Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší projektor

   10min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Projektory


Projektor je výborná alternatíva k televízoru, keď chcete filmy alebo čokoľvek iné sledovať na veľkej ploche. Väčšieho formátu dosiahnete s nižšími nákladmi ako pri televízoroch.

Pred zaobstaraním projektora by ste si mali zodpovedať základné otázky.


1) Ako budem projektor používať?

Ak chcete projektor často prevážať, napríklad na chalupu, budete vyberať medzi prenosnými projektormi. Výmenou za mobilitu a napríklad aj možnosť napájania z batérie ale musíte strpieť rad obmedzení.

Prenosné projektory majú vstavané reproduktory pre základné ozvučenie, menšia a ľahšia konštrukcia býva vyvážená o niečo vyššou hlučnosťou, pretože v menšom priestore vzduch na chladenie lampy horšie prúdi.

Domáce projektory na trvalú inštaláciu v systéme domáceho kina nemajú integrované reproduktory. Väčšie rozmery zaručujú tiež znateľne nižšiu hlučnosť.

Kancelárske projektory sú ideálne na prezentácie do firiem a škôl. Majú však nižší kontrast a často aj rozlíšenie a štandardné pomery strán. Vzhľadom k spomínaným nevýhodám patria medzi lacnejšie modely.

Interaktívne projektory na rozdiel od bežných projektorov, umožňujú zasahovať do prezentácie priamo v premietanom obraze na prezentačnej ploche. Projektor taktiež umožňuje meniť obsah alebo sa pohybovať v prostredí prezentácie akoby plátno/stena boli dotykový displej.

Herné projektory sú v posledných rokoch stále obľúbenejšou kategóriou. Majú vysoký jas a predovšetkým veľmi rýchlu odozvu a rýchlosť zobrazovania, sú spravidla vybavené systémom a reproduktormi. Bežné hry si zahráte aj na iných projektoroch, ale pri on-line akčnej hre pre viacerých hráčov už môže byť pomalá odozva nežiadaná.


2) Kde bude plátno a kde projektor?

Pokiaľ projektor nehodláte prevážať, potom musíte starostlivo zvážiť umiestnenie projektora v domácnosti. To sa samozrejme odvíja od plochy, na ktorú budete premietať. Mala by byť čo najväčšia, respektíve výrazne väčšia, než má televízor, aby ste obhájili nemalý zárez do domáceho rozpočtu.

Skvelý zážitok docielite s plochou s uhlopriečkou aspoň 3 m (asi 118", aby ste mali porovnanie s uhlopriečkou televízie), ideálne ešte viac. Trojmetrová uhlopriečka vyžaduje pri pomere strán 16:9 plochu s rozmermi zhruba 2,6 × 1,5 m, čo nie je nereálne ani v byte.Pri výbere plochy musíte rovno pamätať na umiestnenie projektora. Obraz by mal na plochu dopadať kolmo, aby ste nemuseli používať korekciu lichobežníkového skreslenia (ani zo strany, ani výškovo).


3) Na čom budem premietať?

Pre prvé pokusy dobre poslúži len biely múr, ktorý vás nič nestojí. Musí byť ale perfektne rovný a pre lepšie výsledky ho môžete natrieť špeciálnym odrazovým náterom.Tento náter nemusí byť iba v bielej farbe. Vyšší kontrast (tmavšie čierne) dosiahnete s takzvaným strieborným náterom.


4) Kade povedú káble?

Projektory nie sú až na výnimky inteligentné, len zobrazia to, čo príde na vstup. Musíte mať nejaký multimediálny prehrávač a napríklad aj televízny tuner, ak si chcete užiť aj futbalové zápasy.Tieto krabičky môžete umiestniť aj priamo k projektoru a vyhnúť sa dlhému HDMI káblu. Rovnako ale musíte v druhom prípade priviesť anténu a problém nastane aj vo chvíli, keď chcete rovnaké zdroje signálu používať aj s televízorom. Zariadenia – rovnako ako najnižšie rady receiverov a soundbarov – majú len jeden výstup a nevyhnete sa investícii do HDMI rozbočovačov či prepínačov.


5) Ako zaistím ozvučenie?

Ďalšie komplikácie nastávajú so zvukom. Málokto si môže dovoliť špeciálnu miestnosť len pre kino a projektor, skôr sa budete snažiť zdieľať drahé doplnky s televízorom aj s projektorom. Zvážte preto možnosti úpravy rozvrhnutia miestnosti tak, aby vaše priestorové ozvučenie fungovalo rozumne s oboma zariadeniami.



Typ projektora

Použitie

Výhody

Nevýhody

Projektory pre domáce kino

Na sledovanie filmov alebo hrania hier v domácich podmienkach

Vysoká kvalita obrazu, vynikajúce rozlíšenie, plynulý obraz bez trhania

Vysoká cena kvalitných 4K projektorov, nevhodné na zobrazovanie prezentácií

3D projektory

Na sledovanie filmov a hranie hier v 3D alebo 2D rozlíšení, súčasťou bývajú aj 3D okuliare

Dokážu spracovať dvojrozmerný aj trojrozmerný obraz, vyznačujú sa vysokou úrovňou prenosu

Veľmi vysoká cena

Kancelárske projektory

Vhodné pre potreby prezentácií v školách alebo firemných zasadačkách

Vyššia svietivosť, dlhá výdrž batérie, zníženie miery skreslenia pri sledovaní z uhlu, široká ponuka podporovaných formátov – to sú charakteristické vlastnosti týchto zariadení

Nie sú vhodné na sledovanie filmov a dynamických videí (obraz je trhaný)

Projektory s krátkou projekčnou vzdialenosťou

Do malých učební a miestností

Dobre pozorovateľný obraz aj zo vzdialenosti 1 metra, nevytvárajú tiene a neoslňujú prezentujúceho

Potreba hladkej projekčnej plochy, nie sú vhodné na hranie hier a premietanie filmov

Miniprojektory

Univerzálnosť a možnosť použitia vo viacerých miestnostiach

Nízka hmotnosť a kompaktné rozmery, nízka spotreba, integrovaná batéria a pamäť

Disponujú slabším výkonom oproti pevným projektorom, horšia kvalita obrazu

Interaktívne projektory

Pre školenia a firemné prostredia

Interaktívnosť prezentácií, zároveň sú lacnejšie ako interaktívne tabule, sú nezávislé od výkonu počítača

Potrebujú hladkú plochu na premietanie obrazu






Projekčný pomer a vertikálne odsadenie

Aby ste dosiahli čo najlepší zážitok, nestačí vyberať projektor len podľa rozlíšenia, technológie, svetelného výkonu či hlučnosti.Do úvah nad umiestnením plátna a projektora musíte zahrnúť ďalšie dva parametre: projekčný pomer (throw ratio) a vertikálne odsadenie (vertical offset).

Projekčný pomer určuje vzťah medzi veľkosťou obrazu a vzdialenosťou optiky projektora, a to takto:


  • vzdialenosť od plátna / projekčný pomer = šírka obrazu


Projekčný pomer nie je u klasických projektorov pevné číslo, ale rozsah (napríklad 1,35 – 2,15), pretože ponúkajú optické priblíženie. A práve to vám dáva voľnejšie ruky pri umiestnení projektora bližšie alebo ďalej od plátna. Neplatí to však pre projektory s krátkou projekčnou vzdialenosťou, kde zoom nie je k dispozícii. Nároky na presné umiestnenie sa tým zvyšujú.



Kliknite pre väčší obrázok



Pri výbere je potrebné zvažovať nielen požadovanú veľkosť, ale aj spôsob použitia. Podľa toho tiež voľte projekčný pomer. Klasické projektory majú projekčný pomer väčší ako jedna, naopak projektory s krátkou projekčnou vzdialenosťou majú túto hodnotu nižšiu.

Ako vyplýva z našich skúseností, toto dôležité číslo sa len málokedy objavuje na weboch internetových obchodov, musíte ho hľadať u výrobcu alebo priamo v manuáli. V obchodoch sa často objavuje pojem projekčná vzdialenosť , teda rozsah umiestnenia projektora, kedy je optika schopná obraz doostriť. Podľa tohto údaja ale výslednú veľkosť obrazu nezistíte.

Ešte horšie sa zisťuje vertikálne odsadenie (offset) . Udáva, či projektor svieti priamo pred seba (stred optiky leží v osi stredu obrazu), alebo „svieti hore“ – a v tomto prípade ako vysoko. Či spodná hrana obrazu leží v rovine s projektorom a pod.


Šírka (uhlopriečka) obrazu

Vzdialenosť klasického projektora s projekčným pomerom 1,3 – 2,1

Vzdialenosť short-throw projektora s projekčným pomerom 0,7

100 (115) cm

1,3–2,2 m

70 cm

150 (172) cm

2,0 – 3,2 m

105 cm

200 (229) cm

2,6 – 4,3 m

140 cm

250 (287) cm

3,3–5,4 m

175 cm

350 (400) cm

4,6-7,5 m

245 cm

500 (573) cm

6,5–10,1 m

350 cm








Projekčná vzdialenosť

Ďalším kritériom, priamo ovplyvneným veľkosťou miestnosti a jej vlastnosťami, je projekčná vzdialenosť. Vyberať môžete spomedzi zariadení, ktoré potrebujú pre ideálne projekciu umiestnenie niekoľko desiatok metrov od premietacej plochy, ale aj tými, ktorým plne postačujú dva metre.

Voľte správne s ohľadom na dispozičné riešenie, pretože vzdialenosť zásadne ovplyvňuje celkovú kvalitu a dojem z výsledného obrazu.










Rozlíšenie obrazu a pomer strán

Rozlíšenie obrazu udáva, aký počet bodov je zobrazený na ploche premietaného obrazu a určuje, aký detailný bude obraz. Čím je rozlíšenie vyššie, tým jemnejší a kvalitnejší obraz je. Tiež platí, že čím bližšie k projekčnej ploche sa nachádzate, tým zreteľnejšie je možné rozpoznať jednotlivé pixely. Udáva sa vždy v násobkoch dlhšej a kratšej strany, teda počet stĺpcov krát počet riadkov.


Pomer strán je pomer šírky obrazu k jeho výške.

  • 4 : 3 na firemné účely a prezentácie na plochu sa zmestí najviac dát a údajov

  • 16 : 9 domáce kino alebo na premietanie DVD najlepší akčný zážitok, ideálne na pozeranie filmov

  • 16 : 10 premietanie širokouhlého obrazu, často využívané ako domáce kino strata v rozlíšení nebude tak výrazná a vy ušetríte


Pretože sa pri tomto parametri často uvádzajú skratky, ktoré nemusia byť zrozumiteľné:

  • WVGA 768 × 480 px 16 : 9 rozlíšenie využívané u domácich pikoprojektorov

  • SVGA 800 × 600 px 4 : 3 staršie projektory, už nedostačujúce rozlíšenie, obraz z počítača býva problematický

  • XGA 1 024 × 768 px 4 : 3 súčasné najnižšie rozlíšenie, vhodné pre prezentácie a jednoduchšiu grafiku

  • SXGA 1 366 × 768 px 16 : 9 už ustupujúce rozlíšenie, premietanie powerpointových prezentácií

  • WXGA (1 280 × 800 px, 16 : 10) univerzálne rozlíšenie, ak používate rôzne vstupy obrazu

  • HD ready 1 280 × 720 px 16 : 9 minimálny štandard pre domáce kino, slabšie detaily zobrazenia

  • Full HD 1 980 × 1 080 px 16 : 9 v pomere ceny a kvality optimálne rozlíšenie pre domáce kino

  • WUXGA 1 980 × 1 080 px 16 : 10 používa sa pre inštalačné projektory a veľkoplošné projekcie

  • 2K 2 048 x 1 080 px 16 : 9 veľmi vysoká kvalita obrazu

  • 4K UHD 3 840 × 2 160 px 16 : 9 vysoké rozlíšenie, v súčasnosti používané na komerčné nasadenie

  • 4K 4 096 × 2 160 px 16 : 9 vysoké rozlíšenie štandardu Digital Cinema







Svietivosť a kontrast

Rovnako podstatný vplyv na dojem zo zobrazovaného obrazu má aj svietivosť zariadenia. Tá sa udáva v ANSI lumenoch (značka ANSI). Čím vyššia je, tým výraznejšie a intenzívnejšie projektor svieti. Vždy sa pred nákupom dobre rozmyslite, kam chcete projektor umiestniť. Je potrebné brať do úvahy veľkosť miestnosti a veľkosť plochy, na ktorú sa bude obraz premietať.

Najvyššia kvalita obrazu, nezávisle od jasu projektora, sa dosiahne v tmavej miestnosti. Ak nie je možné v miestnosti ovplyvniť prístup svetla, je vhodné používať projektor s vyšším jasom. Čím viac je svetla v miestnosti, tým je potrebný jasnejší projektor.


  • do 1500 ANSI lm - zle osvetlené a tmavé priestory, na nočné premietanie filmov sa hodí projektor so svietivosťou do 1 500 ANSI lm.

  • 1500 - 3000 ANSI lm - do menších konferenčných sál s miernym zatemnením a do svetlejších priestorov sa oplatí obzerať po prístrojoch sa svietivosťou v rozmedzí od 1 500 do 3 000 ANSI lm.

  • 3000 ANSI lm a viac - pre vonkajšiu projekciu, väčšie a svetlé miestnosti rozhodne vyberajte modely výrazne presahujúce 3 000 ANSI lm.







Kontrastný pomer

Čím vyšší kontrastný pomer má projektor, o to viac dokáže zobraziť v obraze detailov. Dá sa povedať, že projektory s vyšším kontrastným pomerom si zachovávajú lepšiu kvalitu premietaného obrazu aj keď je v miestnosti svetlo.

Oproti ostatným parametrom nie je kontrast pre bežných zákazníkov až tak dôležitý. Význam má hlavne v prípade, že chcete sledovať filmy v tej najlepšej kvalite. Ak zariaďujete domáce kino, vyberajte taký projektor, ktorý disponuje kontrastom aspoň 10 000: 1, v ideálnom prípade aj trikrát vyšším.






Zobrazovacie technológie

V súčasnej dobe sa na trhu vyskytujú výrobky využívajúce troch základných projekčných technológií. Stretnete sa skratkami DLP, LCD a LED.

*12

DLP projektory

DLP technológia je tým najdrahším, s čím sa môžete na trhu stretnúť. Vyniká vynikajúcim kontrastom a hĺbkou farieb. Vhodná je pre záujemcov o domáce kiná. DLP systémy sa vyrábajú v jednočipovom prevedení na použitie v kancelárii alebo trojčipovom prevedení na domáce použitie.


LCD projektory

LCD technológie sú potom úplným opakom a fungujú na inom princípe bez pohyblivých súčastí. Síce sa predávajú za výrazne nižšiu cenu, ich vlastnosti sú však oproti DLP omnoho slabšie. Preto sa uplatnia skôr v kanceláriách, kde nižšia miera detailov a slabšieho kontrast nie sú prekážkou.

  • nulové riziko dúhového efektu

  • disponujú stálejšími farbami

  • žiarivé farby aj v osvetlených miestnostiach

  • stabilný obraz bez otrasov

  • nižšia obstarávacia cena a menšia spotreba el. energie

  • možnosť vypnutia bez potreby dochladzovania lampy

  • časom dochádza k zhoršeniu kvality obrazu a stálosti farieb

  • menšia ostrosť a nižšia obnovovacia frekvencia

  • blednutie farieb s pribúdajúcim vekom LCD panelov

  • horšie zobrazenie čiernej farby a viditeľnejší raster



LED projektory

Technológia LED sa ešte len začína presadzovať, ale oproti svojim predchodcom vykazuje oveľa dlhšiu životnosť. Tá je samozrejme opäť vyvážená vysokou cenou. Projektory s LED technológiou sú podobné DLP projektorom, ale lampa je nahradená LED diódami.

Pre svoju nízku svietivosť sa však hodia iba do dobre zatemnených miestností.

  • disponujú najnovšou technológiou

  • vynikajúca výdrž dosahujúca niekoľko desiatok tisíc hodín

  • nižšia spotreba a menší výdaj tepla

  • menšie rozmery a hmotnosť

  • nevýhodou je nižšia svietivosť

  • sú vhodné najmä do miestností s možnosťami zatemnenia



Laserové projektory

Laserová technológia premietania prináša naozaj veľa výhod. Farby sú presnejšie, zapnutie a vypnutie je okamžité, spotreba lepšia, jas vyšší a životnosť neporovnateľne dlhšia. Obraz nebledne, jas neklesá (respektíve len veľmi málo), a bez toho aby ste museli meniť súčiastky, predstavuje životnosť napríklad 20 a viac tisíc hodín.

  • poskytuje jasnejší a žiarivejší obraz ako ostatné technológie

  • výhodou sú presnejšie farby a vyšší kontrast

  • širšie spektrum farieb

  • okamžité zapnutie a vypnutie

  • neporovnateľne dlhšia životnosť

  • obraz časom nebledne a neklesá jas

  • ideálne na profesionálne prezentácie do firiem

  • lepšia spotreba, laserová technológia patrí medzi úspornejšie

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena






Konektivita

Pre pripojenie multimediálneho alebo Blu-ray prehrávača poslúži digitálne HDMI rozhranie. S počítačom prepojíte projektor pomocou digitálneho DVI rozhrania, prípadne pomocou analógového rozhrania VGA (D-Sub). Niektoré projektory sú vybavené aj USB rozhraním pre premietanie súborov z USB kľúča, prípadne LAN konektorom alebo WiFi rozhraním pre premietanie z počítačovej siete.







Funkcie projektorov

Niektorí používatelia majú, čo sa technológií týka, vysoké nároky. Ak aj vy očakávate nejaké funkcie, zaujímajte sa o tieto:

  • MHL - umožní vám pripojiť smartfón a prenášať obraz z neho. Smartfón musí túto funkciu podporovať a taktiež musíte použiť vhodnú redukciu z microUSB na HDMI rozhranie.

  • Miracast - slúži k bezdôtovému prenosu, môžete streamovať obraz do projektoru zo smartfónu či tabletu pomocou WiFi siete.

  • PIP - Picture in Picture - umožňuje premietať dva obrazy, videá alebo fotografie z rôznych vstupov súčasne.

  • Korekcia lichobežníkového skreslenia - vyrovnáva obraz tak, aby nebol deformovaný, vďaka tejto funkcii môžete premietať obraz aj z ľavej či pravej strany pod určitým uhlom. Projektor tak nemusí byť umiestnený v strede obrazu.

  • LensShift - tak ako predchádzajúca funkcia umožňuje pomocou naklápania projekčného ústrojenstva vertikálne posúvať obraz bez hýbania s projektorom bez vzniku lichobežníkového skreslenia.

  • Zoom - umožní zväčšovať a zmenšovať obraz bez premiestňovania projektora.

  • Tichý režim - umožňuje znížiť otáčky ventilátora tak, aby bola prevádzka projektora čo najtichšia.

  • 3D projekcia - projektor dokáže premietať obraz tak, že po nasadení kompatibilných okuliarov vytvára 3D efekt.







Príslušenstvo projektorov

  • Integrovaná batéria - modely so vstavanou batériou dokážu po určitý čas pracovať nezávisle na el. zásuvke.

  • Diaľkové ovládanie - na ovládanie rôznych funkcií projektora je možné použiť dodávaný či iný multifunkčný ovládač. O výhodu ide predovšetkým vo väčších priestoroch, pri projektoroch zavesených na strope je potom diaľkové ovládanie nutnosťou.

  • Vstavaný reproduktor - určený na základné ozvučenie a prehrávanie zvuku.

  • Vnútorná pamäť - umožní uložiť prezentáciu, film či fotky a následne si ich z nej premietnuť.


    ZDROJwww.avmania.zive.cz

12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore