Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere barefoot obuvi

   6min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Barefoot topánky


Barefoot topánky vám umožňujú zdravú chôdzu, pri ktorej sa aktivuje klenba a tvar nohy sa upravuje. Simuluje sa chôdza naboso, kedy má chodidlo zabezpečený prirodzený kontakt so zemou.

Ak ste s barefoot obuvou ešte nemali tú česť, možno si hovoríte, že sa jednoducho do práce napr. v kancelárii nehodia. Barefoot topánky nemusia vyzerať ako topánky pre indiánov, biomatky či bohémov. Obuv barefoot môže vyzerať ako tá bežná, len vaše telo a vaše pohyby budú s týmito topánkami prirodzenejšie. Hodia sa teda pre každého a pre takmer akúkoľvek situáciu.






Ako spoznáte barefoot topánky?

Barefoot topánky majú tenkú podrážku, ktorá sa dá dobre ohnúť pozdĺžne aj priečne a je možné ju zrolovať. Hrúbka podrážky sa pohybuje od 1,2 do 5 milimetrov. Topánky majú podrážku úplne rovnú, bez podpätku a bez opätku (na rozdiel od minimalistických topánok). Topánka je v oblasti prstov široká. Modely barefoot obuvi sa medzi sebou môžu líšiť tvarom, šírkou, materiálom, ale princípy bosých topánok zostávajú rovnaké. Pri chôdzi v topánkach budú chodidlá vnímať, po akom povrchu idete.


  • nedeformuje nohu a zachováva jej prirodzenú hybnosť

  • stimuluje reflexné body na chodidle

  • dáva priestor prirodzenému pohybu, približuje sa chôdzi naboso

  • zlepšuje sa držanie tela, koordinácia a stávate sa vnímavejší voči potrebám svojho tela

  • ich nosenie posilňuje svalstvo a úpony okolo kĺbov

  • podporuje pružnosť a vytrvalosť nôh

  • pri správnom výbere ich nosenie nohy neunavuje


  • široká špička - poskytuje dostatok miesta pre pohyb prstov na nohách

  • flexibilná podrážka - veľmi tenká a ohybná podrážka

  • podrážka nedvíha prsty

  • päta a špička sú v jednej rovine - nulový rozdiel medzi pätou a špičkou (zero drop)

  • žiadna podpora klenby, nemajú tvarovanú klenbu ani podporu päty

  • minimálna hmotnosť topánky





Barefoot topánky podľa účelu

Druh barefoot topánky vyberáme podľa účelu na ktorý chceme topánky využívať. Iné topánky zvolíme na beh, iné do prírody, iné budú naše mestské vychádzkové a iné spoločenské. Dnes je ponuka barefoot topánok naozaj pestrá a tak si môžeme vybrať topánky na každú príležitosť. Väčšina barefoot obuvi je určená na obdobie od jari do jesene.


Sandále a otvorené topánky

Pri otvorených topánkach nie je nutný veľký nadmerok, naopak môže byť nežiaduce, pretože môžete o podošvu zakopávať. U sandálov je teda ideálny nadmerok cca 5 mm na dĺžku. Sandále nijako nohu neobmedzujú, takže ide v podstate len o to, aby sme nešliapali mimo podošvy. Pozor si musíme dávať pri sandáloch, pri ktorých vedú pásky cez prsty - v tomto prípade by mali pásky viesť až za prsty tak, aby ich neobmedzovali v pohybe.


Uzatvorené, šnurovacie, topánky na suchý zips

Voľte najčastejšie odporúčaný nadmerok 10 mm a 4 mm na šírku, prípadne o niečo menej/viac podľa osobných preferencií.


Uzatvorené nazúvacie topánky typu mokasín

Topánky, ktoré sa nedajú prispôsobiť nohe šnurovaním, či iným zapínaním musia na nohe naozaj dobre sedieť. Mali by dobre priliehať na priehlavku aby sa noha pri chôdzi neposúvala. Ideálny nadmerok pre tieto topánky je 10 mm, ale často je potrebné zvoliť nadmerok menší, pri zachovaní minimálneho nadmerku.


Barefoot baleríny

Baleríny sú otvorené, teda nemajú ako držať na priehlavku (pokiaľ nemajú gumičky cez priehlavok) a nemožno ich regulovať šnúrkami. Vyrobiť barefoot balerínu nie je vôbec ľahké, pretože musí byť dostatočne priestranná, ale nesmie padať z nohy. Niektoré baleríny majú pásky cez priehlavok, prípadne okolo členku, tie ostatné majú gumičky čiastočne alebo po celom obvode. Pri baleríne nám väčšinou stačí minimálny nadmerok 5 mm na dĺžku. Avšak musíme počítať s tým, že napríklad pri balerínkach, ktoré majú po obvode gumičky dochádza k posunu nohy a nadmerok musíte mať väčší. Dôležitý je totiž nadmerok, ktorý máme k dispozícii pri chôdzi.


Barefoot trekové topánky

Správne topánky vás nesmú nikde tlačiť, robiť pľuzgiere, mali by dobre chrániť členky a tiež by mali dobre dýchať. Vyberať môžete z kožených alebo kombinácie kože a textilu, môžete zvoliť nepremokavú obuv s goretexovou membránou, podľa pohodlia si vyberte nízke alebo vysoké, podľa toho, čo vám viac vyhovuje.


Barefoot running - bosý beh

Ide o výber bežeckej obuvi. Na jednej strane sú dnes k dostaniu vysoko moderné, technologicky prepracované topánky. Na druhej strane je tu aj alternatíva v podobe barefoot. Pre ne platia rovnaké pravidlá ako pre barefoot topánky na bežnú chôdzu. Pri behu a na výstupe potrebujete nohu oslobodiť, aby zo seba vydala maximum.


Viac v článku “

Barefoot topánky pre deti

Nadmerky u detských topánok samozrejme musíte prispôsobiť veľkosti nohy.

  • u menších detí volíte nadmerok 8-10 mm na dĺžku a 2-4 mm na šírku.

  • u väčších detí môžete zvoliť nadmerok až 12 mm na dĺžku a 4 mm na šírku.

Uvádza sa, že pri detských topánkach potrebujeme 4-5 mm na prácu nohy a zvyšok na rast. Z toho vyplýva, že topánky, v ktorých má dieťa ešte 4-5 mm, sú tzv. akurát a môže ich ešte nosiť, ale treba už častejšie sledovať a merať a akonáhle nôžka čo i len o 1 mm povyrastie, vymeniť topánky za väčšie.






Výber veľkosti

Číslovanie sa u jednotlivých značiek môže trochu líšiť, takže pod každým modelom v e-shope nájdete tabuľku veľkostí . S ňou si potom svoju nameranú dĺžku ľahko porovnáte, a správne číslo topánok tak hravo trafíte


Dĺžka v tabuľke veľkostí zodpovedá vnútornej dĺžke topánky v mm. Akonáhle si zmeriate obe chodidlá ak dĺžke toho väčšieho pripočítate požadovaný nadmeriek (5–10 mm), získate rozmer topánky, ktorý je pre vás vhodný. Ak teda meria vaše dlhšie chodilo 235 mm a chcete približne 6-milimetrový nadmerok, potom pre vás bude vhodná topánka s vnútornou dĺžkou 241 mm. Ak chcete mať naopak v topánke viac voľného priestoru, potom zvoľte veľkosť, ktorá má vnútornú dĺžku 245 mm.


Meranie nohy

  • položte na rovnú podlahu kancelársky papier, ktorý sa bude dotýkať steny

  • postavte sa na pripravený papier úplne k stene a počas merania stojte (neseďte)

  • preneste celú váhu na chodidlo, pretože zaťažené chodidlo je dlhšie

  • ceruzkou a urobte čiaru na päte po najdlhší prst - nemusí ísť nutne o palec

  • pravítkom odmerajte dĺžku medzi obidvomi čiarami - to je veľkosť vášho chodidla

  • rovnakým spôsobom zmerajte aj druhé chodidlo

  • rozdiel medzi chodidlami môže byť niekedy aj 0,5 cm

  • k výslednej dĺžke a šírke pripočítajte nadmerok


TIP : Nezabúdajte, že chodidlo počas dňa nadobúda na objeme, a merajte ho tak v druhej polovici dňa , ideálne poobede.


Nadmerok

Pri bosej chôdzi sa nohy naťahujú a skracujú, preto v barefoot topánke potrebujete trochu priestoru navyše. Tomuto priestoru sa hovorí nadmerok a tvorí cca 8 až 12 mm. Je to priestor pred prstami a po strane nohy. nevyhnutný na prácu nohy, u detí aj pre rast nohy.


Dĺžka chodidla nie je to isté, čo vnútorná dĺžka topánky (tu sa môžete bežne stretnúť s pojmom „stielka“). Pokiaľ si vyberáte barefooty, je potrebné k dĺžke chodidla (teda k priestoru vo vnútri topánky, ktoré vyplníte zmeranou nohou) pripočítať ešte nadmeriek. Ten je mimoriadne dôležitý na to, aby chodidlo pri chôdzi správne pracovalo, a nenarážalo pri tom prsty do špičky topánky . Jeho dĺžka sa potom rôzni - jednak podľa toho, o aký typ topánky sa jedná, a jednak podľa toho, čo je komu pohodlné. Všeobecne ale platí, že by sa mal nadmeriek pohybovať medzi 5 a 10 mm (u detí 9–12 mm).






Ako spoznať barefoot obuv?


Široká špička

Topánky sa smerom k špičke nezužujú, práve naopak - noha má v tejto časti najviac miesta. široká špička poskytuje prstom a celej nohe priestor.


Nulový drop

S pojmom „drop“ sa pri barefoot topánkach stretnete často. Označuje vyvýšenie päty oproti špičke - typicky podpätkom alebo zosilnenou podrážkou. Akýkoľvek podpätok, aj ten najmenší, telo nakláňa . Preto majú barefoot topánky tzv. nulový drop. To znamená, že je päta v rovnakej úrovni ako špička .


Dokonalá pružnosť

Správne barefoot topánky musia byť dokonale pružné . Nestačí ale ohybnosť a pružnosť na dĺžku, musia byť pružné vo všetkých smeroch . Len tak sa prispôsobí vášmu pohybu.

Všimnite si, že topánka zmotaná do rolky je väčšinou zatočená smerom dovnútra, podrážkou von. Pre správne uchopenie terénu je ale potrebná aj ohybnosť na druhú stranu. Teda tak, aby noha v topánke mohla „uchopiť“ kameň na ceste .

Podrážka

Barefoot podrážku poznáte podľa dvoch vlastností:

  • tenká, väčšinou do 5 mm, napr. balerínky majú len 3 mm podrážku

  • veľmi pružná, prispôsobí sa tvaru a pohybu chodidla


Hmotnosť

Čím menšia záťaž, tým lepšie. Preto sú najlepšie topánky tie najjednoduchšie a najľahšie .








Ešte než si barefoot topánky kúpite, mali by ste vedieť...

  • Topánky sa nehodia pre osoby so zdravotnými problémami v oblasti nôh, respektíve chodidiel . Pokiaľ máte extrémne ploché chodidlá, môžu vás bolieť nohy. Skúste sa poradiť s odborníkom.

  • Topánky sú zo začiatku určené skôr na krátke nosenie a úplne najlepšie je, keď si ich vezmete do prírody.

  • Chodiť v obuvi ihneď celý deň po meste, nie je ideálne.

  • Na chôdzu v barefoot obuvi si musíte zvyknúť (trénovať ju).

  • Nechoďte cez pätu.


ZDROJ www.smartbarefoot.cz


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore