Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako maximalizovať účinnosť chladenia autochladničky?

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Ako maximalizovať účinnosť chladenia autochladničky?


Vnútro autochladničky nie je permanentne schladené na určitý stupeň. Tento chlad z autochladničky neustále uniká, niekedy výrazne, niekedy menej. Tak napríklad, pri otvorení autochladničky teplo rapídne uniká do okolia s výrazne vyšším teplom. Je preto dôležité mať autochladničku otvorenú na čo najkratšiu dobu.

Pomalý únik tepla, ktorý závisí nielen od mechanizmu využitého na ochladzovanie, ale aj od izolácie samotnej autochladničky. V tomto prípade sa môže jednať o autochladničky, ktoré aktívne využívajú elektrickú energiu na udržiavanie určitej teploty. Tento druh stráca resp. nadobúda teplotu z okolia v momente odpojenia od elektrickej energie. Na druhej strane tu sú pasívne autochladničky, teplota ktorých v akomkoľvek okamihu závisí od teploty okolia, a to určuje, ako dlho vydrží izolovaný chlad. Tento chlad je, napriek izolácii, dočasný. Totižto neustále prebieha výmena tepla medzi predmetom a okolím, teplo ktorej ohrieva nielen autochladničku, ale aj jej vnútro. Preto je izolácia autochladničky jednou z najdôležitejších súčastí. Na trhu sa nachádzajú autochladničky, ktoré si udržia teplotu po dobu pár alebo niekoľkých hodín, potom tu sú hermeticky uzavreté sofistikované autochladničky, obsah ktorých vydrží v chlade výrazne dlhšie. Za takéto autochladničky si však treba výraznejšie priplatiť.


Rýchlosť vychladenia priestoru závisí od metódy využitej pri ochladzovaní.






Kde vhodne autochladničku umiestniť

Na dosiahnutie lepšej účinnosti neodporúčame autochladničku prevážať v miestach, kam nedosiahne klimatizácia, respektíve kde je najteplejšie z celého vozidla. Typicky to môže byť uzavretý batožinový priestor auta. Pamätajte, že čím nižšia je teplota v okolí chladničky, tým efektívnejšie funguje. Samotný chod chladničky taktiež produkuje znateľné teplo.

Chladničkám do automobilov taktiež nesvedčí priamy slnečný svit. Pokiaľ chladnička disponuje ventilátorom, overte jeho správnu funkčnosť a nechajte mu dostatočný priestor na dosiahnutie maximálnej efektivity. Ak by iný náklad ventilátor zakryl, mohlo by dôjsť k prehriatiu a k tzv. vypáleniu poistky. Ideálnym miestom na prevoz autochladničky, minimálne vo väzbe na efektivitu chladenia, môže byť napríklad miesto za sedadlom spolujazdca vodiča.




Tipy na optimalízáciu výkonu

Nezávisle od toho, pre aký model sa nakoniec rozhodnete, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť pre optimalizáciu výkonu vašej autochladničky:


  • Predchladenie boxu – predchlaďte celé zariadenie. Dokonca aj umiestnenie v chladnej garáži alebo klimatizovanej miestnosti v noci pred plánovaným balením pomôže. Ak to nie je možné, zvážte kúpu “obetného” vrecka ľadu, aby ste ochladili box predtým, ako ho použijete.

  • Predchlaďte obsah – všetko, čo pôjde do autochladničky, by malo stráviť niekoľko hodín (najlepšie cez noc) v chladničke. Ak plánujete dlhšiu cestu, zvážte zmrazenie niektorých položiek, ktoré nebudete používať v prvých dňoch výletu (ako sú napríklad tie hamburgery na tretí deň), alebo veci, ktoré sa dajú ľahko využiť v zmrazenom stave (ako napríklad strúhaný syr).

  • Udržujte chladničku v tieni – znie to samozrejme, ale je ľahké zabudnúť, ako sa mení tieň v závislosti od pohybu slnka. Je tiež dôležité zvážiť teplotu povrchu, na ktorý chladničku postavíte, pretože teplo z podložky bude vyžarovať do spodnej časti mrazničky a predčasne roztaví jeho obsah. Horúcemu piesku a asfaltu je najlepšie sa vyhnúť, vhodný je chladný cement alebo tráva.

  • Minimalizujte čas, kedy je box otvorený – toto je ďalší, ktorý znie síce samozrejme, ale je to výzva. Či už je to váš kamarát, ktorý hľadá poslednú fľašu piva, alebo sa vaše batoľa hrá s chladničkou, kým ste otočení chrbtom – je ľahké nechať veko otvorené. Snažte sa otvárať chladničku menej krát. Je rozumné spárovať vašu veľkú autochladničku s menšou, osobnou, ktorú môžete naložiť v chladnejšom rannom vzduchu položkami, ktoré budete potrebovať na obed a popoludňajšie občerstvenie. Akýkoľvek spôsob, ako môžete skrátiť čas, kedy je veko otvorené, predĺži čas chladenia.





Bezpečná prevádzka

Prenosné chladničky sú bezpečné – pokiaľ s nimi budete zaobchádzať podľa pokynov výrobcu, nemalo by sa nič stať. Mali by však disponovať ochranou pred skratovaním, ktorá zabráni poškodeniu nielen chladničky, ale aj ďalších prístrojov zapojených do siete.

TIP : Pokiaľ model ponúka aj systém ABS, sám dozrie na napätie autobatérie. Ak klesne na úroveň cca 11 V, zariadenie sa automaticky vypne.




5 najčastejších otázok o prenosných chladničkách

Mali by ste pri spustení chladiacej funkcie nechať v chladničke voľný priestor?

Áno, najlepšie je ponechať okolo chladiacich otvorov určitý priestor. To umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu a rovnomerné chladenie v celom priestore.


Bude potrebné ho mať neustále zapojený?

Vo všeobecnosti je najlepšie nechať prenosnú chladničku zapojenú do elektrickej siete, aby sa maximálne využila. Niektoré udržiavajú teplotu ešte nejaký čas po odpojení, ale len ponechanie pripojenia k zdroju napájania zabezpečí dosiahnutie vhodnej teploty.


Bude prenosná chladnička po zapojení do siete hlučná?

To do veľkej miery závisí od samotného modelu, ale väčšina prenosných chladničiek má tichú prevádzku. V skutočnosti často znejú ako bežná domáca chladnička.


Dá sa chladnička udržiavať na viacerých povrchoch?

Áno, prenosná chladnička by mala bezchybne fungovať na tvrdých povrchoch, ako je drevo, alebo na mäkkých povrchoch, ako je koberec.


Je možné, aby chladnička fungovala 24 hodín denne?

Áno, prenosnú chladničku je možné nechať zapnutú. Niektorí ľudia ich nechávajú zapojené nepretržite celé mesiace, ak nie rok.

09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore