Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poznáte všetky typy parných hrncov?

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Typy elektrických hrncov


Pomalý hrniec

Tento hrniec je určený na pomalé varenie, ktoré sa teší veľkej obľube. Suroviny varené pri pomalom varení nestrácajú vitamíny, zostávajú šťavnaté a varenie je aj diétne, pretože tieto hrnce nevyžadujú pridávanie tuku.

Jedlo sa v pomalom hrnci pripravuje mnoho hodín pri vysokej teplote, ktorá je takmer pod bodom varu. Nemusíte sa ale báť nejakej náročnej prípravy. Stačí len potrebné suroviny vložiť do hrnca a ďalej sa o nič nemusíte starať. V tomto hrnci pripravíte akýkoľvek pokrm od polievok po mäsité pokrmy. Počas varenia je možné všetko kontrolovať, ochutnávať, zahusťovať a dochucovať.


Hrnce na prípravu sous vide

Možno ste už o takej príprave pokrmov počuli, jedná sa o ďalší spôsob pomalého varenia. Oproti klasickým pomalým hrncom sa pokrmy v tomto hrnci pripravujú pri nízkych teplotách. Suroviny sa vložia do vákuového vrecka a potom do vodného kúpeľa. Do vrecka sa so základnými surovinami vloží aj všetko potrebné korenie a nie je teda možné pokrm počas prípravy ešte ďalej dochutiť.


Multifunkčný hrniec

Tento hrniec vám môže nahradiť viacero spotrebičov a to vďaka radu rôznych funkcií. Umožňuje klasické varenie aj varenie v pare, ďalej potom pečenie, grilovanie alebo fritovanie. Zastúpi ryžovar, remosku aj zavárací hrniec.


Tlakový hrniec

Ani tlakový hrniec nie je to, čo býval kedysi. K dostaniu sú síce stále tlakové hrnce vo vylepšenej podobe av modernom prevedení, ktoré je možné pri varení umiestniť na varnú dosku. Ďalšou skupinou sú ale elektrické tlakové hrnce, ktoré slúžia rovnako ako predchádzajúce menované typy na varenie za použitia vlastného zdroja.

Elektrické tlakové hrnce umožňujú klasické varenie, ale aj zaváranie. Oproti klasickému je elektrický hrniec úspornejší, vďaka izolačnej vrstve v plášti hrnca, a bezpečnejší.O bezpečnosť sa stará automatika zatvárania a otvárania, ktorá vám neumožní otvoriť hrniec pod tlakom. Prebytočná para je upúšťaná automaticky a tlak varenia si hrniec reguluje sám, vďaka tomu nie je nutné hrniec strážiť.


Parný hrniec

Vynikajúca pomôcka pre prípravu zdravých pokrmov bez tuku a olejov. Varenie prebieha pomocou vodnej pary, ktorá pripravované suroviny neznehodnotí a zachová ich čerstvosť a vitamíny.

Ryžovar

Aj tento hrniec patrí do skupiny elektrických hrncov. Oproti predchádzajúcim typom sa jedná o jednoduchší hrniec. Umožňuje vám variť ryžu, ale aj ďalšie prílohy ako je pohánka, bulgur alebo zemiaky. Aj tieto hrnce sú k dostaniu v rôznych prevedeniach alebo je ryžovar súčasťou multifunkčného hrnca.


Remoska

Tieto spotrebiče sú medzi nami už niekoľko dlhých desaťročí a stále patria medzi veľmi obľúbené. Dajú sa využiť ako menšie rúry na vyprážanie, dusenie, grilovanie, rozmrazovanie či zapekanie. Sú ale ťažšie a pomerne náročná je aj ich údržba a čistenie.


Teplovzdušné fritézy

Tieto fritézy umožňujú varenie, pečenie a vyprážanie s minimálnym množstvom oleja alebo bez neho. Tento spôsob je teda výrazne zdravší ako príprava pokrmov v klasických fritézach.

V týchto fritézach je možné pripraviť mnoho podôb hranoliek od klasických až po rôzne zdravé varianty ako sú zelerové, mrkvové, batátové a iné. Možno v nich zdravo usmažiť karfiol, šampiňóny alebo malé kúsky mäsa.


Zaváracie hrnce

Bezchybne slúžia pre konzervovanie potravín aj varenie. Umožňujú reguláciu teploty a pokročilejšie modely sú vybavené taktiež časovačom, poistkou proti prehriatiu a zvukovým signálom indikujúcim koniec prípravy. Ich konštrukcia však býva skutočne rozmerná, ťažká a horšie čistiteľná.


12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore