Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere tašky pre prváka

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Školská taška pre prváka

Nenechajte sa zlákať len krásnymi motívmi. Je jasné, obľúbená postavička na taške pomáha zvládať prvé dni v škole lepšie. Uvedomte si však, že deti školskú tašku vláčia 10 mesiacov v roku. Nie vždy majú ten luxus, že im preplnenú aktovku odnesie mamina alebo tatino. Na čo by ste mali myslieť pri výbere aktovky pre prváka?





Váha školskej tašky

Čím ľahšia, tým lepšia - školská taška pre prváka by mala mať maximálne 1200g. Netreba zabúdať, že v nej budú knihy, zošity, farby, farbičky, peračník, desiata a voda. Spolu s obsahom by nemala byť vyššia než 15 % váhy dieťaťa.







Ergonómia a kvalitný chrbtový systém

Školská taška by mala mať spevný, anatomicky tvarovaný chrbát s odvetraním, aby sa dieťa nepotilo a netlačili ho do chrbta školské potreby, pretože, povedzme si, máloktoré dietko má v taške poriadok.

TIP : Popruhy musia byť nastaviteľné tak, aby sa vrchná časť tašky nachádzala vo výške ramien a spodná na úrovni bedier dieťaťa.







Široké popruhy

Nie je nič horšie ako tenké nevystužené popruhy, ktoré tlačia na ramenách. Popruhy by vraj mali byť vystužené so šírkou minimálne 4 cm, aby uniesli váhu učebníc a zároveň dieťa nerezali. Správne nastavené popruhy priliehajú celou svojou plochou na plecia školáčika. Spodná strana siaha po úroveň bedier a vrchná časť tašky sa nachádza vo výške ramien, nemala brániť pohybu krku. Pre odľahčenie váhy na ramenách a chrbte je výhodou, ak je taška vybavená hrudnými a bedrovými popruhmi. Tie pomáhajú lepšie rozložiť jej váhu.

TIP : Až si dieťa prvýkrát nasadí novú školskú tašku a vyrazí do školy, skúste, či nepotrebuje dostatočné utiahnutie popruhov. Nechajte dieťa prejsť sa s batohom, otočiť sa, pobehnúť a ak sa mu taška nekĺže zo strany na stranu, všetko je v poriadku. Ak sa taška kĺže, je nutné popruhy ešte utiahnuť.







Nepremokavé materiály a pevné dno

Aby bol dobre chránený obsah tašky, mala by byť zhotovená z nepremokavých materiálov. Takýto materiál okrem toho umožňuje ľahšie čistenie.Každá taška je iba natoľko nepremokavá, ako kvalitne má spracované zatváranie a zipsy. Ak do tašky zateká cez zips, nepomôže ani najlepší materiál.

Ak vyberáte školskú tašku, presvedčte sa tiež, či je jej dno vybavené plastovými hranami alebo nožičkami pre lepšiu stabilitu. Pre školský batoh je vhodné, ak je dno vyhotovené z umývateľného, odolného materiálu.


TIP : Aktovka s pevným dnom sa nebude prevracať, nebudú z nej vypadávať zošity, keď sa prváčik najviacej ponáhľa.







Bezpečnostné prvky

Odrazky a výrazné farby - Dôležitým kritériom je aj bezpečnosť dieťaťa. Konkrétne teda reflexné prvky školskej tašky. Reflexné prvky zvyšujú viditeľnosť chodca až 10 x. Aktovka aj batoh by mali byť veľmi dobre vidieť za šera, v tme a jednoducho za každých okolností. Taška by mala mať dostatočne veľkú plochu z reflexného materiálu, farby, odrazky atď.


TIP : Postarajte sa o to, aby bolo vaše dieťa dobre viditeľné aj v tme, či hmle. Výrazné farby, odrazky alebo blikačky zabezpečia lepšiu viditeľnosť a bezpečnosť na/popri ceste.







Vnútorná dispozícia tašky

Priehradky a vrecká - Keď budete vyberať školskú tašku, zamerajte sa aj na to, ako je členená. Pre prváčikov je vhodná školská aktovka, v ktorej pri odklopení hornej časti vidíte prehľadne všetok obsah. Predstavte si, čo všetko si bude musieť školák dovnútra zbaliť – učebnice, zošity, peračník alebo napríklad aj prezuvky. Bude si mať dieťa kam uložiť desiatu? Výhodou je aj špeciálne vrecko na fľašu s nápojom a desiatu. Sú to možno detaily, ale pomáhajú udržiavať v školskej taške poriadok, a to je predsa sen každej maminy







Ľahká obsluha a jednoduchosť uchopenia tašky

Pre obsluhu školskej aktovky netreba mať žiadne zvláštne zručnosti. Otváranie aj zatváranie by malo byť jednoduché a obsluha by nemala žiačikovi robiť žiadne problémy. Majte na pamäti, že dieťa musí byť schopné svoju aktovku rýchlo a ľahko pripraviť aj zbaliť, nechce sa zdržovať žiadnymi zbytočne zložitými úkonmi.

Aby sa deťom s taškou ľahšie manipulovalo, musí byť vybavená pevným, ľahko uchopiteľných uchom. To by sa malo dať bez problémov vziať do ruky aj v zimných rukaviciach. Malo by tiež zvládnuť váhu tašky aj s nákladom bez poškodenia. Niektoré modely majú polstrované ucho na iných nájdete aj plastové.


TIP : Výhodou je, ak je batoh alebo taška vybavená aj pútkom na zavesenie na lavicu. Vďaka tomu sa nebude vášmu školákovi váľať na zemi, kde o ňu môže ľahko zakopnúť.






Dizajn - Nechajte si poradiť od školáka

Posledné, na čo je treba dávať pri výbere pozor, je samotný školák. Vaše dieťa by malo mať možnosť do výberu školskej aktovky zasiahnuť a zvoliť si jej vzhľad. Preto svoje dieťa do kúpy školskej tašky zapojte – urobte základný výber niekoľkých modelov, ktoré vyhovujú veľkostne a prevedením a dovoľte mu, aby posledný výber, týkajúci sa dizajnu, urobilo samo. Takto nadobudne pocit, že o školskej taške rozhodovalo a nedostalo nanútený výber rodiča.


TIP : Dostupné sú tiež sety k školským taškám. Môžete tak kúpiť tašku, peračník aj vrecúška v rovnakom dizajne.Bude ju nosiť na chrbte každý deň, a preto by malo mať svoju školskú aktovku rado.







Správne nosenie

Okrem toho, že je dôležité vybrať správnu veľkosť školskej tašky, nezabúdajte ani na spôsob, ako ju vaše dieťa nosí. Dno školskej tašky by malo končiť pár centimetrov pod pásom a vrchná spolu s popruhmi by mala ísť zarovno ramien. Takto najlepšie dieťa využije polstrovanie chrbtovej časti, taška nebude tlačiť, ani ťahať smerom dozadu a celkové rozloženie hmotnosti bude optimálne. Nedovoľte svojmu dieťaťu, aby tašku nosilo na jednom ramene. Riziko skoliózy je pri preťažovaní jednej strany v detskom veku vysoké. Dokonca aj vedecké pozorovania sa venujú bolestiam chrbta, ktoré spôsobuje nesprávne nosenie tašky, preto by ste sťažnosti svojho dieťaťa jednoznačne nemali prehliadať.

02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore