Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
výsledkov

Výrobníky ľadu

Osviežiť sa občas v sparnom lete dokonale vychladeným kokteilom je príjemným spestrením dňa pre väčšinu ľudí. Pokiaľ ale znášate vysoké teploty veľmi zle alebo si chcete dopriať nápoje s ľadom aj po zvyšok roka, a navyše doma, možno narazíte na problém s výrobou ľadu. Pár kociek si možno vždy vyrobiť v mrazničke za pomocou formičiek. Pri vyššej spotrebe to má ale množstvo nevýhod. S naplnenou formou sa zle manipuluje, treba dostatok miesta v mrazničke na vodorovné uloženie a výroba trvá pomerne dlho. Človeka potom chuť na ľadové nápoje často skôr prejde.






***
Ako funguje výrobník ľadu?

***

Výrobník ľadu je praktické zariadenie, ktoré vám umožní mať vždy k dispozícii dostatočnú zásobu ľadu do nápojov alebo na akékoľvek iné účely. Samozrejme existujú profesionálne modely, ktoré majú obvykle vlastné pripojenie na vodu a sú vodou aj chladené. Tieto prístroje sa vyznačujú vysokou produkciou ľadu a používajú sa napríklad v reštauračných zariadeniach alebo baroch, kde je príprava miešaných nápojov a drinkov s ľadom na dennom poriadku a je nutné zaistiť sústavný prísun ľadu alebo ľadovej drte.





***
Ako vybrať výrobník ľadu

***

Ujasnite si, čo od výrobku potrebujete: Stačí vám základný model, alebo sa radšej budete voliť modely s prídavnými funkciami? Uspokojíte sa s plastovým prevedením, alebo zvolíte kvalitný a odolný nerezový plášť? Aké množstvo ľadu budete štandardne vyrábať? Podľa vašich odpovedí zúžite parametre výberu.

  1. Pri výbere prístroja na výrobu ľadu môžete vyberať z lacnejšej technológie chladenia vzduchom alebo drahšieho chladenia vodou .

  2. Ohľad berte tiež na kapacitu nádoby na vodu , resp. na ľad a najmä na množstvo ľadu vyrobeného prístrojom za 24 hodín .

  3. Pre fajnšmekrov sú na trhu na zohnanie prístroje pripravujúce okrem klasických kociek aj šupinový ľad či ľadovú triešť .






***
Umiestnenie výrobníka

***

Už pred nákupom prístroja na výrobu ľadu by ste mali vedieť, kam ho plánujete umiestniť. Vďaka tomu si ľahko vyberiete model, ktorý pre daný priestor bude mať tú správnu veľkosť.Myslite na to, že výrobník ľadu chladený vzduchom okolo seba potrebuje voľný priestor na cirkuláciu vzduchu. Aby ste získali odhad miesta, ktoré preňho musíte vyčleniť, k jeho rozmerom na každej strane pričítajte ešte pár centimetrov.


TIP : Pokiaľ výrobník ľadu plánujete inštalovať vonku, je vhodné zvoliť model špeciálne vyrobený pre vonkajšie použitie. Tieto zariadenia totiž musia byť odolnejšie, aby si udržali optimálnu teplotu bez ohľadu na to, aké extrémne počasie vonku môže panovať.






***
Technológia chladenia

***

Na začiatku svojho výberu musíte urobiť jednu dôležitú voľbu. Bude chladiacim médiom voda či vzduch ? O niečo predávanejšie sú modely chladené vzduchom. Obe varianty však majú svoje pre aj proti .


Výrobníky ľadu chladené vzduchom

Výrobník ľadu chladený vzduchom na chladenie používa okolitý vzduch. Okolo celého zariadenia musíte nechať dostatočný priestor, aby ste zaistili správnu cirkuláciu vzduchu.

Pokiaľ výrobník umiestnite do chladnej miestnosti bez nadmerného množstva prachu, nebojte sa zaobstarať výrobník ľadu chladený vzduchom. Ušetríte tak za vodu.

*blok*

*8*
  • na chladenie používajú okolitý vzduch

  • technológia energeticky menej náročná

  • vyžadujú pravidelnú cirkuláciu vzduchu

  • nižšie obstarávacie a prevádzkové náklady

  • majú vyššie nároky na nezastavaný okolitý priestor aj údržbu

  • je potrebné pravidelné čistenie mriežok kondenzátora a vetrania

  • produkujú horúci vzduch

  • mierne zvýšený hluk kvôli cirkulácii vzduchu

*/*

*4* */*

*/*

Výrobníky ľadu chladené vodou

Na chladenie namiesto vzduchu využívajú vodu. Pozdĺž cievok kondenzátora vedú cievky s vodou, ktoré horúco odvádzajú z prístroja. Vhodná voľba, pokiaľ sa chystáte výrobník umiestniť napr. pod barovým pultom alebo zabudovať do kuchynskej linky, kde nebude možné zaistiť prúdenie vzduchu okolo celého prístroja.

*blok*

*8*

  • efektívnejšia výroba ľadu

  • nie sú ovplyvnené okolitou teplotou

  • možno ho zabudovať do vnútorných priestorov

  • vhodné aj do exteriérov, horúci vzduch v okolí nemá vplyv na ich funkciu

  • nenáročné na údržbu vďaka absencii kondenzátora

  • využívané aj v gastro prevádzkach

  • tichý chod

  • vyššie obstarávacie a prevádzkové náklady

*/*

*4* */*

*/*







***
Pripojenie na vodu

***

Či už výrobník chladí vodou alebo vzduchom, k samotnej výrobe ľadu budete samozrejme aj tak vodu potrebovať. Sú dve možnosti zapojenia - priame pripojenie k zdroju vody, alebo využijete integrovaný zásobník, ktorý potom manuálne dopĺňate.


*blok**8*

Výrobník ľadu so zásobníkom na vodu

  • manuálne doplňovanie vody

  • na neprítomnosť vody výrobník upozorní zvukovou alebo svetelnou signalizáciou

  • vhodný na občasné, domáce použitie

*/*

*4* */*

*/*

*blok**8*

Výrobník ľadu s pripojením na prívod vody

  • doplňovanie vody prebieha automaticky

  • zvládne vyrábať väčšie množstvo ľadu

  • možnosť nepretržitej prevádzky

  • vhodný do gastro prevádzok

  • vyššia obstarávacia cena

*/*

*4* */*

*/*





***
Odvod odpadovej vody

***

Pri tvorbe ľadu vzniká aj odpadová voda. Bežne sa stretávame s dvoma spôsobmi, ako sa jej výrobník zbavuje.

Výrobníky ľadu s nádobou na odpadovú vodu - sú obvykle lacnejšie a vyžadujú zapojenie užívateľa. Menej užívateľsky komfortné – nádobu je nutné z času na čas vyliať pomocou vypúšťacej zátky.

Výrobník ľadu pripojený na odpad - odpadová voda je odvádzaná automaticky a používateľ sa nemusí o nič starať. Nie všetky výrobníky s možnosťou pripojenia na prívod vody ponúkajú toto riešenie.





***
Príkon / výkon

***

Pokiaľ ide o príkon, nemusíte sa príliš obávať extrémne vysokej spotreby. Domáce výrobníky chladené vzduchom obvykle disponujú príkonom v rozmedzí 100 až 200 W, pričom sa dá predpokladať, že v domácnosti zďaleka nebudú v prevádzke po celý deň.

TIP : Na výkone samozrejme záleží rýchlosť výroby ľadu. Tu už je ale rad na vás, rozhodnúť, ako rýchlo a koľko ľadu potrebujete.





***
Kapacita nádoby na ľad

***

Výrobník ľadu disponuje dvoma nádobami. Do jednej budete ľútiť potrebné množstvo vody. Po zapnutí prístroja sa začne z vody vyrábať ľad, ten je potom vhadzovaný do zásobníka. V zásobníku môže vyrobený ľad nejaký čas zostať.

Pri tejto nádobe nenarazíte na technické parametre v podobe objemu, ale skôr hmotnosti - koľko kilogramov ľadu sa do zásobníka zmestí. Tento údaj sa líši v závislosti od konkrétneho modelu výrobku. Rozpätie je od 0,3 do 1 kilogramu, čo je pre bežné použitie v domácnosti úplne dostačujúce.





***
Kapacita zásobníka na vodu

***

Údaj o kapacite nádoby na vodu je kľúčový v prípade, ak sa chystáte na nákup výrobníka ľadu určeného pre domáce použitie. Táto hodnota už dopredu indikuje, ako veľmi často budete musieť nádobu na ľad dolievať

Kapacita zásobníka na vodu sa pohybuje v rozmedzí 2 až 5 litrov, čo je pre bežné použitie v domácnostiach úplne dostatočné. Najčastejšie sa u domácich modelov stretnete s objemom 2 až 3 litre. Od objemu nádoby na vodu sa však odvíja aj rozmery a hmotnosť celého zariadenia a aké množstvo ľadu zvládne na jedno naplnenie nádoby na vodu vyrobiť.





***
Množstvo vyrobeného ľadu

***

Udáva sa v kilogramoch a výrobníky ľadu určené na domáce použitie zvládnu vyrobiť 9 až 15 kg ľadu za deň. V prepočte na štandardne veľkú kocku ľadu je to zhruba jedna kocka za minútu. Výroba ľadu prebieha v cykloch cca.10 min. Takto vyrobenú dávku potom prístroj automaticky presunie do zásobníka a pustí sa do výroby ďalších.


  • Množstvo ľadu do 12 kg - pokiaľ stroj na ľad plánujete využívať len pri občasných oslavách s kamarátmi či na osvieženie v domácnosti, budú vám dostačovať nižšie hodnoty okolo 9 až 12 kg/deň, pričom 9 kg by by malo byť úplné minimum.

  • Množstvo ľadu nad 12 kg - pokiaľ výrobník ľadu kupujete napríklad do kancelárie či do menšej gastro prevádzky, určite siahnite po výkonnejších modeloch.






***
Rýchlosť výroby ľadu

***

Rýchlosť výroby bude závisieť aj od toho, či výrobník ľadu bude umiestnený v optimálnom prostredí - chladnejšia miestnosť, dostatočný priestor, málo prachu, inak môže dôjsť k poklesu jeho produktivity.

Rýchlosť produkcie ľadu - pohybuje sa od cca 10 kg / 24 h pri domácich výrobníkoch až po viac ako 30 kg / 24 h pri profesionálnych modeloch.





***
Tvar ľadu

***


Tvary ľaduwhisky podávať s ľadom v tvare kociek. Pokiaľ si ľadovač kupujete do domácnosti a radi by ste kockový ľad, je potrebne počítať s vyšším výkonom výrobníka. S tým sa bohužiaľ spája vyššia hlučnosť aj obstarávacia cena.



Šupinkový ľad

So šupinkovým ľadom sa môžete stretnúť v obchodoch pri chladení rýb, prípadne mäsa. Túto formu ľadu ale využijete aj v miešaných koktailoch. V kuchyni šupinkovým ľadom môžete zasypať zeleninu či ryby za účelom dlhšieho uchovania čerstvosti.

Ľadová drť

Z ľadovej drte si ľahko pripravíte obľúbený letný nápoj, využijete ju ale aj v kuchyni či na jedálenskom stole na chladenie servírovacích nádob s fľašami.







***
Materiál prevedenia a dizajn

***

Výrobník ľadu je spotrebič, ktorý je vidieť. Dôležitý je aj jeho vzhľad, stretnúť sa môžete s dvomi možnosťami prevedenia. Komerčné výrobníky sú vyrobené z nerezovej ocele. Malé domáce výrobníky sú plastové alebo nerezové a často narazíte aj na kombináciu oboch materiálov.


  • Plast – lacnejší materiál, ktorý je náchylnejší na poškodenie. Výhodou plastového prevedenia je možnosť vybrať z niekoľkých farebných variácií.

  • Nerez – nerezové výrobníky v matnom alebo leštenom prevedení. Dizajnovo zaujímavejší a povrchovo odolnejší výrobok. Nevýhodou je vyššia cena.


Veľmi často je súčasťou oboch spomínaných materiálových prevedení aj sklo, prostredníctvom ktorého môžete nahliadnuť do výrobníka a mať prehľad o tom, aké množstvo ľadu zostáva v zásobníku. Treba však pamätať na to, že sklo je krehký a rozbitný materiál.





***
Funkcie a príslušenstvo

***

Pri nákupe nového pomocníka do domácnosti prihliadajte aj na jeho funkcie.


  • LED displej – domáce výrobníky sú väčšinou jednoduché prístroje s veľmi jednoduchou obsluhou a zaobídu sa bez displeja. Ten sa uplatní pri drahších zariadeniach s viacerými funkciami.

  • Automatické vypnutie - prístroj pri dlhšej nečinnosti ukončí svoj chod a vypne sa, šetrí sa tý spotreba elektrickej energie.

  • Automatické zapnutie - nastavením automatického zapnutia napríklad na čas príchodu domov bude ľad pripravený.

  • Signalizácia – akustický signál oznamuje plný zásobník na ľad alebo nedostatok vody. Táto signalizácia býva súčasťou aj najlacnejších zariadení.

  • Režim samočistenia - uľahčí vám pravidelnú údržbu.

  • Vyberateľná nádoba na ľad - rýchly a jednoduchý prístup k ľadu.

  • Veľkosť kociek – mnoho výrobcov umožňuje zvoliť si z niekoľkých variantov veľkosti kociek ľadu.

  • Typ kociek – drahšie modely môžu ponúkať aj viac tvarových variant kociek.

  • Lopatka na ľad - uľahčí manipuláciu s ľadom







***
Údržba

***

Výrobník ľadu nevyžaduje žiadnu zložitú údržbu. Stačí ho iba utierať vlhčenou handričkou. Na čistenie by nemali byť používané žiadne chemické prostriedky. V závislosti od tvrdosti vody je vhodné nechať výrobníkom prejsť octovú vodu. Túto údržbu vám uľahčia samočistiace funkcie.

Okrem toho sú kvalitnejšie výrobníky vybavené filtrami. Tie zabraňujú usadzovaniu nečistôt aj prachu. Filtre ďalej bránia tvorbe vodného kameňa a zamedzujú vzniku zápachu. Vďaka nim predĺžite životnosť prístroja.




Návrat hore