Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom RC vrtuľníka

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

RC vrtuľníky


Vrtuľníky patria k obľúbenej klasike. Cena vrtuľníka určuje schopnosť lietania. Začiatočnícke modely majú jednoduchšie ovládanie a obmedzené schopnosti. Jednoduchšie modely pre začiatočníkov vybavuje výrobca dvomi protibežnými (koaxiálnymi) rotormi, ktoré pomáhajú zlepšiť stabilitu. Vďaka tomu sú vo vzduchu pokojnejšie a všeobecne sa s nimi lepšie manévruje. Pokročilejšie modely RC vrtuľníkov majú iba jeden rotor a citlivejšie ovládanie, ktoré pokiaľ si osvojíte, odmenou vám budú precízne vývrtky a slalom presne podľa vašich predstáv .





Je komplikované ovládať vrtuľník?

Vďaka vyspelej technológie je ovládanie vrtuľníka oveľa jednoduchšie, než tomu bolo pred 5 a viac rokmi. Ovládanie RC vrtuľníkov zvládne každý, kto má v tom aspoň trochu praxe. Čím je vrtuľník väčší, tým viac miesta sa vyžaduje na jeho obsluhu.

Plnohodnotné modely vrtuľníkov, podobne ako skutočné stroje, je možné ovládať zmenou uhla stúpania. Tento ovládací prvok poskytuje oveľa rýchlejšiu odozvu na príkazy vysielané vysielačom a poskytuje ľahké nastavenia. Detské vrtuľníky majú koaxiálne rotory a sú ovládané plným uhlom sklonu - tento sklon je zabezpečený vodorovnou skrutkou.






Aký je ideálny model pre začiatočníka?

Ak chcete lietať vrtuľníkom v malom priestore, je vhodné zvoliť menší typ vrtuľníka. Ak naopak, radšej lietate vonku, napríklad na záhrade, zvoľte väčší vrtuľník.






Vrtuľník alebo dron?

Drony sa primárne používajú na vyhotovenie videí alebo fotografií. Iná situácia je u vrtuľníkov - ovládanie nie je veľmi jednoduché, navyše vrtuľníky s rôznym uhlom nábehu umožňujú pilotovi letieť základnou akrobaciou - vrátane letu dozadu.





Kategórie RC vrtuľníkov

RC vrtuľníky sa dnes vyrábajú iba s jedným rotorom. Vrtuľníky vedia lietať dopredu, dozadu, doprava a doľava; rovnako ako naozajstné. Každá kategória sa líši dizajnom hlavy rotora a spôsobom pohonu rotora:


RC vrtuľníky s pevným uhlom nábehu rotorových listov

Majú jednoduchšiu konštrukciu, stúpanie a klesanie sa riadi výlučne otáčkami motora. Vyrovnávací rotor je poháňaný samostatným motorom.

RC vrtuľníky s meniteľným uhlom nábehu rotorových listov a samostatne poháňaným vyrovnávacím rotorom

Tieto vrtuľníky majú zložitejšiu konštrukciu, stúpanie a klesanie sa riadi ako otáčkami motora, tak i uhlom rot. listov. Zadný rotor je poháňaný samostatným motorom. Tieto vrtuľníky sú schopné lietať aj základné akrobatické obraty a vďaka stále pomerne jednoduchej konštrukcii majú nízke nároky na údržbu.

RC vrtuľníky s meniteľným uhlom nábehu rotorových listov a spoločne poháňaným vyrovnávacím rotorom

Jedná sa o konštrukčne najzložitejšie vrtuľníky, pretože okrem cykliky je vo vrtuľníku riešený náhon zadného rotora (remienkom alebo prevodom). Tieto vrtuľníky sú schopné lietať plnou akrobaciu. Ich zložitejšia konštrukcia však znamená vyššie nároky na údržbu.


02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore