Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom spacieho vaku pre bábätko

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Spací vak pre bábätká


Detský spací vak je nielen náhrada tradičnej perinky, ale pomôže zaistiť vášmu dieťaťu lepší a nerušený spánok, pretože sa neodkopáva, ako je tomu u klasickej prikrývky a tým sa znižuje možnosť prechladnutia.Správna voľba detského spacieho vaku zabezpečí, že dieťatko sa bude počas spánku cítiť pohodlne.






Prečo je pre bábätko vhodnejší spací vak ako prikrývka?

Zo spacieho vaku sa dieťatko neodkope, nie je mu zima a mohlo by sa aj menej budiť – ak predtým pri odkopaní sa z prikrývky pociťovalo chlad a budilo sa naň. Ak aj dieťa v noci „putuje“ po postieľke, stále je v príjemnom teple a zároveň má dostatok miesta na pohybovanie nožičkami.


Prikrytie bábätka mladšieho ako 12 mesiacov klasickou prikrývkou sa neodporúča z dôvodov :


  • bábätko sa vekom stáva v postieľke mobilneješie a do prikrývky alebo deky sa môže v noci nešťastne zamotať

  • prikrývka dostane v spánku cez hlavu či dýchacie cesty, hrozí udusenie

  • dieťatko nemá dostatok sily na to, aby sa vymotalo alebo si deku napravilo

  • deka ho v noci pri spánku rozptyľuje, zakrývanie maminkou mu vadí a môže dieťatko zobudiť

  • keď sa odkope, môže mu byť zima a to najmä nad ránom, kedy deťom najviac klesá telesná teplota





Správna veľkosť spacieho vaku

V prvom rade je dôležité vždy zvoliť vhodnú veľkosť spacieho vaku, ktorá má vplyv aj na bezpečnosť. Najmä u tých najmenších bábätiek je veľkosť spacieho vaku zásadným parametrom. Najväčšia hrozba pri zle zvolenom spacom vaku je vkĺznutie bábätka dovnútra spacieho vaku. K tomu by v žiadnom prípade nemalo prísť, preto je veľmi dôležité pozerať na uvádzané rozmery spacích vakov, a to najmä na šírku vaku a dĺžku prieramkov.

Spací vak by nemal byť bábätku ani príliš malý. Rozhodne sa neodporúča, aby dieťatko spalo v primalom spacáku, kde bude výrazne obmedzená sloboda pohybu. Je treba nájsť taký kompromis, aby bábätko nemohlo do spacieho vaku vkĺznuť, ale zároveň aby malo dostatok priestoru na voľné kopanie nožičkami.


Správna veľkosť by mala byť prispôsobená výške dieťatka.

  • Pre najmenšie deti vo veku 0-6 mesiacov budú najlepšou voľbou 70 cm spacáky, 90 cm spacáky v ďalšom vekovom rozmedzí (6 - 18 mesiacov) a 110 cm spacáky pre deti od 18 do 16 mesiacov.

  • V ponuke bývajú aj „rastúce“ vaky, ktoré môžete pomocou patentných gombíkov na spodnej strane zmenšiť a tak prispôsobovať rastúcemu dieťatku.






Materiál spacieho vaku

Materiál bude tiež veľmi dôležitým parametrom pri výbere, pretože prichádza do priameho kontaktu s pokožkou dieťaťa. V prvých rokoch života je pokožka dieťaťa mimoriadne jemná, citlivá a podlieha alergickým reakciám.Spacie vaky z bavlny alebo mušelínu sa považujú za najlepšiu voľbu. Tieto materiály zaisťujú veľmi dobrú cirkuláciu vzduchu a zabraňujú prehriatiu a poteniu dieťaťa. Dôležité bude, aby bol detský spací vak mäkký a príjemný na dotyk.






Spôsob zapínania spacieho vaku

V neposlednom rade treba zvážiť, aký spôsob zapínania vaku bude najpohodlnejší. Vaky majú zipsy alebo gombíky na rôznych častiach: na boku, predných častiach, prieramkoch a pod.





Čo obliecť dieťatku do spacieho vaku?

Vo všeobecnosti by ste sa mali riadiť pravidlom, že dieťa má o jednu vrstvu viacej než rodič. Ideálnymi pre najmenšie deti budú overaly - jeden kus oblečenia, keď má dieťa pokryté celé telo, ručičky i nožičky. Ostať môžete pri bavlnenej klasike a zohľadniť aj hrúbku spacieho vaku a teplotu v izbe, kde dieťatko má spať. Nemusí mať na sebe 5 vrstiev, postačí body s krátkym rukávom, na to overal a tak šup do spacáku. Väčším deťom možno budú vyhovovať pyžamká z príjemnej bavlny.





Teplotný komfort spacieho vaku

Budí sa vaše dieťatko často v noci s plačom alebo si celú noc pomrnkáva? Jeden z dôvodov môže byť aj to, že mu je zima, alebo naopak príliš teplo.Aby ste vedeli posúdiť teplotnú kvalitu spacieho vaku, zamerajte sa na teplotný koeficient. Označuje sa stupnicou TOG - výhrevnosť spacieho vaku. Jednotka určuje, pri akých teplotách môžete spací vak používať. Čím je číslo TOG-u vyššie, tým je aj výhrevnosť spacieho vaku vyššia a naopak.


Tabuľka ako zhruba obliecť bábo do vaku s konkrétnou výhrevnosťou v TOG.

TOG spacieho vaku pre dieťa


TOG 1 spací vak na leto a denný spánok, keď sa teploty v miestnosti pohybujú v rozmedzí 21 - 23 º C


TOG 2.5 celoročný spací vak, keď sa teploty pohybujú v rozmedzí 17 - 20 º C

TOG 3 pre najmenšie bábätká

Ako je tiež z tabuľky zrejmé, zásadnú úlohu pre výber vhodného teplotného koeficientu vaku zohráva to, ako je vaše dieťatko do spacieho vaku oblečené a aká je teplota v miestnosti, v ktorej spinká.






Tip na záver

Pokiaľ je dieťatko zvyknuté spinkať menej alebo viac oblečené, ako je zobrazené v tabuľke, je vhodné s tým počítať a úmerne tak znížiť alebo zvýšiť vybraný TOG spacieho vaku.

02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore