Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať plynovú varnú dosku

   9min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Plynové varné dosky

Plyn je osvedčenou klasikou, ktorá sa vyznačuje vlastnosťami, ktoré predtým chýbali elektrickým varičom, a preto bol využívaný predovšetkým v profesionálnych kuchyniach. Prednosťou plynu je predovšetkým okamžité zahriatie, rýchla reakcia na reguláciu plameňa aj minimálny únik tepla po vypnutí.Ak sa rozhodnete pre kúpu samostatnej plynovej varnej dosky, ponuka na trhu je pomerne bohatá. Môžete si vybrať z mnohých veľkostí a rôzneho počtu horákov. Vstavaná plynová varná doska je tak vhodnou voľbou do každého domu aj bytu. Toto riešenie navyše vyzerá veľmi esteticky. Získate tiež možnosť umiestniť varnú dosku a rúru do rozdielnych častí kuchynskej linky.


Výhody a nevýhody plynových varných dosiek






Umiestnenie plynovej varnej dosky

Na umiestnenie takejto dosky treba myslieť už od začiatku – najlepšie od stavby. Dôležité je zaviesť prívod plynu a elektriny na miesto, kde sa spotrebič bude nachádzať. Jej inštaláciu by ste potom mali zveriť odborníkovi, takže budete mať istotu, že je všetko zapojené tak ako to má byť. Pokiaľ to zvládate aj sami, nezabudnite na revízneho technika, ktorý to po vás skontroluje a v prípade kladného posudku vydá revíziu, ktorá je základ napríklad pri jednaní s poisťovňou v prípade nehody.

Ak však doma prípojku na zemný plyn nemáte a chceli by ste varnú dosku s plynovým ohrevom, potom je možné distribúciu zariadiť propán-butánom. Nevyhnete sa však častej výmene plynových fliaš a taktiež vyššej cene za plyn.

Rátajte s pripojením k elektrickej sieti netreba zabúdať ani na tento faktor, plynové varné dosky sa zapaľujú automatickou iskrou.







Rozmery

Pri varných doskách kontrolujte dva rozmery. Skutočný rozmer varnej plochy, na ktorej sú umiestnené horáky a celkový rozmer vrátane priestoru na ovládacie prvky. Tento bude dôležitý z hľadiska určenia rozmerov, ktoré budete pre varnú dosku potrebovať.

Pri porovnávaní rozmerov zvážte, ako veľké hrnce a aký počet ich naraz bežne potrebujete položiť na sporák. V ponuke nájdete modely so štyrmi aj viacerými horákmi. Pre malé kuchyne sa samostatné varné dosky dajú kúpiť aj s menším počtom horákov.






Počet horákov

Keď uvažujete o tom, koľko horákov budete potrebujete, myslite na to, ako sa zmestia vaše hrnce.

Varné dosky s 2 horákmi

  • ideálne pre menšie domácnosti s nedostatkom pracovného priestoru

  • disponujú dvoma platničkami umiestnenými za sebou

  • jedna má zväčša väčší a druhá menší priemer

  • vhodné aj na príležitostné varenie či na chaty

  • nižšia cena oproti ostatným prevedeniam


Varné dosky s 3 horákmi

  • menej obvyklé konštrukčné riešenie

  • na trhu sú v menšom zastúpení

  • príjemný kompromis medzi 2 alebo 4 platničkami

  • poskytujú však vyšší komfort pri varení ako dvojplatňové dosky


Varné dosky so 4 horákmi

  • najrozšírenejší typ varnej dosky

  • zvyčajne majú 1 veľký výkonný, 1 úsporný na udržiavanie tepla a 2 klasické horáky

  • pri varení poskytujú dostatok komfortu aj pre väčšie domácnosti



Varné dosky s 5 horákmi

  • ponúkajú značný komfort pri varení

  • vhodné, ak pravidelne pripravujete niekoľko chodov naraz

  • s wok horákom umiestneným väčšinou v prostriedku, čo umožňuje pohodlné používanie ostatných horákov bez obmedzenia

  • rozmerovo väčšie


Kombinované varné dosky

  • spojenie tých najlepších vlastností jednotlivých typov varenia

  • kombinácia plynu a sklokeramiky či indukcie

  • jednoduché na ovládanie aj údržbu



Pri výbere zvážte aj možnosť kúpy setu – spolu s kuchynskou rúrou. Dva spotrebiče vás vyjdú o niečo menej a navyše – podsvietením, ovládaním a detailami spolu pekne ladia.

Set trúby a varnej dosky

  • efektívne a úsporné riešenie pri zariaďovaní kuchyne

  • výhodnejšia obstarávacia cena

  • istota jednotného dizajnového zladenia







Typy horákov a ich výkon

  • Veľké horáky - vhodné pre väčšinu príprav jedla ako je vyprážanie, varenie cestovín a zemiakov. Pozor len na vhodnú veľkosť hrncov, aby nedochádzalo k zbytočným únikom tepla po stranách, najvhodnejšie sú preto väčšie panvice alebo hrnce s nepriľnavým dnom, výkon často dosahuje aj 4000 W.

  • Stredné horáky - vhodné na tepelnú prípravu jedla, ktoré vyžaduje rýchlu odozvu na zmenu teploty, ako je varenie ryže alebo stiahnutie bublania polievok. Pri varení tak budete môcť využívať výhody vysokej teploty a potom ju znížiť na veľmi nízku teplotu varenia - výkon do 2000 W.

  • Najmenšie úsporné horáky - vhodné na udržiavanie tepla, pomalý ohrev alebo pomalé varenie omáčok, topenie masla a čokolády, ideálne pre menšie panvice a hrnce - výkon od 1000 W.

  • Horáky Wok - zväčša nájdete na modeloch s piatimi horákmi, intenzívny a rýchly ohrev vhodný na smaženie a rýchle varenie, ohrievajú ešte rýchlejšie ako veľký horák s výkonom do 4000 W.







Rozmiestnenie horákov

Mali by ste zvážiť aj umiestnenie a rozloženie horákov a ich veľkosť vo vzťahu k hrncom a panviciam, ktoré používate. Hľadajte pri tom:


  • Horáky malej, strednej a veľkej veľkosti - sú rozmiestnené tak, že môžete použiť viacero hrncov naraz.

  • Malé horáky - umiestnené vpredu, vyžadujú častejšie miešanie a bezproblémový prístup, aby ste nemuseli siahať cez iné horáky.

  • Stredné horáky - umiestnené vzadu, vhodné na dlhodobé varenie potravín, ktoré nevyžadujú časté miešanie.

  • Wok horák - najvhodnejšie umiestnený na boku samostatne alebo v strede pre prístupné a nepretržité miešanie.

  • Podlhovastý horák - ideálny, ak chcete používať gril alebo varnú platňu na grilovanie.






Materiál a dizajn

Na výber je totiž množstvo modelov v rozličnom farebnom vyhotovení (tradičná biela, ale aj strieborná či čierna) a rôznymi typmi povrchu, smaltovaným plechom počnúc, cez sklokeramiku a sklo, až po nerez. Cenovo najvýhodnejšie sú smaltované dosky, elegantnejšie sklokeramické či nerezové sú už o niečo drahšie.


Mriežky/rošty nad horákmi

Najčastejšie bývajú vyrobené z liatiny, ktorá je dostatočne odolná a ľahká na údržbu. Ak sú vyrobené z menej kvalitných zliatin, môžu začať časom korodovať. Takisto je dôležité aby mriežka sedela na doske naozaj pevne a stabilne čo býva najväčší problém smaltovaných mriežok. Väčšina roštov má na spodnej strane protišmykové silikónové alebo gumené úchyty, ktoré zlepšujú stabilitu.


  • Jednodielne rošty – veľmi dobrá stabilita, väčších rozmerov, ich údržba náročnejšia.

  • Dvojdielne rošty – najčastejšiu alternatívu, ich údržba je jednoduchšia, problém je horšia stabilita.

  • Štvordielne rošty – ak sú kvalitné a dostatočne ťažké, môžu mať veľmi dobrú stabilitu, rovnako tak však môžu byť vyslovene nestabilné. Oceníte ich pri umývaní, keďže majú malé rozmery.


TIP : Určite si všímajte údaj o možnom umývaní roštov/mriežok v umývačke riadu.







Ohraničenie dosky

Rám či vyvýšený okraj - v prípade, že sa na dosku niečo vyleje, zafunguje ako mechanická prekážka a nič vám nestečie po linke až na zem. Ale samozrejme nie každému môže takéto riešenie vyhovovať a radšej sa poobhliadne po zvyčajne elegantnejšej doske, ktorá ho teda nemá.Vzhľad varnej dosky môže ľahko doladiť celkový dojem vašej kuchyne. Je potrebné vybrať dosku tak, aby vyhovovala nielen veľkosťou a tvarom, ale aby ľahko zapadla do konceptu kuchyne.


Varná doska s rámčekom

  • varná doska je lemovaná rámčekom

  • rámček má nielen dekoratívnu, ale i praktickú funkciu

  • tvorí malú bariéru a zabráni rozliatej tekutine z varnej dosky pretiecť na pracovnú plochu

  • komplikovanejšie čistenie


Varná doska bez rámčeka

  • varné dosky bez rámčeka pôsobia elegantne a minimalisticky

  • netvoria výrazný prechod s pracovnou plochou

  • ľahšie sa udržujú







Zapaľovanie

Zapaľovať varnú dosku či rúru pomocou zapaľovača alebo zápaliek dnes už nebudete musieť. Plynové sporáky bývajú vybavené elektrickým zapaľovaním. Postačí vykonať potrebný úkon a plyn zapáli iskrenie pri horáku.







Dôležité funkcie a vybavenie

Plynové varné dosky sú tradične najobľúbenejšou voľbou slovenských kuchýň. Obvykle sú vybavené spínačom zapaľovania a gombíkmi, ktoré umožnia ovládať a meniť silu každého plameňa. Dotykové či tlačidlové ovládanie ako je to pri iných typoch varných dosiek teda nehľadajte.


  • Ovládanie - je spravidla riešené otočnými ovládačmi s plynulou reguláciou prietoku plynu a tým aj výkonu horáka. Niektoré plynové varné dosky sú vybavené aj samostatným ovládačom , ktorý slúži na okamžité zastavenie plynu pre celú dosku.

  • Skoková regulácia horákov – drahšie modely plynových varných dosiek môžu byť vybavené aj skokovým ovládaním , pri ktorom sa ovládacie prvky neotáčajú plynulo, ale v niekoľkých krokoch . Vďaka tomu si budete istí, že varíte zakaždým s takmer rovnakým výkonom a tým pádom pri takmer rovnakej teplote .

  • Automatické zapaľovanie – pomocou elektrickej iskry sa plyn zapne okamžite, hneď ako sa otočí a zatlačí ovládací prvok na regulaciu výkonu horáka.

  • Ochrana proti úniku plynu – ak horák zhasne vplyvom prievanu alebo pretečenia hrnca, poistka uzavrie prívod plynu a zabráni tak jeho úniku, touto poistkou už disponuje každý jeden model na trhu

  • Ochrana proti pretečeniu – doska detekuje, kedy kvapalina pretiekla z hrnca a vypne plyn

  • Detská poistka – funkcia uzamkne ovládanie aby nedošlo k nechcenému zapnutiu dosky, býva súčasťou modernejších modelov

  • Napojenie na propán-bután – väčšinu varných dosiek môžete používať klasicky prívodom plynu ale aj s propán-bután tlakovej fľaše. Napojenie na propán-bután, kvalifikovaný plynár musí vymeniť trysky - obvykle ich nájdete v balení varnej dosky) a nastaviť ich na vhodný tlak .

  • Indikátor zvyškového tepla – aj pri plynových varných doskách sa môžete stretnúť s touto praktickou bezpečnostnou funkciou, ktorá vás po dovarení varuje pred ešte horúcim horákom.

  • Displej – niektoré plynové varné dosky môžu disponovať displejom, ktorý však nebude slúžiť na ovládanie, ale „len“ na zobrazovanie niektorých informácií (napríklad aktuálny výkonnostný stupeň horáka a podobne).

  • Poklop na dosku – niektoré modely môžu mať aj poklop, po dovarení tak máte priestor na iné činnosti (ak máte menšiu kuchyňu, môže sa reálne hodiť)-






Inštalácia varnej dosky na plyn

Na inštaláciu určite bude potrebný odborník. Neodborná montáž by sa vám totiž nemusela vyplatiť. Nezabudnite však vopred zistiť, či sa vám plynová doska zmestí, kam potrebujete. Pokiaľ ju máte v pláne nainštalovať nad rúru, myslite tiež na dostatočnú medzeru medzi varnou doskou a rúrou. Vždy sa riaďte odporúčaním výrobcu.







Čistenie a údržba

Uviedli sme si hneď niekoľko kombinácií povrchov. Ktorý z nich sa ale najlepšie udržuje? Ide predsa len o spotrebič náchylný na časté nečistoty, ktoré budeme musieť odstraňovať denne. Údržba a čistenie by teda malo byť čo najpohodlnejšie.Prvým pravidlom na čistenie plynovej varnej dosky je okamžite odstrániť akékoľvek vyliate potraviny, pretože upchaté horáky oslabia tok plynu a výsledkom je nerovnomerné zahrievanie a okrem toho, pripálené zvyšky je veľmi ťažké čistiť. Čistenie plynovej dosky môže byť zdĺhavé, pretože je členitá. Teplá mydlová voda a tkanina z mikrovlákna – to je všetko, čo potrebujete pre väčšinu povrchov plynových varných dosiek.

Čistenie povrchu dosky

Nerezová oceľ - patrí k najlacnejším prevedeniam, udržuje sa o niečo horšie. Vyberte povrch odolný proti odtlačkom, pretože je menej pravdepodobné, že sa objavia šmuhy a uľahčuje aj utieranie rozliatych potravín.

Smaltové povrchy - stará klasika na čistenie naozaj nenáročná a nezanecháva žiadne odtlačky prstov, ani šmúh. Na sklenených povrchoch je potrebné k čisteniu pristupovať zodpovedne, je náchylná k poškriabaniu, na tmavom skle vidno šmuhy, prach aj odtlačky prstov. Svetlá farba skla je na tom o niečo lepšie, ale po čase môže vplyvom mastnoty zažltnúť.

Čistenie mriežok

Čistenie mriežok z liatiny, smaltu a nehrdzavejúcej ocele môže vyžadovať namáčanie, ak sú pripečené zvyšky. Namočte mriežky do umývadla s horúcou mydlovou vodou. Vyhnite sa umývaniu mriežok z liatiny v umývačke riadu, môžu skorodovať. Hľadajte mriežky, ktoré majú hladký povrch, pre jednoduchšie čistenie.

Čistenie horákov

Čistenie horákov je veľmi dôležité, aby sa zabránilo upchávaniu otvorov a tým nerovnomernej distribúcii plynu. Horáky sú zvyčajne vyrobené z hliníka, preto sa vyhnite ich čisteniu pomocou sódy bikarbóny a octu, pretože by to mohlo odfarbiť kov. Namáčanie v teplej mydlovej vode a čistenie pomocou mäkkej kefy je najlepšie na odstránenie zaschnutých zvyškov z drobných otvorov v horákoch. Uzávery horáka liatiny môžu byť škvrnité, ale zvyšky sa po čase vypaľujú. Vyhýbajte sa okolitým priestorom horáka z hliníka, pretože tie je prakticky nemožné vyčistiť.





Cena###

Základné cenové kategórie

Plynové varné dosky do 200 €

V tejto cenovej kategórii nájdete hlavne menšie varné dosky (2-3 platničkové) ale aj 4 platničkové v základnom vyhotovení a výbave. Z materiálov prevláda nerez a smaltovaná oceľ. Sklokeramika sa vyskytuje najmenej.

Plynové varné dosky d 200 do 350 €

V tomto rozpätí čakajte kvalitnejšie varné dosky so 4 a viac horákmi. Medzi nimi sa už objavujú modely, ktoré disponujú aj špeciálnym Wok horákom. Materiálovo ide najčastejšie o kombináciu sklokeramika a nerez. Výbava je viacmenej základ, nechýba možnosť presnejšie nastaviť silu plynu, s pokročilejšími funkciami ale rátajte až v najvyššej cenovej kategórii.

Plynové varné dosky nad 350 €

Plynové varné dosky s cenovkou 350 € a vyššie sú produkty, ktoré majú najkvalitnejšie vyhotovenie. Okrem základu môžete v tejto kategórii očakávať technológie, ktoré umožňujú úplne presné a postupné nastavovanie sily plynu. Viacerým modelom nechýba napríklad ani digitálny displej, ukazovateľ zvyškového tepla, či časovač. Konštrukcia týchto dosiek je z najkvalitnejších materiálov, ktoré garantujú ich odolnosť a dlhú životnosť.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore