ak budete vidieť, že sa vytvorila krásna pena.





***
Údržba

***

Dôkladné čistenie zariadenie zaručuje účinnosť stroja a chráni ho pred možnými poruchami. Čo použiť na zabezpečenie správnej úrovne hygieny a čistoty? Po každom použití ho dôkladne očistite.

Hľadajte napeňovač mlieka s kvalitnou nerezovou, teflónovou alebo inou nepriľnavou povrchovou úpravou vnútornej nádoby. Predídete tak riziku pripaľovania mlieka, ktoré chuťovo znehodnotí aj vznikajúcu penu. Prvky, ktoré sa starajú o šľahanie sú väčšinou odnímateľné a stačí ich opláchnuť. Nepodľahnite pokušeniu vložiť elektrický napeňovač mlieka do umývačky riadu. Odporúčame, aby ste na naberanie mliečnej peny používali veľkú plastovú lyžicu – nepoškodíte tak vnútornú vrstvu.





***
Cena

***

Pri výbere napeňovača mliečnej peny vždy záleží na vašich preferenciách a vlastnostiach, ktoré u spotrebiča vyžadujete. Cena šľahača peny sa odvíja aj od toho, koľko toho zariadenie za vás odrobí. Koľko zaň zaplatíte závisí aj od toho, z akého materiálu je vyrobený, či môžete niektoré jeho komponenty umývať v umývačke riadu, prípadne či má aj doplnkové funkcie.

Cena do 15 €

V tejto cenovej kategórií nájdete najmä ručné mechanické napenovače a tie najlacnejšie elektrické mixéry. Rátajte ale s tým, že elektrické prístroje nebudú šľahať zrovna ideálne a zabudnúť by ste mali aj na ohrev. Zamerajte sa na príkon tak, aby ste neboli sklamaní.

Cena do 60 €

Do tejto skupiny spadajú výkonnejšie ručné elektrické šľahače a lacnejšie automatické napeňovače. Majú zväčša nádobu s objemom do 0,5 litra a odpovedajúci príkon. Telo býva plastové. Penu však urobia skvelú.

Cena nad 60 €

Kvalita za trošku vyššiu cenu. Vyberať si môžete zo širokej ponuky objemov nádob a celý penič býva z nerezovej ocele. Samozrejmosťou sú tiež ďalšie funkcie, ako napríklad možnosť zvoliť si množstvo a spôsob šľahania podľa potreby na LED displeji. Čerešničkou na torte je aj široká škála príslušenstva.




Návrat hore