Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom príklepovej vŕtačky

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Príklepové vŕtačky


Ešte predtým, než sa začnete prehrabávať nad ponukou konkrétnych výrobkov, odporúčame zvážiť účel nákupu vŕtačky. Pri samotnom nákupe berte do úvahy hlavne príkon , krútiaci moment , typ skľučovadla a rozsah jeho upínania , prípadne prevedenie ergonómie . Nemalú úlohu zohráva aj hmotnosť samotnej vŕtačky. Nezabúdajte ani najrôznejšie funkcie a bezpečnostné opatrenia.






Na čo potrebujem príklepovú vŕtačku?

Potrebujete spracovávať iba ľahké materiály, ale v obchode vás láka nákup poriadnej príklepovej vŕtačky? Zvážte, či sa vám to cenovo oplatí. Stroje s príklepom sú totiž drahšie a dodatočná sila tu bude úplne zbytočná.

Naopak pri opracovaní tvrdých materiálov ako je betón alebo kameň sa bez nej nezaobídete. Pri použití klasických prístrojov skôr skrivíte vrták, než aby ste dosiahli svoje. Výhoda moderných modelov spočíva v možnosti príklep vypnúť, čím ich možno používať aj pre nenáročné úkony.






Príkon príklepovej vŕtačky

Príkon je základný parameter určujúci, ako rýchle a efektívne vŕtanie vlastne bude. Udáva sa vo Wattoch a od jeho výšky sa odvíja výkon, ale aj spotreba energie. Všeobecne platí, že čím vyšší príkon je, tým lepšie . Na domáce použitie plne postačuje zhruba 600 W , čo bežná ponuka v špecializovaných obchodoch spĺňa. Také aparáty je možné využiť na prakticky všetky mysliteľné práce.

Nástroje určené remeselníkom sa potom vyznačujú vyššou silou, ktorá môže dosahovať aj výšku okolo 1 500 W . Určené sú však do rúk profesionálov, pretože ich výrazná hmotnosť a sila môžu spôsobiť nepríjemný úraz.

Mnohí sa tiež pri nákupe obzerajú na množstvo otáčok . Považujeme za dôležité upozorniť, že tento atribút nemá väčší vplyv na úroveň práce . Efektivita príklepu je totiž pevne spätá s výškou krútiaceho momentu.






Príklepová vŕtačka a krútiaci moment

Krútiaci moment je úzko spätý s príkonom. Ide o vlastnosť špecifickú pre segment príklepových vŕtačiek, pretože udáva silu, s ktorou nástroj preniká do materiálu. Udáva sa v tzv. newtonmetroch a mali by ste vždy pátrať po čo najvyšších hodnotách. V momente vypnutia pomocného príklepu nadobúda hodnotu 0.






Skľučovadlá

Nemenej významným parametrom je aj spôsob upínania vrtákov . O tom rozhoduje prevedenie tzv. skľučovadla . V súčasnej dobe sa na trhu nachádzajú dva druhy skľučovadiel – na kľučku a rýchloupínaciu .

Predtým jediný dostupný spôsob má podobu skľučovadla na kľučku. Vrták musíte vymeniť ručne pomocou špeciálneho kľúča . Dnes sa uplatňuje najmä pri lacných modeloch , ale mnoho remeselníkov nedá na tento spôsob dopustiť. Zaisťuje totiž pevnejšie držanie bitov v čeľustiach ako moderný rýchloupínací systém.

Práve rýchloupínanie je trendom, ku ktorému trh v súčasnosti smeruje. Vrták postačí len umiestniť do vnútra vŕtačky a ten sa zaaretuje sám, alebo po stlačení zodpovedajúceho tlačidla. Veľkou výhodou je, že sa nemusíte obávať prípadnej straty kľúča.

Nemenej dôležitý je aj rozsah upínaní. Ten udáva maximálny rozmer vrtáka , ktorý je možné do prístroja vložiť. Štandardne sa pohybuje v rozmedzí od 8 do 16 mm , pričom by ste mali voliť modely s minimálnym rozsahom 13 mm, jedine tak totiž upnete aj väčšie bity.






Ergonómia príklepovej vŕtačky

Ak ste už niekedy niečo vŕtali, dokážete si predstaviť, aká náročná činnosť to je. Zvlášť vtedy, keď ju musíte vykonávať po dobu niekoľkých predĺžených hodín. Nástroje by preto mali mať zodpovedajúce vykonanie ergonómie . Štandardne sa využíva tvar klasickej vŕtačky , vybavený pohodlnou rukoväťou . Výhodou je aj systém tlmenia vibrácií .

Skontrolujte aj umiestnenie jednotlivých ovládacích prvkov . Nič asi nenaštve viac, pokiaľ sa vám zariadenie drží skvele v ruke, ale musíte neustále držať tlačidlo, z ktorého po niekoľkých minútach bolí prst. Toto všetko sa oplatí overiť fyzickou návštevou obchodu a „poťažkaním“ zvoleného modelu.






Hmotnosť príklepovej vŕtačky

Na to, aká pohodlná vaša práca vlastne bude, má zásadný vplyv aj hmotnosť vŕtačky. Každý gram navyše je totiž pri dlhšie trvajúcej činnosti poznať a subjektívne nadobúda náčinie neznesiteľnej váhy. Majorita nástrojov na trhu býva ťažká zhruba 1,5 – 4 kg. Taká hmotnosť zaisťuje dostatočnú kvalitu konštrukcie pri zachovaní jednoduchej manipulácie .

Masívne výrobky určené remeselníkom v extrémnom prípade dosahujú až 10 kilogramov . Obvykle však ide o nástroje, s ktorými sa pracuje iba vo veľmi krátkych intervaloch. Rozhodne nepočítajte, že by ste s nimi bez úhony zvládli niekoľkohodinovú smenu.






Funkcia a bezpečnosť vŕtačky s príklepom

Pri nákupe akéhokoľvek nástroja dnes už neplatí, že dostanete len vybraný artikel a tým všetko hasne. Firmy sa predbiehajú v palete ponúkaných funkcií , príslušenstva a najmä bezpečnostných prvkov . Hlavne na ich vykonanie by ste nemali za žiadnych okolností zabúdať. Intenzívna práca so sebou vždy prináša nemalé riziká pre ľudské zdravie.

Prehľad jednotlivých rozšírení ponúka nasledujúca tabuľka:


Funkcia

Účel

KickBack Control

Zabránenie spätnému rázu

Tlmenie vibrácií

Systém zabraňujúci prieniku nepríjemných vibrácií do dlaní

Prevodové stupne

Možnosť voliť z niekoľkých nastavení otáčok

Spätný chod

Zmena smeru točenia vrtáka pre ľahšie vytiahnutie

Aretačné tlačidlo

Práca pod konštantnými otáčkami bez nutnosti držania tlačidla

Kufrík

Nádoba na bezpečné uloženie nástroja a vrtákov

Bezpečnostná poistka

Okamžité vypnutie prístroja pri strate kontroly

Dodatočná rukoväť

Pre ľahšie držanie v oboch rukách


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore