Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere MIG-MAG zváračky

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

MIG-MAG zváračky





Zváranie MIG/MAG – v ochrannej atmosfére (CO-čky) – zváranie plnou odtavujúcou elektródou – zváracím drôtom alebo trubičkovým drôtom v ochrannej atmosfére.

###
######Princíp zvárania###

Dotykom elektródy so základným materiálom vznikne elektrický skrat, ktorý pri vhodných podmienkach zabezpečí vznik elektrického oblúka. Elektrický oblúk následne umožňuje ďalšie odtavovanie jadra elektródy. Podmienky pre zabezpečenie stability horenia elektrického oblúka vytvára ochranný plyn, ktorý :

- ovplyvňuje vlastnosti zvaru -metoda MAG - plyn CO2

- neovplyvňuje vlastnosti zvaru – metóda MIG - plyn Ar

Okrem uvedeného ochranný plyn zabezpečuje ochranu zvaru (zvarového kovu) pred pôsobením atmosféry a jej plynov (kyslík, vodík, vlhkosť...). Mechanické a chemické vlastnosti zvaru sú v tomto prípade ovplyvňované materiálovým zložením plnej elektródy, teda zváracím alebo trubičkovým drôtom.

###Funkcie MIG-MAG technológie###


  • Short ARC (krátky oblúk) – ide o menší prenos tepla do zváraných materiálov – vhodné pre citlivé materiály ako hliník, nerez, uhlíková oceľ…je to režim odtavovania drôtu, kedy k oddeleniu kvapôčky dochádza následkom krátkych skratov na hrote drôtu v taviacom kúpeli. (až 200x za sekundu) Tento spôsob je vhodný pre: uhlíkové a nízkolegované ocele, nerez, hliník a zliatiny. Aplikácie: zváranie vo všetkých polohách, na jemných povrchoch alebo pre prvý nános do obrúsených hrán, výhodou je menší prenos tepla do zvarenca a dobre ovládateľný kúpeľ.

  • Spray ARC (rozstrekovaný oblúk) – tavenie drôtu pri vyššom prúde a napätí, hrot drôtu neprejde do styku s tavným kúpeľom (vhodné pre citlivý materiál) je to režim tavenia drôtu pri vyšších prúdoch a napätí -s porovnaním s režimom Short arc hrot drôtu neprichádza do styku s tavným kúpeľom – z neho vychádza oblúk , prostredníctvom ktorého vznikajú kovové kvapôčky pochádzajúce z nepretržitého tavenia drôtu, teda bez výskytu skratov. Tento spôsob je vhodný pre: uhlíkové a nízkolegované ocele, nerez, hliník a jeho zliatiny. Aplikácie: zváranie na rovnom povrchu, s hrúbkou materiálu min.3-4 mm (vysoko fluidný kúpeľ) rýchlosť nánosu veľmi rýchla, vysoké prehriatie zvarenca.

  • Pulse ARC (pulzný oblúk)- zvýšenie rýchlosti tavenia a obmedzenie vystreknutia materiálu, obmedzenie ohrevu zváraného materiálu jedná sa o kontrolovaný prenos v režime „Spray Arc“ a vyznačuje sa preto výhodami, čo sa týka rýchlosti tavenia a absencie vymršťovania materiálu, a to pri veľmi nízkych hodnotách prúdu, kedy nedochádza k takému ohrevu zvarenca, podobne ako u Short Arc. Každému prúdovému impulzu zodpovedá oddelenie jednej samostatnej kvapky drôtu elektródy, tento jav sa vyskytuje s pravidelnosťou úmernou rýchlosti posuvu drôtu v závislosti na jeho priemer. Obvyklé hodnoty frekvencie sú 30-300 Hz. Použitie: uhlíkové a nízkolegované ocele, nerez, hliník a jeho zliatiny. Aplikácie: zváranie v rôznych polohách, tenkých a stredne hrubých materiálov, ktoré rýchlo podliehajú účinkom tepla (hliník a jeho zliatiny) a tiež pri hrúbkach materiálu pod 3 mm.


ZDROJ www.solik.sk

04.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore