Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom detského pieskoviska

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Detské pieskovisko

Snáď neexistuje dieťa, ktoré by nemalo rado hry s pieskom, a preto pieskovisko zaručene patrí k najzaujímavejším a najobľúbenejším miestam pre detské hry. Detstvo bez stavby hradov alebo pečenia pieskových koláčikov snáď ani nie je detstvom.Pri výbere pieskoviska pre deti si musíme predovšetkým uvedomiť, že pre dieťa počas hry musí byť bezpečné, kvalitné, pohodlné a atraktívne.







Pieskoviská podľa materiálu

Túto otázku si pred kúpou pieskoviska kladie mnoho rodičov oprávnene, pretože materiál, z ktorého sa pieskovisko vyrába, ovplyvňuje najmä kvalitu a cenu pieskoviska.Plastové pieskoviská sú pomerne častým riešením, no samotný plast je málo odolný, rýchlo sa láme a na slnku stráca farbu. Z dlhodobého hľadiska je lepšie zvoliť drevo, ktoré je pevné a vydrží. Aby nevybledlo, vyberajte také, ktoré je už naimpregnované a tým pádom bezúdržbové.


Drevené pieskovisko

Z dlhodobého hľadiska je teda lepšie zvoliť si drevo, ktoré je pevné a dlhšie vydrží.Vynikajú prívetivým dizajnom, farebným náterom z vysoko kvalitných a netoxických farieb. Ich konštrukcia je úplne hladká s lešteným povrchom a bez rizika zadretia triesky. Pri kúpe dreveného pieskoviska venujte pozornosť aj materiálu a technológii spracovania dna. Voda by mala cez dno prirodzene odtekať, aby sa nehromadila a nevytvárala podmienky pre tvorbu rôznych choroboplodných zárodkov a baktérií.

  • ekologická voľba a v záhrade pôsobia prirodzene

  • drevo je veľmi príjemné na dotyk

  • vyrobené z bezpečných materiálov

  • na dvore môžu zostať stabilne aj počas zimy

  • keď deti odrastú môžete z neho spraviť vyvýšený záhon

  • vzhľadom k väčším rozmerom vyššia spotreba piesku pri obnove piesku

  • náročnejšie na údržbu

  • vyššia cena


Plastové pieskovisko

Častou voľbou pri výbere pieskoviska je plastový materiál. Ten je síce zvyčajne lacnejšou alternatívou, avšak má aj svoje nevýhody.

  • odolné voči poveternostným vplyvom

  • nenáročné na údržbu

  • rozmanitosť farieb, tvarov a prevedení

  • nízka hmotnosť, ľahko ho premiestnite

  • pri uskladnení na zimu nie je potrebné riešiť demontáž

  • súčasťou mnohých je strieška, ktorá ochráni piesok

  • možnosť využitia s loptičkami ako suchý bazén alebo ako malý bazénik

  • nižšia cena

  • pevné dno neprepúšťa vodu, tá sa v pieskovisku hromadí, nemá kam odtekať ako pri drevených

  • pomerne vysoké riziko poškodenia

  • pri nesprávnej manipulácii ľahko praskne alebo vplyvom teploty sa môže deformovať






Po týchto troch dôležitých kritériách sa môžete zamerať na ďalšie detaily

Tými sú:

  • kde presne bude pieskovisko umiestnené, pre koľko detí bude určené, a podobne

  • je rozdiel, či potrebujete umiestniť pieskovisko na väčší balkón, alebo si ho chcete vziať na dovolenku, prípadne máte veľkú záhradu, do ktorej ho umiestnite

  • rátajte aj s okolitým voľným priestorom na bezproblémové nastupovanie a vystupovanie

  • v každom prípade, miesto by malo spĺňať minimálne bezpečnostné predpoklady a tiež by vám malo byť na očiach, aby ste mali nad deťmi dohľad

  • miesto v úplnom tieni nie je vhodné. Premočený piesok poriadne nepreschne a hrozí v ňom nebezpečenstvo rozmnoženia plesní a húb






Rozmery pieskoviska

V druhom rade je otázkou, pre koľko detí bude pieskovisko určené. To určite ovplyvní predovšetkým rozmer, ale aj výber materiálu. Nie vždy je pravidlom, že čím je pieskovisko väčšie, tým je aj lepšie. Deti si mnohokrát vystačia aj s menším rozmerom.

Čo sa týka samotných rozmerov, štandardná veľkosť je pre 1 dieťa 120 x 120 cm. Rozmer by sa mal priamoúmerne s počtom detí zvyšovať, ale pre 2 až 4 deti bude pohodlne stačiť rozmer 200 x 200 cm. Zároveň si tiež môžete vybrať rôzne atypické tvary, napríklad, mušle, kruhy, a podobne. Pri niektorých modeloch nájdete aj lavičku pre pohodlné sedenie dospelých, a tak sa z tejto aktivity môže stať skvelá interaktívna zábava pre rodičov a ich deti.

Niektoré pieskoviská nemajú dno, to znamená, že sú zabudované priamo na záhrade, prípadne umiestnené na inom povrchu. Ak však budete myslieť aj na spodnú časť pieskoviska, nestane sa vám, že bude cez piesok prerastať tráva, alebo, že sa bude tráva miešať s iným materiálom.






Aký piesok použiť?

Nezabudnite, že v neposlednom rade je dôležitý piesok, prípadne ďalšie hračky do pieskoviska, ktoré deťom spríjemnia túto skvelú aktivitu. Najlepšie je vyberať praný piesok, ktorý nájdete v záhradníckych centrách, alebo v špecializovaných predajniach s pieskom. Vždy si však overte jeho zdravotnú nezávadnosť.


Dôležité je zakrývanie piesku

Jeden z veľmi podstatných detailov, na ktoré treba myslieť je, že pokiaľ sa dieťa práve v pieskovisku nehrá, treba ho zakryť. Inak by ste v ňom veľmi skoro mohli nájsť niečo, čo nechcete. Častým prípadom sú záhradné hlodavce alebo rôzne nečistoty. Zvlášť nebezpečné môžu byť aj túlavé mačky, ktoré sú zdrojom častej nákazy, takzvanej toxoplazmózy.

Preto je lepšie sa takýmto hrozbám vyhýbať tým, že pieskovisko uzavriete. Práve preto je dôležité vybrať si pieskovisko so zasúvacím mechanizmom alebo strieškou, Krajným riešením môže byť aj igelit, ktorým pieskovisko zakryjete.







Domček ochráni pred dažďom – deti i hračky

Kam schovať všetky hračky, aby nezmokli? Jednoduché – do záhradného domčeka, ktorý má šikovnú nepremokavú striešku. Tá ochráni pred zmoknutím nielen hračky, ale aj deti samotné, keď sa budú chcieť schovať pred pár kvapkami letného dažďa.






Hračky do pieskoviska






Myslite na bezpečnosť a zdravie dieťaťa

Ako urobiť pieskovisko pohodlným a bezpečným miestom hier?


  1. Umiestnite ho v dostatočnej vzdialenosti od nebezpečných objektov, ako sú jamy, rastliny s tŕňmi.

  2. Druhým dôležitým bodom je tieň. Nie je žiaduce, aby sa dieťa dlhodobo nachádzalo na priamom slnečnom svetle. Pieskovisko môžete umiestniť v tieni domu alebo vysokého stromu.

  3. Neodporúča sa však dávať ho priamo pod korunu stromu, pretože padajúce lístie a vetvičky piesok znečistia. Pokiaľ nemáte pieskovisko so strieškou, potom dostatočnú ochranu pred slnkom poskytnete dieťaťu slnečníkom.

  4. V blízkosti pieskoviska by sa nemali nachádzať rastliny a kríky s tŕňmi alebo jedovatými plodmi.

  5. Všetky časti pieskoviska musia mať zaoblené hrany bez ostrých výčnelkov.

  6. Pri výbere myslite na to, aby dieťa vedelo do a z pieskoviska bezpečne samo vojsť a vychádzať.

  7. Do pieskoviska dajte len hygienicky čistý piesok.

  8. Hračky do piesku vyberajte primerane k veku dieťaťa. Najmenším deťom ukážte, ako sa v piesku dá hrať.

  9. Neustále majte deti pod dohľadom,






Údržba pieskoviska

Piesok pravidelne prekopávajte, aby mohol priebežne uschnúť a zbavujte ho väčších nečistôt (listy, konáriky, kamene).Jeden krát za sezónu, ideálne na jar, piesok v pieskovisku vymeňte.

Dohliadajte na kvalitu prevedenia – nežiaduce sú triesky, ostré hrany, vytŕčajúce klince, uvoľnené skrutky.


Aby ste piesok pre deti mali vždy čistý, oplatí sa zaobstarať si pieskovisko s krytom. Nenapadá vám tak do neho lístie ani iné nečistoty. Výborným riešením je pieskovisko so strieškou na ochranu pred slnkom a dažďom

Aby vám pieskovisko z dreva nezačalo hniť, musíte sa oň starať a raz ročne ho natrieť vode odolným náterom. Vyvarujte sa použitia nepriedušných plachiet, ktoré podporujú vznik plesní.






Cena

Či už siahnete po komerčných produktoch z bežných hobby marketov, alebo sa zameriate na kvalitnejšie pieskoviská od špecializovaných predajcov, nehľaďte iba na cenu. Aj v prípade, že kupujete menšie pieskovisko, dbajte hlavne na zdravotné riziká a na možnosť zakrývať piesok a chrániť deti pred slnkom. Kvalitné mobilné pieskoviská s vyhovujúcimi kritériami dostanete na trhu už v cenovom rozsahu od 60 do 120 €.


Pieskoviská do 20 €

V základnej cenovej kategórii nájdete množstvo jednoduchých plastových pieskovísk alebo pieskoviská typu mušľa (s krytom), kde druhú časť môžete používať ako malý bazén. Ponúkajú priestor na hranie pre 1 – 2 menšie deti, sú jednoduché na údržbu a ľahko ich mimo sezónu uskladníte.

Pieskoviská do 40 €

Za cenu od 20 – 40 € kúpite veľmi atraktívne plastové pieskoviská v tvare zvieratiek. Plast je odolnejší, súčasťou balenia je aj kryt. Okrem nich môžete objaviť aj základné drevené rámové konštrukcie. Tie lepšie majú vo výbave aj lavičky.

Pieskoviská od 40 €

Ak hľadáte komplet výbavu a kvalitné spracovanie (či už drevené, alebo plastové), ktoré vydrží aj “niekoľko detí”, nahliadnite do ponuky pieskovísk od 40 €. Cena nie je vôbec premrštená, ak máte vo výbave striešku, sedenie aj kryt. Pri kúpe zvlášť sa totiž zvykne cena zbytočne predražiť.


30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore