Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Vákuovačky potravín


Trápi chladnička napáchnutá potravinami, ktorú musíte často umývať, poprípade vám ovocie či zelenina rýchlo splesnivie, vyskúšajte vákuové uchovávanie potravín.Patentovaný systém vákuovania predstavuje jeden z najkvalitnejších komerčných spôsobov konzervácie a hygienického skladovanie potravín, ktorý umožňuje uchovať potraviny aj nápoje v domácnosti až päťkrát dlhšie čerstvé než pri bežných metódach skladovania. Navyše s jeho pomocou môžete plánovať jedálniček pre celú rodinu napríklad aj na týždeň dopredu, pretože máte balená hotové jedlá vždy po ruke.

Vo vákuu potraviny neschnú, neprenášajú sa medzi nimi pachy a nedochádza u nich k strate farby či chuti. Vákuum zabraňuje stratám výživných látok a vitamínov, a predovšetkým bráni napadnutiu potravín plesňami a šírenie iných mikroorganizmov. Takáto ochrana potravín sa oplatí nielen v letných mesiacoch. Vákuovanie je ideálne pre uchovanie potravín, ktoré sa rýchlo kazia, alebo sú čuchovo výrazné, ale aj pre marinovanie mäsa pred grilovaním.





***
Ako vybrať vhodnú vákuovačku

***

Pred nákupom si najskôr ujasnite, ktorý typ vákuovačky vám bude najlepšie vyhovovať. Potom pristúpte k porovnaniu veľkosti, hmotnosti a sacieho výkonu aj príkonu. Skontrolujte tiež, či vám bude vyhovovať dĺžka prívodného kábla. Špeciálnu pozornosť vyžaduje typ používaného vrecka. Vopred si skontrolujte nielen jeho veľkosť ale aj to, vrecká od ktorých výrobcov budete môcť používať. Od toho môže závisieť cena pri nákupe náhradných vreciek.


Aké výhody poskytuje vákuovanie

  • potraviny vydržia dlhšie čerstvé

  • zabraňuje plytvaniu potravín

  • vákuovanie zachováva arómu a vitamíny

  • neutralizácia vôní

  • priestorovo úsporné skladovanie potravín

  • rýchle marinovanie

  • metóda varenia sous-vide





***
Typy podľa princípu fungovania

***

Na trhu nájdete domáce vákuovačky a vákuovačky vhodné na komerčné použitie, ktoré majú lepší výkon a sú dimenzované na vákuovanie väčšieho počtu potravín. Podľa frekvencie používania zvoľte vhodný


Otvorené/Externé vákuovačky - domáce použitie

Vákuovacie vrecko sa vkladá zvonku z otvoreného priestoru, aj preto sa nazývajú aj otvorené vákuovačky. Nie sú určené na pravidelnú a stabilnú záťaž a primárne slúžia iba na občasné spracovanie potravín v domácnosti.


Komorové vákuovačky - domáce aj komerčné použitie

Pri tomto type sa používa prepracovanejšia technológia vákuovania, do vákuovačky sa vkladá celé vrecúško, čo je napríklad ideálne riešenie pre tekuté a mäkké potraviny. Práca s týmto typom vákuovačky je rýchla a efektívna, čo sa samozrejme odráža vo vyšších obstarávacích nákladoch. Sú náročnejšie na priestor a manipuláciu pri prípadnom prenášaní, majú skôr profesionálne využitie


Zatavovacie vákuovačky - domáce aj komerčné použitie

Sú podobné komorovým vákuovačkám, majú však prepracovanejší spôsob zatavovania a sú rozmerovo väčšie. Pracujú skutočne rýchlo a efektívne, je možné s nimi zavákuovať aj väčší objem potravín. Vhodné pre náročnejších používateľov.


Voľne stojace vákuovačky - komerčné použitie

Sú v podstate komorové vákuovačky určené predovšetkým pre komerčnú a gastronomickú prevádzku. Pracujú rýchlo s veľkým objemom potravín. Sú vhodné skôr do veľkých prevádzok.





***
Ako vybrať vákuový systém na potraviny?

***

Vákuovačky môžeme rozdeliť aj na základe toho, ako pri nich prebieha samotný proces vákuovania.


Ručné vákuovačky nádob

V domácnosti sa vždy hodí jednoduchá vákuovacia pumpička, ktorá vysaje vzduch z akejkoľvek nádoby s plastovým alebo plechovým viečkom . Viečko prepichnete, do otvoru vložíte tesnenie (špuntík) a vysajete vzduch. Môžete si tak zavákuovať načaté potraviny, ktoré nespotrebujete ihneď po otvorení – marmelády, olivy, horčicu a podobne.

Do tejto kategórie môžeme zaradiť aj ručné zváračky fólií, ktoré však vo veľkej väčšine nevedia potraviny vákuovať, ale iba uzavrieť v plastovom vrecku zvarom.

*blok*

*8*

  • výborná na domáce použitie na rýchle zavákuovanie potravín

  • použitie nielen na vákuovacie vrecká, ale aj na nádoby či boxy

  • jednoduchá manipulácia

  • malé rozmery zaručujú ľahkú prenosnosť

  • nižšia obstarávacia cena

  • menší výkon ako automatická (stolová) vákuovačka

  • možnosť použitia iba so špeciálnymi vreckami a nádobami s príslušným ventilom

  • žiadne špeciálne funkcie na rozdiel od automatických vákuovačiek

  • nevytvára zvary

*/*

*4* */*

*/*

Automatické/stolové vákuovačky

Stolové vákuovačky alebo vákuovačky s vonkajším vreckom (nazývané aj zváračky fólií) tvoria najlepší mix ceny a výkonu. Vákuovacie vrecko sa umiestňuje do vákuovej šachty vákuovačky a prístroj pomocou čerpadla odčerpá za neustáleho tlaku vzduch z vrecka.Vrecká alebo rolky, z ktorých si môžete odstrihnúť ľubovoľne dlhý kus, väčšinou obdržíte spolu s vákuovačkou. Potraviny vložíte dovnútra, koniec vrecka prichytíte do zváračky a necháte ju urobiť svoju prácu: odsaje vzduch a vrecko vzduchotesne zataví.

*blok*

*8*

  • výrazne vyšší výkon oproti ručnej vákuovačke

  • mnohé špeciálne funkcie

  • vhodná na vákuovanie rozmernejších potravín

  • menší výkon ako pri komorovej vákuovačke

  • vyžaduje fázu chladenia medzi procesmi vákuovania v závislosti od modelu

*/*

*4* */*

*/*

Komorové vákuovačky

Komorové vákuovačky patria k profesionálnym variantom vákuovacích prístrojov a často sa používajú v priemysle alebo v gastronómii. Vákuovacie vrecko sa vkladá aj s obsahom do komory prístroja a tam sa zavákuuje. Takto je možné vzduchotesne uzatvoriť aj mimoriadne veľké množstvá. Pri týchto prístrojoch je často možné aj vákuovanie mimo komory – ako pri stolovej vákuovačke.

*blok**8*

  • najvyšší výkon u vákuovačiek

  • možný dvojitý zvar, v závislosti od modelu

  • mnohé špeciálne funkcie

  • vhodné na vákuovanie aj veľkých porcií potravín

  • zvárací a tlakový výkon možno nastaviť nezávisle

  • väčšie rozmery

  • vyššia obstarávacia cena

  • potrebná pravidelná údržba

*/*

*4* */*

*/*

*blok**8*

Vákuové nádoby a boxy

Vákuové nádoby sú najjednoduchším spôsobom skladovania potravín bez prístupu vzduchu. Nádoba je opatrená viečkom s ventilom, cez ktorý odsajete vzduch s pomocou dodávanej pumpy . Použitie je jednoduché, stačí zapumpovať iba párkrát – až do čo najväčšieho odporu.

Po stlačení tlačidla sa z nádoby automaticky odsaje vzduch a vznikne prostredie, v ktorom sú potraviny schopné vydržať dlhšie čerstvé. Vďaka stabilnému tvaru nádoby je možné takto uchovávať dokonca aj pečivo.

*/*

*4* */*

*/*

*blok**8*

Vákuovacie viečka

Ďalšou možnosťou sú vákuovacie viečka určené na hrubostenné poháre (marmelády, kečup, zavareniny…). Vákuovacie viečko nasadíte na pohár miesto pôvodného a cez ventil odsajete vzduch . Viečka sú univerzálne, budú pasovať na poháre s vnútorným priemerom hrdla v rozsahu 44-100 mm . To znamená, že nemusíte riešiť, či má pohár od džemu 55, 62 alebo 78 mm – viečko sa jej rozmerom prispôsobí.

*/*

*4* */*

*/*




***
Podtlak

***

So sacím výkonom úzko súvisí aj podtlak, ktorý vákuovačka dokáže pri saní vytvoriť. Čím je väčší podtlak, tým menej vzduchu ostáva vo vrecúšku, tým účinnejšie a efektívnejšie je vákuovanie samotné. Pri väčšine domácich zariadení sa pohybuje v rozmedzí 0,7-0,9 bar.

TIP : Pri vákuovaní krehkých potravín buďte obozretní, pri veľkom podtlaku by mohlo dôjsť k ich znehodnoteniu. Preto je vhodné voliť vákuovačku s reguláciou podtlaku.





***
Hlučnosť

***

Vákuovačky sú vybavené kompresorom, ktorý je zodpovedný za odsávanie vzduchu z obalov, môžete očakávať istý hluk pri ich prevádzke.

Tichšie vákuové baličky majú hodnotu decibelov okolo 65 dB. Hlasnejšie majú hlučnosť okolo 80 dB.





***
Vrecká do vákuovačky

***

Vrecká resp.fólie sú základ pri vákuovaní.Pri výbere vákuovačky je nutné myslieť tiež na to, aké vrecká model vákuovačky používa. Dôležité je sa pozerať na to, akú veľkosť majú sáčky pri konkrétnom modeli vákuovačky potravín. Práve do vrecúšok budete vkladať potraviny a v nich ich budete väčšinu času uchovávať. Myslite aj na to, koľko vás budú vrecká v budúcnosti stáť pri bežnom používaní vákuovačky. Niektoré modely vákuovačiek totiž môžu mať svoje unikátne vrecká a nebudete môcť použiť iné vrecká ako sú vrecká od značky výrobcu vašej vákuovačky. Tiež sa pred zakúpením vákuovačky pozrite na to, koľko danej vrecúška stojí a ako často ich budete musieť dokupovať.

Veľkosť vrecka nám ovplyvňuje hlavne to, aká veľká potravina sa doňho zmestí. Pokiaľ budete vyberať model s väčšími vreckami, bude musieť byť aj vaša vákuovačka o niečo väčšia.

Pred výberom modelu vákuovacej baličky sa pozrite aj na to, koľko vrecúšok je pribalených pri modeli, pretože niektoré modely sa môžu predávať aj bez vákuovacích vreciek a potom si ich budete musieť dokúpiť zvlášť. Niektoré typy sáčkov sú použiteľné aj opakovane, ale záleží aj na potravine, ktorú budete chcieť do vrecka uložiť.


Vrecká sú vyrábané v dvoch variantách

Hladké vrecká- sú základným výrobkom pre bežné používanie a komerčnosť. Ich cena nie je vysoká. Avšak, nie každá vákuová balička umožňuje ich používanie. Využijete ich aj v prípade doma vyrobených syrov či iných potravín.

Vrúbkované vrecká– vákuové baličky menších rozmerov spolupracujú len s vrúbkovanými alebo mriežkovanými vreckami. Zaobchádzanie s nimi je omnoho ľahšie. Ich kúpna cena je ale vyššia. Kvalitnejšie vákuovačky podporujú oba typy vreciek.





***
Potraviny vhodné na vákuovanie

***


  • Mäso – vákuovaním jednoducho predĺžite životnosť mäsa. Plus, veľmi dobre sa týmto spôsobom dokáže namarinovať. Odsatie vzduchu z vrecúška totiž spôsobí, že póry v mäse sa viac otvoria a lepšie vstrebú chuť a šťavu.

  • Ovocie a zelenina – vákuovaním dokážete uskladniť množstvo prebytkov z vlastnej záhradky, dáte ich zamraziť a hneď máte k dispozícii veľkú porciu čerstvých vitamínov aj v zime.

  • Syr – väčšie balenie syra, ktoré hneď nespotrebujete jednoducho rozdeľte na menšie kúsky a zavákuujte ich. Takto máte túto pochúťku uchovanú aj s jej typickou vôňou a nezmenenou chuťou.

  • Huby a bylinky – huby sa majú vákuovať už spracované (sušené, naložené v náleve…), nie čerstvé, bylinky treba pred vákuovaním určite usušiť.

  • Pečivo – absencia vzduchu vo vrecúšku zabráni rýchlemu stvrdnutiu pečiva aj chleba.

  • Hotové jedlá – vákuovačka vám dokonca umožní jednoducho uskladniť aj hotové jedlá a uvarené pokrmy – napríklad polievky, omáčky, prívarky a ďalšie.





***
Doplnkové funkcie

***

Pri lepších modeloch sa môžete stretnúť aj s viacerými funkciami, ktoré vám uľahčia používanie tohto prístroja


  • Integrovaná odsávačka vzduchu - umožňuje odsávať vzduch zo špeciálnych nádob a vreciek. Uchováte tak napríklad cestoviny, zeleninu a dokonca aj polievku a iné jedlá. Odsávačku vzduchu využijete aj na odsatie vzduchu z fľaše vína a z rôznych dóz a nádob, ktoré sú pre toto určené.

  • Funkcia mäkkého odsávania - funkcia mäkké odsávanie vám prinesie možnosť odsávať vzduch z tekutých potravín. Môžete tak vykonávať odsávanie vzduchu z polievok, omáčok alebo štiav.

  • Dvojitý zvar – Vďaka funkcii dvojitého zvaru vie vákuovačka zabezpečiť potraviny vo vrecku dvojitým zvarom, ktorý vrecko ochráni viac. Pokiaľ by sa prvý zvar náhodou poškodil, máte vo vrecku ešte druhý, takže vaša potravina zostane dokonale ochránená.

  • Poistka proti prehrievaniu pri odsávaní - funkcia je automatická a dnes ju má už mnoho prístrojov dostupných na trhu. Táto funkcia zabraňuje prehriatiu prístroja a prípadným komplikáciám z prehriatia.

  • Indikátor / displej - informujú o stave vákuovania, odsávania, nastavenia a mnohých ďalších užitočných informácií.

  • Príslušenstvo - ako príslušenstvo sa najčastejšie dodáva príslušenstvo v podobe náhradnej fólie. V balení môže byť aj hadička vhodná na vákuovanie príslušenstva.

  • Rezací nôž - slúži na prípravu vákuovacích vreciek.






***
Tipy pre lepší výsledok vákuovania

***
  1. Osušenie : Ak vákuujete mäso, potom ho dobre osušte, aby na ňom neostala žiadna tekutina.

  2. Ochranné rúno proti kostiam : Ak chcete vákuovať ryby s veľkými kosťami, ako aj mäso s kosťami s ostrými hranami, odporúča sa ochranné rúno proti kostiam, ktoré môžete ovinúť okolo potraviny. Takéto výrobky môžete alternatívne zavákuovať do nádob na vákuovanie.

  3. Nemiešajte druhy mäsa : Dbajte na to, aby ste pri vákuovaní nemiešali rôzne druhy mäsa.

  4. Omáčky a polievky : Aby bolo možné vákuovať tekuté alebo vlhké potraviny, môžete ich najskôr nechať trocha zamraziť a potom zavákuovať alebo vákuovacie vrecko s tekutým obsahom nechať visieť nadol z hrany stola, aby sa tiaž postarala o to, že nebude možné nasať tekutinu. Alternatívne môžete použiť nádobu na vákuovanie alebo polyetylénové vrecko, ktoré zasuniete s naplnenou potravinou do vákuovacieho vrecka a tam ho zavákuujete (systém vrecka vo vrecku).

  5. Mäkké potraviny : Vákuovanie mimoriadne mäkkých potravín vyžaduje trocha citu. Tieto produkty zavákuujte v nádobe na vákuovanie alebo použite prístroj s reguláciou tlaku na odpovedajúce prispôsobenie procesu a na zabránenie rozdrveniu potravín.

  6. Spracovanie za čerstva : Čím čerstvejšie potraviny budete vákuovať, o to dlhšie vydržia a budú aromatickejšie. Vákuujte preto čo najčerstvejšie výrobky – napríklad priamo po kúpe alebo príprave na uskladnenie.

  7. Ovocie : Dbajte na to, aby ste ovocie pred vákuovaním dôkladne umyli a nakrájali na kúsky.

  8. Hygiena: Predovšetkým vákuovanie mäsa vyžaduje maximálnu hygienu. Dávajte pozor na to, aby bola pracovná plocha, na ktorej spracovávate potraviny, neustále čistá a podľa možnosti sterilná. Pomôcť môže aj nosenie latexových rukavíc.

  9. Miesto zvaru : Dbajte na to, aby bolo miesto, na ktorom sa vytvára zvar, čisté, aby bol zvar skutočne tesný.

  10. Reťazec chladenia : Pre najvyššiu čerstvosť je taktiež dôležité, aby sa neprerušil reťazec chladenia. Iba tak je možné udržať čo najdlhšiu čerstvosť potravín.




Návrat hore