Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Základné časti a vlastnosti športovej obuvi

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Základné časti a vlastnosti športovej obuvi






Časti obuvi

Každá obuv sa skladá z niekoľkých základných častí, ktoré majú rôzne vlastnosti a sú na ne kladené rôzne požiadavky. Medzi hlavné časti patria: zvršok, podšívka, membrána, medzipodrážka, podošva a šnurovanie .





Zvršok

Dáva topánke tvar, určuje jej vzhľad a chráni nohu pred vonkajšími vplyvmi.

  • Priedušná sieťovina (MESH) – používa sa najčastejšie pri športovej obuvi na udržanie príjemnej klímy vo vnútri topánky pri zvýšenej fyzickej aktivite. Tento zvršok má nulovú vodeodolnosť.

  • Syntetické materiály a textílie – ľahké a priedušné materiály s pomerne dobrou mechanickou odolnosťou. Tento zvršok je nutné pravidelne impregnovať.

  • Koža (useň) – veľmi trvanlivý materiál, ktorý je uplatniteľný u viacerých druhov obuvi. Môže byť prírodná alebo syntetická. Nevýhodou kože je horšia priedušnosť vodných pár a jej nutná údržba.






Podšívka

Spolu so stielkou dávajú chodidlu pohodlie vo vnútri topánky , odvádzajú vlhkosť od nohy, zvyšujú hygienické a tepelnoizolačné vlastnosti a bránia prípadnému poškodeniu membrány. Stielka navyše poskytuje dodatočné tlmenie .






Membrána

Poskytuje vynikajúcu záruku vodeodolnosti. Nájde uplatnenie najmä pri turistickej a zimnej obuvi, ale stretneme sa s ňou aj pri bežeckej obuvi. Je niekoľko druhov membrán. Medzi najznámejších výrobcov patrí GORE-TEX, ktorý je výrobcami najpoužívanejší. Membrána je samostatná vrstva materiálu vo vnútri topánky medzi vrchným materiálom a podšívkou. Jedná sa o elastickú vrstvu „fólie" s mikroskopickými pórmi, ktorá zabraňuje preniknutiu vody a umožňuje nohe „dýchať" . Je vodeodolná do doby, než sa mechanicky poškodí. Schopnosti membrány je potrebné pravidelne udržiavať vhodnou údržbou a čistením najlepšie pomocou impregnácie, ktorá na zvršku vytvorí ochrannú vrstvu a zabraňuje tak priechodnosti vody a nečistôt . Zároveň sa tým predlžuje životnosť obuvi a farebná stálosť.







Medzipodrážka

Jedná sa o materiál medzi podošvou (podrážkou), stielkou a zvrškom topánky. Chráni nohu pred podkladom, ako sú napríklad ostré kamene a pod. Základný materiál pre medzipodrážku je pena EVA (etylvinylacetát) v kombinácii s rôznymi technológiami výrobcov, ktoré majú za úlohu zlepšenie tlmenia, pruženia, spevnenia a ochrany.






Podošva

Zaisťuje u topánky priľnavosť k povrchu, odolnosť, ochranu a prvú vrstvu tlmenia nárazov.






Šnurovanie (fixačný systém)

Zaisťuje upevnenie na nohe a bezpečnosť pri chôdzi. Obuv môže byť opatrená šnúrkou, suchým zipsom či systémom rýchlošnurovania.

ZDROJ www.sprtisimo.sk

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore