Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere turistických barefoot topánok

   4min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Turistické barefoot topánky



Turistické topánky musia dokonale sadnúť na nohu. Predsa len budú prechádzať zaťažkávacími skúškami v teréne. Pri turistických barefootoch je treba mať na pamäti, že každý človek je individuálny. Jednému sedí jeden model, inému zas nie. Preto treba byť pri výbere náročný, veľa skúšať a nájsť si to, v čom sa budete cítiť dobre a bezpečne.

Barefootové topánky sú pre turistiku ako stvorené. Chodidlo vďaka nim bude zdravo pracovať a vnímať terén tak, aby ste sa vyhli úrazom. A navyše - budete si môcť užívať aj tie najnáročnejšie trasy prakticky za akéhokoľvek počasia. V barefootoch sa dokonale prekrví celá noha a vám v nich tak nebude zima.






Bezpečne začnite s bosou chôdzou

Za roky v bežných topánkach ste sa odnaučili chodiť prirodzene.

  • Začnite na mäkšom a jednoduchšom teréne, napr. v záhrade alebo parku.

  • Vnímajte svoje telo, nezľaknite sa, ak ucítite, že zrazu zapájate pri chôdzi iné svaly.

  • Ak je bolesť na úrovni svalovej únavy, je to v poriadku - svaly boli aktivované a posilnia.

  • Pokiaľ je bolesť ostrá, tupá alebo vystreľujúca, je to signál, že chodidlo pravdepodobne nefunguje správne.

  • Choďte pomaly, aby si chodidlá na novú chôdzu zvykli a nedošlo k žiadnemu zraneniu.

  • Vyvarujte sa dupaniu a príliš tvrdému našľapovaniu cez pätu.







Ako je to s barefootovou outdoorovou obuvou a nosením batohov?

Batoh je záťaž, ktorá pôsobí vertikálne a tlakové zaťaženie bude logicky oveľa väčšie. Pocit, ako by ste vážili viac.Ak ponesiete dlhšiu dobu napr. 20 kg batoh, noha toto zaťaženie nemusí zvládnuť, a keby som mal voľnejšie väzy, budem potrebovať podporu, aby sa mi noha „nerozplácla“, nepreťažila sa a nezačala bolieť. Pokiaľ je noha veľmi vyklenutá alebo veľmi tlmí, bol by som s bezhlavým používaním barefootu a ťažkých batohov veľmi opatrný, to sa týka aj obéznych ľudí.


Ďalšou vecou je, ako dlho v barefoot obuvi dokážete ísť.

V barefoot obuvi s batohom na chrbte sa môže stať, že sa vplyvom únavy mení štýl chôdze a začínate si škodiť. Preto je lepšie si vziať na dlhé túry aj pevnú outdoorovú topánku, ktorá síce terén trochu odtlmí, ale nohu podrží.






Rovnováha začína v nohách

Viete, že rovnováha vychádza z nôh? Akonáhle sa postavíte na slobodné, nezošnurované nohy, stojíte väčšou plochou a prstami sa pridržiavate - ste stabilný.Dôležité sú ale aj informácie, ktoré mozog spracováva. Mnohé štúdie uvádzajú, že náš mozog získava takmer 80% informácií pre udržanie rovnováhy z nohy . Vďaka chodidlám vie, v akom ste teréne, nakoľko musia spevniť svaly a kde hrozí zranenie.

O tieto informácie sa ochudobňujete , keď obujete topánky so silnou podrážkou. Mozog zrazu nevie, v akom teréne je a čo sa deje s nohou. A čo horšie, čoskoro si na túto slepotu zvykne a prestane informácie z nôh vnímať úplne.

V skratke: Silná podrážka posiela mozgu nepresné informácie a hrozí, že pri nečakanej situácii nestihnete zareagovať a zraníte sa.





Plocha, ktorou sa dotýkate zeme

Bežné outdoorové turistické topánky uzatvárajú nohu do úzkej špičky. Akonáhle ale obujete topánku, ktorá rešpektuje prirodzený tvar chodidla, získate oveľa väčšiu plochu.


Väčšia kontaktná plocha = menej kĺzania.


A čo myslíme tým prichytením sa povrchu ? Predstavte si, že leziete po skale. Čo robíte rukami? Chytáte sa výčnelkov. To isté dokážu aj vaše nohy, ale nie v pohorkách. V topánkach s tenkou a pružnou podrážkou si „ohmatáte“ každý kameň a uchopíte ho chodidlom. Tak sa poistíte pred pošmyknutím. Keď idete bosky a šmykne sa vám noha, telo rýchlo zareaguje. Aktivuje zodpovedajúce svaly, tie sa spevnia a telo je v bezpečí.





Efektívny prenos sily

Ľudské telo je ako dokonalý stroj poháňaný radom impulzov. Keď sa odrážate, potrebujete, aby impulz doputoval tam, kam má . Aby sa cestou časť sily nepresmerovala alebo úplne nestratila. Efektívneho prenosu dosiahnete len vtedy, keď na seba jednotlivé súčiastky „stroja“ správne nadväzujú . A práve tu je háčik. Bežné topánky tlačia vašu nohu do neprirodzeného tvaru . To spôsobí, že na seba jednotlivé úseky nohy a celé dolné končatiny správne nenaväzujú. Nie sú v jednej osi – tak, ako by boli, keby ste chodili bosky. Časť impulzu odrazu sa tak stratí napoly cesty.






Materiály

Ak si budete chcieť zaobstarať barefootové topánky pre pešiu turistiku, veľmi dôležitá je aj otázka voľby materiálu. Materiál ovplyvní ich priedušnosť, výdrž aj vodeodolnosť. Zvolený materiál sa samozrejme premietne aj na hmotnosti topánky – trekové sandále sú predsa len o niečom inom ako zimná členková obuv z kože. Z čoho teda vaše turistické barefooty môžu byť vyrobené?


  • Koža - prednosťou tohto materiálu je veľká výdrž. Topánky z kože vám môžu slúžiť po dlhé roky . Budú pritom nielen priedušné , ale aj odolné voči oderu, vode i pôsobeniu potu .

  • Syntetické materiály – či už ide o polyester, nylon, alebo umelú kožu, musíte sa zmieriť s tým, že vám topánky nevydržia tak dlho, ako kožená. Väčšina umelých materiálov sa skrátka rýchlejšie opotrebováva. Zároveň u nich ale môžete počítať s tým, že ich rýchlejšie rozšliapnete, budú ľahšie a o poznanie rýchlejšie vždy uschnú .

  • Špeciálne materiály – s vodotesnou membránou ako Gore-Tex, ktorá sa často používa pri turistickom oblečení, sa môžete stretnúť aj pri obuvi. Jej prednosťou je, že vaše nohy udržia v suchu, nech už sa vydáte von za akéhokoľvek počasia.


    ZDROJwww.ahinsashoes.cz

    www.naboso.cz

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore