Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Odstránenie katalyzátora. Aké to prináša výhody alebo obmedzenia?

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Odstránenie katalyzátora. Aké to prináša výhody alebo obmedzenia?


Katalyzátory sa do automobilov montujú už od sedemdesiatych rokov a ich hlavnou úlohou je eliminovať výrazné množstvo škodlivých látok, ktoré produkujú spaľovacie motory. Ľudia sa však často katalyzátorov zbavujú, pričom najčastejším dôvodom býva snaha dosiahnuť vyšší výkon. Aké sú ale pre a proti takémuto konaniu?






Prečo sa teda ľudia odhodlávajú na ich demontáž?

Honba za vyšším výkonom

Vyšší výkon býva najčastejším argumentom. Obmedzovanie výkonu a snaha vydolovať z motora ďalších pár koní navyše. Katalyzátor, ako ďalšia vec vo výfukovom prostredí, totiž spomaľuje odchod výfukových splodín a obmedzuje tak maximálne množstvo koní, ktoré by bol inak motor schopný poskytnúť.


Snaha ušetriť

Ďalším dôvodom je potom snaha ušetriť za opravy. Katalyzátory totiž nie sú nesmrteľné a je normálne, že sa jedného dňa buď upchajú, poškodia alebo z iného dôvodu prestanú plniť svoju úlohu. Ich výmena však býva pomerne drahá a tak sa ľudia rozhodnú buď pre lacnejšie náhradky, alebo úplné odstránenie.






Problémy spojené s odstránením katalyzátora

Odstránením katalyzátora sa teda dá získať časť výkonu k dobru, ponúka sa ale otázka, či to za to stojí. Bez katalyzátora, prípadne s inak výrazne upraveným výfukovým systémom, totiž prichádza aj niekoľko problémov:






Znečisťovanie ovzdušia

Katalyzátory sú konštruované na odstránenie škodlivých látok z výfukových splodín, pričom niektoré ich dokážu odstrániť až 90%. Pokiaľ je ale katalyzátor odstránený, dostávajú sa tieto látky do vzduchu a následne ich dýchame všetci.






Porušenie zákona

Ak z auta odstránite katalyzátor a nenainštalujete nový/adekvátnu náhradu, vystavujete sa riziku. Zákony totiž stanovujú emisné limity pre každé vozidlo, v ktorých sa vozidlo musí pohybovať. Na staniciach STK nemusí vozidlo následne prejsť prehliadkou. Na STK navyše môžu vodiča posielať aj príslušníci polície.


Riziko pokuty

Väčší problém by ale mohol nastať v okolitých krajinách, kde sú k majiteľom upravených áut podstatne tvrdšie. V niektorých európskych krajinách môže byť vozidlo zabavené, odvezené na skúmanie a v prípade zistenia odstránenia katalyzátora sa jeho majiteľ vystavuje riziku poriadnej pokuty.






Nárast hluku

Ak sa rozhodnete odstrániť katalyzátor, mali by ste rovno počítať aj s nárastom hluku. Ešte horšie je to v momente, keď sa rozhodnete pre "Straight pipe." Na kratších cestách môžete dravší zvuk pri vyšších otáčkach oceniť, na dlhších cestách je však viac než pravdepodobné, že vás z neho začne bolieť hlava.






Vyššia spotreba paliva

Pokiaľ odstránite katalyzátor, budete musieť novo získané kone patrične kŕmiť. K akému veľkému nárastu výkonu či spotreby dôjde vám najskôr nikto nepovie, skôr ale pocítite vyššie výdavky, než rýchlejšiu akceleráciu.










Modifikácia výfukového systému "Strraight Piping"

Odstraňovanie katalyzátorov býva často spojené s modifikáciou celého výfukového systému, ktorá sa označuje ako straight pipe. Spolu s katalyzátorom sa tak odstráni rezonátor a tlmiče, vďaka čomu môžu výfukové plyny odchádzať rýchlejšie bez akýchkoľvek prekážok. Výsledný nárast výkonu samozrejme závisí od toho, ako veľmi bol výkon motora "prekážkami" v štandardnom výfukovom systéme obmedzovaný. Tiež ale záleží aj na kvalite systému a odvedenej práce.

Treba ale spomenúť, že ľudia by do sériového výfukového systému vozidla nijako zasahovať nemali. Zlepšiť jeho funkciu je možné aj viacerými spôsobmi, než len demontážou komponentov, ktoré chránia naše spoločné ovzdušie.





Tip na záver

Finálne rozhodnutie je samozrejme na každom z vás, ale mnohokrát by neškodilo správať sa menej sebecky a uvedomiť si, že škodlivé látky vypúšťané do ovzdušia výrazne modifikovaným výfukovým systémom môžu niektorým ľuďom spôsobovať zdravotné problémy. Iste, odstránenie filtra pevných častíc je podstatne väčšia katastrofa, avšak aj tak by bolo vhodné brať ohľady na okolie a udržiavať svoje vozidlo celkovo v kondícii, vďaka čomu sa vyhnete aj opletačkám so zákonom.


ZDROJ www.autoroad.cz

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore