Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Kam najlepšie umiestniť chladničku?

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kam najlepšie umiestniť chladničku?


Umiestnenie chladničky na nevhodné miesto naruší funkčné usporiadanie kuchyne a môže tiež znížiť účinnosť chladničky, čo má za následok vyššie účty za elektrinu. Vytvorili sme pre vás stručného sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť ideálne miesto pre vašu chladničku.

Voľba vhodného miesta je samozrejme jednoduchšia v prípade, že plánujete celú novú kuchyňu. Ak je kuchyňa už zariadená, tak s umiestnením chladničky v priestore pravdepodobne nič veľmi nevymyslíte. Avšak aj tak by vám mohol prísť vhod časť tohto sprievodcu venovaná veľkosti chladničky.






Kam umiestniť chladničku

Miesto, kam chladničku umiestnite, do značnej miery závisí od priestorového usporiadania vašej kuchyne. V kuchyni usporiadanej do tvaru U bude mať chladnička inú ideálnu polohu ako pri kuchyni v tvare L.


Kuchynský trojuholník

Už po niekoľko desaťročí sa pri návrhu kuchýň využíva princíp tzv. kuchynského pracovného trojuholníka. Kuchynský trojuholník je priestor tvorený chladničkou, drezom a sporákom. Pokiaľ umiestnite tieto tri prvky blízko seba, bude práca v kuchyni pohodlnejšia a efektívnejšia.Hoci doba pokročila a kuchyne sú vybavované celým radom moderných spotrebičov, ako sú umývačky riadu alebo kuchynské roboty , kuchynský trojuholník stále zostáva aktuálny.

Kuchynský trojuholník rieši to, aby ste mali všetko po ruke a nemuseli neustále behať sem a tam. Okrem toho, aby ste mali všetko pekne po ruke, je tiež dôležité, aby sa dali všetky spotrebiče, skrinky a šuplíky bezproblémovo otvoriť a použiť.Netlačte teda príliš vhodné spotrebiče tohto trojuholníka stavať príliš blízko k sebe. Uistite sa, že máte dostatok miesta pre skrinky a dostatočný priestor na pracovnej doske.


Kuchyňa v tvare U

Kuchyne usporiadané do tvaru písmena U sú z hľadiska implementácie kuchynského trojuholníka vôbec najľahšie. Vrcholy pomyselného trojuholníka by sa mali nachádzať na jednotlivých stenách tvoriacich U. Ideálne potom je, keď sa drez s prípadnou umývačkou nachádza medzi pri stene medzi chladničkou a sporákom. Chladničky a sporák umiestnené naproti sebe umožňujú pohodlné vyťahovanie a upratovanie potravín pri varení.


Kuchyňa v tvare L

U kuchýň do L sa všeobecne odporúča umiestnenie sporáka a drezu k jednej stene a chladničku potom k stene druhej. Opäť je vhodné, keď drez umiestnite medzi chladničku a sporák a nie niekam na kraj.

Alternatívou je kuchyňa do L s ostrovčekom. Ostrovček sa často využíva ako pracovná plocha, ale pokiaľ máte možnosť, tak je ideálnym miestom buď pre drez alebo pre varnú dosku.


Rovné kuchyne

Bohužiaľ nie vždy máme k dispozícii dokonalé priestory pre zariadenie kuchyne. Najmä pri starších panelových domoch sa stretávame s kuchyňami, ktoré sú dlhé a úzke. V tomto prípade nezostane nič iné ako kuchynskú linku zriadiť pozdĺž jednej steny.

S rovným usporiadaním kuchyne samozrejme ergonomický trojuholník nevytvoríte, ale aj tak môžete docieliť dobre fungujúce usporiadanie. Vhodné je umiestniť chladničku na kraj linky . Sporák potom umiestnite na druhú stranu linky. Nemusí byť nutne na kraji, pokojne si môžete ponechať pracovný a odkladací priestor po oboch stranách sporáka. Drez potom umiestnite medzi chladničku a sporák.






Chladničky nemajú rady teplo

Hoci sa to môže zdať logické, veľa ľudí zabúda na to, že by sa chladnička nemala stavať na miesto, kde je príliš teplo. Teplo môže narušiť reguláciu teploty v chladničke. Chladnička sa potom častejšie spína a účty za elektrinu rastú.Je teda vhodné umiestniť chladničku v dostatočnej vzdialenosti od zdrojov tepla . Čo je zdrojom tepla v kuchyni? Zdrojov je celý rad. Najviac tepla vyprodukuje pravdepodobne rúra na pečenie. Zvážte teda, či naozaj musíte postaviť chladničku hneď vedľa rúry. Tie sú síce už z boku pomerne dobre izolované, ale aj tak sa bude pri chode rúry a otvorení dvierok chladničky zbytočne otepľovať vzduch vo vnútri chladničky.Podobný zdroj tepla, hoci nie až tak silný, je sporák.

Nevhodné je aj umiestnenie tam, kam cez okno dopadá priame slnečné svetlo. Najmä pri moderných čiernych chladničkách môže slnečný svit spotrebič značne zahrievať. Chladničku teda radšej postavte tam, kde ju pred slnkom chránia napríklad stena.







Akú má chladnička životnosť a ako ju predĺžiť

Máte už predstavu, kam chladničku umiestnite? Potom je na čase sa začať zaoberať výberom konkrétneho modelu. Extrémne dôležité je dobre zmerať priestor, ktorý máte pre chladničku k dispozícii. Nie je nič horšie ako si bezhlavo objednať spotrebič a potom doma zistiť, že sa na určené miesto nezmestí.


Nezabudnite na rozmery chladničky

Potom, čo si voľný priestor zmeriate, tak si môžete začať vyberať konkrétny model. V dnešnej dobe je veľmi ľahké v eshopoch alebo porovnávačoch tovaru vyfiltrovať chladničky podľa požadovaných rozmerov.Takto si môžete začať zostavovať zoznam vhodných chladničiek, ktoré sa do vami zvoleného priestoru zmestia. Chladničku nemusíte hneď kupovať online. Pokojne sa na konkrétne modely zájdite pozrieť do predajne osobne.

Rozmery chladničky udáva jej šírka, výška a hĺbka . Šírka býva pri jednodverových chladničkách väčšinou do 60 cm.

Pozor si ale dávajte na hĺbku a to najmä, ak nechcete, aby vám chladnička „vyčuhovala“ z kuchynskej linky. Pri kuchyniach od stolára “na mieru” to síce problém nebýva, ale napríklad kuchyne IKEA majú skrinky iba s hĺbkou 60 cm.Veľké množstvo chladničiek túto hĺbku prekračuje a navyše ešte potrebujú vzadu voľný priestor. Kvôli tomu sa vám potom môže stať, že chladnička bude mať presah pokojne aj 10 cm. Na kraji linky to nemusí vadiť, ale pokiaľ by ste chladničku postavili medzi dve vysoké skrinky, tak to bude pôsobiť divne.

Pri rozmeroch chladničky myslite aj na to, či ju budete schopní sami prepraviť alebo či si budete musieť zaplatiť dopravu. Ak nemáte dodávku, tak s najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť chladničku prepraviť na boku , čo nie je ideálne.


Chladnička potrebuje dýchať

Každá chladnička okolo seba potrebuje určitý priestor, aby dobre fungovala ventilácia a chladnička sa neprehrievala. Pokiaľ má chladnička nedostatočný priestor pre ventiláciu, môže sa značne zvýšiť jej spotreba.

Požiadavky na voľný priestor okolo chladničky sú pri jednotlivých modeloch rôzne a vždy sa musíte orientovať podľa návodu konkrétneho modelu. Niektoré chladničky potrebujú voľný priestor po stranách, vzadu aj hore. Iným nevadí, keď po stranách voľný priestor nie je. Celkom iste ale neexistuje voľne stojaca chladnička, ktorá by nepotrebovala priestor vôbec nikde.


Pozor na dvierka

Dávajte si pozor na dvierka mrazničky a chladničky. Jednak sa môže stať, že by pri nevhodnom naplánovaní kuchyne mohli narážať do protiľahlých skriniek. A druhým problém môže nastať, pokiaľ chladničku umiestnite do rohu príliš blízko k stene.Tam hrozí, že by sa nedali dvierka dostatočne otvoriť. Prekážať môže napríklad madlo dvierok. Aj u chladničiek, ktoré nemajú madlo býva občas problém v tom, že je dvierka nutné otvoriť viac ako od 90 stupňov, aby ste mohli vysunúť šuplíky na zeleninu. Ak máte obavy, že by podobná situácia mohla u vás nastať, tak sa na vyhliadnutú chladničku zájdite pozrieť osobne a systém otvárania dvierok si pozorne prezrite.


Nezabudnite na zásuvky

Chladnička samozrejme potrebuje na chod zásuvku. Na zapojenie spotrebičov sa neodporúčajú predlžovacie káble. Chladničku tak umiestnite blízko zásuvky alebo si nechajte novú zásuvku urobiť pokiaľ je to možné.

Nie je príliš vhodné, aby bola zásuvka priamo za chladničkou, pretože každý spotrebič by ste mali mať možnosť odpojiť bez toho, aby ste ho museli presúvať. Ideálne tak je, keď sa zásuvka umiestni do vedľajšej skrinky. V zadnej stene skrinky samozrejme musí byť vyrezaný otvor, aby ste sa k zásuvke dostali.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore