Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom teplovzdušnej pištole

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Teplovzdušné pištole


Teplovzdušná pištoľ je pomerne lacný avšak veľmi užitočný pracovný nástroj, ktorý oceníte v každej domácnosti. Pomocou pištole renovujete starý nábytok, okná, použiť ju môžete na zváranie aj spájkovanie. Teplovzdušná pištoľ by mala byť ľahko ovládateľná, vyberať by ste ju mali aj podľa nástavcov, ktoré hrajú v prípade tohto výrobku zásadnú úlohu.


Využitie teplovzdušnej pištole







Rozdelenie podľa typu napájania

Elektrické teplovzdušné pištole

  • najpoužívanejší a univerzálny typ teplovzdušných pištolí

  • napájanie zo siete

  • zaručí nepretržitý chod, potrebný výkon aj užívateľský komfort

  • môžu dosiahnuť teploty až okolo 650 ° C

  • určené domácich majstrov a aj pre profesionálov

  • nižšia obstarávacia cena



Akumulátorové teplovzdušné pištole

  • mobilita - nebudete limitovaní prívodným káblom

  • vhodné na prácu v menej dostupných miestach

  • nevýhodou je potreba nabíjania

  • limitovaní budete kapacitou batérie

  • vyššia obstarávacia cena


Plynové teplovzdušné pištole

  • v podstate horáky s otvoreným plameňom

  • propán-butánová náplň

  • vysoký výkon, využijete hlavne pri rôznych stavebných prácach

  • zaistia stabilné udržiavanie požadovanej teploty na dlhú dobu

  • udržiavajú konštantnú teplotu aj v zlých poveternostných podmienkach

  • pracujú pri oveľa vyššej teplote

  • teplota plameňa môže dosahovať až 1 800 °C a viac








Rozsah teplôt nahriatia

Pri výbere pištole dobre zvážte, na čo presne ju budete využívať. Zatiaľ čo najvyššie teploty sa používajú na opaľovanie pri odstraňovaní náterov, uvoľňovaní zahrdzavených matíc alebo na zmršťovanie bužírok, na vysúšanie sú naopak vhodnejšie teploty nižšie. Teplovzdušná pištoľ je všestranný pomocník, mala by vám umožniť regulovať teplotu. Jednoduchšie modely pištolí regulujú teplotu spravidla otočným gombíkom. Drahšie modely pištolí disponujú LCD displejom s dotykovým ovládaním.


  • Minimálna teplota – pri drahších prístrojoch môže byť minimálna teplota nižšia ako 100 °C, v prípade lacnejších modelov to však môže byť 300 °C a viac.

  • Optimálna teplota - pri najčastejšom využití – odstraňovaní starých náterov, je optimálna teplota 250 až 350 °C. Pri nej nedochádza k tepelnej deštrukcii dreva , na druhú stranu je optimálna k strate pevnosti akýchkoľvek náterových materiálov.

  • Maximálna teplota – najvyššia možná teplota býva spravidla v rozmedzí 500 – 650 °C.


Každá činnosť vyžaduje odlišnú teplotu, v rozhodovaní, aký veľký rozsah teploty využijete..


do 100 ºC Rozmrazovanie materiálov citlivých na teplo


150 ºC

Vysúšanie vlhkého dreva a čerstvo nalakovaných plôch alebo natretých stien

200 ºC

Vysušenie vlhkých múrov či ohrievaní zamrznutého potrubia

250 – 300 ºC

Odstraňovanie starých náterov a lakov z dreva (nedochádza k tepelnej deštrukcii dreva). Teplota vhodná aj pri práci s bužírkami

300 - 400 ºC

Nahrievanie a tvarovanie aj odolnejších materiálov, tmelov či lepidiel, možnosť zvárať umelú hmotu

500 - 600 ºC

Zapálenie uhlia v grile alebo krbe, odstránenie odolných farieb a náterov

700 - 1 800 ° C: taká teplota sa využíva hlavne pri činnostiach, ako je lepenie strešných asfaltových krytín, rozdiel spočíva hlavne v rýchlosti a tiež v kvalite následne vzniknutých spojov - drží pevnejšie.


Regulácia teplôt

Typ regulácie teploty prúdenia vzduchu – čím viac stupňov na výber, tým väčšie možnosti presného prispôsobenia teploty spracovávanému materiálu.


  • Najjednoduchšie pištole - majú iba jeden teplotný stupeň a sú primárne určené na odstraňovanie starých náterov.

  • Základné modely - teplota sa dá približne nastaviť pomocou “prepínača” výkonu a otáčok motora. Inak, štandardom bývajú dve voliteľné úrovne intenzity ohrevu. Určené na bežné domáce používanie.

  • Dokonalejšie pištole - disponujú takzvanými tyristormi alebo triakmi – sú to prvky, ktoré plynule regulujú teplotu.

  • Najmodernejšie a najkvalitnejšie modely - disponujú aj svietiacimi diódami, ktoré indikujú dosiahnutú teplotu, prípadne digitálnym teplomerom, ktorým je možné priebežne kontrolovať teplotu prúdiaceho vzduchu a plynule ju v prípade potreby nastavovať.







Rýchlosť nahrievania a udržiavania teploty

Tento parameter je priamo úmerný výkonu – čím vyšší výkon, tým rýchlejšie bude nahriatie. Pištole sú tradične pripravené v priebehu niekoľkých sekúnd, rozdiely sú naozaj minimálne. So skutočne pomalším nahrievaním sa stretnete iba na extrémne lacných modeloch. Kvalitnejšie teplovzdušné pištole by mali tiež reagovať dostatočne rýchlo na zmeny teploty, a to ako pri jej zvýšení, tak aj znížení. Podobne dôležité je udržiavanie nastaveného stupňa. Je síce pravda, že výrobcovia bežne neudávajú parameter o tom, či teplota zvykne kolísať. Problémom býva najmä postupné a svojvoľné zvyšovanie tepla, čo nie je praktické a ani bezpečné.







Trysky

V závislosti od typu práce, ktorú chcete s teplovzdušnou pištoľou vykonávať, budete potrebovať sadu trysiek vhodných na lepenie za tepla alebo tepelné rezanie. Na výber sú tiež okenné trysky, reflexné trysky, redukčné trysky, spájkovacie trysky, zváracie trysky a zváracie trysky so zváracou topánkou. Bez ohľadu na zamýšľané použitie majú trysky rôzne dĺžky a šírky.

TIP : Výberom správnej trysky môžeme presne nasmerovať prúd vzduchu. Vďaka tryskám môžeme tiež tvarovať prúd vyfukovaného vzduchu tak, aby bol viac bodový alebo rozptýlený. Výber správnej trysky ovplyvní kvalitu a rýchlosť práce a tiež nám uľahčí prácu v úzkych a ťažko prístupných miestach.







Výkon a príkon

Výkon pištole má vplyv na to, aké vysoké teploty dokáže pištoľ dosiahnuť, koľko teplého vzduchu vytvorí (udávané v litroch za minútu) a tiež na to, ako rýchlo sa zahreje. Čím výkonnejšiu pištoľ si vyberiete, tým rýchlejšie Vám pôjde práca od ruky. Na druhej strane s výkonom rastie spotreba energie.

Aby ste kúpili naozaj výkonnú pištoľ, nemal by byť príkon menší, než 1 500 W. Veľké množstvo značkových pištolí má však príkon okolo 2 000 W. Tie najlepšie pištole majú príkon až 2 400 W, takto vysoký príkon sa však podpíše aj na vyššej spotrebe.








Prietok vzduchu

Údaj, ktorý má úzky súvis s reguláciou teploty. Najlacnejšie pištole majú prietok vzduchu pevne stanovený , alebo nastaviteľný maximálne v dvoch rýchlostiach. Vybavenejšie modely majú možnosť regulovania teploty vo viacerých stupňoch a najlepšie až plynulú reguláciu pomocou tlačidiel a digitálneho displeja.


  • Minimálny prietok vzduchu sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí od 250 do 350 litrov vzduchu za minútu.

  • Maximálny prietok dosahuje obvykle 500/l/min.

  • Najvýkonnejšie modely zvládajú aj 750 l/min.







Hmotnosť a ergonómia

Hmotnosť - je veľmi dôležitá, najmä ak budete s pištoľou pracovať intenzívne a dlhodobo. Najľahšie modely sa držia tesne nad hranicou pol kilogramu (0,6-0,7 kg). Za solídny štandard možno považovať hmotnosť okolo 0,8-0,9 kg . Napriek tomu je možné naraziť aj na pištole, ktoré vážia aj 2 kg a viac.


Ergonómia - pri výbere pištole je aj dôležitá ergonómia prevedenia teplovzdušnej pištole, a to z pohľadu pohodlného držania a prijateľnej hmotnosti.Ideálne je, ak dokážete pištoľ držať v jednej ruke, a ešte tou istou rukou regulovať teplotu alebo intenzitu prúdiaceho vzduchu. Tým pádom máte druhú ruku voľnú na inú manipuláciu, napríklad na pridržiavanie opracovávaného materiálu.







Funkcie a príslušenstvo

Poteší tiež prítomnosť dodatočných funkcií a príslušenstva , ktoré napomáha tak zjednodušeniu manipulácie s pištoľou, ako aj k rozšíreniu možností jej použitia.


  • Bezpečnostná poistka proti prehriatiu - termostat zabráni prehrievaniu pištole.

  • Možnosť vertikálneho používania pištole - niektoré modely majú prispôsobený tvar, aby ich bolo možné položiť na stôl, takto môžete používať obe ruky na tvarovanie alebo ohýbanie materiálu.

  • Stojan - k niektorým modelom je možnosť prikúpiť samostatný stojan.

    • LED displej - kvalitnejšie modely, umožňujú precíznejšie nastavenie teploty či úrovne fúkania.

  • Nástavce - pre ľahšiu a rýchlejšiu prácu (napr. adaptéry na spájkovanie).

  • Plochý nástavec – využijete ho pri opaľovaní laku.

  • Redukčná tryska – horúci vzduch sústredí do úzkeho miesta.

  • Reflektorová tryska – vhodná na ohýbanie aj zváranie plastových rúrok.

  • Nástavec na ochranu skla – je doplnený clonou, ktorá ochráni sklo pred praskaním.

  • Škrabka - na odstraňovanie náterov a lakov.







Bezpečnostné prvky

Pracovať budete s horúcim vzduchom, čo si vyžaduje dodržiavať bezpečnostný postup a vhodné ich pri práci používať aj termorukavice či ochranné okuliare, ktoré vás ochránia pred spálením.


  • Poistka proti prehrievaniu - ochrana proti prehriatiu, teplovzdušné pištole sú najčastejšie vybavené automatickým vypnutím.

  • Samostatný režim na chladenie - pokročilejšia funkcia, treba nastaviť manuálne, nie je automatická.


TIP : Dôležité je tiež pamätať na to, aby ste používali iba také príslušenstvo, ako sú trysky, ktoré dodáva výrobca teplovzdušného náradia. Pretože nástavce z iných zariadení nemusia byť pre naše náradie vhodné a ich použitie môže viesť k priškrteniu prúdu vzduchu, čo môže spôsobiť spálenie vykurovacích špirál.







Práca s teplovzdušnou pištoľou


Vid článok “Ako pracovať s teplovzdušnou pištoľou”







Cena

Ako vždy si rozdelíme ceny do troch kategórií a predstavíme si, čo od akej je možné očakávať.

Cena teplovzdušnej pištole do 40 €

Táto cenová kategória má najrozšírenejší sortiment a nájdete tu výrobky začínajúce už na 350 Sk. Aj napriek svojej nízkej cene však väčšina poskytuje solídny výkon, takže bude stačiť každému kutilovi, čo teplovzdušnú pištoľ nebude chcieť používať každý deň. Treba sa však zmieriť s tým, že tieto pištole nebudú mať reguláciu teploty a čo sa týka príslušenstva, tiež budú vysoko obmedzené.

Cena teplovzdušnej pištole od 40 € do 100 €

Tieto modely už určite budú disponovať reguláciou teplôt a budú mať najskôr aj rozšírené príslušenstvo a funkcie. Budú určite stačiť aj náročnejším používateľom.

Cena teplovzdušnej pištole od 100 €

Tu je výber o niečo obmedzenejší, zahŕňa profesionálne pištole a tiež akumulátorové modely. V tejto relácii si teda vyberú skôr veľmi nároční používatelia, ktorí používajú toto náradie intenzívne ako pracovný nástroj.


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore