Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšiu rúru na pečenie

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Rúry na pečenie

Vyberte si typy funkcií, ktoré pre vás budú praktické v každodennom živote. Následne zvoľte typ rúry – rúra s ventilátorom, teplovzdušná rúra, multifunkčná rúra alebo rúra s naprogramovanými receptmi. Nezabudnite vziať do úvahy aj veľkosť svojej kuchyne a počet osôb, pre ktoré zvyčajne varíte.







Umiestnenie rúry na pečenie

Pri plánovaní kuchyne a rozmiestnení spotrebičov odporúčame umiestniť hornú hranu vstavanej rúry približne do výšky očí. Vďaka tomu sa nebudete musieť do rúry skláňať a budete mať dokonalý prehľad o priebehu pečenia.

Vstavané rúry zaberajú menej miesta a sú súčasťou kuchynskej linky a tvoria kompaktný dizajnový celok. Môžete si vybrať, či ju umiestnite pod pracovnú dosku alebo prakticky vo výške očí.Môžu mať dvierka otvárajúce sa vertikálne, či horizontálne.


Voľne stojace rúry môžete kombinovať s rôznym typom varnej dosky (plynovou, sklokeramickou doskou alebo s elektrickou indukciou). Výhodou je jednoduchá a rýchla inštalácia a tiež fakt, že tento typ rúry môžete premiestňovať podľa potreby. Špeciálnym typom voľne stojacich rúr sú tiež stolové minirúry.

TIP : Väčšina modelov vstavaných rúr sa vyrába v štandardizovaných rozmeroch a v prípade potreby je možné vymeniť bez problémov za nový model. V závislosti na objeme sú v ponuke rúry so štandardnými rozmermi 60 × 60 cm. Výnimkou sú kompaktné rúry, ktoré majú nižšiu výšku, teda ide o rozmery 60 × 45 cm a sú vhodné do menších domácností, prípadne tam, kde sa tento typ spotrebiča nepoužíva často.Pri voľne stojacej rúre s varnou doskou počítajte so šírkou 50 - 60 cm.


Plynové rúry na pečenie

  • plyn je veľmi účinný, takže plynové rúry majú tendenciu veľmi rýchlo sa ohriať

  • nutnosť zabezpečenia prívodu plynu

  • pečenie nie je úplne rovnomerné, pretože teplo je vedené zo spodnej časti

  • menej vysušujú – tento typ rúr má tiež tendenciu byť vlhší ako elektrická rúra, vlhšie prostredie však zabraňuje vytvoreniu chrumkavej kôrky

  • regulácia teploty sa pohybuje v rozmedzí 150 °C až 260 °C

  • nižšia kúpna cena

  • nevýhodou je zložitejšie nastavenie teploty, teplota rúry môže kolísať a celkový ohrev je často menej vyrovnaný

  • menší komfort pečenia - rôznymi trikmi ako je napr. pravidelné otáčanie plechu, aby sa všetky časti pokrmu opiekli rovnomerne


Elektrické rúry na pečenie

  • väčší výber modelov s mnohými možnosťami pečenia v rôznom dizajne a cenových hladinách

  • sú oproti plynovým vyhľadávanejšie pre svoje výborné vlastnosti

  • sú ľahko ovládateľné a nastavenie teploty sa pohybuje v rozmedzí od 35 °C do 300 °C

  • hlavnou súčasťou je spodné a horné ohrevné teleso. Niektoré modely majú v sebe zabudované ventilátory, vďaka ktorým sa na požadovanú teplotu dostanú rýchlo a rovnomerne

  • ponúkajú viac typov ohrevu, vrátane teplovzduchu, pary či grilovania

  • väčší komfort pečenia - ľahšie ustráži celkový proces pečenia vďaka rovnomernej distribúcii tepla

  • vysušujú viac, spaľovanie elektriny totiž neprodukuje vlhkosť

  • vyššia obstarávacia cena ako u plynových rúr


Teplovzdušné rúry

  • pečú rovnomerne na viacerých úrovniach naraz

  • vďaka výkonnému ventilátoru horúci vzduch cirkuluje rovnomerne

  • pečenie dvoch a viacerých rôznych jedál naraz, vône a chute sa medzi jednotlivými vrstvami nemiešajú

  • rúry bez kruhového výhrevného telesa horúci vzduch len rozháňajú

  • patria k používateľsky najobľúbenejšiemu typu

  • úsporná prevádzka s efektívnym využitím energie


Multifunkčné rúry na pečenie

  • na rozdiel od teplovzdušnej rúry má naviac kruhové vyhrievacie teleso okolo ventilátora

  • nadštandardný počet funkcií a moderný systém ovládania

  • obvykle zahŕňa horný a spodný ohrev, gril a ventilátor. Tieto zdroje tepla umožňujú variť samostatne alebo v kombinácii.

  • často majú aj funkciu rozmrazovania

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Parné rúry

  • pri príprave jedla sa nepoužíva žiadny tuk, len čistá voda

  • para umožňuje zdravšiu prípravu jedál a vylepší chuť pokrmu, potraviny si zachovávajú všetky dôležité živiny a vitamíny

  • používať ju môžete na zdravú prípravu zeleniny, rozmrazovanie, zaváranie, či sterilizovanie

  • jedlo pripravené na pare sa však môže na konci cyklu varenia ešte mierne dogrilovať

  • tento typ rúry však nenahrádza klasickú rúru, nepripravíte v nej grilované špeciality, ani koláč

  • funkciu pary možno v prípade potreby vypnúť

  • spotreba parnej rúry je dokonca o niečo nižšia ako pri klasických elektrických rúrach

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Rúry s mikrovlnným ohrevom

  • multifunkčné rúry spájajú výhody rúry na pečenie a mikrovlnnej rúry

  • jedlo šetrne rozmrazí a ohreje bez straty štruktúry a chuti

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Stolové minirúry

  • samostatne stojace minirúry, ideálne riešenie do veľmi malých kuchýň, kde by umiestnenie klasickej rúry nebolo možné

  • vhodné na príležitostné pečenie a pre nenáročných používateľov

  • možnosť kombinácie s varnými platničkami

  • kompaktné rozmery a jednoduchá inštalácia

  • ponúkajú uspokojivý výber užitočných funkcií







Energetická trieda, spotreba a príkon

Energetická trieda označuje zaradenie do skupiny podľa energetickej náročnosti prevádzky spotrebiča. Pre jednoduchší výber slúži energetický štítok, ktorým je povinne označená každá rúra. V súčasnosti sa vyrábajú vstavané rúry v triedach A, A + a A + +.

Spotreba sa udáva pri bežnom pečení v kWh, pri plynových rúrach taktiež v MJ. Maximálny príkon, maximálne množstvo elektriny, ktoré môže rúra v danom okamihu odobrať zo siete. Dôležitý údaj pri výbere ističa, na ktorý bude trúba pripojená.







Kapacita rúry (objem)

Pri kúpe rúry dbajte na to, aby mala dostatočný objem pre všetkých členov rodiny.


Objem rúry

Počet členov v domácnosti Frekvencia využitia

Max. 45 litrov

1 – 2 bežné využitie

45 – 70 litrov

3 – 4 nižšia frekvencia užívania

Viac ako 70 litrov

4 a viac v prípade častého používania



TIP : Objem rúry sa priamo úmerne premieta do rýchlosti prípravy jedla. Menší objem sa rýchlejšie, a teda i lacnejšie vyhreje, v rúre s väčším objemom však pripravíte naraz i niekoľko chodové menu, či upečiete objemnejšie jedlá.







Programy rúr na pečenie

  • Klasické pečenie - ohrev spodným aj horným telesom, ideálne na pečenie múčnych jedál a mäsa.

  • Teplovzdušné pečenie - ohrev kruhovým teleso za spoluúčasti ventilátora, teplota v rúre je výborne rozložená, pokrm rovnomerne prepečený.

  • Pečenie v pare - umožňuje zdravšiu prípravu jedál a vylepší chuť pokrmu. Potraviny, hlavne zelenina si zachovávajú všetky dôležité živiny a vitamíny.

  • Spodný ohrev - na pečenie koláčov, na dopekanie a na zaváranie.

  • 3D pečenie - je viacúrovňové pečenie, kedy možno piecť zároveň viac pokrmov bez miešania chutí a vôní.

  • Gril - na grilovanie mäsa a na opekanie chleba.

  • Infrapečenie – využijete najmä pri pečení mäsa, ktoré sa v podstate ugriluje za pomoci ventilátora.

  • Rozmrazovanie - vďaka tejto funkcii môžete rúru využívať aj na rýchle rozmrazovanie potravín.

  • 3D ohrev - funkcia u vyšších modelov rúr, kedy sa aktivujú sa všetky výhrevné telesá + ventilátor pre rovnomerné pečenie), horúci vzduch, parné pečenie, samočistenie pri vysokej teplote.

  • Keep warm - udržovanie optimálnej teploty, vďaka ktorému jedlo vydrží teplé, aj keď ho nebudete podávať okamžite. Poslúži taktiež na predhriatie tanierov.

  • Jet – bleskové predhriatie rúry.







Doplnkové funkcie a vybavenie

  • Digitálny displej - digitálne ovládacie prvky umožňujú prehľadné nastavenie funkcií, digitálny displej často zobrazuje aj hodiny.

  • Tepelná ochrana dvierok - viacvrstvové sklo dvierok slúži ako bezpečnostný prvok, ktorý zabraňuje popáleniu. Vďaka využitiu dvoj alebo trojvrstvového skla sa dvere rúry ohrejú maximálne na 70 °C, resp. na 55 °C.

  • Odnímateľné sklenené panely na dvierkach – pre ľahké a bezpečné čistenie aj na ťažko dostupných miestach.

  • Skryté ovládacie prvky – všetky vysunuté tlačidlá a gombíky sa pri nepoužívaní schovajú do panela. Výsledkom je elegantný hladký vzhľad.

  • Osvetlenie rúry - integrované osvetlenie, umožní aby ste pri každej kontrole jedla nemuseli zbytočne otvárať dvierka, by malo byť samozrejmosťou.

  • Teplotná sonda -sa zapichne do pokrmu a meria presnú teplotu vo vnútri, ideálne pre dokonalé pečenie mäsa.Sonda pritom pri inteligentných rúrach dokonca komunikuje s prednastaviteľnými programami a tak sa vlastne mäso pečie samé. Ak sa dosiahne požadovaná teplota, zvuková signalizácia vás na to upozorní.

  • Funkcia Smart- umožňuje ovládanie rúry a kontrolu procesu pečenia pomocou smartfónu a aplikácií.

  • Detská poistka- dôležitý bezpečnostný prvok v domácnostiach s deťmi.

  • Teleskopické výsuvné rošty- uľahčujú bezpečnú manipuláciu s horúcimi plechmi.







Údržba a čistenie

Rúru by ste mali po každom pečení vyvetrať, prípadne očistiť mokrou handričkou. Dôležité je pravidelné čistenie od mastnoty a usadenín, ktoré predchádza možným poruchám. Ak sa chcete vyhnúť pracnému čisteniu, vyberte si rúru s funkciou samočistenia. Niektoré modely ponúkajú možnosť výberu kratších alebo dlhších čistiacich cyklov v závislosti od toho, nakoľko je rúra znečistená. V súčasnosti poznáme tri druhy samočistenia, ktoré fungujú na princípe pyrolýzy, parného čistenia alebo katalýzy.


Pyrolýza - momentálne najúčinnejší spôsob čistenia. Program zahreje rúru na 500 °C a spáli všetky nečistoty, ktoré po ukončení programu jednoducho utriete. Dvierka však pri takomto čistení treba uzamknúť a poriadne izolovať.

+ nižšia náročnosť na priebežné čistenie

+ sám udržuje povrch

- obmedzená životnosť

- nečistoty sa môžu dostať aj za steny


Aquaclean - parné čistenie - po zahriatí rúry sa začne voda odparovať a zmäkčí zvyšky spáleného jedla, ktoré následne ľahšie odstránite. Výsledky sú viditeľné na celom povrchu vo vnútri rúry a taktiež na plechoch či pekáčoch.

+ niektoré rúry ponúkajú viac ako jeden čistiaci program

+ jednoducho utriete suchou handrou

- možný dym a zápach

- dlhšia doba zahrievania


Katalýza - katalycké perforované vložky po stenách sú vyrobené z mikroporézneho smaltovaného materiálu, ktorý na sebe sám spáli zvyšky tuku a mastnoty. Ich životnosť je však obmedzená a po niekoľkých rokoch je nutné ich vymeniť.

+ ekologický spôsob čistenia

+ bez chemického prípravku

- neúčinné na porézny alebo nerovný povrch

- dlhšia doba zahrievania


TIP : Hoci tvrdené sklo je veľmi tepluvzdorné, je krehké a malé trhliny, ktoré nie sú viditeľné voľným okom, môžu časom rásť a môžu spôsobiť rozbitie skla. Tiež sa vyhýbajte drhnutiu alebo používaniu abrazívnych chemikálií na skle. Odmastenie môže spôsobiť mierne škrabance, ktoré narušia sklo, čo by mohlo viesť k jeho rozbitiu.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore