Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Rúry na pečenie

Vyberte si typy funkcií, ktoré pre vás budú praktické v každodennom živote. Následne zvoľte typ rúry – rúra s ventilátorom, teplovzdušná rúra, multifunkčná rúra alebo rúra s naprogramovanými receptmi. Nezabudnite vziať do úvahy aj veľkosť svojej kuchyne a počet osôb, pre ktoré zvyčajne varíte.





***
Umiestnenie rúry na pečenie

***

Pri plánovaní kuchyne a rozmiestnení spotrebičov odporúčame umiestniť hornú hranu vstavanej rúry približne do výšky očí. Vďaka tomu sa nebudete musieť do rúry skláňať a budete mať dokonalý prehľad o priebehu pečenia.

Vstavané rúry zaberajú menej miesta a sú súčasťou kuchynskej linky a tvoria kompaktný dizajnový celok. Môžete si vybrať, či ju umiestnite pod pracovnú dosku alebo prakticky vo výške očí.Môžu mať dvierka otvárajúce sa vertikálne, či horizontálne.


Voľne stojace rúry môžete kombinovať s rôznym typom varnej dosky (plynovou, sklokeramickou doskou alebo s elektrickou indukciou). Výhodou je jednoduchá a rýchla inštalácia a tiež fakt, že tento typ rúry môžete premiestňovať podľa potreby. Špeciálnym typom voľne stojacich rúr sú tiež stolové minirúry.

TIP : Väčšina modelov vstavaných rúr sa vyrába v štandardizovaných rozmeroch a v prípade potreby je možné vymeniť bez problémov za nový model. V závislosti na objeme sú v ponuke rúry so štandardnými rozmermi 60 × 60 cm. Výnimkou sú kompaktné rúry, ktoré majú nižšiu výšku, teda ide o rozmery 60 × 45 cm a sú vhodné do menších domácností, prípadne tam, kde sa tento typ spotrebiča nepoužíva často.Pri voľne stojacej rúre s varnou doskou počítajte so šírkou 50 - 60 cm.


Plynové rúry na pečenie

  • plyn je veľmi účinný, takže plynové rúry majú tendenciu veľmi rýchlo sa ohriať

  • nutnosť zabezpečenia prívodu plynu

  • pečenie nie je úplne rovnomerné, pretože teplo je vedené zo spodnej časti

  • menej vysušujú – tento typ rúr má tiež tendenciu byť vlhší ako elektrická rúra, vlhšie prostredie však zabraňuje vytvoreniu chrumkavej kôrky

  • regulácia teploty sa pohybuje v rozmedzí 150 °C až 260 °C

  • nižšia kúpna cena

  • nevýhodou je zložitejšie nastavenie teploty, teplota rúry môže kolísať a celkový ohrev je často menej vyrovnaný

  • menší komfort pečenia - rôznymi trikmi ako je napr. pravidelné otáčanie plechu, aby sa všetky časti pokrmu opiekli rovnomerne


Elektrické rúry na pečenie

  • väčší výber modelov s mnohými možnosťami pečenia v rôznom dizajne a cenových hladinách

  • sú oproti plynovým vyhľadávanejšie pre svoje výborné vlastnosti

  • sú ľahko ovládateľné a nastavenie teploty sa pohybuje v rozmedzí od 35 °C do 300 °C

  • hlavnou súčasťou je spodné a horné ohrevné teleso. Niektoré modely majú v sebe zabudované ventilátory, vďaka ktorým sa na požadovanú teplotu dostanú rýchlo a rovnomerne

  • ponúkajú viac typov ohrevu, vrátane teplovzduchu, pary či grilovania

  • väčší komfort pečenia - ľahšie ustráži celkový proces pečenia vďaka rovnomernej distribúcii tepla

  • vysušujú viac, spaľovanie elektriny totiž neprodukuje vlhkosť

  • vyššia obstarávacia cena ako u plynových rúr


Teplovzdušné rúry

  • pečú rovnomerne na viacerých úrovniach naraz

  • vďaka výkonnému ventilátoru horúci vzduch cirkuluje rovnomerne

  • pečenie dvoch a viacerých rôznych jedál naraz, vône a chute sa medzi jednotlivými vrstvami nemiešajú

  • rúry bez kruhového výhrevného telesa horúci vzduch len rozháňajú

  • patria k používateľsky najobľúbenejšiemu typu

  • úsporná prevádzka s efektívnym využitím energie


Multifunkčné rúry na pečenie

  • na rozdiel od teplovzdušnej rúry má naviac kruhové vyhrievacie teleso okolo ventilátora

  • nadštandardný počet funkcií a moderný systém ovládania

  • obvykle zahŕňa horný a spodný ohrev, gril a ventilátor. Tieto zdroje tepla umožňujú variť samostatne alebo v kombinácii.

  • často majú aj funkciu rozmrazovania

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Parné rúry

  • pri príprave jedla sa nepoužíva žiadny tuk, len čistá voda

  • para umožňuje zdravšiu prípravu jedál a vylepší chuť pokrmu, potraviny si zachovávajú všetky dôležité živiny a vitamíny

  • používať ju môžete na zdravú prípravu zeleniny, rozmrazovanie, zaváranie, či sterilizovanie

  • jedlo pripravené na pare sa však môže na konci cyklu varenia ešte mierne dogrilovať

  • tento typ rúry však nenahrádza klasickú rúru, nepripravíte v nej grilované špeciality, ani koláč

  • funkciu pary možno v prípade potreby vypnúť

  • spotreba parnej rúry je dokonca o niečo nižšia ako pri klasických elektrických rúrach

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Rúry s mikrovlnným ohrevom

  • multifunkčné rúry spájajú výhody rúry na pečenie a mikrovlnnej rúry

  • jedlo šetrne rozmrazí a ohreje bez straty štruktúry a chuti

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Stolové minirúry

  • samostatne stojace minirúry, ideálne riešenie do veľmi malých kuchýň, kde by umiestnenie klasickej rúry nebolo možné

  • vhodné na príležitostné pečenie a pre nenáročných používateľov

  • možnosť kombinácie s varnými platničkami

  • kompaktné rozmery a jednoduchá inštalácia

  • ponúkajú uspokojivý výber užitočných funkcií





***
Energetická trieda, spotreba a príkon

***

Energetická trieda označuje zaradenie do skupiny podľa energetickej náročnosti prevádzky spotrebiča. Pre jednoduchší výber slúži energetický štítok, ktorým je povinne označená každá rúra. V súčasnosti sa vyrábajú vstavané rúry v triedach A, A + a A + +.

Spotreba sa udáva pri bežnom pečení v kWh, pri plynových rúrach taktiež v MJ. Maximálny príkon, maximálne množstvo elektriny, ktoré môže rúra v danom okamihu odobrať zo siete. Dôležitý údaj pri výbere ističa, na ktorý bude trúba pripojená.





***
Kapacita rúry (objem)

***

Pri kúpe rúry dbajte na to, aby mala dostatočný objem pre všetkých členov rodiny.


Objem rúry

Počet členov v domácnosti Frekvencia využitia

Max. 45 litrov

1 – 2 bežné využitie

45 – 70 litrov

3 – 4 nižšia frekvencia užívania

Viac ako 70 litrov

4 a viac v prípade častého používania



TIP : Objem rúry sa priamo úmerne premieta do rýchlosti prípravy jedla. Menší objem sa rýchlejšie, a teda i lacnejšie vyhreje, v rúre s väčším objemom však pripravíte naraz i niekoľko chodové menu, či upečiete objemnejšie jedlá.





***
Programy rúr na pečenie

***
  • Klasické pečenie - ohrev spodným aj horným telesom, ideálne na pečenie múčnych jedál a mäsa.

  • Teplovzdušné pečenie - ohrev kruhovým teleso za spoluúčasti ventilátora, teplota v rúre je výborne rozložená, pokrm rovnomerne prepečený.

  • Pečenie v pare - umožňuje zdravšiu prípravu jedál a vylepší chuť pokrmu. Potraviny, hlavne zelenina si zachovávajú všetky dôležité živiny a vitamíny.

  • Spodný ohrev - na pečenie koláčov, na dopekanie a na zaváranie.

  • 3D pečenie - je viacúrovňové pečenie, kedy možno piecť zároveň viac pokrmov bez miešania chutí a vôní.

  • Gril - na grilovanie mäsa a na opekanie chleba.

  • Infrapečenie – využijete najmä pri pečení mäsa, ktoré sa v podstate ugriluje za pomoci ventilátora.

  • Rozmrazovanie - vďaka tejto funkcii môžete rúru využívať aj na rýchle rozmrazovanie potravín.

  • 3D ohrev - funkcia u vyšších modelov rúr, kedy sa aktivujú sa všetky výhrevné telesá + ventilátor pre rovnomerné pečenie), horúci vzduch, parné pečenie, samočistenie pri vysokej teplote.

  • Keep warm - udržovanie optimálnej teploty, vďaka ktorému jedlo vydrží teplé, aj keď ho nebudete podávať okamžite. Poslúži taktiež na predhriatie tanierov.

  • Jet – bleskové predhriatie rúry.





***
Doplnkové funkcie a vybavenie

***
  • Digitálny displej - digitálne ovládacie prvky umožňujú prehľadné nastavenie funkcií, digitálny displej často zobrazuje aj hodiny.

  • Tepelná ochrana dvierok - viacvrstvové sklo dvierok slúži ako bezpečnostný prvok, ktorý zabraňuje popáleniu. Vďaka využitiu dvoj alebo trojvrstvového skla sa dvere rúry ohrejú maximálne na 70 °C, resp. na 55 °C.

  • Odnímateľné sklenené panely na dvierkach – pre ľahké a bezpečné čistenie aj na ťažko dostupných miestach.

  • Skryté ovládacie prvky – všetky vysunuté tlačidlá a gombíky sa pri nepoužívaní schovajú do panela. Výsledkom je elegantný hladký vzhľad.

  • Osvetlenie rúry - integrované osvetlenie, umožní aby ste pri každej kontrole jedla nemuseli zbytočne otvárať dvierka, by malo byť samozrejmosťou.

  • Teplotná sonda -sa zapichne do pokrmu a meria presnú teplotu vo vnútri, ideálne pre dokonalé pečenie mäsa.Sonda pritom pri inteligentných rúrach dokonca komunikuje s prednastaviteľnými programami a tak sa vlastne mäso pečie samé. Ak sa dosiahne požadovaná teplota, zvuková signalizácia vás na to upozorní.

  • Funkcia Smart- umožňuje ovládanie rúry a kontrolu procesu pečenia pomocou smartfónu a aplikácií.

  • Detská poistka- dôležitý bezpečnostný prvok v domácnostiach s deťmi.

  • Teleskopické výsuvné rošty- uľahčujú bezpečnú manipuláciu s horúcimi plechmi.





***
Údržba a čistenie

***

Rúru by ste mali po každom pečení vyvetrať, prípadne očistiť mokrou handričkou. Dôležité je pravidelné čistenie od mastnoty a usadenín, ktoré predchádza možným poruchám. Ak sa chcete vyhnúť pracnému čisteniu, vyberte si rúru s funkciou samočistenia. Niektoré modely ponúkajú možnosť výberu kratších alebo dlhších čistiacich cyklov v závislosti od toho, nakoľko je rúra znečistená. V súčasnosti poznáme tri druhy samočistenia, ktoré fungujú na princípe pyrolýzy, parného čistenia alebo katalýzy.


Pyrolýza - momentálne najúčinnejší spôsob čistenia. Program zahreje rúru na 500 °C a spáli všetky nečistoty, ktoré po ukončení programu jednoducho utriete. Dvierka však pri takomto čistení treba uzamknúť a poriadne izolovať.

+ nižšia náročnosť na priebežné čistenie

+ sám udržuje povrch

- obmedzená životnosť

- nečistoty sa môžu dostať aj za steny


Aquaclean - parné čistenie - po zahriatí rúry sa začne voda odparovať a zmäkčí zvyšky spáleného jedla, ktoré následne ľahšie odstránite. Výsledky sú viditeľné na celom povrchu vo vnútri rúry a taktiež na plechoch či pekáčoch.

+ niektoré rúry ponúkajú viac ako jeden čistiaci program

+ jednoducho utriete suchou handrou

- možný dym a zápach

- dlhšia doba zahrievania


Katalýza - katalycké perforované vložky po stenách sú vyrobené z mikroporézneho smaltovaného materiálu, ktorý na sebe sám spáli zvyšky tuku a mastnoty. Ich životnosť je však obmedzená a po niekoľkých rokoch je nutné ich vymeniť.

+ ekologický spôsob čistenia

+ bez chemického prípravku

- neúčinné na porézny alebo nerovný povrch

- dlhšia doba zahrievania


TIP : Hoci tvrdené sklo je veľmi tepluvzdorné, je krehké a malé trhliny, ktoré nie sú viditeľné voľným okom, môžu časom rásť a môžu spôsobiť rozbitie skla. Tiež sa vyhýbajte drhnutiu alebo používaniu abrazívnych chemikálií na skle. Odmastenie môže spôsobiť mierne škrabance, ktoré narušia sklo, čo by mohlo viesť k jeho rozbitiu.



Návrat hore