Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší kapsulový kávovar

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kapsulové kávovary

Tento typ kávovarov ponúka skvelý pomer ceny a užívateľskej nenáročnosti. S kapsulovým kávovarom nemusíte byť odborníkom na prípravu espressa či krémového latte – v zásade stačí vložiť kapsulu, pustiť vodu a prístroj sa o všetko postará. Spotrebič navyše zvládne aj prípravu čokolády, mliečnych a iných nápojov vhodných aj pre deti.

Daň za luxus počas prípravy predstavuje cena kapsúl. Pred kúpou kapsulového kávovaru si preto radšej dopredu prerátajte vašu spotrebu kávy a sumu, na akú vás vyjde jeho používanie. Treba si tiež uvedomiť, že kúpou kapsulového kávovaru istej značky sa zároveň akoby zaviažete ku kúpe kapsúl od rovnakého výrobcu.


Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi kvalitnú taliansku kávu, radi striedajú typy a chute káv, chcú využiť kávovar aj na prípravu kakaa, čokolády a nechcú investovať do pristroja veľa peňazí.Stručne povedané, kapsulové kávovary sú najlepšie pre tých, ktorí chcú pripraviť svoju kávu veľmi ľahko a rýchlo. Príprava, pri ktorej nenarobíte žiadny neporiadok. V každej kapsuli, ktorá je hermeticky uzatvorená presná dávka namletej kávy, ktorá zaručí vyrovnanú chuť a nemusíte sa báť zvetrania.

Výhody kapsulového kávovaru


Nevýhody kapsulového kávovaru


TIP : Finančnú náročnosť kapsúl môžete znížiť tým, že si zaobstaráte kapsule doplňovacie, v tomto okamihu však kapsulový kávovar stráca svoju najväčšiu prednosť, a to rýchlosť prípravy.






Princíp fungovania kapsulových kávovarov

Vyznačujú sa veľmi jednoduchou obsluhou. Vložíte kapsulu, v ktorej sa nachádza už zomletá, nadávkovaná káva a kávovar sa o prípravu kávy už postará sám.


  • Odistite otvor, do ktorého sa vkladá kapsula.

  • Vložte kapsulu do otvoru (ak pripravujte nápoj s mliekom, vložte najskôr kapsulu s mliekom, až potom kapsulu kávou).

  • Otvor zatvorte rovnako, ako ste ho otvorili, pri zatvorení sa vysunie ihla (trubička), ktorá prepichne viečko kapsule.

  • Ak to kávovar umožňuje, nastavte intenzitu alebo veľkosť hrnčeka.

  • Stlačte tlačidlo štart alebo iné tlačidlo, ktoré slúži na prípravu nápoja.

  • Cez ihlu (trubičku) začne do kapsule prúdiť voda, ktorá perforuje spodná časť kapsule a káva tak môže začať tiecť do šálky.

###Tlak###

Aby káva dosiahla správnu chuť a arómu, musí byť na ňu vyvíjaný dostatočne silný tlak. Čím vyšší je tlak, tým bude váš kávový nápoj aromatickejší a silnejší. Na prípravu chutného espressa stačí iba tlak 9 barov. Kapsuly sa vyrábajú hlavne s tlakom od 15 do 19 barov, ale môže to byť aj menej.


###Výber kapsúl###

Výrobcovia ponúkajú pestrú paletu kapsúl, vďaka ktorým si môžete pripraviť nielen teplé, ale aj studené nápoje ako ľadový čaj, horúcu čokoládu, kakao, cappuccino a ďalšie. Kapsule neobsahujú mlieko v tekutej forme, ale sušené, takže sa budete musieť rozlúčiť s takou chuťou, ktorú by ste dostali v dobrej kaviarni, ale pre pocit z neobmedzených možností prípravy nápojov vám budú stačiť. Do týchto kávovarov sa najčastejšie hodí kapsule značky Nescafé Dolce Gusto alebo Tassimo.Výhoda kapsúl je v tom, že ak vám príde väčšia návšteva a všetci si dajú rôzne druhy kávy, budete ich mať rýchlo pripravené.


Plniace kapsule

Kapsule sa od seba okrem náplne líšia aj tvarom a veľkosťou, takže je dobré si zistiť, ako dostupnosť, tak možnosti kompatibility.


Kompatibilita kapsúl

S vybraným kávovarom sa bude spájať aj príslušný druh kapslí. Dobre sa preto zamerajte na to, aké možnosti vám ponúka.Každý kávovar je prispôsobený pre iný druh, takže kávovar na kapsule Tassimo nebude schopný spracovať kapsulu Nespresso. Pri výbere sa preto vždy zamerajte na dostupnosť kapslí. V súčasnej dobe je možné si zaobstarať aj neoriginálne náplne, tie však do kávovaru nemusí dobre sedieť. Preto je dobré si zaobstarať len menšie množstvo, otestovať si ich, a potom prípadne nakúpiť zásobu.

###Nádržka na vodu###

V závislosti od potrieb domácnosti si môžete zvoliť nádrž na vodu s objemom 0,5 až 1 liter. V niektorých modeloch je tiež možné použiť zabudovaný vodný filter, ktorý zlepšuje chuť kávy a chráni kávovar pred vodným kameňom.


###Dodatočné funkcie###

Tieto prístroje majú spravidla štandardnú sadu parametrov na správnu prípravu, ale ak má niekto vo vašej domácnosti iné chuťové preferencie, môžete si kúpiť model s nastaviteľnými vlastnosťami, napr. silu a množstvo vašej kávy, ako aj funkcie automatického čistenia a odstraňovania vodného kameňa.


###Dizajn###

Vzhľad týchto prístrojov je dosť výrazný. Môže to byť veľmi moderný alebo skôr retro štýl. Tiež zvyčajne prichádzajú v najrôznejších farbách, takže nikto nebude mať problém s výberom modelu, ktorý sa perfektne hodí do jeho interiéru.







Údržba

Odvápňovací proces nebýva zložitý a na rozdiel od pákových alebo plnoautomatických prístrojov vám nezaberie pol hodiny, ale len pár minút.Pri pravidelnom používaní vám rozhodne pomôže, ak vás kávovar sám upozorní, kedy je potrebné vykonať odvápnenie. Upozornenie je väčšinou signalizované rozsvietením príslušnej kontrolky. Ak však kávovar túto funkciu nemá, pravdepodobne si budete musieť strážiť dobu, za ktorú by ste prístroj mali odvápniť. Tento úkon by ste mali vykonávať pravidelne, ideálne 1x za 2 mesiace. Odvápňovací proces nebýva zložitý a na rozdiel od pákových alebo plnoautomatických prístrojov vám nezaberie pol hodiny, ale len pár minút.


Do nádoby na vodu sa podľa návodu pripraví odvápňovací roztok, ktorý sa potom nechá pretiecť kávovarom. Pokiaľ má presovač na kapsule cesty na studenú i horúcu vodu, je potreba roztok nechať pretiecť pri spustení výdaja horúcej i studenej vody. Po odvápnenia je nutné prístroj prepláchnuť čistou vodou. Opäť platí, že ak máte kávovar, ktorý pripravuje studní i teplé nápoje, je potrebné nechať prepláchnuť obe cesty.


Cenové kategórie

Podľa ceny môžeme kapsulové kávovary rozdeliť do niekoľkých kategórií. Jednotlivé kategórie sa od seba líšia možnosťami a vybavením, ktorými výrobky disponujú. Všeobecne môžeme povedať, že medzi lacné kávovary patria tie, ktoré používajú kapsule Nescafé Dolce Gusto a Tassimo, drahšie sú potom tie, ktoré plníte kapsulami Nespresso a Tchibo.


Do 80 €

Ako sme už napísali, do tejto kategórie spadajú predovšetkým kávovary kompatibilný s kapsulami Nescafé Dolce Gusto a Tassimo. Jedná sa o rozmerovo veľmi skromné ​​modely, ktoré rozhodne nebudú vedieť našľahať mlieko a objem zásobníka na vodu sa bude pohybovať okolo 0,6 l. Rozhodne je teda nevyužijete v kancelárii, ale na ranné kávičku budú bohato stačiť. Naviac máte na výber rôzne druhy kávy a príchute. Parný tlak aj príkon je dostačujúce.

Od 80 do 100 €

Kávovary spadajúce do tejto cenovej relácie už sú väčšinou kompatibilné pre kombináciu s rôznymi kapsulami. Objem nádržky na vodu sa pohybuje okolo 0,8 l a oproti kávovarom z nižšej cenovej relácie ponúka i niektoré funkcie naviac, ako je potrebné zásobník na použité kapsule. Vo výnimočných prípadoch sa môžete stretnúť aj s modelmi, ktoré si poradia aj s našleháním mlieka.

Nad 200 €

Modely, ktoré spadajú do najvyššej cenovej kategórie, už sú v drvivej väčšine vybavené zásobníkom na mlieko, takže si môžete vychutnať lahodnú kávu v spojení s čerstvo našľahaným mliekom. Parné tlak býva u týchto modelov najvyšší, čas od času sa môžete stretnúť aj s výrobkom, ktorý má displej alebo trysku na paru.


Výrobcovia kapsulových kávovarov

  1. Nespresso kávovar – patrí medzi najobľúbenejšie kapsulové kávovary, aj vďaka tomu, že výrobca ponúka až 24 druhov kapsúl. Občas sa na trhu objaví špeciálna nová edícia pre skutočných labužníkov. Kávu si môžete vybrať podľa rôznej chuti a intenzity, ktorú Nespresso ponúka až v trinástich stupňoch. Okrem toho, sú kapsule rozdelené aj podľa objemu alebo dĺžky kávy, od najmenšieho ristretta, cez espresso až po najdlhšie lungo.

  2. Dolce Gusto kávovar – táto značka rozlišuje kávy podľa jednotlivých druhov a intenzity, kde si môžete zvoliť klasické espresso, ale aj latte macchiato, cappuccino či letné ľadové cappuccino. Deťom vďaka Dolce Gusto kávovaru pripravíte aj čokoládový nápoj, prípadne čaj. Variantov je mnoho, v ponuke je dokonca približne tridsať druhov nápojov aj vďaka spolupráci s ďalšími značkami.

  3. Tassimo kávovar – medzi tri najobľúbenejšie značky patrí nepochybne aj Tassimo. Kúpou Tassimo kávových kapsúl učite potešíte aj deti, keďže okrem káv značiek CarteNoire či Jacobs, si ním môžete pripraviť aj čokoládu Milka, či sladký nápoj Oreo a mnoho ďalších.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore