Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom bábiky pre dieťa

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Bábiky


Bábika nie je pre dieťa iba obyčajnou hračkou, ale veľakrát tiež najbližšou priateľkou či priateľom, ktorému zveruje svoje tajomstvá, túžby a želania. V neposlednom rade plní tiež sociálnu funkciu – pri starostlivosti o bábiku si dieťa osvojuje sociálne schopnosti, rozvíja svoju slovnú zásobu a pestuje v sebe empatiu. Prehrávaním rozhovorov a situácií reálneho života sa navyše učí vyjadrovať svoje pocity a potreby, čo rodičom umožňuje lepšie pochopiť postoj a chovanie svojho potomka.


Čo by mala spĺňať (nielen) prvá bábika







Vek dieťaťa

Bábika je bezpečná a vhodná pre dieťatko, keď zodpovedá jeho veku. Mala by mať správnu veľkosť, vhodné oblečenie a doplnky. Bábiky označené ako nevhodné pre deti do 3 rokov majú zvyčajne malé časti, buď bábiky samotné alebo oblečenie (napríklad gombíky), ktoré by mohli spôsobiť udusenie pri prehltnutí.


Pre najmenšie deti do 18 mesiacov

Je vhodná mäkká látková bábika s milým výrazom tváre, bez vláskov, ktorú dokáže poľahky uchopiť v rúčkach. Často môže slúžiť ako uspávačik.Pri jej výbere venujte zvýšenú pozornosť kvalite použitých materiálov, pretože dieťatko si bude bábiku túliť k jemnej pokožke, dávať ju do pusy a ochutnávať. Pre rozvoj hmatových vnemov môžete dieťatku ponúknuť bábiku, ktorá má jednotlivé časti vyrobené z rôznych materiálov.


2-3 ročné dieťa

Deti v tomto veku začínajú kopírovať dospelých a hrať sa na mamičku. Starajú sa o svoju bábiku, hlavne ju chcú kŕmiť, kúpať a prebaľovať. Neskôr ju začnú ukladať do postieľky a kočíkovať.

V tomto veku je u detí oveľa viac rozvinutá jemná motorika, dievčatká túžia bábiky obliekať a vyzliekať, kŕmia ich, kúpu či vozia v kočiariku. Obľúbené sú rovnako plaziace či chodiace bábiky, teda tie, ktoré majú funkcie a realistický výzor. Tieto druhy bábik vyzerajú už ako živé bábätká.


4-5 ročné deti

Niektoré 3-4 ročné dievčatká zvládnu väčšiu bábiku. Aj keď už začínajú svoju bábiku česať a prezliekať, starostlivosť o vlasy bábiky zostane skôr na rodiča, rovnako sa nezaobídu bez pomoci s prezliekaním bábiky. Ak si neprajete bábiku s látkovým telíčkom. tak vyberte dieťatku bábiku z mäkkého plastu, je ohybneší, ľahšie sa s ňou bude dieťatku manipulovať a s končatinami uchytenými na kĺby, nie gumičky. Bábiky s končatinami uchytenými na gumičky (môže bábike natrvalo poškodiť končatiny) alebo z tvrdého plastu (nevie ich prezliekať)

Hry na mamu získavajú realistický charakter s interaktívnou bábikou s výzorom novorodenca, ktorá dokáže prijímať potravu, plakať, smiať sa, ba dokonca niektoré aj rozprávať.Na rad prichádzajú bábiky, ktoré vzhľadom kopírujú obľúbené postavičky z rozprávok.


5-6 ročné deti

Ešte stále veľa hrajú na mamičku, aj keď to už môže byť odrastenejšie bábätko, malá slečna akými sú oni sami. Najlepšie ešte stále s látkovým telíčkom, samozrejme bez dudlíka. Dbajte o to, aby mala bábika dlhšie vlásky, deti v tomto veku radi upravujú bábike vlásky. Malú slečnu s látkovým telíčkom ponúkajú všetci výrobcovia.


7-8 ročné slečny

Pre 7 ročné dieťa sa bábika stáva skôr priateľkou, a rada ju oblieka podobne ako samú seba. Výzor a oblečenie bábiky v tomto veku začína byť veľmi dôležité pre každú mladú majiteľku bábiky. Tu je už vhodná celoplastová bábika, ktorá dokáže stáť na vlastných nohách.







Materiál bábiky

Vinylová bábika

Vinylové bábiky sú vhodné pre staršie dievčatká vo veku od 5 alebo až 6 rokov vyššie, ktoré chcú, aby ich bábiky vyzerali realisticky. Tieto bábiky sa trochu ťažšie obliekajú, čo však zvyčajne nie je problém, šesťročné deti už majú dobre vyvinutú zručnosť v malých prstíkoch. Pre 3-4 ročné deti môže byť obliekanie vinylovej bábiky veľmi ťažké a frustrujúce. Samozrejme, ak majú trpezlivého rodiča ochotného niekoľkokrát denne obliekať a vyzliekať bábiku, potom to nie je problém.

Kvalitné plasty umožňujú pohyb v kĺboch alebo pohyb hlavy a udržia tvar aj pri dlhodobom používaní. Stretnúť sa môžete aj s gumovými bábikami, ktorým rovnako ako tým plastovým nevadí voda, a teda sa dajú kúpať alebo kŕmiť.



Bábika s látkovým telíčkom

Existuje množstvo výhod pre ktoré je bábika s mäkkým telíčkom najlepšou voľbou pre malé dieťa.Bábiky s mäkkým telíčkom majú zvyčajne telo z tkaniny plnené vláknami nejakého druhu. Majú vinylovú hlavičku a vinylové horné a dolné končatiny, ktoré sú pripojené k látkovému telíčku.

Mäkké telo bábiky možno ju k sebe pritisnúť a objať, a vďaka visiacim končatinám je obliekanie jednoduchšie. Bábika sa dá ľahko umiestniť do vysokej stoličky či jednoduchého skladacieho buggy kočíka. Navyše bábiky s látkovým telíčkom bez strojčeka možno prakticky oprať v ruke.

Mnohí z nás vyrastali s čisto plastovými vinylovými bábikami a pravdepodobne očakávajú takú bábiku i pre svoje dieťa či vnúča. A prvá bábika s mäkkým telíčkom bude pre nás nezvyčajná. Avšak treba si uvedomiť, že vinylové bábiky nie sú mäkké a nie je také jednoduché pre malé dieťa ich milovať. A nekupujeme ďalšiu dekoráciu do izby, ale bábiku na ponášanie a občasné spadnutie.



Bábika s funkciou a zvuková bábika

Nájsť bábiku s funkciou je veľmi jednoduché, pretože sú dostupné vo všetkých obchodoch. Plačú, smejú sa, rozprávajú, nahrávajú zvuky, dokonca piškajú a kakajú. Práveže nájsť bábiku bez funkcií je omnoho ťažšie.

Niektorí rodičia majú dojem, že bábika s funkciou ponúka realistickejší a viac zmysuplný herný zážitok pre dieťa. Iste, mnohé deti vidia bábiku s funkciou u priateľov či v reklamách a chcú presne takú istú. Avšak bábika s funkciou môže obmedzovať hru v medziach tejto funkcie. Bábiku, ktorá plače zakaždým, keď jej vypadne dudlík, je otravné prezliekať či kŕmiť, aj keď tento typ bábik prestane po určitom cykle vydávať zvuk (napríklad Llorens bábiky plačú trikrát za sebou). Ale deti im budú aj tak popri prezliekaní sústavne ten dudlík zastrkávať do úst. A piškajúca bábika nabáda dieťa dávať bábiku sústavne na bilík. Naproti tomu bábika bez funkcií môže robiť úplne čokoľvek podľa predstavivosti dieťatka, ktorá bude rásť a rozvíjať sa počas hry.







Kvalita spracovania

Pri výbere bábiky je dôležité venovať pozornosť aj vlastnostiam, ktoré nie sú na prvý pohľad vidieť, ako sú kvalita, bezpečnosť a zdravotná nezávadnosť. U najlacnejších hračiek by ste sa mali mať na pozore, ale ani tie drahé nemusia byť automaticky bezpečné. V orientácii vám môžu pomôcť základné symboly bezpečnosti a vždy by ste mali nakupovať u overeného predajcu.







Bohatý výber doplnkov

30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore