Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Sprievodca výberom vhodnej vodováhy

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Vodováhy

Vodováha je zariadenie na určenie vodorovnej a zvislej roviny blízkych aj vzdialenejších bodov. Využíva fyzikálne vlastnosti kvapalín - hladina kvapaliny v pokojnom stave je vždy vodorovná. Preto sa vzduchová bublinka v libele zrovná na stred. S tým je spojená aj nestlačiteľnosť kvapalín. Ďalšou vlastnosťou je výška hladiny kvapaliny v spojených nádobách, tá je vždy rovnaká. Túto vlastnosť sa využíva napríklad pri hadicovej vodováhe.

Vďaka týmto vlastnostiam môžeme práve pomocou vodováhy určiť takmer presnú rovinu alebo vyrovnať vzdialené body. Vodováhy sa vyrábajú v rôznych prevedeniach, rôznych dĺžkach a samozrejme v rôznej kvalite. Výber správnej vodováhy závisí predovšetkým od činnosti, pre ktorú ju kupujete.





Druhy vodováh pre rôzne spôsoby merania

Vodováha s libelou

Najbežnejšia a najlacnejšia vodováha v dĺžke 60 až 80 cm Rovina sa určuje pomocou malej bublinky. Rovinu určujete voľným okom na základe polohy bublinky. Ideálnu rovinu určuje bublina umiestnená priamo v strede úložiska. Vodováhou je možné merať zvislú aj vodorovnú rovinu.

Väčšina vodováh je vybavená aj merítkom s centimetrovou potlačou, možno ju preto využiť ako pravítko. Nemusíte tak kresliť na stene dlhú linku a na nej odmeriavať vzdialenosť.


Laserová vodováha

Laserová vodováha disponuje optikou s laserovou diódou, vďaka ktorej sa môže meraná rovina premietať na stenu alebo inú plochu. Používa sa na profesionálne vytýčenie roviny v priestore. Na meranie využíva laserový lúč, ktorý premietne rovinu na stenu alebo inú plochu. Vhodná na profesionálne meranie.

Presnú vodorovnú hladinu získate so samonivelačnou laserovou vodováhou.



Digitálna vodováha

Digitálne vodováhy majú okrem libely zabudovaný aj digitálny modul s displejom, ktorý ukazuje aktuálny sklon. Namerané hodnoty a presný výsledok zobrazuje na displeji. Zvyčajne si môžete vybrať z rôznych jednotiek – napríklad uhol, percento alebo milimetre na meter.

Digitálne vodováhy často disponujú pamäťou a pamätajú si niekoľko predchádzajúcich meraní. Ďalšími obvyklými funkciami digitálnych vodováh je indikátor batérie, možnosť kalibrácie a podsvietený LCD displej. Pokročilejšie modely môžu prostredníctvom Bluetooth komunikovať s vašim chytrým telefónom.


Magnetická vodováha

Použijete ju všade tam, kde vyrovnávané prvky obsahujú feromagnetickú látku. U magnetických vodováh je určujúca sila, druh a umiestnenie magnetu integovaného do tela vodováhy. Pri kvalitnejších vodováh sa už nepoužívajú klasické pólové magnety (zlá prídržná sila na materiáloch s povrchovou úpravou ), ale používajú sa extra silné neodymové magnety. Tiež sa upustilo od zabudovania magnetov priamo do meracej plochy (slabšia prídržná sila vo výreze a problém s čistením výrezu). Magnety sa umiestňujú z boku vodováhy. Meracia plocha zostáva rovná a vy potom môžete mať obe ruky voľné.


Hadicová vodováha

Hadicová vodováha (šľaufka alebo šľauchváha) sa využíva na meranie dlhších vzdialeností predovšetkým v stavebníctve, kde vodováhy s libelou nie sú už presné alebo nimi nemožno, práve kvôli veľkým vzdialenostiam, merať. Vodováha je tvorená dvoma plastovými nádobami spojenými hadičkou V dvoch prepojených plastových nádobách klesá a stúpa hladina vody podľa fyzikálnych zákonov tak, aby bola na oboch koncoch v rovnakej rovine. Túto vodováhu si kúpte, pokiaľ chcete stanoviť presnú výšku okien, zárubní, podláh a podobne. Na dlhšie vzdialenosti je oveľa presnejšia ako vodováha bublinková.

Klasické hadicové vodováhy sú lacné. Profesionálne digitálne hadicové vodováhy sú drahšie.






Dĺžka lišty vodováhy

Dĺžku vodováhy voľte podľa vzdialenosti, ktorú potrebujete merať. Do menších priestorov budú vhodné krátke vodováhy, na meranie veľkých vzdialeností potom hadicové vodováhy s dĺžkou aj niekoľko metrov. Dlhé vodováhy sa lepšie vyrovnávajú s menšími nerovnosťami povrchu.

  • Krátke vodováhy - v dĺžke 30 až 40 cm, nenáročné domáce využitie, práca v obmedzenom priestore

  • Stredné vodováhy - od 50 alebo 60 cm, univerzálne využitie, pre domácich kutilov

  • Dlhé vodováhy - od 80 do 200 cm, pre náročnejšie profesionálne použitie

  • Veľké vzdialenosti - hadicové vodováhy v dĺžke 10 až 20 metrov





Presnosť merania

Medzi najdôležitejšie parametre jednoznačne patrí presnosť merania. Tento parameter udávaný v milimetroch na jeden meter meranej dĺžky.Presnosť jednotlivých vodováh sa líši a 1 mm hrá veľkú rolu . Pokiaľ je deklarovaná tolerancia 1 mm na 1 m dĺžky, pri opakovanom krátkom meraní (napr. pri pokladaní keramických obkladov) sa rozdiel kumuluje a na 5 metroch môže urobiť až 0,5 cm.

  • Najlacnejšie plastové modely dosahujú 2 mm /m - postačujúce na zavesenie obrazu alebo vyváženie chladničky.

  • Pre domáce použitie je lepšie vyberať zariadenie s presnosťou 1mm / m - presnosť dostačujúca na lepenie obkladov alebo konštrukciu nábytku.

  • Profesionálne modely dokážu merať s odchýlkou ​​0,5 mm / m. - podlahy či nosné konštrukcie

Pri deklarovanej tolerancii vodováhy 1 mm / m dĺžky, sa pri opakovanom krátkom meraní (napríklad pri pokladaní obkladov) rozdiel kumuluje a môže tak na 5 metrovej vzdialenosti vzniknúť až 0,5 centimetrová odchýlka.

S presnosťou súvisia aj meracie plochy nástroja. Frézované plochy zaistia presnejšie meranie. Úplne ideálne sú 2 frézované plochy, vďaka ktorým môžete vodováhu priložiť ľubovoľnou stranou k meranej ploche.


Tolerancia

  • Plastové vodováhy - tolerancia cca 2 mm na 1 m

  • Kovové vodováhy - tolerancia cca 0,5 - 1 mm na 1 m

  • Profesionálne vodováhy - tolerancia cca 0,3 mm na 1 m





Libela - základ vodováhy

Presnosť vodováhy záleží hlavne na kvalite libely a na jej usadení do tela profilu. Výrobca by mal fázu usadenia vykonávať s maximálnou starostlivosťou, čo vy pri kúpe samozrejme nemôžete nijako overiť. Zamerajte sa ale na to, akú dlhú záruku poskytuje výrobca na bezchybnú funkciu libel .

Pri výbere si dajte pozor aj na materiál, z ktorého je libela do vodováhy vyrobená. Mal by byť nerozbitný , ako napríklad akrylové sklo. V neposlednom rade záleží aj na farbe tekutiny .Pri horšom osvetlení sa odporúča používať libelu so svetlo zelenou tekutinou, ktorá je lepšie čitateľná.






Materiál

Plastové vodováhy

Plastové vodováhy sú najlacnejšie a majú nízku hmotnosť, ale sú najmenej presné. Vyrábajú sa z ABS nárazuvzdorného plastu. Sú vhodné na meranie citlivých povrchov, na ktorých by ťažké vodováhy mohli zanechať nežiaduce stopy.


Hliníkové a zliatinové vodováhy

Vodováhy z hliníka a zliatin sú veľmi presné, robustné a odolné s maximálnou stabilitou. Majú vysokú citlivosť a vyznačujú sa najväčšou presnosťou. Tieto vlastnosti ich predurčujú na použitie v domácnosti, v stavebníctve a ostatných remeselných odboroch. Výhodou je dlhá životnosť.


Drevené vodováhy

Drevené vodováhy vďaka svojej nevodivosti sa používajú predovšetkým pri meraní na elektrických zariadeniach a rozvádzačoch.

Kvalitné drevené vodováhy sú vyrobené z tvrdého masívneho dreva napusteného špeciálnym olejom. Také vodováhy môžu byť drahšie.





Prevedenie hrán

Pre vyšší komfort a presnosť merania by mala byť aspoň jedna z hrán frézovaná. Pokiaľ je hrana frézovaná, bude vodováha merať presnejšie ako plastová, ktorá je rovná len vďaka odlievacej forme. Modely vyšších kategórií sú potom zbrúsené z oboch strán pre rôzne polohy merania, vďaka čomu nehrá rolu, či sú prikladané k stropu alebo k podlahe. V prípade lacných plastových vodováh však s takouto pomôckou nie je možné počítať.






Špeciálne typy vodováh

Vodováha s uhlomerom

Vodováhy s uhlomerom sú vybavené otočnou libelou s možnosťou nastavenia uhla.Uhlomer udáva informácie o sklone. U mechanických modelov slúži uhlomer skôr ako orientačný nástroj. Vodováha s uhlomerom poslúži pri inštalácii zábradlí, vodovodných rúr alebo spádovaní odtoku.

Na náročné, remeselnícke a profesionálne použitie sú vhodné digitálne modely, ktoré uhol odmerajú s vysokou presnosťou.


Sťahovacia lata s libelou

Sťahovacia lata používaná napríklad podlahármi, avšak vybavená navyše libelou, takže funguje zároveň aj ako vodováha na kontrolu roviny pri práci. Táto vodováha má spravidla dĺžku 1 – 2 metre a je ideálnym pomocníkom pri pokladaní dlažby, montáži stropov atď.


Miniatúrne vodováhy

Vreckové miniatúrne vodováhy sú určené pre rôzne „drobné“ aplikácie tam, kde by manipulácia s veľkou vodováhou bola zložitá či nemožná. Ide o kompaktnú vreckovú pomôcku.


Stĺpikové vodováhy

Ide o vodováhy s obvykle plastovým telom a disponujú väčšinou tromi libelami a časté je aj magnetické prevedenie. Slúži na meranie rôznych stĺpikov, rúrok a pod.






Funkcie a príslušenstvo

Poprední výrobcovia vodováh v snahe odlíšiť sa od konkurencie a zvýšiť pridanú hodnotu výrobku obohacujú vodováhy o ďalšie funkcie. Je len na zákazníkovi, ktorú z týchto funkcií využije.

  • Farba kvapaliny - farba kvapaliny by mala byť zelená, a teda dobre viditeľná aj pri zníženej viditeľnosti.

  • Pravítko - umožňuje použitie vodováhy aj ako pravítka, napríklad pri obkladových prácach alebo murovaní lícového muriva.

  • Otočná libela - vodováhy môžu mať doplnkovú libelu, ktorú je možné natočiť a merať jej rovnú plochu rôznym smerom.

  • Magnety - magnety vo vodováhe umožňujú jej prichytenie na kovové konštrukcie.

  • Pamäť - vodováha ukladá niekoľko posledných meraní do internej pamäte.

  • LED podsvietenie - umožní prácu s vodováhou aj v miestach so zlým osvetlením.

  • Gumové alebo plastové protinárazové koncovky - ochrana na koncoch. Tieto kryty zvyšujú rezistenciu vodováhy a chránia ju pred poškodením pri páde na zem.





Základný test kvality

Vodováhu priložte na rovnú plochu a zapamätajte si, kde presne bublina je. Potom ju otočte o 180° a priložte znova na rovnaké miesto. Pokiaľ je bublina v rovnakej pozícii, vodováha prešla úspešne testom. Ak je však bublinka zakaždým inde, potom je najlepšiu takú vodováhu čo najrýchlejšie odložiť, hoci by mala ten najlepší dizajn. Na kontrolu zvislej libely môžete postup zopakovať na rovnej vertikálnej ploche. Pamätajte, že niektoré vodováhy dokážu merať oboma hranami a tak u nich môžete rovnakú metódu použiť aj pre druhú stranu.





Ako zaobchádzať s vodováhou

Vodováha si “pamätá”, koľkokrát spadla na tvrdú zem, či betón, koľkokrát ste na ňu stúpili, ako často ste ju umyli od lepidla, či omietky. Tiež si pamätá, či ju používate ako sťahovaciu latu. Každý náraz má negatívny vplyv na presnosť vodováhy, hoci každý výrobca má v ponuke viac i menej nárazuvzdorné vodováhy. Ak na vodováhu poriadne stúpite, sotva bude ešte niekedy presne merať. Použitie vodováhy ako sťahovacia lata tiež nie je najšťastnejším počinom. Môže dôjsť k zbrúseniu niektorého konca, či ktorejkoľvek časti hrany. No a párkrát neumyť po práci vodováhu od stavebného lepidla...a budete sa pýtať kde je tá bublinka?


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore