Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere brúsky na vrtáky

   8min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Brúsky na vrtáky - brúsenie vrtákov

Pokiaľ prestal byť vrták v tej najlepšej forme, potom ho treba prebrúsiť. Profesionáli aj domáci majstri potrebujú k svojej práci jediné, a to kvalitné a odolné vrtáky. A aby vám vrtáky slúžili v čo najlepšej forme čo najlepšie a najdlhšie. Tento proces patrí medzi pomerne náročné, vyžaduje zručnosť a cit v rukách. ktoré treba získať postupne a zdokonaľovať praxou. Brúsky na vrtáky sú určené k brúseniu vrtákov na drevo i kov a majú možnosť nastavenia uhla pre všetky typy špirálových vrtákov. Sú určené na pripevnenie k povrchu, teda k pracovnému stolu.






Metódy ostrenia vrtákov

Vrták je možné preostriť v ruke alebo strojovo na brúske

.

  • Ručné brúsenie - vhodné iba pre menšie vrtáky s priemerom do 10 mm. Nielen z tohto dôvodu odporúčame skôr ostrenie strojové. A to výkonným nástrojom, pretože vplyv brusiča má pri ostrení významný vplyv na kvalitu celej realizácie a vy tak dosiahnete perfektné výsledky .

  • Strojová brúska - postará sa o správne nabrúsenie hrotu, čo je pre životnosť vrtáka veľmi dôležité. Navyše vyniká jednoduchou a rýchlou obsluhou. Jej súčasťou sú rôzne typy kotúčov, s ktorými preostríte rozličné druhy vrtákov.






Pri výbere brúsky si predovšetkým treba všímať

  • Možnosť nastavenia uhla - rozširuje a zlepšuje možnosti brúsky.

  • Spôsob upevnenia k pracovnému stolu - brúsky na vrtáky sú väčšinou navrhnuté tak, aby sa dali pripevniť k pracovnému stolu.

Brúsky na vrtáky

Používanie brúsky na vrtáky ponúka rýchlejšie a presnejšie riešenie v porovnaní s ručným ostrením. Použitý neostrý vrták je potrebné iba zasunúť do brúsky – poháňanou bežnou vŕtačkou alebo akumulátorovým skrutkovačom – a nabrúsite ho za pár sekúnd. Na základe skúseností získaných s nabrúseným vrtákom je možné upraviť nastavenia a vrták nabrúsiť na optimum pre konkrétny materiál a stroj.






Kotúče brúsok

Na brúsenie vrtákov je vhodná kotúčová brúska. Dávajte pozor na tzv. brúsky pre domácich majstrov (hobby brúsky), ktoré sú obvykle vybavené lacnými kotúčmi. Takéto vybavenie by vám na vrták nestačilo. Našťastie je k dispozícii dostatok vhodných kotúčov domácej proveniencie, prípadne originálnych výrobkov renomovaných značiek. Kotúče sa líšia nielen materiálom, ale zrnitosťou.


  • Jemné kotúče - pre mäkšie kovové vrtáky. Na jemnom kotúči môžete brúsiť aj na vyššie otáčky a kotúč pravidelne chladiť v v nádobe so studenou vodou.

  • Hrubé kotúče - pre vrtáky s hrotmi z tvrdých kovov. Nemali by sa chladiť, pretože u nich hrozí prasknutie.


Geometria vrtáka

Konštrukcia vrtákov sa u rôznych typov líši. Vrtáky do tehál alebo obkladov bývajú jednostranne brúsené, tie na vŕtanie s príklepom majú do špičky hneď dve ostrie, ktoré materiál rozbíjajú.Čo sa týka geometrie štandardných vrtákov do železa, nejde len o ostrosť, ale aj dodržanie symetrického vrcholového uhla a uhla podbrúsenia.


  • Uhol podbrúsenia - je veľmi dôležitý pri vrtákoch do železa. Dôležité je, aby sa chrbát ostria zvažoval od ostria smerom dole.Chrbát ostria musí byť nižšie ako ostrie. Pokiaľ nemá vrták zodpovedajúci uhol podbrúsenia, nevznikne pri vŕtaní priestor pre bezproblémové odoberanie odvŕtaného materiálu (špony) u a vrták nemôže správne pracovať. Chrbát ostria by drel o dno diery a ostrie by bolo vo vzduchu a nezaberalo by do materiálu.

  • Vrcholový uhol - vo všeobecnosti platí, čím mäkší materiál, tým ostrejší uhol, pri vŕtaní do plechov, plastov a pod. brúsime vrcholový uhol aspoň na 60° alebo ostrejší, pri bežnej oceli je uhol α = 120°.

###
Trénujte kopírovanie uhlov###

Keď si budete brúsenie na vlastnej koži skúšať, položte vedľa seba dva vrtáky rovnakého typu – jeden nabrúsený z výroby, a jeden stupený. Pokúste sa brúsiť tak, aby boli jednotlivé uhly a ostrie čo najpodobnejšie.

Postup pri brúsení vrtáka

Pri brúsení by ste sa mali snažiť čo najviac napodobniť pôvodnú geometriu vrtáka . Každý vrták sa skladá z nasledujúcich častí:


  • chrbát ostria - zvažujúca sa časť od čela ostria

  • čelo ostria - je hlavná rezná hrana, ktorá odoberá materiál a vytvára dieru

  • bočné ostrie - vedľajšia rezná hrana, vytvára nominálny priemer diery

  • priečne ostrie - špička vrtáku, zakončuje jadro vrtáku

  • obvodová fazetka - tiahne sa špirálou vrtáku, zosiluje bočné ostrie

  • drážka - vynáša odvŕtaný materiál (šponu) von z diery.


TIP : Pri brúsení vrtáka sa stenčuje priečne ostrie. Následne je nutné podbrúsiť uhol chrbta, ktorý sa líši materiálovým prevedením. Uhol chrbta pri tvrdom materiáli býva v rozmedzí 6-9°, pri strednej tvrdosti 9-12° a pri mäkkom materiáli 12-18°. Pri ostrení vrtáka nezabúdajte kontrolovať, či je hrot ostria stále súmerný . Pokiaľ totiž vrták uteká na jednu stranu a nie je súmerný, vŕtanie je jednostranné a nepresné.


Krok 1

Pokiaľ sú bity naozaj zničené, začnite s hrubým kotúčom a potom prepnite na ten jemnejší; pokiaľ vaše bity nevyzerajú príliš zle, začnite s jemnejším brúsnym kotúčom.

Krok 2

Pevne zovrite vrták a držte brit presne rovnobežne s prednou časťou brúsneho kotúča. Pomaly, opatrne pohybujte vrtákom, kým sa nedotkne kolesa. Neotáčajte ním, jednoducho ho držte rovno a v pôvodnom továrenskom uhle 60 stupňov.

Krok 3

Držte bit v tomto uhle proti kotúču po dobu najviac štyroch až piatich sekúnd. Pamätajte: Vaším cieľom je jednoducho odfúknuť matný povrch, nie zničiť bit. Zamerajte sa na brúsenie päty nástroja, kde sa hrot stretáva so skrúteným driekom - nie s hranou -, aby ste dosiahli ideálny uhol. Pokiaľ uhol nie je dostatočne strmý, vrták nebude vŕtať hladko.

Krok 4

Po štyroch až piatich sekundách brúsenie zastavte a vrták ponorte do ľadovej vody, aby sa kov ochladil. Pokiaľ to neurobíte, spôsobí to, že vrták bude príliš horúci na to, aby držal, a dokonca sa rýchlejšie opotrebuje kov, čím sa skráti efektívna životnosť vrtáka. Akonáhle je hrot na dotyk chladný, skontrolujte ho, či je na strane, ktorou ste práve pracovali, vybrúsený do dobrého uhla.

Krok 5

Pokiaľ ste spokojní s hrotom na prvej strane, otočte vrták o 180 stupňov a použite rovnaký postup brúsenia a chladenia pre opačnú stranu hrotu. Zamerajte sa na tento 60-stupňový uhol a uhol a bod s rovnakou šírkou na oboch stranách vrtáka, aby nástroj mohol vyvŕtavať rovné diery.

Krok 6

Akonáhle sa špička vrtáka stretne v jemne vybrúsenom bode a obe hrany sú ostré a majú rovnakú šírku, dajte bitu skúšobnú prevádzku. Držte hrot kolmo na kúsku materiálu a pomocou rúk otočte. Aj pri tomto miernom tlaku by mal dobre naostrený vrták vytvoriť začiatok diery. Pokiaľ nie, znovu skontrolujte špičku a vráťte sa na brúsny kotúč. Znova sa snažte o ideálny 60-stupňový sklon bodu, s rovnakou šírkou na oboch stranách. Nenechajte sa odradiť, ak sa niekoľkokrát vrátite za brúsny kotúč.

Krok 7

Akonáhle si budete istí ostrosťou nástroja, vložte ho do vŕtačky a začnite vŕtať. Malo by to drevo „hrýzť“ hneď s minimálnym tlakom a po vytiahnutí vrtáka z dreva by sa mala odhodiť drevná štiepka.



Ploché vrtáky

Ploché vrtáky sú určené výhradne na vŕtanie dreva a to ako v smere vlákien, alebo proti smeru. Vyžadujú však vyššie otáčky vŕtačky a preto sa väčšinou používajú v stojanových vŕtačkách. Bývajú vyrobené poväčšinou z kvalitnej nástrojovej ocele , ktorá je zle obrusiteľná , ale z vlastnej skúsenosti viem, že stačí obyčajný kotúč v brúske, alebo obťahovací kameň na nože .

Pri plochých vrtákoch sa brúsi ostrie na obe strany od stredového hrotu . Je ale nutné udržovať symetriu vrtáka, to znamená na oboch stranách rovnaký počet prejdení brúsnym kameňom. Stredový hrot sa iba obťahuje jemným obťahovacím kameňom, pretože ten sám o sebe nemá vŕtaciu schopnosť, slúži iba na zarezanie vrtáka do dreva.



Skrutkové vrtáky

Brúsenie skrutkovitých vrtákov je veľmi náročná činnosť , preto či neviete ako má vrták po nabrúsení vyzerať, tak sa do nej radšej nepúšťajte. Avšak s trochou skúseností (získaných na starých a nepoužiteľných vrtákoch) je možné vrták správne nabrúsiť.

Pretože aj skrutkovité vrtáky sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele tak sa zle brúsia. Opäť ale postačí jemnejší brúsny kameň a trocha trpezlivosti. Pri vrtákoch do kovu a betónu ostríme ich hroty z oboch strán , pri vrtákoch do dreva opäť ponechávame stredový hrot nenabrúsený . Jedinou výnimkou sú vrtáky s vrstvou spekaného karbidu, tie sú takmer nenabrúsiteľné. Môžete samozrejme použiť špeciálne kamene alebo brúsne kotúče z karbidu kremíka, ale tie sú veľmi drahé a veľmi nevydržia.







Správnym používaním predĺžite životnosť vrtákov

Ak dodržíte správne zásady vŕtania a starostlivosti o vrtáky, predĺžite ich životnosť až niekoľkonásobne . Namiesto náročného brúsenia si bez výčitiek kúpite novú sadu vrtákov, ktorá vám opäť urobí dobrú službu po dlhú dobu.Väčšina ľudí upne do vŕtačky prvý vrták, ktorý doma nájde, a potom sa čuduje, že im práca nejde od ruky. S kvalitným vrtákom si u väčšiny domácich prác vystačíte aj s priemernou akuvrtačkou.

Základom je použitie správneho vrtáka pre daný materiál. Úplne univerzálny vrták skrátka neexistuje - niektorý je vhodný do dreva, iný do kovu, ďalší si zase poradí aj s betónom alebo krehkými obkladmi . Zlým výberom vrtáka skrátite jeho životnosť a nedosiahnete uspokojivé výsledky.Použitie správneho vrtáka pre daný materiál - medzi najväčšie "hriechy" patrí používanie vrtákov na železo do dreva, Vrták do železa je dostatočne pevný na to, aby vyvŕtal otvory do dreva. Pri vŕtaní hlbších dier však nastane problém s nedostatočným odvádzaním pilín malou drážkou as tým súvisiacim prehrievaním vrtáka.

Dodržanie odporúčaných otáčok na vŕtanie - pri vŕtaní je tiež potrebné dodržať počet otáčok odporúčaný výrobcom. Pokiaľ budete vŕtať pri príliš vysokých otáčkach, vrták sa nestihne chladiť a môže sa zasekávať. Pri nákupe nových vrtákov si preto ponechajte pôvodný obal s popísanými parametrami a spôsobmi správneho používania.

Prestávky na ochladenie vrtáka - pokiaľ vŕtate hlbší otvor, nevŕtajte ho celý naraz a vŕtačku nechajte bežať naprázno.

Chladenie vrtákov pri vŕtaní - dôležité je to najmä pri vŕtaní do tvrdých materiálov, kedy sa už po chvíľke začnú zahrievať a často aj páliť. Dôležité je vŕtať s prestávkami a občas vŕtačku pretočiť na prázdno.

Mazanie pri vŕtaní do kovu - pri vŕtaní do kovu je potom nevyhnutné mazanie, či už špeciálnym mazivom v spreji , petrolejom, v najhoršom prípade vodou. Aj tá je lepšia ako vŕtanie na sucho, pri ktorom zničíte vrták behom chvíľky. Zvláštny postup potom vyžaduje vŕtanie do skla , ktoré je náročné na kvalitu vrtáka aj samotné chladenie.

Netlačte nadmerne na vŕtačku - vrták sa nadmerne zahrieva a rýchlo ničí. Pri vŕtaní s príklepom je možné použiť trochu viac sily.


TIP : Všetky tieto omyly prispievajú k prehrievaniu nástroja a tým jeho predčasnému zničeniu, nekvalitne vykonanému otvoru a zbytočnej námahe.






Cena brúsok

Obstarávacie náklady potrebné na kúpu brúsky na vrtáky sa rôznia v závislosti od kvality danej brúsky a výrobcu.


Najlacnejšie brúsky na vrtáky si viete zaobstarať už za sumu tak nízku, ako je 30 €.

Problémom je obmedzenosť použitia týchto prístrojov a tiež nižšia úroveň kvality spracovania tzv. zlatého stredu. Ide o zariadenia, ktoré disponujú výborným pomerom kvality a ceny.

Najlepšou voľbou pre používateľov, ktorý hľadajú výrobok na domáce použitie sú preto zariadenia v cenovej hladine 200 – 300 €.

Cena za profi zariadenia sa môže vyšplhať až nad 3 000 €. Tieto zariadenia a ich možnosti samozrejme bežný používateľ doma s najväčšou pravdepodobnosťou nevyužije.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore