Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Kroket (Croquet)

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Kroket (Croquet)


Kroket - jedna z najpopulárnejších záhradných hier nielen u nás, ale aj po celom svete.Kroket je niekedy mylne zamieňaný s kriketom je druh hry s jednoduchými pravidlami, v ktorom sa na trávnatom ihrisku drevenou palicou údermi posúvajú gule cez bránky k cieľovému kolíku .






Ako sa hrá kroket?

Cieľom hry kroket je zahrať danú dráhu na čo najmenší počet úderov.Kroket môže hrať 2-6 hráčov. Hrajú proti sebe jednotlivo alebo v tímoch. Každý hráč hrá palicou ukončenou dreveným šúľkom a s farebnou guľou. Cieľom hry je prejsť bránkami smerom k otáčaciemu kolíku a späť ku štartovaciemu (cieľovému) kolíku. Počas cesty k otáčaciemu kolíku je potrebné prejsť všetkými bránkami, rovnako tak na ceste späť. Kto prvý úspešne prejde všetkými bránkami a trafí cieľový kolík na čo najmenej úderov, vyhral.


V pravidlách nájdete dve možné varianty hry – jednoduché a základné pravidlá – ľahko pochopiteľné pre všetkých a potom „turnajové“ pravidlá, ktoré sú zložitejšie, ale môžu byť pre hráčov zaujímavejšie a vďaka rôznym drobnostiam môžu hru viac spestriť.Pokiaľ budete hrať podľa jednoduchých pravidiel, dokážu kroket hrať aj menšie deti.







Základné rozostavenie

Základné rozostavenie zvládne každý. Po jednoduchom zmontovaní drevených palíc a umiestnení základného a cieľového kolíkov hráči pripravia prejazdové bránky a hra môže začať. Návody na zostavenie sú v pravidlách.

Vhodná na hru je trávnatá plocha, tak aby bolo možné kovové bránky ľahkú zapichnúť do zeme. Veľkosť plochy nie je limitovaná, bránky sa dajú tiež rozostaviť úplne ľubovoľne, nie iba podľa návodu.







Palice na kroket

Palice sú vyrobené z kvalitného tvrdého dreva. Tvarom sa podobajú na drevené kladivá. Palice a ďalšie drevené doplnky sú navyše lakované ochranným náterom, tak aby palica lepšie vyzerala a dlhšie vydržala nárazy. Je však potrebné počítať s tým, že sa drevené prvky rovnako časom obúchajú, na hru to ale nebude mať žiadny vplyv.







Gule na kroket

Gule sú vyrobené z tvrdého plastu - nie plastové gule, ktoré majú deti zvyčajne potrebné v herniach. Toto prevedenie guľou je výborné práve v tom, že vydrží časté nárazy a sú takmer nezničiteľné. Gule nie sú plné, sú duté.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore