Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom konvekčných a sálavých kachlí

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Konvekčné a sálavé kachle


Vhodným výberom krbových kachlí získate nie len teplo a príjemnú atmosféru v miestnosti. Ak siahnete po kachliach s teplovodným výmenníkom môžete ohrievať vodu, zabezpečiť teplú vodu do ústredného kúrenia alebo ich pripojiť na podlahové vykurovanie.

Krbové kachle bez výmenníka môžeme rozdeliť na akumulačné krbové kachle (prevažne sálavé) a dvojplášťová teplovzdušná krbové kachle (konvekčné teplovzdušná pec).







Sálavé a konvekčné teplo


Sálavé teplo

Sálavý spôsob vykurovania obytný priestor ohrieva pomocou infračervených lúčov s vlnovou dĺžkou rovnakou, ako majú napríklad slnečné lúče.Tieto lúče sa šíria vzduchom, kým nenarazia na nejakú prekážku, ktorá ich pohltí. Výsledkom toho je, že sa teplota zasiahnutého materiálu zvýši. Princípom je nahriatie spotrebiča, ktorý cez svoj povrch vyžaruje sálavé teplo, ktoré vyhrieva hlavne miestnosť a potom okolitý vzduch. Tento typ tepla je ideálny do priestorov s vysokým stropom, do budov s veľkým prúdením vzduchu alebo jednoducho do priestoru, kde potrebujete z kachieľ získať teplo rýchlo. Spotrebiče fungujúce na princípe sálavého spôsobu ohrevu: mastencové pece, kachľové pece, fínske pece, hypokaustové pece.

Pri umiestňovaní nábytku a ďalších predmetov musíte brať na vedomie fakt, že blízko kachieľ môže byť veľmi vysoká teplota. Aby ste zabránili zahriatiu okolitých predmetov, je možné pred kachle postaviť ohňuvzdorný paraván. Sálavé teplo je ideálne do domácností s alergikmi a astmatikmi.


Konvekčné (teplovzdušné) teplo

Pri teplovzdušnom vykurovaní sa vzduch okolo kachieľ/krbovej vložky ohrieva, rozpína sa a stúpa. Keď je ohnisko vybavené konvekčnou komorou (panely na boku s otvormi hore a dolu), vzduch sa medzi panelmi ohrieva rýchlejšie. Ohriaty vzduch cirkuluje, stúpa a prúdi po miestnosti. Teplý vzduch sa hromadí pod stropom a je možné ho ventilátorom rozháňať dole po miestnosti.Rozdiel medzi teplotou vzduchu pri podlahe a pod stropom môže dosiahnuť až 10°C. S teplovzdušným vykurovaním sa spája nadmerná cirkulácia prachu, ktorý sa navyše usádza na rozpálenom povrchu telesa a prepaľuje sa tam. Tak vznikajú karcinogény. Vzduch stráca svoju prirodzenú vlhkosť a znehodnocuje sa.

Spotrebiče, ktoré fungujú na princípe teplovzdušného vykurovania: krby, krbové vložky s izolačnou obstavbou, lacné krbové pece a krbové kachle. Konvekčným spôsobom vykurovania možno vykúriť miestnosť o niečo pomalšie než vykurovaním sálavým.


Kombinácia konvekčného a sálavého tepla

Takmer všetky kachle a krbové vložky kombinujú sálavé aj konvekčné teplo, takže šíria teplo oboma spôsobmi. Prednou časťou ohniska oheň sála teplo cez sklenené dvierka.

Na zadnej strane sú väčšinou upevnené krycie plechy, chrániace stenu. Veľmi často o spôsobe prúdenia tepla rozhoduje typ bočných stien – ich konštrukcia určuje, či sú kachle klasifikované ako sálavé alebo konvekčné. V skutočnosti takmer všetky výrobky kombinujú oba spôsoby odovzdávania tepla.


Sálavé krbové kachle (akumulačné)

Sálavé krbové kachle sú jednoplášťové , a preto neumožňujú cirkuláciu vzduchu vo vnútri medzi stenami kachlí. Teplo sa šíri z kachlí do okolia celým ich povrchom, a vďaka tomu dochádza aj k zvýšeniu teploty samotných kachlí. Kachle sa rýchlo ohrejú a ich teplota je oveľa väčšia, než teplota u kachlí konvekčných. Kachle sálavé sa kupujú predovšetkým do priestorov s vysokými stropmi a medzi ich prednosti patrí rýchle odovzdanie tepla do miestnosti .

Prednosti sálavých kachlí

  • príjemnejšie teplo no nerovnomerné rozvádzanie tepla

  • nedochádza k víreniu prachu ani prepaľovaniu vzduchu

  • hrejú rýchlejšie - majú len jednu vrstvu na boku kachlí

  • vhodné ako zdroj tepla v jednej miestnosti

Nevýhody sálavých kachlí

  • vysoká teplota kachlí

  • týmto spôsobom vykúrite len priestor, v ktorom sa kachle nachádzajú

  • nerovnomerné šírenie tepla v miestnosti


Konveknčné (teplovzdušné) krbové kachle

Konvekčné krbové kachle sú dvojplášťové, v spodnej časti týchto kachlí dochádza k prisávaniu studeného vzduchu do priestoru medzi spaľovacou komorou a vonkajším opláštením kachlí. Práve na tomto mieste medzi jednotlivými plášťami sa vzduch ohrieva a stúpa nahor . Tým dochádza k cirkulácii vzduchu , vďaka ktorej sú kachle schopné vykurovať väčšie priestory . Teplota kachlí je rovnomerná a nedosahuje tak vysoké teploty ako u kachlí sálavých. Tam, kde kachle nemajú druhý plášť, napríklad pri skle, dochádza k sálavému vyhrievaniu. Sú vhodnejšie pre vykurovanie i viac miestností a zároveň nedosahujú tak vysokých teplôt na vrchnom plášti, čím sú pre svoje okolie bezpečnejšie.

Prednosti konvekčných kachlí

  • teplo je rovnomernejšie rozvrstvené a nedosahuje tak vysoké teploty ako u sálavých kachlí

  • vyhrejú aj vedľajšie miestnosti

  • vhodné na vykurovanie rekreačných a obytných objektov

  • povrch kachlí má nižšiu teplotu a je preto bezpečnejší najmä pre deti

Nevýhody konvekčných kachlí

  • náročnejšia výroba

  • vyššia obstarávacia cena







Materiál a výmenník

Základom väčšiny kachlí je kvalitná oceľ a oceľové plechy, ktoré môžu byť valcovaný za studena. Časti krbových kachlí môžu byť zhotovené z liatiny, alebo sú vyrobené z liatiny celé.


Liatina - oproti oceli, má vyššie akumulačné schopnosti a rýchlejšiu a dlhšiu výhrevnosť. vysoká pevnosť, je však zároveň o niečo ťažšia, odolná voči prepáleniu a počas kúrenia nemení tvar.

Plech - výhodou je rýchle nahriatie, ale aj veľmi rýchlo vychladnú. Plechové kachle nie sú vhodné ako primárny zdroj vykurovania.

Smaltová úprava - má lesklý povrch a veľmi ľahko sa udržiava, praktické a štýlové kachle.

Keramické kachle - majú výborné tepelné a akumulačné vlastnosti. Síce sa pomalšie zahrejú, ale dobre držia teplo.


Väčšina krbových kachlí výmenník nemá a sú tak vhodné ako doplnkový zdroj tepla. Také modely, ktoré však výmenník majú, môžuslúžiť aj ako plnohodnotný hlavný zdroj vykurovania. Najčastejšie sa hovorí o teplovodnom výmenníku, menej potom o teplovzdušnom výmenníku. Výmenník potom spravidla ohrieva vodu, ktorá je ďalej distribuovaná do radiátorov v rámci cirkulačného obehu. Takéto kachle potom dokážu z jednej miestnosti vykurovať aj niekoľko miestností ďalších.






Výkon a vykurovaná plocha

Výkon je hlavným parametrom, od ktorého závisí ako budete mať v dome teplo. Tento údaj sa udáva v kW. Odvíja sa od veľkosti objektu, kam kachle kupujete. Keď si nie ste istí, pomôcť môže tiež údaj o vhodnej vykurované ploche, tento údaj sa nechá celkom ľahko vypočítať. Vypočítajte objem miestnosti alebo celého objektu, ktorý chcete vykurovať a podľa toho zvoľte výkon kachlí.


Všeobecne platí, že 1 kW vykúri cca 20 m3 priestoru.


Do správneho odhadu výkonu kachlí zasahujú tiež tepelné straty domu, ktoré sa môžu líšiť v závislosti na kvalite jeho zateplenia, veku, či konštrukcii. Dalo by sa povedať, že ľahšie si zaobstaráte krbové kachle do staršieho domu, než práve do novostavby. Orientačné straty tepla sú pre predstavu u novostavby 1 kW na každých 20 m3 a pri staršom nezateplenom dome 1 kW na 50 m3. Zvoliť optimálny výkon kachlí teda nemusí byť jednoduché.

Pri nárazovo vykurovaných chatách a chalupách potrebujete viac tepla na prvotné vyhriatie stien a kvalita izolácie býva obvykle nižšia ako u trvalo obývaných domoch. Tomu zodpovedá hodnota 80 W/hod/m3. Ak však máte ako víkendové sídlo moderný zrub, budú samozrejme tepelné straty podstatne nižšie.


Vzorec pre zjednodušený výpočet výkonu:

Objem vykurovanej plochy (m3) × tepelné straty (W/hod/m3) = výkon (W)


Pre základnú orientáciu môžete vychádzať z nasledujúceho prehľadu tepelných strát:


Typ priestoru

Tepelná strata

Veľmi dobre izolovaný/nízkoenergetický dom

23 W/hod/m³

Udržiavaný, dobre izolovaný dom

30 W/hod/m³

Stredne izolovaný dom

35 W/hod/m³

Dom so zlou izoláciou

50 W/hod/m³

Nedobre izolovaný rekreačný objekt

80 W/hod/m³ s nárazovým vykurovaním


TIP : Pokiaľ by ste vybrali kachle s nižším výkonom môžete ich preťažiť, čím znížite ich životnosť. Krbové kachle s vyšším výkonom než potrebujete vás zas budú nútiť priškrtiť prívod vzduchu, prikladať menej a navyše, sklená výplň dvier sa vám zadymí keďže nebude správne fungovať prúdenie sekundárneho vzduchu. Výsledkom budú zadechtované kachle.







Prívod vzduchu a odvod spalín

Aby kachle dobre fungovala, je nutné zvoliť komín, ktorý zodpovedá veľkosti a typu zvolených kachlí alebo krbovej vložky. Komín pre horenie vytvára ťah a odvádza spaliny preč z budovy.

Bežným spôsobom je priamy prívod vzduchu do pece z interiéru. Ten kachle nasávajú zo svojho bezprostredného okolia a vďaka netesnostiam dverí, okien a podobne nehrozí, že by ho vo vykurovanom priestore bolo nedostatok. Problém však môže nastať u dobre odizolovaných stavieb, typicky sa jedná o novostavby, ekologické doby a podobne. V týchto prípadoch sa hodí externý prívod vzduchu, ku ktorému však musia byť kachle určené. Externý prívod vzduchu zaisťuje spravidla hadica, ktorá svojím koncom ústi von a dĺžka by mala byť maximálne 5 metrov. Najčastejšie sa tento systém zabudováva do podlahy.

Odvod spalín je realizovaný otvorom s prírubou, na ktorý sa následne nasadzuje dymovod. Vyústenie môže byť buď horné alebo bočné a rad modelov umožňuje si smer vyústenia vybrať. Krbové kachle majú vo svojich parametroch hodnotu minimálneho ťahu, ktorého musí komín dosahovať pre ich bezpečnú prevádzku. Ak máte o ťahu svojho komína pochybnosti, nechajte si pred zaobstaraním jeho ťah zmerať špeciálnym prístrojom, ktorý sa nazýva ťahomeru.







Druhy paliva - čím kúriť?

Pre kúrenie v krbe je veľmi dôležitý dobrý výber dreva. Skombinujete dostatočne preschnuté mäkké a suché drevo. Mäkké drevo horí rýchlejšie a podporuje tak rozhorenie tvrdého dreva. To horí pomalšie a dlhšie. Pre dobré horenie je nutný tiež správny ťah komína.

TIP : V krbe rozhodne nespaľujte plasty alebo drevo, ktoré je chemicky ošetrené. Do vzduchu sa totiž dostávajú nezdravé látky, ktoré neprospievajú vášmu zdraviu, a navyše zaťažujú životné prostredie.






Doplnky kachlí

Keď sa rozhodnete zaobstarať si kachle na tuhé palivo budete k nim potrebovať aj pár ďalších vecí, ktoré vám pomôžu v údržbe kachlí.


Čistiace kefy – slúžia na odstraňovanie sadzí z vnútorných strán spaľovacej komory.

Metlička s lopatkou – pomôžu s odstraňovaním popola. Aj keď popol prepadá do nádoby môžete nimi odstrániť to, čo padne na zem, keď budete túto nádobu čistiť. Miesto metličky s lopatkou môžete použiť aj špeciálny krbový vysávač.

Kôš na drevo – aj keď majú kachle zväčša úložisko na drevo nebýva veľké. Preto sa vám zíde mať pár polienok uložených vedľa pece v koši.

Podkladová doska – podkladová doska by mala presahovať 30 cm na strane, kde sú na kachliach dvierka a minimálne 10 cm na zvyšných stranách. Zabránite tak zničeniu podlahy ak vám z kachlí pri prikladaní vyletia ohnivé iskričky.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore