Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom elektrického skútra

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Elektrické skútre


Elektrické skútre dokážu výrazne spríjemniť každodenné dochádzanie do práce, cesty na nákupy alebo vybavovanie rôznych vecí v meste. V dopravnej špičke sa s ním dostanete kamkoľvek potrebujete, a to rýchlejšie ako autom . Navyše veľmi ľahko kdekoľvek zaparkujete a ešte ušetríte náklady na dopravu.Elektrické skútre majú oproti benzínovým hneď niekoľko výhod.






Šetrí však aj vašu peňaženku

Hoci jeho počiatočná investícia môže byť vyššia, než pri nákupe benzínového skútra, vďaka tomu, že je priateľský k životnému prostrediu, šetrí v konečnom dôsledku aj vašu peňaženku. Keďže doň nejde žiadny benzín, ušetríte aj na tejto položke. Samozrejme, že všetko závisí od štýlu vašej jazdy, ale náklady na najazdených 100 km sa pohybujú iba v desiatkach centov. Nabitie batérie na 100 % vás bude stáť iba okolo 70 centov, čo v preklade znamená dojazd aj vyše 100 km. Lacnejšia je snáď už iba jazda na bicykli alebo „pešibusom“.







Najdôležitejšie otázky

  • Koľko za skúter miniete? – Pokiaľ hodláte investovať čo najmenej peňazí, musíte sa zmieriť s tým, že si nemožno nárokovať ktovieaké vymoženosti, výbavu, funkcie a dojazd.

  • Ako často a kam budem jazdiť? – Ak sa budete dopravovať do práce mestom maximálne niekoľko kilometrov denne, výkon a dojazd riešiť de facto ani nemusíte. V opačnom prípade bude pre vás naopak kľúčový.

  • Môžem jazdiť sám alebo vo dvojici? – Podľa toho zvážte výkon, dojazd a nosnosť. Niektoré skútre sú dokonca len jednomiestne.

  • Kde budem nabíjať? – Ak máte elektrickú zásuvku vždy po ruke, nie je potrebné nič moc riešiť. V opačnom prípade sa pozrite po elektrickom skútri, ktorý má vyberateľnú batériu. Tú si ľahko prenesiete kam práve potrebujete.







Konštrukcia elektroskútra

Elektrický skúter má zvyčajne pevnú konštrukciu. Niektoré modely sú robustnejšie, výraznejšie, iné zase subtílnejšie, pripomínajúce svojho dobre známeho predchodcu – “babetu”. Okrem nich sa môžete stretnúť aj s menej tradičnými skladacími konštrukciami, ktoré majú na svedomí najmä čínski výrobcovia a je pre mne príznačný futuristický dizajn.

Ďalším faktorom môže byť aj počet miest. Zvyčajne ide o jednomiestne modely, no v obľube sú aj dvojmiestne elektrické skútre.

Sledujte tiež aj nosnosť – môže byť v intervale od 120 do 180 kg.







Elektromotor

Ide o srdce elektrického skútra, najdôležitejší komponent. Pri výbere vhodného výkonu elektromotora treba zohľadniť vaše očakávania na rýchlosť a schopnosť prekonávať prekážky. Vy už zrejme tušíte, na aké trasy sa so skútrom vyberiete, či vás čaká stúpanie alebo naopak, vyvážená cesta po rovine.


Rozdelenie elektromotorov podľa výkonu a použitia:


  • Elektromotor s výkonom do 1200 W – Existujú aj elektroskútre s výkonom 250 W, ktoré možno prirovnať k elektrobicyklom. Nedosahujú vyššiu rýchlosť ako 25 km / hod a ani sa od nich nedá očakávať vysoký výkon. Lákajú predovšetkým dobrou cenovou dostupnosťou.

  • Elektromotor s výkonom od 1200 do 4000 W – Ide o najpopulárnejšiu voľbu, ktorá umožňuje dosiahnuť maximálnu rýchlosť 45 km / hod. Ak sa rozhodnete kúpiť elektroskúter s výkonom do 4000 W, vystačíte s vodičským oprávnením AM, resp. B.

  • Elektromotor s výkonom od 4000 W – Okrajový segment tejto kategórie, ktorý by sa dal porovnať s klasickými motocyklami. Tieto elektrické skútre sú najvýkonnejšie, dosahujú rýchlosť do 100 km / hod. Vyžadujú vodičské oprávnenie A1 a ich cena vysoko prevyšuje bežný rozpočet na skúter.







Nabíjanie elektroskútra

Štandardne nabíjanie je jednoduchá záležitosť, ktorá vám zaberie len niekoľko sekúnd. Postačí vám pripojenie na klasickú elektrickú zásuvku 230 V. Štandardne na jedno nabitie prejdete 60 km, 90 km alebo 140 km. Existujú už modely s vyberateľnou batériou, ktorú si môžete nabiť kedykoľvek vás napadne, napríklad aj z pohodlia kancelárie. Pri každom produkte máte jednoznačne uvedenú kapacitu batérie, výkon, ako aj počet nabíjacích cyklov.






Dojazd elektroskútra na jedno nabitie

Najmodernejšie elektrické skútre poskytujú dojazd od 50 do 100 km v závislosti od zaťaženia. Rozhoduje profil obvyklej trasy (najmä stúpanie a klesanie), hmotnosť jazdca, ale aj vonkajšia teplota. Dojazd uvádzaný v popise elektroskútrov je výsledkom merania pri nasledujúcich podmienkach: jazdec s hmotnosťou 75 kg, vonkajšia teplota 23 °C, rýchlosť 45 km/hod a cca 5 štartovaní.







Aké brzdy vybrať?

Kvalitné brzdy = bezpečnosť pri jazde na elektrickom skútri

Aj keď sú hydraulické brzdy najúčinnejšie, neznamená to, že sú nevyhnutné. Mnohí odborníci tvrdia, že ich použitie u menej výkonných skútrov je zbytočné. Nakoniec ich potenciál je možné využiť len pri vyšších rýchlostiach.

Reakciou výrobcov je kombinovanie bŕzd. Nie je preto zriedkavé natrafiť na elektrický skúter s prednými hydraulickými brzdami a zadnými bubnovými brzdami. Populárne je tiež riešenie s diskovými brzdami na prednom kolese a bubnovými na zadnom. Vo všeobecnosti je veľmi časté použitie bubnových bŕzd na zadnom kolese. Ak sa tieto brzdy kombinujú s výkonnejším typom, akým je napríklad hydraulická brzda, ide o dostatočne efektívny brzdový systém.







Typy bŕzd

Pri týchto zariadeniach najčastejšie nájdu uplatnenie tri typy bŕzd.


Bubnové brzdy – sú najlacnejším a zároveň aj najmenej účinným typom bŕzd. Ich výhodou je fakt, že sú bezúdržbové.

Diskové brzdy – o niečo účinnejšie ako bubnové brzdy. Sú taktiež bezúdržbové.

Hydraulické brzdy – tento typ bŕzd je najúčinnejší, no taktiež si vyžaduje aj najvyššiu mieru údržby.






Vodičský preukaz na elektrický skúter

Na elektrický skúter je, tak isto ako na benzínový, potrebný vodičský preukaz skupiny AM. Možno ho získať už v 15 rokoch, nesmie však ísť o stroj s maximálnou rýchlosťou neprekračujúcou 40 km/h.

TIP : Existujú aj modely elektrických skútrov známych ako e-babety, či e-mopedy, ktoré je možné riadiť aj bez vodičského preukazu. Tieto stroje však nesmú disponovať výkonom vyšším ako 250 W a ich maximálna rýchlosť musí byť do 25 km/h.






Bezpečnosť a príslušenstvo

Najdôležitejším príslušenstvom je bezpochyby helma. Určite ju vždy noste, veď jej nasadenie trvá len pár sekúnd a môže vás uchrániť pred nebezpečnými úrazmi. Rukavice a kombinéza vás zase uchránia pred chladom a nepríjemným počasím. Aby ste pohodlnejšie odviezli nákup z obchodu, poslúži vám na to predný alebo zadný nosič. Skvelý je v tomto ohľade aj kufor, no užitočný môže byť aj jednoduchý háčik na zavesenie nákupnej tašky.






Údržba a starostlivosť

V tomto smere sa jedná o takmer bezúdržbový skúter. Klasické spaľovacie motory potrebujú na svoju prevádzku benzín, prevodovku, reťaz, pravidelnú starostlivosť o motor, ako je napr. výmena oleja, palivových filtrov, olejových filtrov a podobne. Pri elektrickom skútri toto celé odpadá. Zostáva už len klasická údržba, ktorú musíte vykonávať aj na bežnom aute. Ide o výmenu brzdových doštičiek, výmenu pneumatík a kontrolu tlaku v pneumatikách, kontrolu batérie a kontaktov.

TIP : Ak vlastníte elektrický skúter s hydraulickými brzdami, určite nezabudnite na ich údržbu. Bubnové a diskové brzdy sú naopak bezúdržbové.







Ceny elektrických skútrov

Kúpa elektrického skútra nie je lacná záležitosť. Najmä výkonnejšie stroje vyčerpajú vašu peňaženku viac. Pozrite si preto cenové kategórie nižšie a čo od nich môžete očakávať.


Cena do 1 000 €

Do 1 000 eur si viete kúpiť predovšetkým stroje s výkonom do 250 W, rôzne e-Babety a menej výkonné skútre. Sú dobrou voľbou pre kratšie cesty po meste alebo dedine. Maximálna rýchlosť do 25 km/h ale môže byť obmedzujúca pre vás aj pre ďalších účastníkov cestnej premávky. Hodia sa preto pre menej náročných používateľov a seniorov.


Cena od 1 000 do 2 000 €

V tejto cene nájdete veľa kvalitných a výkonných elektrických skútrov, ktoré vám umožnia jazdu rýchlosťou 45 km/h a dojazdom viac ako 60km.


Cena nad 2 000 €

Najvýkonnejšie modely s vyššou maximálnou rýchlosťou a dojazdom nájdete v tejto cenovej kategórii. Samozrejmosťou v tejto cene sú aj pokročiléfunkcie, mobilné aplikácie a GPS.


09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore