Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere vhodného kávovaru

   8min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kávovary

Už dávno neplatí, že na dobrú kávu musíte ísť do kaviarní, ktoré sú v centrách veľkých miest. Vďaka rozličnej ponuke „mašiniek na kávu“ si môžete vybrať kávovar podľa druhu prípravy kávy, ale taktiež si vyberie aj ten, kto si potrpí na dizajne. Druhov je nepreberné množstvo. Vďaka veľkosti dnešných kávovarov môžete jeden umiestniť do kuchyne a iný zas do kancelárie.

Typy kávovarov


Automatické kávovary

Sú najkomplexnejším radom kávovarov. Tieto kávovary si často dokážu zomlieť zrnkovú kávu v rôznych stupňoch hrubosti namletia kávy. Káva z takého kávovaru je preto často chuťovo lepšia, pretože je najčerstvejšie pomletá zo zŕn priamo pred prípravou kávy. V každom modeli nájdete aj parnú trysku na našľahanie mlieka, v niektorých prípadoch však vie tryska poslúžiť aj ako zdroj horúcej vody na zalievanú kávu alebo čaj. Tie najlepšie automatické kávovary majú funkciu samočistenia – samy sa vyčistia od zvyškov kávy, vody, a dokonca sa aj odvápnia.

Jeho hlavnou nevýhodou je, že nemáte vplyv na proces prípravy kávy, takže s ním nemôžete experimentovať. Na druhej strane zaručuje konzistentnosť výsledkov, pričom viete, že vaša šálka kávy bude vždy perfektná. Plnoautomatické kávovary majú integrovaný mlynček na mletie kávy. Jedným tlačidlom sa dajú pripraviť nápoje ako je cappuccino, caffe latte, latte macchiato, a to pripojením nádoby s mliekom, ktorá je súčasťou výbavy zariadenia.

Poloautomatické kávovary fungujú rovnako ako plnoautomatické, ale pri príprave iných druhov nápojov ako cappuccino, caffe latte, latte macchiato, je nutné prístroju asistovať pridaním externej nádoby s mliekom a zapojením parnej trysky. Nemajú vo svojej konštrukcii zabudovaný mlynček na kávu.


Pákové kávovary

Baristi označujú tieto kávovary za najlepšie. Vyžadujú viac viac zručnosti a sú určené pre skutočných milovníkov kávy, ktorým nevadí o niečo náročnejšia príprava. Horúca voda prekvapká tryskou cez kávu zatlačenú v páke prístroja. Cenovo dostupnejšie modely so zaujímavou funkčnosťou, parnou tryskou a veľmi príjemným dizajnom, kde si kávu musíte namlieť vopred. Najkvalitnejšie pákové kávovary už majú v sebe integrovaný mlynček na kávu.


Kapsulové kávovary

Pracujú na jednoduchom princípe, káva poprípade iné ingrediencie sú vopred nadávkované v kapsuliach, ktoré vložíte do kávovaru, zvolíte požadované množstvo nápoja a stlačíte tlačidlo. Široký výber kapsúl zaručuje prípravu rôznych druhov teplých i studených nápojov vrátane čokolády, takže ho využije celá rodina vrátane detí. Kapsulové kávovary sú najlepšie pre tých, ktorí chcú pripraviť svoju kávu veľmi ľahko a rýchlo, majú radi rozmanitosť a nemajú vysoké požiadavky na kvalitu alebo chuť. Nevýhodou kapsulových kávovarov je nemožnosť ovplyvniť automatický proces, podobne ako pri automatických espresso kávovaroch.


Kávovar na prekvapkávanú kávu

Jednoduchý prístroj, používa sa na prípravu väčšieho množstva kávy so slabšou chuťou a arómou. Takáto káva je vhodná pre ľudí, ktorí pijú počas dňa väčšie množstvá kávy. Kávovar zohreje vodu a tá postupne preteká cez papierové alebo permanentné sitko s namletou kávou do sklenej kanvice v spodnej časti prístroja. Pripravenú kávu nie je nutné ihneď piť, vďaka funkcii prihrievania kávovar udržuje kávu teplú. Intenzitu jej chuti môžete do určitej miery regulovať hrúbkou namletia (hrubšia je slabšia, pretože voda cez ňu pretečie rýchlejšie).


Alternatívna príprava kávy

Mokka kávovar

Nízkotlakový kávovar na prípravu tradičnej talianskej kávy, tá má silnú aromatickú (niekedy mierne kyslastú) chuť a nemá krémovú charakteristickú chuť ako espresso. Najjednoduchší spôsob prípravy kávy určený pre nenáročných kávičkárov. Do spodnej sa naleje čerstvá studená voda, ktorej časť sa ohrievaním premení na paru. Tá následne vytvára tlak, ktorý tlačí horúcu vodu cez úzke hrdlo smerom nahor cez zásobník s mletou kávou a ďalej cez hrdlo v hornej nádobe, odkiaľ „vyviera“ a steká do zásobníka. Mokka kávovar sa ohrieva klasickým spôsobom na sporáku, či už plynovom alebo elektrickom (nie indukčnom).


French Press

French Press je vlastne jednoduchá valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. Princíp prípravy je veľmi jednoduchý: mletá káva sa vloží do nádoby, zaleje sa horúcou vodou, nechá sa vylúhovať, jemným tlakom piesta s filtrom sa oddelí napoj od mletej kávy a hneď sa preleje do šálky. Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy. Je určený pre ľudí, ktorí sú zvyknutí a majú radi zalievanú kávu a chcú si ju pripravovať moderným, štýlovým spôsobom. Nízka obstarávacia cena a jednoduchý spôsob prípravy robia French Press ideálnym nielen do domácnosti, ale aj na chatu, či do práce.


Džezva

Džezvaje obvykle kovová nádoba kónického tvaru s dlhým rovným držadlom používaná na varenie arabskej či tureckej kávy. Džezva je najčastejšie medená, vo vnútri pocínovaná nádobka, niekedy smerom nahor zúžená až kónická a obvykle zdobená vypuklým tepaním. Na hornom okraji má rozšírený golier, kam môže káva vybehnúť bez toho, aby pretiekla, a hubičku, ktorá uľahčuje nalievanie.


Aeropress

Káva vaeropresse je filtrovaná pomocou vzduchu, preto si vyslúžil názov aeropress.Pozostáva ztroch častí - z dvoch valcov, zktorých jeden je ukončený gumeným tesnením. Tesnenie slúži na odpor, vďaka ktorému musíme pri zatlačení vynaložiť väčšiu silu avyextrahovať tak väčšie množstvo potrebných aróm. Tretia časť je sito, ktoré je prispôsobené na papierový filter vymieňaný pred každou prípravou kávy.


Vacuum pot

Vákuový kávovar má dve spojené sklenené nádoby s filtrom z bavlny alebo papieru využívajú základné fyzikálne pravidlo o rozpínavosti plynov. Zohriata voda stúpa nahor do hornej banky, kde sa zmieša s pomletou kávou a po ukončení extrakcie je táto pod tlakom hnaná cez filter naspäť do spodnej nádoby.


Dripper
Dripper vám umožní dostať maximum z vašej kávyjednoduchým a účinnýmspôsobom. Metóda filtráciou je zábavná a umožňuje experimentovanie s prípravou.Kónický tvar a špeciálne drážky zvnútra dripperu poskytujú dokonalý prietok vody. Na prípravu vynikajúcej kávy budete potrebovať čerstvo zomletú vysoko kvalitnú kávu, filter, váš obľúbený hrnček alebo šálku a váhu.Umiestnite filter do drippera a ten položte na nádobu, ktorú používate na servírovanie kávy. Proces extrakcie trvá len 3-4 minúty.



Koľko šálok kávy denne pripravujete?

Tu si musíte odpovedať aj na to, koľko času ste následne ochotný venovať jej príprave. Pri príprave väčšieho počtu porcií kávy je najvhodnejšie pozerať pri výbere na automatické kávovary. Podľa odborníkov sú najlepšie na získanie najlepšej kávy pákové kávovary.

  • 1 až 2 šálky kávy – pákové kávovary, príprava zaberie viac času a potrebujete cvik

  • 3 až 5 šálok kávy – prekvapkávače, výsledná káva je však menej kvalitná a chuťovo slabšia

  • 6 a viac šálok kávy – automatické kávovary, rýchla príprava kvalitnej kávy, menej údržby vďaka samočistiacim funkciám


Koľko času ste ochotný venovať príprave?

  • Čo najmenej – najlepšie a najvýhodnejšie riešenie automatické kávovary

  • Stredne veľa času – tu môžete pozrieť na prekvapkávače, no výsledná káva je chuťovo slabšia

  • Aj viac času – pozrite pákové kávovary, no príprava zaberie viac času a potrebujete cvik

Viac v článku “Porovnanie nákladov na kávu”



Čo si pri výbere kávovaru všímať?


Pracovný tlak - pokiaľ chcete pripraviť kvalitné espresso, mal by sa pracovný tlak automatických kávovarov pohybovať okolo 15 barov. Ale nezabúdajte, že to je len jeden z parametrov identifikujúci kvalitný prístroj. Vo väčšine prípadov sa snažte držať pravidla, že čokoľvek s tlakom pod 9 bar nespĺňa podmienky pre prípravu kvalitnej kávy.Nutnosťou je tlak nielen vyvinúť, ale ho aj dokázať udržať počas celého trvania pretlaku v sparovacej jednotke.


Teplota vody - ideálna teplota na pretlak kávy je zhruba 87 až 93°C. Kvalitný prístroj by mal preto zohriať vodu na požadovanú teplotu. Bez toho káva na kvalite výrazne stráca . Najkvalitnejšie prístroje informáciu o teplote ponúkajú na displeji.


Objem zásobníka na vodu -


Príkon kávovaru - určuje množstvo energie potrebnej k prevádzke, zvyčajne sa pohybuje v intervale medzi 1000 – 2000 W. Nemá vplyv na kvalitu kávy, ovplyvňuje len rýchlosť ohrevu vody. Vzhľadom k tomu, že je zapnutý len pár minút denne, nemalo by sa používanie kávovaru výrazne premietnuť do vyšších nákladov za elektrinu.


Nahrievanie šálok - praktická funkcia nahrievania zaručuje výraznosť chute a arómy kávy, ktorá sa ničí pri kontakte s chladným sklom alebo keramikou. Prudkým ochladením stráca káva svoje fantastické senzorické vlastnosti chuti aj vône.



Údržba kávovaru

O tom, ako časovo náročná bude údržba kávovaru, rozhoduje typ kávovaru.

Automatické kávovary s funkciou samočistenia a odvápňovania patria k najmenej náročným na starostlivosť. Aj pri plnoautomatických kávovaroch ale musíte vykonávať pravidelnú údržbu, najmä čistenie odpadovej nádoby. Ak disponuje kávovar nejakými špeciálnymi filtrami či tryskami, treba z času na čas vyčistiť aj tie.

Pákové kávovary, ktoré pri príprave kávy zároveň aj obsluhujete, majú na čistenie predsa len o niečo vyššie nároky niekedy už len z dôvodu, že pri utláčaní kávy do tamperu môžete mať spočiatku menej zručností a mletá káva je všade okolo kávovaru.

Raz mesačne by ste mali prístroj odvápňovať. Vápnik sa celkom prirodzene vyskytuje vo vode a následne usadzuje v trubkách a v nádržkách vnútri kávovaru. Znižuje to životnosť prístroja a má aj vplyv na chuť a kvalitu kávy. Pravidelne ho prečisťujte prostriedkom na odvápnenie, ktorý jednoducho nasypete do nádržky s vodou a necháte prebehnúť čistiaci cyklus.


Najčastejšie poruchy kávovarov

  • zanesenie filtrov najmä od vodného kameňa alebo zvyškov kávy

  • poruchy s mletím kávy pri integrovanom mlynčeku kávy v kávovare

  • netesnosti a únik vody alebo kávy

  • prehriatie kávovaru pri nadmernom používaní




Nezabudnite na kvalitný mlynček na kávu

Prítomnosť mlynčeka v automatickom alebo pákovom kávovare značne uľahčuje prácu s kávovarom, no na druhej strane aj pridáva na konečnej cene. Preto by ste tento prvok rozhodne nemali brať na ľahkú váhu. Keď už platíte, nech viete, za akú kvalitu. Výhodou sú keramické mlynčeky, ktoré sa neprehrievajú, odolávajú teplu a podáva kvalitný výsledok. Môžu sa však rozbiť a oprava je drahá. Druhým typom sú oceľové mlynčeky, ktoré sa najmä pri vyššej záťaži prehrievajú, čo má dosah na kvalitu kávy, ktorú môže spáliť.

Správne namletá káva je základom pre prípravu kvalitného espessa. Rôzne stupne hrúbky sa hodia pre rôzne typy príprav. Pokiaľ si kupujete mletú kávu v plechovkách, nikdy nemôžete byť úplne spokojní.


Cenový rozsah kávovarov

Cenovo najprípustnejším kávovarom ponúkajúcim kávu vysokej kvality je kapsulový kávovar, do ktorých si môžete vybrať štandardné kapsule, kde je káva namiešaná a kávovar pripraví dokonalý nápoj. Tu však treba rátať s tým, že kapsule sú pomerne drahé a výsledná káva a ďalšie nápoje sú chuťovo slabšie, ako prípravy zo zrnkovej kávy v iných typoch kávovarov.

Oproti tomu najlepšie sú jednoznačne automatické kávovary. Zhodujú sa na tom baristi, odborníci na kávu a my s nimi súhlasíme. Výsledná káva chutí najlepšie, treba však rátať s vyššou cenou prístroja. Aby ste si vedeli lepšie vybrať, nižšie uvádzame prehľad kávovarov podľa ceny.



11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore