Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšiu klávesnicu

   9min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Klávesnice

Ponuka klávesníc poskytuje nepreberné množstvo rôznych možností, ktoré sa od seba líšia funkciami, vlastnosťami a v neposlednom rade aj cenou.Hneď na začiatku si treba ujasniť, k čomu vlastne klávesnicu potrebujete. Je jasné, že na práci bude ideálna iná klávesnica ako napríklad na hranie. Klávesnice sú síce v základe všetky rovnaké, ich vlastnosti však dokážu ovplyvniť to, ako sa vám budú používať. Aj z toho dôvodu by ste teda na práci mali mať odlišnú klávesnicu ako na hranie.


Štandardné klávesnice

Štandardné alebo kancelárske klávesnice sa nachádzajú takmer pri každom počítači. Nie je ich možné špecifikovať úplne presne. V podstate by sme ich mohli označiť ako obyčajné a cenovo dostupné klávesnice, ktoré môžu, no nemusia byť podsvietené alebo bezdrôtové. Pokiaľ na počítači vykonávate iba bežné činnosti, budú pre vás úplne postačujúce. Pre tých, ktorí sa ťukaním do klávesov živia alebo patria k milovníkom hier, však nemusia byť ideálne. Za hlavnú nevýhodu sa dá považovať ich kvalita a životnosť. Lacnejšie klávesnice sa rýchlejšie opotrebujú (ošúchané označenie klávesov, ich vypadávanie či zasekávanie atď.), preto ich budete musieť vymieňať častejšie.


Slim klávesnice

Slim klávesnice môžu mať rôzne rozdelenie klávesov, byť podsvietené, pripojené káblom alebo cez USB. Slovíčko „slim“ označuje skôr ich prevedenie. Sú veľmi tenké a ľahké, preto nie sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí s klávesnicou pracujú často a rýchlo. Využívajú sa najmä ako doplnkové klávesnice k notebookom (napr. samostatná numerická klávesnica) či tabletom. Oceníte ich i vtedy, ak zvyknete cestovať spolu s vaším počítačom. Za mínus môžeme označiť ich odolnosť. Tenká klávesnica je prirodzene náchylnejšia na mechanické poškodenie.


Klávesnice k tabletom

Často bývajú kombinované s krytmi a obalmi na samotný tablet. Za cieľ si kladú predovšetkým malé rozmery, pričom použitím s tabletom sa môžete priblížiť pohodliu práce na notebooku.Pripájajú sa prevažne cez Bluetooth, s výnimkou lacnejších klávesníc, ktoré vyžadujú pripojenie pomocou USB (micro USB). V prípade, že kupujete klávesnicu s puzdrom, dajte si pozor, aby tablet do puzdra vošiel. Väčšina klávesníc s puzdrom je síce univerzálna pre tablety s danou uhlopriečkou, existujú ale aj kusy špeciálne dizajnované pre určité zariadenia, najčastejšie pre iPady.


Ergonomické klávesnice

Tieto klávesnice sú špeciálne tvarované tak, aby lepšie sedeli prirodzenej pozícii rúk. Ich používanie je všeobecne veľmi pohodlné a po chvíli zvykania môžu priniesť úľavu aj zlepšenie efektivity písania. Pravdou však je, že tieto klávesnice nie sú pre každého, pretože niektorým srdciam je bližšia napríklad nízka cena alebo mechanické spínače, čo s ergonomickými klávesnicami spravidla nejde dokopy.

Zatiaľ čo pri kancelárskej práci sa vám bude hodiť ergonomická klávesnica, pri hraní hier vás jej netradičný tvar môže obmedzovať. To isté sa týka opierok zápästia a stojančekov, ktoré menia sklon klávesnice. Zamyslite sa, či vám tieto doplnky nebudú pri hraní skôr prekážať. Prípadne si kúpte také, ktoré budete môcť v prípade potreby z klávesnice odňať.


Herné klávesnice

Herná klávesnica sa od tej klasickej líši vyšším počtom klávesov. Či už ide o celý rad hore nad funkčnými klávesmi, prídavné šípky, alebo o iné tlačidlá nad rámec tradičného rozloženia, jedná sa o praktický doplnok. Prídavným klávesám totiž môžete priradiť špecifickú funkciu, ktorú využijete pri hraní. Užitočnou funkciou je aj aktivácia herného režimu, ktorá dočasne vypne určité tlačidlá – typicky napríklad tie, ktorými by ste mohli omylom ukončiť hru. Vydrží oveľa viac stlačení a často má tiež viac programovateľných tlačidiel. Pri množstve herných klávesníc je samozrejmosťou podsvietenie, niekedy aj viac možností farieb a široké možnosti nastavenia . Na hry sa obvykle hodia drôtové klávesnice – majú totiž minimálnu dobu odozvy a rýchlosť je v hrách kľúčový faktor.


Numerické klávesnice

Numerická klávesnica môže byť súčasťou klasickej klávesnice , ktorú máte k počítaču. Všeobecne majú klávesnice s číslami väčšie rozmery a sú kompaktnejšie . Pokiaľ však doma máte menšiu klávesnicu bez numerickej časti, je možné si zaobstarať prídavnú numerickú časť , ktorá sa k počítaču môže pripojiť buď bezdrôtovo, alebo pomocou USB.

umožňujú zadávanie čísel. Ich veľkosť je preto malá a disponuje cca 17 klávesmi.

Trendom posledných rokov, predovšetkým v prípade herných klávesníc, je jeho vypustenie, ako ho môžeme pozorovať v menších notebookoch. Cieľom je úspora miesta a vytvorenie priestoru pre myš. Ak je hranie prakticky jedinou činnosťou, ktorú na počítači vykonávate, môže pre vás byť takéto riešenie ideálne. Ak je však pre vás počítač taktiež stelesnením pomocníka pri akejkoľvek produktívne činnosti, zvýši numerický blok ergonómiu vašej práce razantným spôsobom.


Silikónové klávesnice

Silikónové klávesnice nemajú žiadnu pevnú časť. V podstate ide len kúsok silikónu alebo gumy. Sú vhodné na cestovanie a premiestňovanie – zrolujete ich a hodíte do tašky. Tieto klávesnice sú odolné voči prachu i vode a aj ich údržba je veľmi jednoduchá. Stačí ich pretrieť handrou, niektoré typy dokonca môžete umývať priamo pod tečúcou vodou. Ak ich položíte na vhodnú podložku, veľmi dobre držia na svojom mieste, na kolenách s nimi však pracovať nemôžete.








Konštrukcia klávesnice

Mechanická alebo membránová - rozdiel medzi mechanickou a membránovou klávesnicou je v spôsobe spínania a registrovania tlaku.


Mechanická klávesnica - pod každou jednou klávesou sa nachádza mechanický spínač. Tieto spínače registrujú tlak presnejšie a citlivejšie. Tí, ktorí píšu dlhšie texty by mali zvážiť možnosť zaobstarania mechanickej klávesnice, pretože nevyžaduje taký tlak úderu na kláves, čo umožňuje rýchlejšie a plynulejšie písanie.

  • výrazne kratšia doba odozvy

  • sú zamerané predovšetkým na hráčov

  • mechanické spínače majú vyššiu odolnosť a životnosť

  • vyššia obstarávacia cena a hlučnosť


Membránová klávesnica - pri klasických membránových klávesniciach sa využíva veľká gumená membrána, ktorá registruje stlačenie až po tom, čo zatlačíte tlačidlo úplne dole.

  • postačujúce pre väčšinu bežných užívateľov

  • dlhšia odozva na stlačenie

  • sú menej citlivé - kláves je potrebné stlačiť na doraz

  • kratšia životnosť

  • lacnejšie a dostupnejšie






Pripojenie klávesnice

Klávesnice sa môžu k stolnému počítaču pripájať niekoľkými spôsobmi.


  • USB - v súčasnej dobe patrí medzi najpoužívanejší typ pripojenia.

  • Bluetooth - bezdrôtové pripojenie, kedy sa klávesnica pripojí k ďalšiemu zariadeniu, ktoré funguje na princípe Bluetooth. Varianta vhodná na pripojenie notebookov, mobilov a tabletov.

  • USB transceiver - bezdrôtové pripojenie pre zariadenia, ktoré nemajú funkciu bluetooth (hlavne stolové PC) s tým rozdielom, že do počítača je nutné vložiť USB transceiver (USB prijímač).

  • DIN (DIN5) - pripojenie, ktoré sa dnes už bežne nepoužíva. Pre zapojenie je potrebný okrúhly konektor s 5 výstupmi.

  • PS/2 (MiniDIN6) - nahradil predchádzajúci spôsob pripájania a aj ten už je v dnešnej dobe na ústupe. Konektor má 6 výstupov a je podobný tomu od myši. Aby sa tieto káble neplietli, začali ich niektorí výrobcovia farebne odlišovať.





Drôtové alebo bezdrôtové pripojenie klávesnice

Aby klávesnica fungovala tak ako má, musíte ju najprv prepojiť s počítačom alebo zvoleným typom zariadenia. To sa dá dosiahnuť dvoma odlišnými spôsobmi.


Drôtové pripojenie

Komunikujú s počítačom, televízorom či hernou konzolou najčastejšie pomocou kábla, ten vychádza zo zadnej časti zariadenia a jeho dĺžka sa pohybuje okolo 150 cm.

  • vyžadujú externé napájanie

  • nekompromisne malá odozva, čo ocenia hráči hier

  • nižšie obstarávacie náklady


Bezdrôtové pripojenie

Bezdrôtové klávesnice sa k zariadeniam pripájajú na diaľku pomocou dvoch hlavných technológií: Bluetooth a bezdrôtovej siete v pásme 2,4 GHz. Nie všetky periférie disponujú možnosťou pripojenia cez Bluetooth, preto sa v prípade lacnejších modelov musíte spoľahnúť na USB prijímač, ktorý je veľký zhruba ako obyčajná záslepka USB portu.

Pri bezdrôtových klávesniciach musíte stav nabitia sledovať, aby sa vám nestalo, že sa pri používaní klávesnice vybije. To by mohol byť obrovský problém napríklad pri hraní.

  • vysoká mobilita bez pripojovacích káblov

  • veľmi dlhá výdrž batérie

  • nutnosť meniť batérie





Veľkosť klávesnice

Veľkosť klávesnice je výlučne otázkou mobility a komfortu. Menšie klávesnice sú vhodné na prácu na cestách, ako príslušenstvo k notebookom alebo k miniatúrnym počítačom. Veľakrát však užívateľa obmedzujú tým, že majú malé klávesy, nie sú také pohodlné alebo im chýba numerická klávesnica. Na každodenné používanie preto odporúčame vybrať si plnohodnotnú klávesnicu.


Klasické klávesy

  • nachádzajú sa pri väčšine klávesníc stolných PC

  • vyšší profil, pre niekoho trochu nepohodlné

  • výborná odozva tlačidiel, nielen pocitová ale aj zvuková

  • jednoduchšia orientácia na klávesnici pri písaní všetkými prstami

  • sú schopné odolávať vyššej záťaži pri písaní - dlhšia životnosť


Nízkoprofilové klávesy

  • nízke umiestnenie klávesov

  • pohodlnejšie pre písanie a inú činnosť

  • nachádzajú sa prevažne pri notebookoch

  • patria medzi membránové

  • sú tichšie a cenovo dostupné


Chiclet klávesy

  • nachádzajú sa prevažne na notebookoch

  • typické usporiadanie klávesov v tvare presného štvorca

  • nemajú skosený ale rovný tvar klávesov

  • väčšie medzery medzi jednotlivými klávesami

  • dobrá orientácia pri písaní s nižšou úrovňou hluku

  • nízkoprofilové klávesy





Rozloženie klávesov

U herných klávesníc je pomerne bežné, že sú v predaji iba v americkom rozložení alebo že existuje len obmedzené množstvo variantov a česká medzi nimi chýba. Najväčšiu nevýhodu pritom nepredstavuje ani tak absencia českých znakov (zvlášť pokiaľ klávesnicu používate primárne na hranie hier), ale odlišný typ rozloženia, ktorý sa týka predovšetkým kláves SHIFT a ENTER. Pre istotu si preto skontrolujte, aké rozloženie volíte, aby pre vás prechod z jedného typu na druhý nebol veľmi zložitý.





Veľkosť a tvar klávesov

Veľkosť klávesov súvisí aj s rozostupmi medzi nimi. Zvyknúť si na menšia alebo väčšie však na druhej strane netrvá extrémne dlho. Väčšie klávesy sú určite lepšie v rámci namáhania vášho zraku. Príliš malé medzery môžu spôsobovať častejšie preklepy, je to však opäť len vec zvyku.

Klávesy sú najčastejšie štvorcové a hranaté, stretnete sa však aj s oblými tvarmi.






Regulovateľné podsvietenie

Umožňuje efektívnu prácu s klávesnicou aj v noci alebo v šere, niektoré druhy podsvietenia, hlavne na herných klávesniciach sa dajú naprogramovať aby vytvárali zaujímavé efekty.

Každý hráč vám potvrdí, že bez podsvietenej klávesnice by nočný herný maratón skrátka nebol možný. A to nehovoríme o tom, že podsvietenie je jednoducho a jednoducho štýlové. Klávesnica by vám ale mala umožňovať podsvietenie vypnúť alebo regulovať a prispôsobovať si ho podľa momentálnych požiadaviek. Za štandard je možné považovať voľbu konkrétnej farby alebo efektu, pri drahších klávesniciach si dokonca môžete navoliť farbu zvlášť pre každú klávesu.RGB klávesnica umožní nastavovať odtiene naprieč celou farebnou škálou.






Podložka pod ruky

Podložka pod ruky je skvelým riešením, ktoré je možné často vidieť pri drahších modeloch klávesníc. Je na nezaplatenie hlavne ak pracujete na počítači po dlhšie časové intervaly, zbavuje vás totiž únavy a nepríjemných prejavov dlhodobej práce na počítači resp. klávesnici.





Doplnkové funkcie

Klávesnica už dávno neslúži iba na písanie a preto majú moderné klávesnice nespočetné množstvo doplnkových funkcií ako sú napríklad:


  • Multimediálne klávesy - prídavné klávesy alebo tlačidlá umožňujúce jednoduchšie ovládať multimédiá.

  • Programovateľné klávesy - klávesy, ktorých funkciu môžete nastaviť pomocou priloženého softwaru, väčšinou ich majú hráčske klávesnice.

  • Anti-ghosting a n-key - oznamujú, či klávesnica dokáže rozpoznať viac stlačených klávesov zároveň. Konkrétne množstvo kláves, ktoré je možné stlačiť v jeden okamih, určuje parameter n-key rollover (n = počet kláves). V skutočnosti sa tak stretnete napríklad s parametrom 10-key rollover. U herných klávesníc sa jedná o zvlášť podstatnú funkciu, využijete ju ale aj pri rýchlom písaní.

  • Čítačka odtlačkov prstov - umožňuje prihlásiť sa na počítač pomocou skenu odtlačkov prstov.

  • USB hub - praktická funkcia, ktorá umožňuje priamo do klávesnice pripojiť ďalšie USB zariadenie napríklad myš alebo kľúč.

  • Integrovaný touchpad - kombinuje v sebe 2 zariadenia – klávesnicu a touchpad, ktorý slúži ako náhrada za myšku.

  • Programovateľné klávesnice - využijú hlavne gameri, copywriteri či dizajnéri. Pomocou programu si viete na každom klávese nastaviť príslušný pokyn. V podstate ide o akési pokrokovejšie klávesové skratky.






Príslušenstvo

  • Podložka pod ruky

  • Myši

  • Laserové ukazovátka a prezentéry

  • Organizéry káblov

  • Privátne a antireflexné filtre





Údržba klávesnice

Každá klávesnica sa po nejakom čase zanesie. Na údržbu klávesnice potom stačí pár základných krokov.


  • Vyfúkajte priestor medzi klávesmi – najprv je vhodné odstrániť nežiaduce omrvinky a prach medzi jednotlivými tlačidlami. To urobíte tak, že klávesnicu obrátite klávesami dole a použijete napríklad stlačený vzduch v spreji.

  • Umyte nečistoty na klávesoch – čas od času sa určite oplatí vziať ľahko navlhčenú handričku a utrieť špinavé klávesy. Pokiaľ ide o hrubšie znečistenie, treba tlačidlá vybrať a namočiť napríklad do teplej vody s jarou. Osušené ich potom môžete vrátiť späť.


Vyberanie jednotlivých klávesov je trochu problematické pri lacnejších membránových klávesniciach. Tlačidlá sú oveľa dostupnejšie pri mechanických verziách. Na ich odobratie môžete využiť špeciálne nástroje určené práve pre túto činnosť.


Viac v článku “Údržba klávesnice”

12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore