Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom priamočiarej píly

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Priamočiare píly


Priamočiara píla je vlastne najuniverzálnejší typ píly pretože dokáže presne rezať ako priamo, tak aj do oblúka (zvládne krivky aj rôzne výrezy). Priamočiare píly pracujú s rôznymi pílovými listami, ktoré sa od seba odlišujú niekoľkými vlastnosťami. Zohľadňujú materiál, ktorý chceme rezať, presnosť, rýchlosť a typ oblúkov. Priamočiare píly viete s úspechom použiť na drevo, drevotriesku, plasty, ale aj keramiku, kovový plech, laminované dosky či sadrokartón.Ideálna je na kratšie, rovné, nepravidelné či krivkové rezy a vhodná je aj na vykonávanie uzavretých výrezov. Vyrezať otvor do pracovnej dosky na osadenie napríklad umývadla už nebude žiadny problém. Krátke, na jednej strane ozubené pílové plátky priamočiarych píl obvykle umožňujú rezať drevo s hrúbkou 60–110 mm a kov s maximálnym profilom 3–8 mm.






Píly podľa typu napájania

Priamočiare píly môžu byť napájané "klasicky" zo siete 230V pomocou elektrického kábla alebo pomocou akumulátora.

Elektrické priamočiare píly

  • dostatočne vysoký výkon

  • pokročilejšie funkcie a výrazne väčší výber

  • vhodná prevažne do dielní, kde je prívod elektriny na dosah

  • dostupná cena

  • nutnosť pripojenia k zdroju energie

  • určitú nevýhodu predstavuje vyššia hmotnosť



Akumulátorové priamočiare píly

  • jednoduchšia a flexibilnejšia manipulácia

  • výraznejšia mobilita - nie ste limitovaní káblom

  • vhodná tak na práce napr. na strechách alebo v záhrade

  • nižší výkon a krátka prevádzková doba na jedno nabitie

  • vyššia obstarávacia cena






Príkon píly

Zásadným parametrom, ktorý hrá rolu hlavne v celkovej sile rezu a schopnosti prerezať aj tvrdší materiál, je príkon. Všeobecne platí, že silnejší motor zvládne dlhšiu činnosť bez prehrievania a samozrejme si poradí aj s ťažšou prácou.Podľa príkonu však nemožno celkom jednoznačne určiť skutočné výkony píly. Táto veličina poskytuje iba veľmi približné vodítko k reálnemu výkonu a je užitočná skôr na porovnávanie modelov v rámci radu jedného výrobcu. Tento fakt však býva veľmi často vykúpený vyššou hmotnosťou a horšou ovládateľnosťou výrobku. Preto je vhodné pred samotným nákupom vždy zvážiť, na čo vlastne bude prístroj využitý.





Počet otáčok - rýchlosť rezania

Rýchlosť píly sa udáva vo voľnobežných otáčkach (kmitoch, zdvihoch) za minútu. Obvyklé rozmedzie je cca 500-3000 ot./min. Pri drvivej väčšine píl je možné otáčky regulovať. Pri komplikovanejšej práci a tvarovom rezaní oceníte skôr nižšiu rýchlosť. Vyššie otáčky sú vhodné na presný, rýchly a rovný rez.






Rezný výkon

Rezný výkon je obvykle spájaný s typom materiálu a jeho hrúbkou, ktorú priamočiara píla zvládne prerezať bez akýchkoľvek väčších ťažkostí. Rezný výkon sa obvykle vzťahuje na dva najčastejšie materiály. Medzi ne patrí drevo a kov. Takže prezentácia parametra môže vyzerať napríklad takto.

  • Rezný výkon - drevo až 80 mm

  • Rezný výkon - kov až 10 mm

To znamená, že vami zvolená priamočiara píla si poradí s drevom s hrúbkou až 80 mm a pokiaľ vymeníte vhodný list pílky, tak dokáže bez problémov prerezať aj kov s hrúbkou 10 mm. Všeobecne vám môžeme prezradiť, že najslabšie stroje zvládnu asi 65 mm dreva a 3 mm kovu. Silnejšie píly si poradia aj s 90 mm trámom a 8 mm oceľovým profilom.


Nastavenie sklonu rezu

Takmer všetky priamočiare píly umožňujú nastaviť aj pozdĺžny sklon rezu. Pozrite sa ale, ako je nastavenie sklonu presné a dobre zaistiteľné. Hodí sa tiež nejaké vyznačenie najbežnejších uhlov 15° 30° a 45°.


Predkmit priamočiarej píly

Priamočiare píly disponujú funkciou predkmitu pílového plátku, čo umožňuje rýchlejšie rezy v materiáli. Pílový plátok je posúvaný v reze okrem pohybu "hore - dole" aj smerom dopredu a dozadu. Rezanie s predkmitom je rýchlejšie ale menej presnejšie. Rez nie je dokonale čistý, ale nie vždy ho taký aj potrebujeme. Intenzitu predkmitu si viete nastaviť, prípadne úplne vypnúť.






Typy pílových plátov

Aby ste dosiahli naozaj dokonalý rez, okrem dobrého prístroja musíte vedieť správne zvoliť aj príslušný typ pílového plátku, ktorý nasadíte. Vyberať môžete z najrôznejších prevedení aj materiálov. Najčastejšie používaným materiálom je nástrojová oceľ (WS), rýchlorezná oceľ (HSS) a ich kombinácia bimetal (BIM). Sú ale aj plátky so zubami s tvrdokovom (HM).


Spôsob uchytenia pílového plátu

V neposlednom rade je treba zvoliť správny pílový plátok na konkrétny materiál. Spôsob upínania plátkov môže byť pomerne dôležitým faktorom. Píly majú uchytenie plátku v tvare T alebo v tvare U.


  • Rýchloupínací systém - tzv. SDS systém -beznástrojový spôsob upnutia plátku, jednoduchým pootočením upínacej matice viete uchytiť pílový plátok bez potreby rôznych skrutkovačov a kľúčov.

  • Upínanie pomocou fixačných skrutiek - stretnete sa s ním pri lacnejších pílach, tento spôsob upínania sa už pomaly vytráca.





Základňová doska píly

Základňová doska čiže sane podporujú pílu a kĺžu po rezanom materiáli. Niektoré píly dovoľujú nastaviť náklon základňovej dosky na vedenie skosených rezov pod uhlom až 45 stupňov. Nevýhodou základňovej dosky je, že bráni dovedeniu rezu k ploche kolmej na rezaný materiál. Vzdialenosť medzi ostrím pílky a predným okrajom saní sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých centimetrov, základňovú dosku je však pri rade píl možné posúvať a priblížiť sa ku kolmej ploche čo najbližšie (zvyšný úsek treba dokončiť napríklad ručnou pílkou). Užitočný môže byť aj ochranný kryt na základňovú dosku proti poškriabaniu chúlostivého materiálu.






Ergonómia a konštrukcia

Pohodlnosť úchopu - tvar rukoväte - voľba typu rukoväte píly závisí od osobných preferencií.


  • Žehličkový tvar rukoväte - väčšina píl má tvar rukoväte takzvanej žehličková. Píla sa drží pohodlne a dobre sa ovláda, vhodná pre zložitejšie rezy. Jej ďalšou výhodou je napríklad ľahšie rezanie nad hlavou (pri strope). Žehličková rukoväť umožňuje držať pílu pevne v jednej ruke.

  • Dlaňové (hríbové) držadlo - píly so zrezanou rukoväťou - sú určené pre špecialistov, ktorí potrebujú mať pílu dokonale pod kontrolou a vykonávajú skôr rôzne oblúkové rezy. Hodia sa aj na obrátené rezy, pri ktorých je píla obrátená hore nohami a rez vedený po spodnej strane materiálu. Tlačením na držadlo je možné pílu ľahšie udržať pritlačenú k materiálu.


Ovládacie prvky - mali by byť v dostatočnej vzdialenosti po ruke, aby ste s pílou mohli zaobchádzať flexibilne. Ľaváci určite ocenia tiež možnosť zaistiť spínač motora z oboch strán.


TIP : Celková konštrukcia prístroja by mala byť dostatočne robustná a odolná proti vonkajším vplyvom. Jedine dostatočne široká základňa zaručí stabilitu výrobku pri práci.






Doplnkové príslušenstvo

  • Odfuk prachu – veľa priamočiarych píl umožňuje odvod vzniknutých pilín z priestoru rezu. K tomu dochádza za pomoci odfuku. Aby ste piliny zbytočne nerozprašovali okolo seba, je možné využiť aj špeciálny vak. Do neho sú piliny od priamočiarej píly odfukované, takže v okolí rezu vzniká minimum odpadu.

  • Ochranný kryt - neoddeliteľná súčasť moderných priamočiarych píl. Priehľadný ochranný kryt sa stará o to, aby vám pri rezaní dreva, kovu, plastu či iného materiálu nevletelo nič do očí.

  • Integrované uloženie plátov - špeciálna časť priamočiarej píly, do ktorej si môžete uschovať hneď niekoľko náhradných rezných plátov.

  • Plastové nástavce proti vylamovaniu triesok - špeciálne plastové vložky obopínajúce pílový plátok. Vďaka tomuto doplnku sa vyhnete nežiaducemu vylamovaniu triesok.

  • Vykružovacie ramienko - založené na princípe kružidla umožní vyrezať presný kruh.

  • Paralelné vodítko - uľahčuje rovný rez rovnobežný s okrajom rezaného materiálu.

  • LED osvetlenie - praktické LED osvetlenie smerujúce do miesta rezu. To využijete hlavne pri práci za zhoršených svetelných podmienok.

  • Laserový lúč - pomáha pri zameriavaní rezu. Môžete vďaka nemu sledovať naznačenú čiaru a vylepšiť tým presnosť.





Bezpečnostné zásady pri rezaní

S priamočiarou pílou sa určite oplatí pracovať s čo najväčšou opatrnosťou. Pri nevhodnom a neopatrnom používaní by ste si totiž mohli pekne ublížiť. Nebezpečenstvo zranenia hrozí nielen za chodu, ale pílový plátok by vás mohol ohroziť aj v kľudovom stave.


  1. Noste ochranné prvky. V žiadnom prípade by ste nemali pracovať bez ochranných okuliarov. V prípade hlučnej prevádzky používajte tiež chrániče sluchu.

  2. Vyberte si vhodný pílový plátok, ktorý je určený na typ aj veľkosť rezaného materiálu.

  3. Používajte iba kvalitné pílové listy v bezchybnom stave. Pri viditeľnom opotrebovaní ho radšej vymeňte za nový.

  4. Držte pílu oboma rukami na určených miestach.

  5. Rez vykonávajte s veľkou opatrnosťou, na pílu nevyvíjajte príliš veľký tlak a vždy režte smerom od seba.

  6. Po práci pílový plátok vždy odstráňte a uložte ho na vhodné miesto.






Cena

Cena do 40 €

V prípade nízkych obstarávacích nákladov počítajte s nákupom lacnejších značiek, medzi ktoré patrí Asist, Fieldman alebo Sharks. Očakávať musíte predovšetkým nižší príkon zariadenia okolo 400 W - 600 W, lacnejšie spracovanie a obmedzenú výbavu.

Cena od 40 € do 100 €

Pokiaľ si za priamočiaru pílu trochu priplatíte, máte možnosť zvoliť kvalitné hobby modely od značky Makita a ďalších. Do výberu sa vám dostanú priamočiare píly na elektrinu majúcu nastaviteľnú hĺbku rezu a integrované laserové ukazovátko. Nechýba im ani praktický kufrík.

Cena od 100 € do 250 €

Táto cenová kategória je vyhradená náročnejším remeselníkom, ktorí vyhľadávajú dostatočne výkonné priamočiare píly, vyžadujú odsávanie pilín, a hlavne rozsiahlu nastaviteľnosť vybraného modelu. Tieto píly majú robustnú základňu a prinášajú vysokú presnosť rezu.

Cena nad 250 €

Profesionálne pracovné nástroje pre skúsených remeselníkov tipujúcich na kompaktnosť, flexibilitu, presné vedenie pílového plátu a pohodlný antivibračný systém. Súčasťou týchto priamočiarych píl je aj bohaté príslušenstvo.


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore