Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere búracieho a sekacieho kladiva

   9min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Búracie a sekacie kladivá

Aký je rozdiel medzi vŕtacím a buracím kladivom?

Konštrukčne aj výzorovo sú podobné vŕtacím kladivám, nedisponujú však funkciou vŕtania. Sekacie kladivá sú určené len na sekanie a búranie. Pri sekacích kladivách s vyššou hmotnosťou je tiež zaužívaný názov búracie kladivá. Sekacie a búracie kladivá nájdu uplatnenie pri sekaní omietky, obkladačiek, na búranie betónu alebo muriva.


Búracie a sekacie kladivo


Vŕtacie kladivo






Ako vybrať vhodné búracie kladivo

Pri výbere búracieho kladiva sa zamyslite nad tým, aké materiály s ním budete búrať (sekať). Podľa toho vyberte kladivo so zodpovedajúcou hmotnosťou, príkonom, silou a počtom úderov za minútu. Čím tvrdšie materiály chcete prerážať (betón, základy), tým ťažší a výkonnejší stroj potrebujete. Prihliadajte aj na spôsob upínania, ktorý je dôležitý pre efektívny prenos energie a na dostupné funkcie, ktoré vám uľahčia prácu s búracím kladivom.


Ako funguje

V búracom kladive nástroj nerotuje (má minimálny otáčavý pohyb), iba sa vysúva a zasúva. Tým simuluje pohyb, ktorý by ste pri demolácii materiálu museli robiť ručne a dokáže tak do neho vysekať otvory, alebo ho kompletne prebúrať.







Búracie a sekacie kladivá podľa typu pohonu

Každé z nich má svoje výhody. Elektrické vŕtacie kladivo môžete používať okamžite po pripojení do siete, keďže nemá batériu, má nižšiu hmotnosť, je výkonnejšie. S takýmto kladivom môžete pracovať dlhšie bez prerušenia a má dlhšiu životnosť. Aku vŕtacie kladivo sa vám oplatí, ak plánujete pracovať na rôznych miestach, kde nebude pripojenie k sieti. Jeho najväčšou výhodou je prenosnosť.







Príkon

Príkon sa udáva vo wattoch – je označovaný skratkou W. Čím vyšší príkon, tým vyššia spotreba energie. Rovnako tak platí, že stroje s vyšším príkonom majú aj vyššiu hmotnosť a sú väčšie, pretože majú väčší elektromotor. Príkon búracích kladív sa môže pohybovať od 900 W do 2 000 W a viac.Počas práce u búracích kladív dochádza k čiastočným stratám energie. Spojíme Ak príkon s údajom o účinnosti, získame efektívny výkon kladiva. V špecifikáciách sa však častejšie udáva iba príkon, a efektivitu udáva parameter sily úderu.


Príkon do 1 000 W - menší príkon majú ľahšie a lacnejšie kladivá - hobby modely, sú vhodné pre ľahšie domáce, a menej náročné búracie práce.

Príkon od 1 000 W do 1 900 W - do tejto strednej kategórie spadajú búracie kladivá univerzálneho použitia, ktorými už zvládnete prebúrať aj tvrdšie materiály a väčšie plochy.

Príkon nad 1 900 W - sekacie kladivá s príkonom vyšším ako 1 900 W sú určené pre najnáročnejšie a najťažšie búracie práce. Využívajú ich predovšetkým profesionáli.


TIP : Vždy je lepšie zaobstarať si búracie kladivo s príkonom o niečo vyšším, ako potrebujete, aby ste neboli nepríjemne prekvapení, keď kladivo nebude zodpovedať požiadavkám a pri náročnejších búracích prácach sa začne motor prehrievať a prístroj sa rýchlejšie opotrebuje.







Sila a počet úderov kladiva

Sila búracieho kladiva udáva akou veľkou silou dokáže nástroj narážať na povrch a tým ho osekávať. Väčším počtom úderov sa zvyšuje efektivita práce, určuje sa pri chode bez odporu. Sila a počet úderov sa udáva v jouloch (J).


  • Sila úderu cca. 5 J vhodné len na nenáročné práce, malé kladivá.

  • Sila úderu od 15 do 20 J ideálne na náročnejšie búracie práce, stredne výkonné kladivá.

  • Sila úderu nad 30 J určené na ťažké búracie práce, profesionálne využitie.






Hmotnosť kladiva

Hoci býva hmotnosť nástrojov mnohokrát tým menej dôležitým parametrom, u búracích kladív je tomu naopak. Hmotnosť kladivá rozhoduje o tom, ako dlho s ním dokážete pracovať v závislostiach na svojich fyzických možnostiach. Hmotnosť zbíjačky je priamo úmerná jeho celkovej konštrukcii a veľkosti elektromotora, ktorý určuje veľkosť nástroja. Čím robustnejšiu konštrukciu kladivo má, tým je samozrejme tiež ťažšie. Hmotnosť zbíjačky tiež určuje, v akých podmienkach ho budete môcť používať.


Malé búracie kladivá do 5 kg

Malé búracie kladivá by sa mali používať len pri menších úpravách pre otvor na zárubňu, okno ( nie na vybúranie celého otvoru ) alebo na vysekanie drážky na elektrické rozvody ( po drážkovaní ) a podobne.

  • sila príklepu : 1 - 3 J

  • upínanie nástroja : vo väčšine prípadov SDS Plus


Stredné búracie kladivá od 5 kg do 11 kg

Stredné kladivá sú určené na vyššie zaťaženie, na vysekanie otvorov do mäkších materiálov, ale aj do betónu.

  • sila príklepu : 4 - 12 J

  • upínanie nástroja : SDS Plus / SDS Max


Veľké búracie kladivá nad 11 kg

Veľké búracie kladivá sa používajú na búranie hrubých betónových múrov, rozbíjanie tvrdých podláh a podobne.

  • sila príklepu : 12 - 50 J

  • upínanie nástroja : SDS Max, SDS HEX šesťhran, 28/30 mm







Konštrukcia

Búracie kladivá sa od seba môžu výrazne svojim vzhľadom líšiť. Časť kladív vyzerá ako klasické vŕtačky v robustnejším prevedení, a zvyšok pripomína zbíjačky, a každý z týchto dvoch typov sa používa na iné búracie práce. Úlohou oboch modelov je sekanie a búranie, počas ktorého dochádza k silným vibráciám. Preto by vŕtačka mala mať ergonomickú rukoväť, ktorá bude vibrácie a otrasy eliminovať. Lepšie modely disponujú anti-vibračným systémom. Pretože je búracie kladivo ťažké, musí do ruky dokonale padnúť, aby sa vám s ním čo najlepšie pracovalo aj pri dlhšej a namáhavejšia činnosti.

Konštrukcia býva vyrobená z tvrdených plastových materiálov a rôznych druhov zliatin. Či už je vŕtačka vyrobená z akýchkoľvek materiálov, aj na dotyk spoznáte, o ako vysoko kvalitný výrobok sa jedná.






Spôsob upínania

Spôsob uchytenia sekáča v búracom kladive je naozaj dôležitý. A to z toho dôvodu, že sa cez neho upevňuje sekáč a súčasne sa prenáša potrebná energia.


  • SDS Plus najrozšírenejší systém upínania pre búracie kladivá do 4 kg, stopka nástroja má priemer 10 mm a je doplnená pozdĺžnymi drážkami.

  • SDS Max najrozšírenejší systém upínania pre búracie kladivá od 5 do 11 kg, vyššia obstarávacia cena.

  • SDS-HEX uchytenie pomocou šesťhranu, ručné upnutie zaručujúce vyššiu prídržnosť.






Hlučnosť

Búracie kladivá bývajú dosť hlučné, preto je potrebné si sluch chrániť tlmiacimi slúchadlami. Hlučnosť búracieho kladiva sa odvíja od niekoľkých parametrov, a to:

  • od materiálu, s ktorým pracujete

  • od miesta, kde kladivo používate


TIP : Pri búraní betónového bloku bude kladivo výrazne hlučnejšie, ako keď s ním budete napríklad odstraňovať obkladačky v kúpeľni. Čím je materiál tvrdší, tým je aj vyššia intenzita hluku, ktorá môže v niektorých prípadoch presiahnuť aj 100 dB.






Funkcie búracieho kladiva

Pri výbere búracieho, prípadne sekacieho kladiva narazíte na rôzne technologické vychytávky, ktoré vám prácu uľahčia alebo spríjemnia:


  • Anti-vibračný systém – mechanizmus, ktorý zabraňuje prenosu silných vibrácií do rúk uživateľa. Oceníte ho hlavne pri dlhej práci s výkonnejším kladivom.

  • Nastavenie rýchlosti a sily úderov - niektoré modely umožňujú nastavenie presnej frekvencie príklepov a otáčok.

  • Nepretržitý chod - drahšie modely niekedy ponúkajú aretáciu, vďaka ktorej nemusíte spínač chodu stále držať a napriek tomu bude prístroj stále pracovať.

  • Vymeniteľné upínanie - z kombinovaných kladív sa dá sňať upínanie na sekanie a dočasne tak pretvoriť nástroj na vŕtacie kladivo.

  • Odsávanie - možnosť pripojenia na systém odsávania prachu a ďalších pevných častíc z pracovného miesta, zvýši to komfort pri práci.

  • Signalizácia opotrebenia uhlíkov - uhlíkové motory sa musia raz za čas servisovať a táto funkcia upozorňuje, že je najvyšší čas na údržbu. Nutnosť starosti o motor odpadá pri modernejších a drahších bezuhlíkových motoroch.






Príslušenstvo

  • Náhradné sekáče - rôzne nástroje na sekanie a búranie, môžu byť vyrobené z odolnejších materiálov a majú rôzne tvary (so spevnenou špičkou, ploché, široké ploché, alebo v tvare písmena U na drážkovanie). Nástroje je vhodné striedať podľa materiálu, ktorý používateľ práve spracováva.

  • Prídavné rukoväte - upevňujú sa do prednej časti kladiva. Slúžia lepšiemu úchopu a stabilite stroja, zvyšujú presnosť, zlepšujú ergonómiu a znižujú namáhavosť práce.

  • Transportný kufrík - praktický kufrík na búracie kladivo, prípadne aj sadu nástrojov a ďalšie náradie. Zaistí prístroju dobrú ochranu proti vonkajším vplyvom vrátane prachu – tým sa predlžuje jeho životnosť.

  • Vozík na búracie kladivo - najmä pri použití extrémne ťažkých kladív, ktoré môžu vážiť až 30 kilogramov, oceníte vozík, ktorý ponesie väčšinu jeho váhy. S kladivom sa vám tak bude pracovať rýchlejšie a oveľa komfortnejšie.






Bezpečná práca s búracím kladivom

Pri práci s búracím kladivom je potreba dodržiavať určité zásady, aby práca s ním bola bezpečná a efektívna.


  • Bezpečnostné pomôcky – búracie kladivo je už pomerne ťažký a silný prístroj, určite sa oplatí zaobstarať si bezpečnostné pomôcky ako pracovné rukavice, rúško, ochranné okuliare a tlmiace slúchadlá.

  • Kladivo pri jeho nastavovaní nikdy nemajte pripojené v elektrickej sieti.

  • Sekáč alebo dláto vysuňte z upínacej hlavy. Naneste tenkú vrstvu mazadlá, nástroj vložte späť do puzdra a upevnite. Nástroj voľte podľa typu materiálu, s ktorým budete pracovať.

  • Pomocnú rukoväť si nastavte podľa toho, ako potrebujete a upravte polohu dláta a dorazu.

  • Teraz kladivo môžete zapojiť do zásuvky.

  • Nepresúvajte kladivo z miesta na miesto za prívodnú šnúru

  • Nasaďte si ochranné pomôcky (rúšku alebo respirátor, okuliare, slúchadlá a rukavice).

  • Kladivo zapnite spínačom a namierte dláto na vybrané a vopred označené miesto.

  • Na kladivo tlačte len mierne až stredne – príliš silným tlakom by ste mohli poškodiť vnútorný mechanizmus kladiva, a nechajte ho pracovať.

  • Nedovoľte, aby sa sekáč do materiálu zasekol príliš hlboko, mohol by v ňom uviaznuť. Ak dôjde k jeho uviaznutiu, opatrne ho vytiahnite. Silným páčením by ste mohli poškodiť upínací mechanizmus aj upnutý nástroj.

  • Pri práci robte pauzy, aby nedochádzalo k prehrievaniu kladivá.

  • Po dokončení práce kladivo spínačom vypnite a vytiahnite zo zásuvky.






Cena búracích kladív

Búracie kladivá môžete zaobstarať od mnohých výrobcov. Vo všetkých ohľadoch je lepšie staviť na preverené značky, kam patrí napríklad Bosch, AEG, Makita, Milwaukee, DeWalt, Hitachi, Narex, Ryobi a Scheppach. Tým eliminujete nákup nekvalitných produktov s krátkou životnosťou a vysokou poruchovosťou.

Cena do 400 €

Najlacnejšie búracie kladivá zoženiete približne od 150 €, musíte však počítať s tým, že nebudú najvýkonnejšie. Väčšina týchto produktov bude mať príkon do 1 500 W a silu úderu okolo 30 J. Pokiaľ ide o hmotnosť, budete vyberať skôr z ľahších modelov s maximálnou hmotnosťou do 10 kilogramov. Pre domáce a nenáročné použitie môže ísť o úplne dokonalý variant. Ak máte šťastie, môžete ale naraziť aj na lepšie vybavené produkty s väčšou silou úderu a efektívnejším variantom upínania.


Cena od 400 do 1200 €

V tejto cenovej skupine si na svoje prídu ako pokročilí hobby užívatelia, tak menej nároční profesionálni remeselníci. Zlatá stredná trieda, ktorá je spojená s príkonom okolo 1 900 W, silou úderu s hodnotou 35 až 45 J a s hmotnosťou medzi 16 až 25 kilogramami. V prospech týchto modelov bude hovoriť aj kvalitné spracovanie a dlhá životnosť.


Cena nad 1200 €

Ak budete búracie kladivo využívať na pravidelnú a náročnú prácu, respektíve ako profesionálni remeselníci, rozhodne sa oplatí investovať do drahších modelov. Tie vám zaistia príkon nad 2 000 W a silu úderu nad 60 J. Pri týchto špičkových strojoch musíte počítať s hmotnosťou nad 30 kilogramov.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore