Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Domáca udiareň


Porovnávať domáce údenie s výrobkami, ktoré nám vo veľkom ponúkajú supermarkety, ani nie je potrebné. Rozdiel v kvalite, vôni je ľahko rozpoznateľný a pocitu, že viete, čo presne údíte a aké prísady ste k mäsu pridali, sa nič nevyrovná.


Ako vybrať domácu udiareň?

Pri výbere udiarne sa zamerajte na to, kam udiareň umiestnite, ako intenzívne a koľko mäsa alebo iných surovín budete chcieť údiť a ako veľmi pohodlný chcete pri údení byť a koľko hodláte do udiarne investovať. Vybrať si môžete medzi elektrickým alebo klasickým variantom v pevnom alebo prenosnom prevedení. Udiarní existuje na trhu celý rad. Líšia sa ako svojou veľkosťou, tak svojím spracovaním, materiálmi, objemom, vhodným kurivom a výkonom.





***
Typy udiarní podľa paliva alebo napájania

***

*blok**8*

Drevené udiarne

Najtradičnejší typ udiarne sú drevené domáce udiarne, ktoré sú vhodné na pomalé údenie. Drevo nikdy nevyjde z módy, a tak aj drevená udiareň bude perfektne dotvárať celkový vzhľad vašej záhrady. Drevené udiarne majú železné kúreniská a kúria sa v nich kusovým drevom. Možno v nich dobre regulovať dym, čo je pre údenie zásadné. Pojmú väčšie kusy mäsa, rýb, zeleniny či čohokoľvek čo si prajete údiť. Okrem dreva nevyžadujú žiadny iný zdroj energie. Sú priestorovo väčšie a vyžadujú pri údení väčšie množstvo pozornosti a času. Mäso je potrebné strážiť, regulovať dym, strážiť teplotu a vhodne prikladať. Musíte riešiť aj vlhkosť polien a ich veľkosť. Pri nezodpovednom zaobchádzaní hrozí aj riziko vznietenia. Údenie v drevenej udiarni chce trochu cviku, ale mäso či ryba pripravená v drevenej udiarni má práve vďaka drevu vskutku jedinečnú chuť.

*/*

*4* */*

*/*

**blok**8*

Elektrické udiarne

Ak hľadáte komfortnejšie riešenie, budú vám viac vyhovovať moderné elektrické udiarne. Síce prídete o ten pravý zážitok z údenia, ale vynaložíte oveľa menšie úsilie, pri elektrickej udiarni stačí stlačiť gombík a za pár hodín máte vyúdené.

Elektrické udiarne majú vykurovanie vo forme vykurovacej špirály. Vykurovacia špirála sa postará o vznik tepla aj dymu. Elektrické udiarne fungujú za pomoci externého generátora dymu, ktorý je pripojený k údiacej skrini. O špecifickú údenú arómu sa postarajú navlhčené štiepky, brikety alebo piliny na údenie, ktoré nasypete do určenej nádoby.

*/*

*4* */*

*/*

*blok**8*

Udiareň s grilom

Udiarne s grilom sú veľmi populárne, a to najmä pre ich multifunkčné využitie. Ako už asi aj sami tušíte, môžete v nich grilovať a zároveň údiť . V podstate ide o klasický gril, väčšinou s oblými tvarmi, na ktorom sa nachádza poklop. Nejde o ekvivalent k originálnej udiarni, ale skôr o spestrenie grilovačiek či bežného varenia. Jedlo je na grile pečené a zároveň aj údené, čím získa lepšiu chuť.

*/*

*4* */*

*/*

Multifunkčné udiarne

V týchto udiarňach je možné pripravovať široké spektrum surovín, a navyše môžu kombinovať viac druhov vykurovacích zdrojov – kúriť sa dá drevom, pilinami či briketami, ale aj pomocou vykurovacej špirály . Praktické zariadenie, ktorého možnosti určite oceníte.

Multifunkčné udiarne sú vybavené 2 alebo viac oddelenými údiacimi komorami. Tuk, ktorý odkvapkáva z potravín, takto neovplyvní navzájom ich chuť. Samostatné komory zároveň zabránia aj vzájomnému načuchnutiu daných surovín . Vďaka tomu môžete naraz údiť ryby s mäsom, mäso so syrom alebo pochúťky v iných kombináciách. Multifunkčné udiarne bývajú trošku väčšie aj drahšie. Kapacitu môžu mať rôznu.


Izolované udiarne

Väčšina udiarní je sezónnou záležitosťou. Keď okolitá teplota klesne pod cca 5 ° C, ich používanie už nie je vhodné. Izolované udiarne je možné naproti tomu používať vo vonkajších podmienkach celoročne.

Izolovaná udiareň však poskytne optimálne podmienky aj pri údení vo väčších mrazoch. Je ideálnou voľbou pre profesionálov či vonkajšie komerčné akcie.


Údiace pištole

Alternatívou, ktorá borí všetky predstavy o náročnosti údenia, je údiaca pištoľ. S týmto zariadením dnes často pracujú profesionálni kuchári, ktorí do gastronómie vnášajú nový rozmer. Od ostatných udiarní sa líšia nielen veľkosťou, ale predovšetkým možnosťou využitia v interiéri. Ako náplň sa používa štiepka s rôznymi arómami, ktoré odovzdáva údeným pokrmom. Údiaca pištoľ pochopiteľne nie je vhodná na dlhé údenie mäsa, ale iba na dodanie zaúdeného arómy.


Údiace boxy

Na prípravu menšieho množstva údenín je možné použiť aj univerzálne údiace boxy, ktoré sa plnia špeciálnymi lupienkami na údenie. Celý box sa po naplnení položí priamo na plynový, elektrický či klasický gril, poprípade na rošt priamo do ohniska. Vyrába sa obvykle z nerezovej ocele a vo vnútri nájdete háčiky na zavesenie.




***
Prenosné vs pevne stojace údiarene

***

Podľa veľkosti môžete voliť medzi prenosnou a pevnou udiarňou. Každé prevedenie má svoje výhody aj nevýhody a hodí sa na iný spôsob použitia.


  • Prenosná udiareň- používať ju môžete prakticky kdekoľvek. Umiestniť ju je možné na záhradu, terasu, prevážať ju však môžete na chalupu. Prenosné udiarne sú veľmi populárne napríklad u rybárov. Tieto verzie však uvítate aj na záhrade.


  • Pevná udiareň - jedná sa spravidla o murované alebo drevené udiarne. Spravidla sa jedná o rozmerné modely ktoré majú svoje vyhradené miesto na záhrade, v altánkoch či reštauráciách.





***
Palivo do údiarne

***

Na to, aby ste mohli údiť, budete potrebovať aj kvalitné palivo


Drevo do udiarne

Ideálne je tvrdé drevo, vysušené a bez kôry. Dôležité je ale upozorniť aj na to, že v žiadnom prípade nesmie ísť o drevo, ktoré bolo nejakým spôsobom ošetrené, či napustené. Pokiaľ budete chcieť použiť piliny, vyhýbajte sa pilinám, ktoré sú z motorovej píly, pretože sú čiastočne kontaminované olejom. Pamätajte na to, že všetko na čom údíte, sa vám dostáva do mäsa, ktoré potom konzumujete.





***
Materiálové prevedenie

***

Udiareň z dreva

Drevo poskytuje to, čo iný materiál jednoducho neponúka. Niektorí ľudia naň nedajú dopustiť a drevenú konštrukciu považujú za nutnosť. Drevená udiareň má však aj svoje negatíva. Medzi ne patrí obmedzená životnosť a obmedzenie teploty. Pokiaľ bude na udiareň pršať a svietiť ostré letné slnko, príliš dlho nevydrží. To isté platí o stupňoch, ktoré nesmú presiahnuť určitú teplotu (spravidla 60°C). Ak by ste kúrili neuvážene, mohlo by dôjsť k poškodeniu konštrukcie .


Udiareň z nehrdzavejúcej ocele

Tento materiál je odolný voči mechanickému poškodeniu a korózii, jeho údržba je jednoduchá, má dlhú životnosť a do istej miery aj antibakteriálne vlastnosti. Nerezové prevedenie je drahšie, ale má lepšie vlastnosti, väčšiu odolnosť a dlhšiu životnosť a tiež je oveľa menej náročné na údržbu.





***
Pozinkované udiarne

***

Sú cenovo dostupnejšie, mávajú tiež nižšiu hmotnosť. Vyznačujú sa o niečo horšími vlastnosťami. Pri pozinkovaných modeloch je tiež potrebné vykonať prvé údenie naprázdno, kvôli odstráneniu povrchového olejnatého filmu.




***
Ako funguje domáca udiareň

***

Každá udiareň je jedinečná v závislosti od predstavy toho, kto ju stavia, a od priestorových dispozícií. V princípe však fungujú podobne.Schému domácej udiarne je možné rozvrhnúť do štyroch častí. Skladá sa z ohniska, dymovodu, údiacej skrine a komína. Pre bezchybnú funkciu udiarne je zásadné dodržiavať niekoľko nasledujúcich pravidiel, ktoré je nutné vziať do úvahy, keď budeme premýšľať o umiestnení udiarne.


  • Ohnisko - musí byť umiestnené v dolnej časti samotnej údiacej skrine, aby mohol dym prestupovať smerom nahor. Veľkosťou je voči skrini menšie. Vnútri sa nachádza rošt a pod ním popolník, z ktorého sa vyberá nazhromaždený popol.

  • Dymovod - pomocou dymovodu sa dostane dym z ohniska do udiarne. Jeho sklon je daný výškovým rozdielom medzi ohniskom a skriňou, obe tieto časti prepája. Jeho dĺžka býva väčšinou 2 až 4 metre.

  • Údiaca skriňa - veľkosťou by mala zodpovedať zamýšľanému množstvu údenín. Je možné ju tiež stavať ako súčasť záhradnej kuchyne.

  • Komín - odvádza prebytočný dym z udiarne. Udiareň jednoducho nemôže byť uzavretá. Podobne ako pri dymovode, aj tu sa využívajú často ľubovoľné plechové rúry, môžete si napríklad kúpiť komínový vývod. Na komíne môžete mať umiestnenú regulačnú klapku, pomocou ktorej je potom možné regulovať odvod dymu z komína. Umožníte si tak ďalšiu reguláciu, vďaka ktorej je možné docieliť lepšiu kontrolu nad tým, koľko dymu sa vyskytuje v samotnej údiacej skrini.




***
Meranie teploty

***

Pri údení hrá zásadnú úlohu teplota. Tú meriame a kontrolujeme pomocou teplomera . Bez teplomera údiť ani nezačínajte. Ak nedodržíte správny postup údenia, výsledok nebude stáť nikdy za to. Každý typ údenia si žiada osobitý postup a teplotu. Teplotu je nutné neustále kontrolovať a v prípade náhleho zníženia alebo zvýšenia zareagovať.





***
Výkon a príkon

***

Najvyššie výkony dosahujú udiarne, ktoré sú určené na pevnú inštaláciu. U kupovaných udiarní sa spravidla môžete spoľahnúť na vyššiu efektivitu, než v prípade udiarne, ktorá je vyrobená podomácky. Väčší výkon všeobecne ponúkajú priestrannejšie udiarne a sú ideálne na správne vyúdenie mäsa aj bez predchádzajúcej tepelnej úpravy. Najmä prenosné udiarne nemusia na čerstvé mäso stačiť.


TIP : Pokiaľ kupujete elektrickú udiareň, rolu hrá výkon vykurovacieho telesa. Ten sa môže pohybovať najčastejšie od 500 W po 1500 W , ale závisí samozrejme od konkrétneho výrobku. Potrebný výkon sa odvíja pochopiteľne aj od veľkosti samotnej udiarne, kedy pre väčšiu udiareň je skrátka potrebný väčší výkon, aby bolo tepelné spracovanie mäsa zodpovedajúce.




***
Veľkosť udiarne podľa množstva údeného mäsa

***

V prípade udiarne je veľmi dôležitá aj jej veľkosť, tá je dôležitá najmä z toho pohľadu, koľko mäsa budete chcieť v udiarni bežne pripravovať. Ak údite radi a často a chcete údiť mäso pre väčšie skupiny ľudí, určite na veľkosti udiarne záleží a ideálna je udiareň aspoň na cca 15 kg mäsa.


TIP : Je potrebné pochopiteľne počítať s tým, že ak si chcete zaobstarať kompaktnú prenosnú udiareň, nedokážete v nej zrazu údiť toľko mäsa, ako vo veľkých, najčastejšie pevných udiarňach. Je tu skrátka kompromis medzi veľkosťou a kompaktným prevedením a je len na vás, ktorý parameter uprednostníte.




***
Spôsob ovládania elektrickej udiarne

***


  • Manuálne ovládanie - nastavenie teploty prebieha pomocou kolieska alebo niekoľkých gombíkov. Potom musíte potraviny priebežne sledovať, niekedy aj manuálne upravovať teplotu.

  • Digitálne ovládanie - drahšia, avšak oveľa pohodlnejšia voľba. Na digitálnom displeji si na začiatku údenia nastavíte príslušnú teplotu aj čas. Následne sa o vaše údené výrobky nemusíte už nijako starať. Niektoré modely s digitálnym ovládaním dokonca disponujú funkciou, ktorá priebežne dávkuje palivo na vykurovaciu špirálu.




***
Funkcie a možnosti udiarne

***

Udiareň dnes nemusí byť iba ohnisko, dymovod, údiaca komora a komín, kde je najväčšou vymoženosťou teplomer. Môže to byť tiež pomerne inteligentné zariadenie, čo platí najmä pre multifunkčné elektrické udiarne, ktoré môžu ponúknuť ďalšie zjednodušenie údenia.


  • Automatická regulácia teploty – najčastejšie je touto funkciou vybavená digitálna udiareň, teda pokročilejšia verzia elektrickej udiarne, ktorá riadi celý proces automaticky.

  • Dávkovač drevenej zmesi – pokročilé udiarne vedia samé dávkovať aj drevenú zmes určenú na kúrenie, ako sú napríklad piliny alebo brikety.

  • Časovač – samozrejmosťou pri pokročilejších automatizovaných modeloch udiarní je možnosť nastaviť si presnú dobu údenia mäsa.

  • Regulácia vývinu dymu – elektrické multifunkčné udiarne s generátorom dymu dokážu samy regulovať množstvo dymu v komore.




***
Príslušenstvo

***

Samotná udiareň vám na údenie nestačí. Budete k nej potrebovať niekoľko dôležitých doplnkov. Pri nákupe si preto všimnite, ktoré z nich sú v cene. Všetko kvalitné kovové príslušenstvo k udiarni by malo byť vyrobené z nerezovej ocele.K základnému vybaveniu patria tieto doplnky.


  • S-kové háčiky - univerzálne háčiky, ktoré využijete hlavne pri príprave mäsa, klobás a niektorých druhov rýb (napr. sardinky, úhory).

  • U-čkové háčiky - prispôsobené na zavesenie všetkých rýb, ktoré sa údia vcelku, najmä na stredné až veľké pstruhy a pleskáče. Jeden koniec má tvar písmena U, druhý zas tvar očka. Ten pretiahnete vypitvaným bruchom, smerom von cez ústa ryby a následne otočíte okolo jej chrbtice.

  • Rovné rošty - slúžia na údenie mäsa a niektorých druhov rýb. Využijete ich aj pri príprave filetov a na zavesenie háčikov, pri ich umiestnení na hornom poschodí udiarne.

  • Vlnkové rošty - vhodné na údenie rýb, najmä na pstruhy, makrely a ďalšie podobné druhy.

  • Tyčky na zavesenie háčikov - umiestňujú sa do zarážok v hornej časti udiarne. Logicky, slúži na zavesenie háčikov.

  • Výsuvný rám na tyčky - tyčky sa upevňujú do špeciálneho rámu, pomocou ktorého ich vytiahnete pekne naraz.

  • Odkvapová miska - umiestňuje sa na spodnú časť udiarne. Slúži na zachytenie odkvapkaného tuku z potravín. Najčastejšie sa plní pieskom alebo soľou.

  • Komín - je neoddeliteľnou súčasťou každej udiarne na drevo a niektorých elektrických modelov. Poznáme 2 typy komínov, a to tie, ktoré sú priamo na udiarni a odvádzajú dym a tie, ktorými môžete dym odvádzať mimo miestnosti, kde sa nachádza udiareň.

  • Zásobník na palivo - nachádza sa na elektrických udiarňach a slúži na naplnenie pilinami, trieskami či iným palivom. Všímajte si hlavne jeho objem.

  • Teplomer na údenie - väčšinou je integrovaný v samotnej udiarni. Pokiaľ to tak nie je, musíte si ho dokúpiť. Cena teplomerov sa pohybuje v rozmedzí od 100 do 500 Sk. Niektoré kúsky je pritom možné používať aj na priame zapichnutie do suroviny, ktorú údiť. Tak môžete najlepšie odkontrolovať jej vnútornú teplotu a nič nepokaziť.





***
Ako správne údiť

***

Odborníci sa zhodujú na troch základných variantoch údenia, ktoré sa líšia teplotou a časom údenia. Čím dlhšie sa mäso údi, tým trvanlivejší charakter získava. Mäso údené krátku dobu vyžaduje vyššiu teplotu a zároveň s klesajúcim časom klesá jeho trvanlivosť.

Údenie rozdeľujeme na tri základné typy. Jeden od druhého sa líši teplotou v udiarni. Všeobecná poučka znie, že čím kratšiu dobu mäso v udiarni strávi, tým vyššiu teplotu musíme zvoliť. Údenie však patrí medzi dlhšiu prípravu mäsa, preto by sme nemali nič uponáhľať . Pamätajte na to, že čím kratší čas mäso údíme, tým bude menej trvanlivé.

Existujú rôzne spôsoby údenia surovín, najčastejšie teda mäsa. Podľa toho, ktorý spôsob použijete, také vlastnosti údených potravín získate. Všetko veľmi závisí na teplote dymu, ktorý sa využíva.


Údenie horúcim dymom

  • teploty od 60 do 100 °C

  • využíva sa u predvareného mäsa alebo klobás

  • vďaka intenzívnemu dymu chceme získať výraznú chuť.

  • údi sa krátku dobu, a to do 2 hodín.


Údenie teplým dymom

  • teploty do 60 °C

  • najčastejšia metóda údenia

  • údi zhruba po dobu 2 až 12 hod., v závislosti na surovinách

  • pre údeniny stačí menej času, pre mäso treba viac

  • suroviny tiež strácajú pomerne málo na váhe, okolo 10%, pričom výsledok nám zaistí relatívne vysokú trvanlivosť


Údenie studeným dymom

  • teploty od 16 do 22 °C

  • alternatíva k teplým spôsobom údenia

  • počítajte s vyššou časovou náročnosťou, kedy môžete údiť s prestávkami niekoľko dní, ale aj dva týždne

  • surovina stratí až 20 % hmotnosti, ale výsledok je z hľadiska konzistencie a farby najviac vyvážený a je najviac vhodný pre trvanlivé potraviny, pri ktorých sa predpokladá dlhodobá spotreba




***
Spôsob uloženia surovín

***

Potraviny, ktoré budete údiť, môžete buď zavesiť na háčiky, alebo poskladať na rošt. Najlepšou alternatívou sú tie udiarne, ktoré vám poskytujú obe možnosti . Háčiky sú totiž ideálne na údenie celých kusov mäsa, slaniny, klobás a tiež celých rýb. Na roštoch sa najlepšie údia filety, zelenina, tofu a ďalšie menšie suroviny.




***
Údržba udiarne

***

Dôležitá je nielen príprava mäsa, ale aj údržba udiarne. Udiareň by sa mala čistiť po každom údení, predĺžite tak aj jej životnosť. Nemusíte používať žiadne špeciálne prípravky, vystačíte si s teplou vodou a kryštalickou sódou. Na čistenie používajte hubku, alebo jemnú handričku. Udiarne sú veľmi odolné, napriek tomu neuškodia ich skladovať pod strechou, alebo ich inak chrániť pred nepriaznivými prejavmi počasia.


Udiareň vyžaduje pravidelnú údržbu. Čo najskôr po skončení údenia treba udiareň zbaviť zaschnutej mastnoty aj pripálených kúskov.Vnútorné steny pretrite navlhčenou handričkou, rošt a háčiky na zavesenie očistite podobne ako rošt z grilu a priestor na ukladanie dreva či iného paliva. Okrem čistoty zvýšite údržbou aj životnosť. Udiareň môžete umyť pomocou hubky alebo handričky a bežných prostriedkov. Žiadne špeciálne prostriedky nebudete potrebovať. Túto údržbu vyžadujú skôr kovové udiarne.






***
Cena domácej udiarne

***

Cena vždy patrí k veľmi sledovaným parametrom každého výrobku, a inak je tomu v prípade udiarne. Záleží na tom, akú požadujete kvalitu a funkcie.

  • Udiarne do 100 € – tie najlacnejšie udiarne na trhu, ktoré budú mať skôr menšiu kapacitu. Tiež kvalita bude skôr priemerná, ale pre základné použitie určite vyhovie. Nepočítajte s rozšírenými funkciami a obvykle v tejto cene kúpite hlavne holé udiarne z dreva. Udiareň tak nemusí mať všetko príslušenstvo, takže budete musieť treba dorobiť ohnisko a dokúpiť dymovod. Najlacnejšie plechové udiarne na trhu sú potom vhodné riešenie hlavne pre tých z vás, kto údi skôr občasne.

  • Udiarne od 100 do 300 € - zlatá stredná cesta, v ktorej si vyberie asi väčšina zákazníkov. V tejto cene si už môžete vyberať kvalitnejšie prevedenie. V týchto cenách sa už vyskytujú aj elektrické udiarne, ktoré ponúknu slušnú kapacitu. V závislosti na tom, ako veľmi sa budete blížiť spodnej alebo hornej hranici uvedenej cenovej kategórie, na tom bude aj kvalita použitých materiálov. Pri lacnejších prevedeniach nájdete pozinkovaný plech, tie drahšie budú nerezové.

  • Udiarne od 300 € - za udiareň môžete minúť naozaj nemalú čiastku. Pokiaľ si potrpíte na maximálnej kvalite materiálov a napríklad aj na špičkovom dizajne, určite sa nemusíte zdráhať investovať viac. Ak sa budeme baviť o násobkoch tejto sumy, tak už sa jedná o profesionálne udiarne, ktoré využijú napríklad kuchári. Pre občasné údenie je cena takýchto udiarní ale obvykle zbytočne vysoká.





Návrat hore