Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšiu kombinovanú chladničku

Chladničky s mrazničkou hore

Boli viac využívané v minulosti. Mraziaca časť je takom prípade spravidla menšia (do 60 – 80 litrov). Tieto typy sa hodia pre menšie domácnosti a vtedy, ak chcete mať do mrazničky lepší prístup (nemusíte sa k nej ohýbať). S objemom chladničky s mrazničkou hore súvisí aj jej vnútorné usporiadanie. Objemnejšie modely mávajú oveľa viac poličiek i priehradiek a umožňujú teda dôkladnejšie triedenie potravín. Niektoré chladničky s mrazničkou hore majú dokonca prispôsobiteľné poličky, s ktorými si budete môcť upraviť ich výšku.

*blog*






Typy chladničiek s mrazničkou


Vstavané chladničky s mrazničkou

Vstavaný model sa vyznačuje výhodou, ktorou je zachovanie jednotného vzhľadu kuchyne.Sú ideálne do kuchýň, kde chcete ušetriť miesto, alebo v ktorých chcete mať domáce spotrebiče zabudované do kuchynskej linky. Vďaka špeciálnej úprave stien aj otváraniu možno vstavané chladničky s mrazničkou zabudovať do kuchynskej linky, čo pôsobí veľmi elegantne. V prípade vstavaných chladničiek nesmiete zabúdať na to, že majú menší úžitkový objem a v skrinke je potrebné počítať aj s dostatkom priestoru na voľné prúdenie vzduchu.

  • elegantne zapadne do dizajnu kuchyne

  • šetrí priestor v kuchyni

  • miera hluku je po zabudovaní tlmená

Nevýhody

  • náročnejšia inštalácia

  • menší výber modelov

  • vyššia cena


Voľne stojace kombinované chladničky

Voľne stojace chladničky s mrazničkou sa dajú rozdeliť do dvoch typov podľa toho, či majú mrazničku hore, alebo dole. Voľne stojace chladničky s mrazničkou sa predávajú v rôznych veľkostiach, čo znamená, že pojmú rôzny objem potravín v svojej chladiacej i mraziacej časti. Ide o tzv. úžitkový objem, ktorý je jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere a zvyčajne sa odvíja od počtu osôb v domácnosti. Každá osoba by mala mať k dispozícii 70 l v chladničke a 25 l v mrazničke. Voľne stojace chladničky s mrazničkou disponujú veľkou výhodou, ktorou je ľahšia inštalácia, počas ktorej nemusíte dbať na prúdenie vzduchu.

  • najobľúbenejší a najpraktickejší variant do domácnosti

  • umiestnenie kdekoľvek v priestore

  • široký výber veľkostí, vnútorného usporiadania

  • ponúkajú veľa funkcií a moderných technológií

  • výhodou je inštalácia, kde nemusíte dbať o prúdenie vzduchu ako u vstavanej

Nevýhody

  • hlučné modely môžu rušiť


Kombinované Retro chladničky

Pre retro chladničky sú typické zaoblené tvary, výrazné farby aj veľké držadlá. Na výber máte retro chladničky s malým aj veľkým objemom, s mrazničkou hore alebo dole. Hoci svojím dizajnom pripomínajú časy minulé, výbavou retro chladničky rozhodne nezaostávajú a ponúkajú všetky dôležité moderné funkcie ako NoFrost, Ionizátor, Nulovú zónu, Super mrazenie aj chladenie či Adapt Tech. Predstavujú tak dokonalé spojenie štýlu a funkčnosti.

  • originálny dizajn

  • výber z niekoľkých úžitkových objemov

  • ponúkajú všetky dôležité funkcie

Nevýhody

  • vyššia cena


SMART chladničky

Ak radi využívate prínosy technického pokroku, inteligentné chladničky vás celkom určite zaujmú. Stačí si stiahnuť aplikáciu daného výrobcu alebo pripojiť chladničku k platforme Home Connect a môžete svoj spotrebič ovládať na diaľku prostredníctvom vášho mobilného telefónu alebo tabletu, nech už ste kdekoľvek. Okrem nastavenia teploty alebo obdržania upozornení o neúplnom dovretí chladničky vám inovatívne technológie pomôžu s jednoduchou diagnostikou vzniknutého problému v prípade poruchy a taktiež vám umožnia pridávanie nových programov, zaznamenajú štatistiky prevádzky alebo ponúknu užitočné tipy pre lepšiu a úspornejšiu prevádzku chladničky.

  • možnosť ovládania pomocou mobilného telefónu alebo tabletu

  • ovládanie aj na diaľku

  • lepší prehľad o stave vašej chladničky

  • jednoduchšia diagnostika v prípade poruchy

Nevýhody

  • vyššia cena





Vnútorný objem chladničky a mrazničky

Celkový objem by mal vyhovovať samotnému používaniu - koľko ľudí ju bude využívať a koľko jedla v nej bude.

Chladiaca časť

Ďalšia dôležitá vlastnosť, ktorú treba pri výbere zvážiť, je veľkosť chladiacej časti. Najmenšie modely majú chladiacu časť s kapacitou len okolo 50 litrov, najväčšie môžu mať pokojne aj viac ako 400 litrov. Pre bežnú domácnosť je postačujúca kapacita od 230 do 300 litrov. Dôležitý je tiež počet políc, platí, že od 3 do 5 políc je viacmenej štandard.

Mraziaca časť

Objem mraziacej časti závisí primárne od jej umiestnenia. Kombinované chladničky s mrazničkou hore ponúkajú menšiu mrazničku, preto sa pre 4 člennú domácnosť hodí skôr umiestnenia mrazničky dole. Tam sa pohybuje objem spravidla od 80 do 100 litrov, čo je štandard. Pri menšom objeme bývajú k dispozícii 3 zásuvky, pri väčšom 4 alebo viac.





Mraziaci výkon a výkon mrazenia

Aj keď sa vám tieto pojmy môžu zdať podobné, každý z nich udáva iné dôležité parametre vzťahujúce sa na voľne stojace chladničky s mrazničkou. Aký je medzi nimi rozdiel?


  • Mraziaci výkon udáva informáciu, koľko kilogramov potravín dokážu voľne stojace chladničky s mrazničkou za jeden deň zamraziť. Hodnota sa pohybuje okolo 2 kg až 24 kg/24 h.

  • Výkon mrazenia naopak poukazuje na to, ako veľmi je mraznička schopná potraviny zamraziť. Výsledný stupeň mrazu ovplyvňuje dĺžku skladovania a sila zamrazenia je označovaná počtom hviezdičiek.






Akumulačná doba

Jedná sa o dobu, počas ktorej sa potraviny uložené v mrazničke nezačnú rozmrazovať. Štandard je 15-18 hodín, niektoré špičkové modely majú dokonca akumulačnú dobu aj cez 35 hodín.







Typ podľa chladiaceho okruhu

Podľa toho, aký chladiaci okruh zabezpečuje chladenie a mrazenie, poznáme dva typy kombinovaných chladničiek s mrazničkou.


  • Jednokompresorové modely - väčšina modelov si však vystačí v bežnej prevádzke s jedným kompresorom.

  • Invertorový kompresor si oproti bežnému sám reguluje rýchlosť, čím predchádza opotrebovaniu a predlžuje svoju životnosť. Vyznačuje sa efektívnejšou spotrebou el. energie a je tichší.

  • Dvojkompresorové modely - každý kompresor je zvlášť pre chladiacu a zvlášť pre mraziacu časť. Možno tak nastaviť oddelenú reguláciu chladničky a mrazničky.


###




Výkon###







Kombinovaná chladnička sa môže výkonom celkom líšiť. Rolu tu hrá hlavne výkon mrazničky. Bežne sa uvádza ako množstvo potravín, ktoré zvládne za 24 hodín zmraziť. Tie najmenej výkonné varianty majú hodnotu výkonu pod 5 kilogramov za 24 hodín. U tých najlepších sa jedná o výkon nad 10 kg. Výkon chladenia ako takého žiadnu konkrétnu hodnotu nemá, a úlohu tu hrá hlavne klasický príkon chladničky.

Dôležitými výkonnostnými parametrami, ktoré kombinovaná chladnička môže mať, je funkcia takzvaného superchladenie a supermrazenie. Tie pomôžu vo chvíli, kedy je potrebné rýchlo ochladiť väčšie množstvo potravín.






Spotreba energie

Udáva sa v hodnotách za 24 hodín, ale aj 1 rok. Jednotkou sú kWh. Vyššie sa samozrejme odvíja od toho, ako je chladnička veľká a aký má celkový výkon. Ideálnym vodítkom je preto energetická trieda (A-G). Na štítku však možno nájsť aj hodnotu a triedu hlučnosti, ktorá u moderných modeloch býva v rozmedzí 37 – 42 dB.






Možnosť zmeny otvárania dverí

Pred nákupom chladničky je potrebné si uvedomiť, na ktorú stranu potrebujete otváranie dvierok. Väčšina chladničiek sa dnes vyrába s možnosťou zmeny otvárania dvierok, ale nie je to samozrejmosťou a nájde sa ich na trhu veľa aj bez možnosti zmeny otvárania dvierok


###




Funkcie###







Voľne stojace chladničky s mrazničkou ponúkajú rad vlastností a funkcií, ktoré sa postarajú o úsporu energie alebo eliminujú vznik baktérií a plesní.


  • Výrobník triešte alebo ľadu - máte neustále pripravené zásoby na použitie v zbernej nádobe.

  • "Twin Cooling" systém - chladí chladničku aj mrazničku zvlášť, k čomu potrebuje dva kompresory.

  • Výdajník vody - načapuje čerstvú vodu cez napojenie na vodovod alebo prostredníctvom zásobníka.

  • Ventilácia - udržuje v chladničke rovnomernú teplotu, a to vďaka niekoľkým umiestneným ventilačným otvorom.

  • Ionizátor - pohlcuje baktérie aj pachy a umožňuje, aby voľne stojace chladničky s mrazničkou uchovali všetky potraviny dlhšie čerstvé.

  • "No Frost" systém - zabraňuje vytváraniu námrazy v chladničke. Nie je teda nutné pravidelné odmrazovanie.

  • Supermrazenie/superchladenie - prudko zníži teplotu pod 2 °C a rýchlo schladí/zamrazí práve uložené potraviny.

  • LED displej - podsvietením zobrazuje vnútornú teplotu v chladničke. Dotykom potom ľahko dávkujeme ľad či vodu.

  • Nulová zóna "PerfectFresh" - oddelená priehradka, v ktorej môžete znížiť teplotu a nastaviť vlhkosť, čím vytvoríte ideálne prostredie na skladovanie ovocia, zeleniny alebo syrov.


    ZDROJ www.alza.sk

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore