Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Elektrické sporáky

Elektrické sporáky majú varnú dosku aj rúru napájanú elektrinou. Platničky si môžete vybrať z troch variantov – liatinové, sklokeramické a indukčné. Pri elektrickej rúre máte na výber zo širokej ponuky programov na pečenie a vlastností.Pre elektrický model sporáka sa rozhodnite vo chvíli, keď doma nemáte prípojku na plyn. Pre úplnú funkčnosť je dôležité napojenie na napätie 380-400 V. Pokiaľ si chcete varenie užiť, mal by byť spotrebič čo najvýkonnejší, mal by byť trojfázový, ktorý vám umožní používanie rúry aj varných zón súčasne.






***
Inštalácia elektrického sporáka

***

Pre úplnú funkčnosť je dôležité napájanie trojfázovým striedavý prúdom 380-400 V. Pri niektorých typoch je možné napájanie jednofázovým prúdom 230-240 V, čo však obmedzí jeho výkon. Výnimkou sú sporáky s 3 liatinovými varnými doskami.

Trojfázové zapojenie znamená, že do jedného okruhu sa zapája rúra, do druhého najväčšie a najmenšie platnička a do tretieho dve stredné platničky. V prípade, že by ste takto výkonný sporák pripojili na jednu fázu istenú 16 A ističom, nebudete môcť pustiť všetko naraz, pretože by došlo k vyhodenie poistiek. Odporúča sa pred kúpou elektrického sporáka dôkladne si preveriť možnosti zapojenia aj v produktovom liste vybraného modelu.

TIP : Ak nie ste elektrikár, ani nezvažujte otázku, ako zapojiť elektrický sporák, pretože zapojenie vyžaduje odborníka.






***
Voľne stojaci alebo vstavaný elektrický sporák?

***

Pred konkrétnym výberom sporáka, či varnej dosky sa treba zamyslieť nad tým, kam ju chceme dať. Môže byť voľne stojaca, alebo súčasťou kuchynskej linky, záleži len na vašich preferenciách.

*blok**8*

Voľne stojaci elektrický sporák

  • spotrebič 2v1, ktorý v sebe spája rúru a varnú dosku

  • môžete ho v prípade potreby premiestniť na iné miesto

  • v prípade závažnej poruchy varnej dosky alebo rúry, musíte vymeniť celý spotrebič

  • jednoduchá inštalácia môžete ho teda umiestniť kdekoľvek

  • po vzhľadovej stránke môže rušivo pôsobiť na celistvý dizajn kuchyne

  • medzi sporákom a kuchynskou linkou však zostáva úzka medzera, ktorá sa zle udržuje

*/*

*4* */*

*/*

*blok**8*

Vstavaný elektrický sporák

  • dva samostatné spotrebiče, varná doska a rúra

  • zabudovaný do kuchynskej linky nenarušuje celistvosť kuchyne

  • varnú dosku a rúru možno zabudovať na pracovnú plochu osobitne (nemusia byť nevyhnutne nad či pri sebe)

  • ak chcete rúru inštalovať v inej ako tradičnej polohe pri zemi, vstavaný sporák je pre vás ideálnym riešením

  • pri inštalácii sporáka ste obmedzení nábytkom a ostatnými spotrebičmi v kuchyni, pretože nemôže stať samostatne

  • nemôžete ho v prípade potreby premiestňovať

  • v prípade závažnejšej poruchy na rúre či varnej doske stačí vymeniť iba 1 spotrebič

*/*

*4* */*

*/*





***
Elektrické sporáky podľa typu varnej dosky

***

*blok**8*

Liatinové elektrické sporáky

  • elektrický sporák s liatinovými platničkami

  • patrí k najlacnejším elektrickým sporákom na trhu

  • platničky sa veľmi dlho zahrievajú na prevádzkovú teplotu a po varení dlho chladnú

  • využijú maximálne 60 % dodanej energie

  • nevýhodou sú vysoké náklady na prevádzku

*/*

*4* */*

*/*

*blok**8*

Sklokeramické sporáky

  • doska na sporáku využíva na ohrievanie hrncov a panvíc elektrické ohrievacie telesá

  • ohrieva ich teda priamo, pričom z týchto telies zároveň uniká časť tepla aj do okolia

  • sklokeramická platňa dokáže akumulovať dosť tepla, takže nejaký čas jej trvá, kým sa rozohreje a tiež kým vychladne

  • počas chladnutia nemusí byť ohrievacie teleso rozžeravené dočervena

  • nepotrebujete špeciálny riad ako pri indukčných doskách

  • so zahrievaní dosiek súvisí aj mierne náročnejšia údržba a čistenie

    */*

    *4* */*

    */*

    *blok**8*

Indukčné elektrické sporáky

  • indukčné varné dosky majú pod povrchom zabudované cievky, ktoré vytvárajú elektromagnetické pole

  • sporáky s indukčnou doskou patria medzi tie najlepšie na trhu

  • indukuje v panvici alebo hrnci po jeho priblížení vírivé prúdy, ktoré zahrievajú dno nádoby

  • teplota sa ľahko reguluje

  • výhodou je vyššia bezpečnosť a sčasti aj úspora energie.

  • varná doska sa v podstate nezahrieva

  • vyžaduje špeciálny riad s feromagnetickým dnom, ktoré umožňuje vedenie tepla

  • znížené nároky na údržbu, keďže sa sa samotná doska nezahrieva

*/*

*4* */*

*/*





***
Energetický štítok a trieda energetickej účinnosti

***

Každý elektrický sporák je opatrený energetickým štítkom, na ktorom nájdete informáciu o objeme rúry, o spotrebe elektriny na jeden statický aj teplovzdušný cyklus, a potom tiež údaj o celkovej energetickej hospodárnosti tohto modelu. Čím vyššia trieda, tým je elektrický sporák úspornejší a efektívnejší. Takmer všetky elektrické sporáky spadajú do energetickej triedy A. Rozdiel je potom v tom, že niektoré majú nadštandardné úsporné funkcie.






***
Príkon

***

Príkon má vplyv na výkon elektrického sporáka. Čím vyšší príkon, tým je sporák výkonnejší (rýchlejšie sa rozohrieva). Hoci príkon úzko súvisí aj so spotrebou energie (s vyšším príkonom stúpa spotreba), nie je nutné sa vyššieho príkonu báť. Kvalitný spotrebič triedy A s úspornými technológiami a funkciami môže mať aj s veľkým príkonom celkovú spotrebu energie nižšia ako sporák s menším príkonom.


TIP : Celkový príkon v prípade elektrických sporákov sa najčastejšie pohybuje od 6 do 10 kW.






***
Počet varných zón a ich výkon

***

Štandardom bývajú sporáky so 4 varnými zónami so 4 platničkami rôznych veľkostí aj výkonov. Pre bežnú domácnosť sú tieto sporáky v podstate automatická voľba. V ponuke ale nájdete aj elektrické sporáky s 3 varnými zónami, ktorých výhodou môže byť pripojenie na 230 V.


Priemerný výkon platničiek

Najmenšia varná zóna – 1 000 až 1 200 W

Stredne veľká varná zóna – 1 700 W

Najväčšia varná zóna – 2 300 W






***
Dizajn elektrického sporáka

***

Elektrický sporák je voľne stojaci spotrebič, ktorý budete mať stále „na očiach“. Je teda dôležité, aby sporák ladil s kuchynskou linkou a dobre zapadol do celkového dizajnu kuchyne. Najčastejšie výrobné materiály sú kov a nerezová oceľ. Čo sa farby týka, najväčšie zastúpenie majú klasické biele sporáky. Elektrické sporáky v nerezovom vyhotovení sú taktiež veľmi obľúbené. Ak chcete svoj sporák zladiť do čiernej kuchynskej linky, vhodnou voľbou bude pre vás čierny elektrický sporák. Do rustikálnej a retro kuchyne najlepšie zapadne





***
Bezpečnostné prvky elektrických sporákov

***

Varenie na domácich spotrebičoch je dlhodobo bezpečné, k bezpečnosti prispievajú niektoré prvky a funkcie. Jednoznačne možno povedať, že sú veľmi bezpečné a ešte čím ďalej bezpečnejšie s každou novou generáciou modelov.


  • Funkcia automatického vypnutia – doska sa automaticky vypne napríklad v prípade, že je na nej dlhšiu dobu rozliata tekutina alebo na ovládacom paneli leží predmet či nie je nastavená teplota ohrevu.

  • Ukazovatele zvyškového tepla – informuje o tom, ktorá z platničiek je ešte zahriata a produkuje zvyškové teplo z varenia. Touto funkciou zvyknú byť vybavené sklokeramické varné dosky. Platničku horúcu zo zvyškového tepla je možné použiť na dodatočný ohrev jedla.

  • Detská poistka – tlačidlá na ovládacom paneli je možné jednoducho zablokovať.

  • Automatické vypnutie rúry – systém, ktorý vypne rúru na základe vami nastaveného času alebo po určitej dobe nečinnosti. Nejde len o bezpečnostný prvok, využijete ho aj pri samotnom pečení, na rúre si nastavíte presný čas, ktorý potom nemusíte následne kontrolovať.

  • Viacvrstvové sklo dvierok – udržiavanie chladných dvierok, dvierka na rúre môžu byť vyrobené z 2 až 3-vrstvového skla, ktoré zabezpečuje, že aj počas pečenia ostávajú z vonkajšej strany chladné a teplota dvierok nepresahuje počas pečenia 50 °C. Tento bezpečnostný prvok ocenia najmä domácnosti s deťmi alebo zvieratami. Ochráni aj okolitý nábytok a spotrebiče pred poškodením a rúru pred prehriatím.

  • Bezpečnejšie teleskopické vysúvanie roštov - manipulácia s pokrmom je následne jednoduchšia a bezpečnejšia.





***
Funkcie a programy elektrickej rúry

***

Elektrická rúra vám okrem jednoduchého a presného ovládania ponúkne aj rôzne programy na pečenie a funkcie, vďaka ktorým môžete dosiahnuť lepšie výsledky pri pečení a môžete si výrazne uľahčiť aj údržbu rúry.


  • Tradičné pečenie – bežná funkcia, pri ktorej sa aktivuje horné aj spodné výhrevné teleso. Funkcia je vhodná na pečenie všetkých druhov jedál na jednej úrovni.

  • Horúci vzduch – ventilátor s kruhovým výhrevným telesom zaistí rovnomernú cirkuláciu horúceho vzduchu vo vnútri rúry, vďaka čomu sa jej vnútro rýchlejšie ohreje a počas pečenia sa dosiahne rovnomerné opečenie pokrmu. Vďaka pravému horúcemu vzduchu vaše pokrmy získajú lepšiu chuť aj vzhľad. Pri teplovzdušnom pečení môžete piecť niekoľko plechov naraz.

  • Gril – funkcia s otočným roštom, ktorá vám pomôže dosiahnuť šťavnaté mäso s chrumkavou kôrkou.

  • Rozmrazovanie – možno použiť na urýchlenie rozmrazovania jedál na izbovú teplotu. Priebeh rozmrazovania je maximálne šetrný, aby si pokrm ponechal svoju chuť aj arómu.

  • Funkcia parného pečenia - nazývaná tiež PlusSteam alebo SteamBake, umožní docieliť lepšie výsledky pri príprave jedla. Napr. ak pečiete domáci chlieb, pridanie pary zaistí jeho lesklejšiu farbu, chrumkavejšiu kôrku a chutnejšiu textúru.

  • Termosonda – kontroluje vami nastavenú teplotu vo vnútri pokrmu, napríklad veľkých porcií pečienky. Stačí ju vpichnúť do mäsa a nastaviť požadovanú teplotu. V návode je vždy uvedené, aká teplota je optimálna na prípravu jednotlivých druhov mäsa. Po skončení pečenia sa rúra automaticky vypne, prípadne sa spustí aj zvukový signál.

  • Push gombíky – predstavujú špeciálnu dizajnovú aj praktickú vychytávku. Gombíky s Push (zatláčacou) úpravou bývajú veľmi pohodlné na ovládanie a dodávajú rúre elegantný vzhľad. Zatlačením totiž získate hladký rovný panel, ktorý sa ľahko čistí.

  • Teleskopické vysúvanie plechu - uľahčí manipuláciu s plechom pri pečení, pretože vám umožní vysunúť takmer celý pekáč, bez toho aby ste ho museli pridržiavať. Podlievanie a dochucovanie jedál počas prípravy je tak oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie.

  • Samočistenie – veľmi uľahčí údržbu a čistenie rúry. Stretnúť sa môžete s katalytickým alebo pyrolytickým čistením, ale aj s čistením pomocou vodnej pary.






***
Údržba a čistenie rúry

***


  • Parné – pri tejto funkcii vložíte do vnútra rúry plech s vodou, pričom rúra sa vyhreje natoľko, aby sa voda premenila na paru a uvoľnila mastné usadeniny. Rúru ale musíte nakoniec ručne vyčistiť.

  • Katalytické – rúra s touto funkciou je vybavená poréznymi plechmi (nazývajú sa aj katalytické vložky) umiestnenými na jej bokoch. Tie vďaka svojmu tvaru zachytávajú mastnotu. Mastné usadeniny sa potom vypečú pri teplote 250 – 300 °C. Katalytické vložky je nutné po niekoľkých rokoch vymeniť.

  • Pyrolytické – pri pyrolitickom čistiacom procese sa rúra vyhreje na 500 °C, pričom sa spália všetky usadeniny. Vzniknutý popol potom stačí utrieť suchou utierkou.


ZDROJ www.alza.sk



Návrat hore