Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Rustikálny štýl v bývaní

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Rustikálny štýl v bývaní






V atmosfére pokojného vidieka

Rustikálny štýl – tento štýl možno nazvať aj vidiecky. Interiér v tomto duchu pôsobí harmonicky, útulne, a zakladá si na tradíciách. Pri vstupe do domu zariadenom v tomto štýle máte pocit, akoby ste tam bývali roky

Používanými materiálmi je hlavne drevo, handmade doplnky, nábytok z ktorého dýcha história. V interiéri dominujú tiež živé kvety, dlhé závesy a množstvo doplnkov, ktoré navodzujú pocit domova.


Navodzuje atmosféru dlhých zimných večerov pri krbe alebo pri veľkom dubovom stole. Pre interiér v rustikálnom štýle je nutné mať v hlavnej miestnosti kachle alebo krb – zameranie na pohodu celej rodinu. Dominuje mu pohodlie a kvalita, obvykle ide o bývanie pretrvávajúce generácie. Tento štýl ctí tradície, aj v kombinácii starožitného a tradičného nábytku.





Prírodné farby

V posledných rokoch prešiel rustikálny štýl vývojom. Kým zastaranejší rustikálny štýl pôsobil viac mužne a dominovali mu tmavšie farby, jeho moderné poňatie sa nesie v svetlejšom duchu.

Farby sú predovšetkým prírodné, tlmenejšie – prirodzená farba dreva, textílií a kovu. Dopĺňa ich najčastejšie biela, ale tiež terakotové, khaki a iné prírodné odtiene. Povrchová úprava býva matná, lesk tu veľmi nenájdeme.






Rustikálny nábytok

Drevený nábytok je neodmysliteľnou súčasťou rustikálnych štýlov vašich domovov. Drevené nábytky pôsobia prostým, solídnym a pokojným dojmom a vydržia naozaj aj niekoľko desaťročí. Zväčša je vyrábaný ručne a niekedy pôsobí nedokončene.Nábytok nemá hladké línie a pôsobí majestátne a nadrozmerne. Elegantné a lesklé dreviny by ste hľadali len márne.

Viditeľné a ozdobné býva aj kovanie – pánty na dvierkach alebo úchytky, ktoré nábytku dodávajú charakter.Otvorené police, komody, almary, príborníky, malé stolčeky s rodinnými obrázkami a suché kytice, to všetko patrí k vidieckemu štýlu.Niektoré druhy rustikálneho nábytku môžu vyzerať, ako by patrili do zrubu alebo do chaty.


Pre nábytok rustikálneho štýlu a aj pre doplnky tohto štýlu v zásade platí, že v jednoduchosti je krása. Minimalizmus v spojení s hravým využitím prírodných materiálov a v kombinácii nadrozmerného, no stále elegantného nábytku, očarí naozaj každého.






Materiály

Pri vytváraní interiérov v rustikálnom štýle sa uprednostňujú výhradne prírodné materiály – kameň a drevo Starostlivo remeselne opracované drevo je doplnené o kovové prvky – tepané železo, medené alebo mosadzné doplnky.Čalúnenie s tkaninami z prírodného vlákna, ako ľan a bavlna, často pôsobia neopracovane a drsne. Zdôrazňuje prírodné textúry a materiály, jednoduché zemité farby a vzbudzuje nenásilné organické teplo.






Dekorácie v rustikálnom štýle

Dekorácie v rustikálnom štýle sa opäť nesú v naturálnom duchu. Obľúbenými dekoráciami sú drevené konáre a kmene stromov s viditeľnou prírodnou patinou dreva. K rustikálnemu interiéru patria aj keramické vázy s kyticami divokých kvetov, prútené koše a truhlice. Svoje steny môžete ozdobiť nápismi na drevených tabuľkách, maľbami lesných zvierat a hôr alebo jelením parožím. Výborným rustic doplnkom môžu byť tkané koberčeky či kožené gobelíny.

Kovové dózy a dekorácie taktiež vídať v rustikálne zariadených interiéroch, nikdy nie však v lesklej verzii. Prednosť majú predmety, ktoré vyzerajú zašlé časom a sú vyrobené ručne.

Jednoduché prvky – vankúše, záclony, doplnené krajkami, romantickými kvetinovými vzormi, prúžkami, pletenými prikrývkami, prírodné a pastelové farby dodávajú interiéru útulný charakter.






Stropné svietidlá






Ako zariadiť miestnosti v rustikálnom štýle


Obývačka v rustikálnom štýle

Vzbudenie týchto emócií vo vás rustikálny štýl vyvolá aj vďaka využitiu nadrozmerných krbov, ktoré sú častým prvkom rustikálnej obývačky. Krby príjemne dotvárajú celkovú atmosféru obývačky, ktorá pôsobí pohodlným a vábivým dojmom. Bývajú tiež obložené rôznymi druhmi prírodných kameňov, ozdobené rodinnými fotografiami a prírodnými dekoráciami.

Čalúnenie sedačiek je zväčša nenápadné v zemitých farbách. Využité sú najmä väčšie a širšie gauče, ktoré sú dotvorené dekami a vankúšmi, ktoré majú károvanú potlač.

Na podlahu je vhodné tvrdé drevo ako napríklad borovica. Ak máte na podlahe drevo, tak ho neprekrývajte rozmerným kobercom, pretože je dôležité, aby vynikla prirodzená krása dreva a podlahy. Rozmerovo menšie koberce sa umiestňujú pod gauč, sú v jednoduchých zemitých farbách a nie sú nijak nápadné.



Kuchyňa v rustikálnom štýle

Z kuchýň rustikálne štýlu, práve vďaka prírodným materiálom, vyžaruje teplo domova. Kuchynské linky sú vyrábané z masívneho dreva, ktoré vás okúzli luxusom, ktorý z neho priam kričí.

Rustikálne kuchyne sú zväčša situované do jednej farby, takže kuchynská pracovná doska zodpovedá skrinkám. Spodné a aj vrchné skrinky pôsobia rovnako. Presklené vrchné kuchynské skrinky, by ste hľadali len márne.. Rustikálny štýl v kuchyni vytvoríte na počkanie výmenou úchytiek na skrinkách za úchytky zo zašlého kovu. Zladiť k nim môžete aj vodovodné batérie, zamenením za ich masívnejšiu a tým akoby staršiu verziu. Rustikálne batérie sú navyše menej náročné na údržbu čo sa týka ich leštenia. Vodovodné batérie môžete poľahky vymeniť aj v kúpeľni, vďaka čomu bude vaša domácnosť vyzerať jednotnejšie a celkový dizajn bude pôsobiť presvedčivejším dojmom.

Obľúbenými dekoráciami v kuchyni zariadenej v rustikálnom štýle sú drevené dosky na krájanie a medené či kovové hrnce a panvice zavesené na policiach..



Jedáleň v rustikálnom štýle

Rovnako typickými sú aj veľké jedálenské stoly, ktoré mávajú drevené nohy a na nich je veľký kváder nejakého druhu kameňa, ktorý predstavuje rovnako prírodný materiál. Môžete sa však stretnúť aj s jedálenským stolom, ktorý bude kombináciou viacerých druhov driev.

Stoličky a jedálenské lavice sú drevené. Čalúnenie na stoličkách je skôr nezvyčajnou záležitosťou. Keď sa však na stoličkách samotné čalúnenie nachádza, tak je naozaj veľmi nenápadné. Vyrobené napríklad z vrecoviny zemitých farieb a bez nejakých konkrétnych vzorov.


Spálňa v rustikálnom štýle

Prírodné materiály a farby v rustikálnej spálni dokonale vyčistia a upokoja vašu myseľ pred spánkom. Okrem bielej môžete pre svoje steny zvoliť jemnejšiu krémovú alebo nadčasovú sivú farbu. Do rustikálnej spálne sa najlepšie hodí drevená posteľ, ktorá je vhodná aj pre alergikov, keďže drevo má samočistiacu schopnosť. Biele posteľné obliečky doplňte dekoračným vankúšom a dekou vo vašej obľúbenej farbe, aby ste spálni pridali jedinečnú osobitosť a charakter. V rustikálnej spálni nemôže chýbať ani koberec a mäkká kožušina. Svietidlá voľte z dreva alebo kovu v kombinácii s bielymi alebo krémovými tienidlami.

Kúpeľňa v rustikálnom štýle

Práve kúpeľňa je ideálnou voľbou ako si do bytu alebo domu priniesť trochu rustikálneho štýlu.

V štýle kúpeľne nájdete prvky rustikálnosti zo Stredomoria alebo Toskánska. Návrat tohto štýlu do našich príbytkov sa dá vysvetliť úplne jednoducho a to tým, že využívanie prírodných materiálov v ľuďoch evokuje upokojujúci relaxačný pocit a zmierňuje stres každodenného života. Vyhnite sa plastom a akrylátom.




13.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore