Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom baletných a tanečných cvičiek

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Baletné a tanečné cvičky (piškóty)


V základnej výbave každého tanečníka nesmú chýbať tanečné piškóty, cvičky. Vhodné sú nielen na tanec, ale aj na balet a iné pohybové a fyzické aktivity. Na rozdiel od baletných špičiek nemajú tvrdé ohraničenie a vystuženú špičku. Sú mäkké, priliehavé a dobre prispôsobivé na nohu.







Tanečné cvičky (piškóty)

Tanečné piškóty sú mäkká obuv bez výstuhy v špičke. Po obvode hornej hrany majú stiahnuteľnú gumičku vedenú tunelíkom. Podošva je buď celokožená v tvare piškótu alebo je rozdelená na dve časti, čo umožňuje veľmi dobré priľnutie k chodidlu aj pri prepnutí priehlavku. Tanečné piškóty sú používané predovšetkým v ZUŠ a folklórnych súboroch, ale kupujú si ich aj tanečníci iných štýlov.


Ako správne vybrať tanečné cvičky?

Postavte sa pätou k stene a od nej potom zmerajte vzdialenosť v cm k najdlhšiemu prstu (v desatinách cm). Pokiaľ používate do obuvi ponožky, zmerajte chodidlo v ponožkách. Meranie vykonávajte vždy na dlhšom chodidle.

Predovšetkým mladšie deti, ktorým porastie noha až o 1,5 cm za rok, sa v tesnej obuvi necítia dobre. Pokiaľ je nameraná hodnota na rozhraní, môžete objednať veľkosť o číslo väčšie. Platí to predovšetkým pri tanečnej obuvi, kde je možnosť stiahnutia gumičkou po obvode. Starším deťom rastie noha o 0,8 – 1,2 cm za rok. Je ešte vhodné porovnať, či zistená veľkosť zodpovedá vami bežne kupovanej obuvi. Pokiaľ nie je zhodná, objednajte radšej tú, ktorú máte odskúšanú v obchode.







Baletné cvičky (piškóty)

Štýl tanca, na ktorý sa baletné cvičky používajú, kladie dôraz na techniku. Výber vhodnej cvičky je nesmierne dôležitý. Napomáha k naučeniu sa správnej techniky.Podľa úrovne výkonnosti sa rozdeľujú na cvičky pre začiatočníkov a pre pokročilejších tanečníkov. Tu záleží, okrem iného, od podošvy.


  • Celá podošva (full sole) je určená pre začínajúcich tanečníkov. Siaha od prstov až po zadnú časť piškóty. Noha v nej má väčšiu oporu.

  • Rozdelená podrážka (split sole) – je vhodnejšia pre pokročilých tanečníkov. Umožňuje väčšiu flexibilitu.


Ako správne vybrať baletnú cvičku?

Pri ich výbere nepostupujeme klasicky ako pri výbere topánok, ktoré bežne nosíme. Vyberte si materiál, z akého majú byť cvičky. Podľa potreby alebo doporučenia tanečného pedagóga.Prsty by mali byť vždy na konci prednej časti cvičky, bez žiadneho extra miesta v zadnej časti a po jej stranách. Po stranách býva u piškót gumička, a to jedna, alebo dve. Buď sú našité alebo si môžete gumičky prišiť k cvičke podľa svojej potreby.

Cvička má sedieť „ako uliata“. Príliš veľa zbytočného miesta neukáže prepnutie špičky (nohy) – stráca sa „oblúk“, ktorý by tam mal byť a mal by byť viditeľný aj pre tanečného pedagóga. Ak cítite, že máte v baletnej cvičke viac miesta, vyskúšajte o číslo menšie.

Rovnako je veľmi dôležité aby prsty neboli stiahnuté, v prvej pozícii alebo v druhej si urobte plié. Mali by ste s nimi vedieť pohodlne hýbať. Tiež v zadnej časti cvičky nesmie byť žiadna „bolesť“. Ak cítite akékoľvek stiahnutie, skúste o číslo väčšie.


Materiál cvičiek

Baletné a tanečné cvičky sa vyrábajú z 4 základných materiálov. Tie môžu byť kombinované s ďalšími materiálmi, ktoré prinášajú nové výrobné technológie a materiály, ktoré zaručujú elasticitu cvičiek po celom chodidle.

Základné materiály:

  • Plátno (canvas)

  • Koža (leather)

  • Satén (satin)

  • Stretch materály


Plátené cvičky sa berú ako úvodný level a sú najčastejšie používané.

Saténové baletné cvičky sa používajú spravidla na predstavenia. Ich údržba je náročnejšia. Samotný materiál je „šmykľavejší“.

Kožené cvičky vydržia dlhšie, sú veľmi príjemné na použitie no aj ich cena je vyššia.


V súčasnosti viacerí výrobcovia začali uvádzať na trh cvičky z materiálov strečových, elastických, prípadne sú tieto strečové materiály „vsadené“ do určitej časti piškóty. Tento materiál najlepšie sadne na nohu je asi najpríjemnejší.Pokiaľ budete na vážkach a neviete sa rozhodnúť, pre ten či onen materiál, určite vás usmerní aj váš tanečný pedagóg.








Tanečné tenisky - sneakery


Tanečné topánky sneakery sa podobajú teniskám. Patria k najuniverzálnejším druhom tanečných topánok, používajú ich tanečníci rôznych tanečných štýlov. Od ľudoviek, cez street dance, fitnes, zumbu, spoločenské tance, no sú s obľubou využívané učiteľmi tanca.

Výhodou u topánok na zumbu je väčšia voľnosť pohybu ako v obyčajnej netanečnej obuvi. Dôležité je špeciálne tvarovanie podrážky pre otočky a sklzy, nezanedbateľné potom odpruženie, ktoré tlmí nárazy a dopady pri skokoch.


Najprv by sme si mali vybrať, či potrebujeme nízke sneakery, alebo strih vysoký siahajúci ku kotníku. Pravdupovediac, modelov vysokých sneakerov sa vyrába menej. Radi ich majú chlapci i dievčatá, ktorí tancujú ľudovky. Mäkký materiál pri kotníkoch tlmí silu zrazov, ktoré sú typické pre ľudový tanec a chráni tak kotníky.



Podrážka celá alebo delená

  • Celá podrážka sa spravidla vyrába z kože (pričom päta je vyrobená z gumy). Tieto modely sú vhodné pre tanečníkov, ktorí potrebujú trošku lepší sklz, rotáciu. Najčastejšie si ich kupujú opäť ľudovkári a tiež pedagógovia.

  • Delená podrážka umožňuje krásne prepnutie chodidla. Vyrába sa buďto z gumy, je stabilná a veľmi často žiadaná. Alebo je z TPU materiálu, ktorý je hladší a nezanecháva na baletizole stopy.

  • Niekedy býva predná časť gumenej podrážky potiahnutá látkou, ktorá sa časom opotrebuje. Tanečníci si túto látku zvyknú obstrihnúť. V podstate ide len o veľmi malý rozdiel oproti klasickej delenej gumenej podrážke. Modely s podšitou látkou a bez podšitia majú inak rovnaký strih.

Zvršok sneakerov je naozaj rôznorodý.

  • Plátený zvršok je pevnejší.

  • Sieťovaný zvršok (mesh tkanina) je priedušnejší.

  • Kožené sneakery majú dlhú výdrž.


Vo všeobecnosti vydržia dancerky (ak neberieme v úvahu, že rastie nôžka) 2-6 rokov. I preto sú možno tak obľúbené. Pri výbere veľkostí počítajte s tým, že sa majú tendenciu roztiahnuť o číslo, číslo a pol. Preto je vždy vhodnejšie vybrať si veľkosť, ktorá je tak akurát, presná. Je samozrejmé, že sa pri tréningu chodidlo spotí a sneakry sa pri pohybe náročnejšom ako je chôdza prispôsobojú. Pokiaľ chodidlo už nemá tendenciu rásť a kúpili by ste si väčšie sneakry, môžu sa roztiahnuť tak, že pri pohybe Vám o pár týždňov budú veľmi voľné. A to nie je dobré.

Základný materiál zvršku býva kombinovaný s napríklad kožou, česanou kožou, prípadne s umelým materiálom PU. Sneakery sa vyrábajú aj v rôznych farebných prevedeniach.



ZDROJ www.dancemaster.sk

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore